Hur Förökar Man Viburnum? Sommarsticklingar Regler. Hur Man Planterar Och Odlar Dekorativt Viburnum Från Ett Ben? Andra Avelsmetoder Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Viburnum? Sommarsticklingar Regler. Hur Man Planterar Och Odlar Dekorativt Viburnum Från Ett Ben? Andra Avelsmetoder Hemma

Video: Hur Förökar Man Viburnum? Sommarsticklingar Regler. Hur Man Planterar Och Odlar Dekorativt Viburnum Från Ett Ben? Andra Avelsmetoder Hemma
Video: How to Propagate Viburnums from Cuttings (Arrowwood, Shasta, Onondaga, and Japanese Snowball) 2024, April
Hur Förökar Man Viburnum? Sommarsticklingar Regler. Hur Man Planterar Och Odlar Dekorativt Viburnum Från Ett Ben? Andra Avelsmetoder Hemma
Hur Förökar Man Viburnum? Sommarsticklingar Regler. Hur Man Planterar Och Odlar Dekorativt Viburnum Från Ett Ben? Andra Avelsmetoder Hemma
Anonim

Viburnum är en flerårig buske eller ett litet träd, särskilt uppskattat av trädgårdsmästare för sina medicinska egenskaper. Viburnum används för att förbereda drycker och sylt, pajfyllningar. Alla typer av sjukdomar behandlas framgångsrikt med bark, löv, blommor och bär. Den dekorativa viburnum gjorde denna kultur till en favorit invånare i trädgårdar, glädjande med vackert lövverk, frodig buskform, snövit eller blekrosa blomställningar. Hon är opretentiös, så det är inte svårt att odla henne.

Viburnumförökning kan göras med frön (frön) eller med vegetativa metoder: sticklingar, lager, rotskott, dela busken. De mest produktiva metoderna är vegetativa. När de används behåller växterna alla egenskaper hos deras sort med 100% överlevnad. Plantor börjar bära frukt redan under det andra året. Men var och en av reproduktionstyperna har sina positiva och negativa sidor.

Bild
Bild

Egenskaper hos sticklingar

Skärning är den bästa jordbrukstekniken för att bevara sorteregenskaper och dekorativa egenskaper som finns i moderplantan. En egenskap hos ympningsmetoden är att erhålla ett obegränsat antal planteringsprover, men detta är förknippat med hög arbetsintensitet. Vid ympning används redan vinterförgrenade eller sommargröna sticklingar. Varje typ av sticklingar har positiva aspekter.

Det enklaste sättet är att föröka vintersticklingar . Lämplig för skörd av 20 cm årliga skott, skurna från busken under vintermånaderna. Du kan särskilja en ettåring med en ljusare nyans av barken.

För att bevara de beredda sticklingarna till våren, blötläggs de i vatten i flera timmar. Därefter, inslagna i folie, bevaras de perfekt tills de transplanteras på kylskåpets nedre hylla.

Bild
Bild

Transplantation i marken utförs på våren, när den värms upp väl. De planteras i rader. Avsluta planteringsprocessen genom att lossa jorden runt sticklingarna och vattna . Detta görs regelbundet tills de redan rotade skotten transplanteras i början av hösten.

Det finns en annan teknik när sticklingarna blötläggs i flera dagar och sedan planteras i sticklingarna. Marken i den är fuktad och täckt med polyeten. En månad senare kommer rotsystemet att växa, och till hösten är plantorna redo för plantering på öppen mark.

En vanligare jordbruksteknik är att plantera viburnum på sommaren med sticklingar , skördas vid kapning av fleråriga, redan blekta buskar, eftersom elastiska gröna sticklingar har den bästa överlevnadsgraden. Från en ung gren skärs 15 centimeter bitar, med två övre blad som tidigare skars i hälften. Detta hjälper till att minska avdunstning av fukt.

Bild
Bild

Sticklingar blötläggs en tid i en tillväxtstimulator och planteras i små växthus. Täck med folie ovanifrån. Sticklingar som har släppt rötter härdas gradvis, vilket ger tillgång till utomhus, öppnar filmen regelbundet innan den tas bort helt.

På våren, utan att ta bort jordklumpen från behållaren, flyttas skotten till trädgårdsbädden för odling . Efter det transplanteras de till en permanent plats. Unga buskar som odlas från plantor kommer att blomma först efter några år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer från frön

Erfarna odlare rekommenderar inte att man planterar prydnadsväxter med frön. I sådana plantor reproduceras inte sortens egenskaper . Därför är det möjligt att erhålla högkvalitativt plantmaterial med moderplantans sorteregenskaper under reproduktion endast med vegetativa metoder. Annars kommer sorterna att växa med bittra och små frukter. Endast icke-hybrid sorter av viburnum kan planteras från plantor som odlas från frö.

Frön behåller sin grokapacitet i upp till 2 år, men gror dåligt . De kan sås både på våren och hösten. Om du sår nyskördade frön direkt i marken på senhösten, kommer deras spiring att bli lång, eftersom fröet kommer att börja gro först efter 18 månader. Detta är en okomplicerad metod som inte kräver speciell förberedelse och ansträngning.

Det är nödvändigt att så välmogna frön på markytan i skuggan av buskar, träd, byggnader, eftersom fukt bibehålls bättre här. Fröbädden bör skyddas tills groddar och rotning av plantor . Därför kan du inte ens dra ut ogräset. För att undvika skador på de underjordiska skotten av viburnum och för att förhindra att skott dör av torka är det bättre att täcka platsen. Plantan börjar utvecklas först på våren, under det andra planteringsåret, och först då kommer det att ha skott.

Det är möjligt att uppnå tidig groning genom att tillsätta en liten mängd våt sand till fröna och hålla denna blandning i flera veckor, först vid rumstemperatur hemma och sedan i de svalare förhållandena i kylskåpet.

Fröna sparade på detta sätt och sådd i april kommer att spira i vår. Men en buske plantor kommer att kunna blomma efter 5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra avelsmetoder

Skikten

Vertikal skiktning är ett enkelt sätt att sprida viburnum. På hösten, vid de valda buskarna, förkortas de nedre skotten med flera knoppar och var och en av dem sprutas upp till hälften.

Nästa vår kommer nya 15-centimeter tillväxter att bildas från de befintliga knopparna, som återigen är halvt ihop . På hösten kommer de redan att bilda rötter. De skärs av från den gamla busken och planteras i jorden för odling tills nästa säsong. Och nästa vår är de redan bestämda i öppen mark för en permanent plats.

Bild
Bild

Viburnum har förmågan att bilda ytterligare rötter på skott väl. Denna förmåga används när du väljer en reproduktionsmetod med horisontella lager, där skotten viks tillbaka, fästs med gem eller spjut och fuktas. När skott med en höjd av 13 cm växer från knopparna, sprutas de upp med en tredjedel. Med tillväxt ökar skotten också kullens höjd nästan till höjden på skotten. På hösten grävs sticklingarna upp, separeras från den gamla moderplanten och delas upp i oberoende buskar och planteras sedan i jorden.

Om växten är den enda, förökas den i växthus med hjälp av metoden för luftlager . Denna ganska mödosamma metod består i att dra skottet med tråd och täcka den med sphagnumoss. Spiran fuktas dagligen, behandlas med ett tillväxtstimulerande medel och lindas i plastfolie. Så snart rotsystemet bildas skärs sticklingarna av från en enda kopia och planteras separat.

Busken från vilken luftskiktet tas är inte skadat. Och de resulterande årliga sticklingar har bra rötter, så de utvecklas och växer snabbt.

Bild
Bild

Rotskott

Det snabbaste sättet att föröka en buske är genom rotskott. I slutet av våren ska botten på koppskotten spännas med mjuk tråd. Detta kommer att påskynda deras rotbildning avsevärt. Sedan spetsas de med humus. Under sommaren utförs kullning cirka 3 gånger så att högen är minst 20 cm före hösten . Under den efterföljande vårperioden separeras skotten från moderbusken och planteras som en oberoende växt.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna teknik används för att transplantera en växt eller en mycket värdefull art. Fördelen är låg arbetsintensitet och nackdelen är det begränsade antalet erhållna plantor . Denna metod gör det möjligt att få våren eller hösten, när man delar en ung buske, högst 3 dotterväxter med sin egen del av rötterna och flera tillväxtknoppar för förnyelse.

Det är möjligt att tillämpa metoden först innan växtens knoppar sväller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Korrekt vård av det hjälper till att odla en frodig viburnum med utmärkt frukt från en planta. Full utveckling kommer att säkerställas genom tillräcklig fukt och befruktning, samt förebyggande åtgärder mot sjukdomar och skadedjur . Och i framtiden - regelbunden beskärning.

Busken är hygrofil. På sommaren, på kvällarna, behöver plantor riklig vattning. Och ju äldre de är, desto mer vatten kommer att krävas.

En vuxen buske klarar sig utan matning . Men för en bättre utveckling av plantan och öka det framtida avkastningen måste du använda dem. Det är lämpligt att utföra toppdressing tillsammans med mulching med sågspån.

Vårkvävegödsel appliceras innan bladen blommar. Under sommarmånaderna - alla mineralkomplex. På hösten, när man förbereder sig för vintern, göds busken med en fosfor-kaliumblandning . Nästa höstmatning med gödsellösning eller kaliumfosforgödsel genomförs 2 år efter avel, under vattning eller vid grävning av jorden.

Bild
Bild

Skotten måste skyddas mot skadedjur: bladlöss, lövbaggar, mössmal och kommaformad skida. Vid behov bör växter behandlas med insekticider innan knoppen bryts. Användningen av insekticida växter är perfekt: hästsorrel, maskros, bitter malurt.

Vid väder med hög luftfuktighet kan unga skott attackeras av en svamp . Dessa är olika typer av röta, fläckar och mjöldagg. Sprutning med fungicider hjälper. Du kan bearbeta plantor med folkmedicin under hela säsongen. Till exempel lösningar av hushålls- och tjärtvål med tillsats av läsk, tobak, aska. Vid allvarlig skada behandlas plantorna med en Bordeaux -blandning.

Förebyggande åtgärder består i regelbundet avlägsnande av ogräs, lossning av markskyddet och plantornas rotzon.

Rekommenderad: