Dendrobium Phalaenopsis Orkidé (23 Bilder): Blombeskrivning, Hemsjukvård, Avelsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Dendrobium Phalaenopsis Orkidé (23 Bilder): Blombeskrivning, Hemsjukvård, Avelsmetoder

Video: Dendrobium Phalaenopsis Orkidé (23 Bilder): Blombeskrivning, Hemsjukvård, Avelsmetoder
Video: How to Make 100 Orchids From One Without Keiki Paste 2024, Maj
Dendrobium Phalaenopsis Orkidé (23 Bilder): Blombeskrivning, Hemsjukvård, Avelsmetoder
Dendrobium Phalaenopsis Orkidé (23 Bilder): Blombeskrivning, Hemsjukvård, Avelsmetoder
Anonim

Från en stor familj av orkidéer har Dendrobium Phalaenopsis hybrid alla de bästa egenskaperna hos två olika arter: Dendrobium och Phalaenopsis. Denna orkidé har attraktiva blommor och en behaglig ljus doft.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

I naturen kan denna art hittas i norra Australien och Papua Nya Guinea, där den växer på träd och stenar. På grund av de höga lufttemperaturerna och luftfuktigheten, liksom den enorma livsmiljön, förändras växtens form och utseende.

Den inomhus sorten av dendrofalenopsis kan nå 120 cm i höjd . Denna orkidé har en sympodiell tillväxtform: spindelformade pseudobulber växer från rhizomen, som lagrar nödvändiga näringsämnen och vatten. Peduncles bildas på deras övre del, varefter pseudobulbs slutar växa och nya tillväxtplatser bildas vid basen. Peduncles kan ha upp till 40 blommor, bildade av åtta kronblad, deras diameter kan vara från 3 till 7 cm. Blommningen är riklig, varar flera månader, färgintervallet varierar från snövit till rosa, lila och djuplila.

På stammen finns från 2 till 15 täta långsträckta löv med ett hack i mitten. I botten är de mindre, faller snabbt av och på toppen är de större och kan växa i 2-3 år. Färgen på bladplattorna är mörkgrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

I allmänhet är denna typ av orkidé inte särskilt humörfylld och behöver ingen särskild uppmärksamhet, men det är fortfarande värt att följa några regler när man tar hand om den. För att förlänga blomningstiden och god tillväxt måste växten skapa:

  • nödvändig belysning;
  • bekväm temperatur;
  • regelbunden hydrering.

Nyckelfaktorn som påverkar den korrekta utvecklingen, och först och främst blomningen, är lätt. Ju mer det är, desto bättre kommer Dendrobium Phalaenopsis att blomma, det bästa alternativet är hela dagsljuset, 12 timmar.

Därför bör blomman placeras på fönstren i solens sida av huset, men skuggas från direkt solljus för att inte orsaka brännskador på bladen. Det bästa alternativet är diffust ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vintern bör konstgjord belysning användas. På grund av brist på ljus upphör plantans tillväxt, av samma anledning kan det hända att blomningen inte kommer. Orkidén anpassar sig enkelt till olika temperaturer, men den mest gynnsamma temperaturregimen för den ligger inom + 16-30 grader . Denna art är termofil, så lufttemperaturen under 12 grader reflekteras dåligt på blomman och kan orsaka dess död.

Dessutom är skarpa förändringar mellan temperaturförhållanden, dag och natt, inte särskilt bra, så den maximala tröskeln är 5 grader.

Bild
Bild

Växtfuktighet är direkt relaterad till rumstemperaturen och mängden ljus. Med ökade hastigheter krävs frekvent vattning, och under svala perioder bör mängden minskas . Om underlaget är torrt är detta en signal om att blomman måste fuktas. Du måste vattna runt kanterna på grytan eller lägga orkidén i en skål med vatten i en halvtimme. Vatten för bevattning måste tas kokt eller sedimenterat vid rumstemperatur.

Dendrobium kan sköljas under duschen, men det ska inte vara varmt . Vid extrem värme sprutas blomman eller en behållare med vatten placeras nära den. Du kan bara bevattna bladplattornas utsida, eftersom det finns ostron på insidan som reglerar gasutbytet.

När bladet blir blött stör gasutbytet, vilket påverkar blommans tillstånd negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing och transplantation

Gödsel bör appliceras regelbundet under intensiv tillväxt. En speciell utfodring för orkidéer rekommenderas, den ger lämpliga proportioner av mineraler för normal utveckling av Dendrophalenopsis. Du kan också använda gödselmedel för blommande växter, men i detta fall måste du ta halva dosen.

På våren, när skotten börjar dyka upp, måste du mata den en eller två gånger i veckan. Efter att pseudobulberna har bildats appliceras gödselmedel med en stor mängd kalium och fosfor. Dessa mineraler bidrar till bildandet av knoppar, deras antal och intensiteten av blomningen.

Du får inte överdriva det med gödningsmedel, annars kommer orkidén att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orkidé gillar inte transplantationer särskilt mycket. Det transplanteras i flera fall:

  • om det finns skada;
  • instabil kapacitet;
  • liten kruka;
  • vart 2-3 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte göra detta oftare, eftersom växten blir stressad. Den optimala perioden för proceduren är februari eller mars. För att transplantera en orkidé behöver du:

  • ett nytt underlag, du kan köpa det i affären (välj för orkidéer) eller göra det själv av sphagnumossa, torvmossa, hackad bark och kol;
  • en ljus blomkruka av liten storlek med dräneringshål (diametern är 2 cm större än den föregående);
  • småsten, expanderad lera eller krossad sten, som täcker krukans botten - de behövs för ökad stabilitet hos blomkrukan;
  • Ta försiktigt bort orkidén från den gamla behållaren, fukt den innan dess, frigör rötterna från den gamla jorden, ta bort de skadade;
  • sprid försiktigt rötterna, lägg växten i en ny blomkruka och strö över jorden.

Därefter placeras orkidén på en ljus plats, helst med hög luftfuktighet. Det behöver inte fuktas i 24 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns två sätt att reproducera Denrobium:

  • division;
  • ympning.

Den första metoden är att ett skott med redan formade rötter skärs av från busken med ett desinficerat verktyg, det ska ha 2-3 pseudobulber. De planterade plantorna fuktas och övervakas så att lufttemperaturen i rummet är runt + 20-22 grader, det ska inte heller finnas drag och direkt solljus. Om ett nytt blad eller en ung rot har dykt upp betyder det att orkidén har börjat och börjat växa.

Efter ett år kan Dendrobium transplanteras till en ny kruka och ett stöd kan placeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skär från en avskuren pseudobulb, som inte hade blommor och sidoskott, skärs sticklingar. Var och en ska ha 2-3 knoppar. Snitten ströks med krossat kol och torkas. Sedan läggs de i en behållare eller plastpåse med fuktad mossa tills rötterna dyker upp. Dessa växthus ventileras regelbundet och mossan vattnas lätt.

När rötterna dyker upp planteras groddarna i blomkrukor. I två veckor behöver unga växter inte vattnas, det är bara nödvändigt att spraya runt med vatten från en sprayflaska. Lufttemperaturen bör hållas vid +25 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Det speciella med Dendrobium phalaenopsis är att det inte är benäget för sjukdomar och parasitinfektion. Därför, om något är fel med blomman, måste orsaken sökas i villkoren för förvar:

  • inga färger - fel temperatur eller otillräcklig belysning;
  • knoppar faller av - förekomst av drag eller stress;
  • växten är svag - olämplig jord eller brist på gödselmedel;
  • rötterna börjar ruttna eller pseudobulberna är för vattniga - ett överskott av fukt.

Om växten har tappat sina rötter är det fortfarande fullt möjligt att rädda den. För att göra detta tas alla ruttna rester bort och de skadade behandlas. Sedan placeras den på ett mossställ, sprutning och utfodring utförs på ett blad. Efter uppkomsten av nya rötter kan orkidén redan flyttas till en kruka med jord, var noga med att fästa den på stödet.

Rötterna växer tillbaka tillräckligt snabbt, men för att stimulera deras tillväxt måste substratet periodiskt strös med vatten.

Bild
Bild

Kända sorter

Orchid Dendrobium Phalaenopsis har en hel del sorter som skiljer sig åt både i form och färg på blommor. De mest populära hybriderna i Emma -sorten:

  • Emma guld - med gula blommor och en rödbrun läpp;
  • Emma qween - med vackra lila kronblad;
  • Emma vit - med snövit blommor;
  • Emma grön - med gröna kronblad och en lila läpp.

En ganska vanlig sort med gröna kronblad är också Anna Green. Ganska intressant hybrid Snow jade: något grönaktiga blad blir vita när de blommar och vackra lila linjer på läppen.

När du köper Dendrobium Phalaenopsis åt dig själv, ge honom lite omsorg och uppmärksamhet, så tackar han dig med vackra blommor och gott humör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du sköter orkidén dendrobium phalaenopsis under höst- och vinterperioderna nedan.

Rekommenderad: