Hur Man Förökar Hortensia? 28 Foton Avelsmetoder Hemma. Hur Lagras Och Rotas Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Förökar Hortensia? 28 Foton Avelsmetoder Hemma. Hur Lagras Och Rotas Ordentligt?

Video: Hur Man Förökar Hortensia? 28 Foton Avelsmetoder Hemma. Hur Lagras Och Rotas Ordentligt?
Video: Propagate hydrangeas like a Pro! 🌳💧How to root hydrangeas 2024, Maj
Hur Man Förökar Hortensia? 28 Foton Avelsmetoder Hemma. Hur Lagras Och Rotas Ordentligt?
Hur Man Förökar Hortensia? 28 Foton Avelsmetoder Hemma. Hur Lagras Och Rotas Ordentligt?
Anonim

Att köpa en hortensiabuske i en kruka är enkelt, du behöver inte tänka på hur du förökar en befintlig växt. Men bara genom att multiplicera det som redan växer på din webbplats lägger du inte ut extra pengar, styr hela processen och slutligen närmar dig lösningen på problemet kreativt. Dessutom finns det inget skrämmande i reproduktionen av hortensia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Varför fortfarande ibland är det omöjligt att undvika oberoende reproduktion av busken - om sticklingar av en underbar hortensia som blommar till allas avund delas med dig, är det helt enkelt dumt att vägra ett så fantastiskt "genetiskt material". Till sist, även om du köper en växt, var noga med att klippa den … Hortensia i trädgården ska växa från en liten skärning, då är det mer troligt att "registrera" i ditt område.

Under våren

Våren är en bra tid för avel. Vid denna tidpunkt kan du "dissekera" storbladiga, trädliknande och panikulära hortensia. Och gör det optimalt genom att dela busken. De separerade delarna har utmärkt tid att gro på en ny plats till hösten, vilket ger dem en lugn vinter . Om du ska föröka växten med frön måste du göra detta i mars. Om separationen av avkomman är en varm vår (endast trädliknande och storbladiga).

Bild
Bild

Sommar

Midsommar anses av många experter vara den optimala uppfödningstiden för busken. I juli kan alla typer av hortensia förökas genom sticklingar - det är stor sannolikhet för operationens effektivitet under denna månad. Perioden då växten fyller knopparna är mest gynnsam för skärning av sticklingar.

I juli har hortensian fortfarande knoppar, och skotten hann inte grova . Skott från gamla buskar skärs inte längre, de föryngras och unga skott förväntas dyka upp.

Rotning av sticklingar sker vanligtvis i mitten av augusti, då rekommenderas det att transplantera dem till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten

Ibland är de engagerade i att dela busken på hösten, det här valet kan vara framgångsrikt, men chansen för en lyckad operation är mindre än att göra detsamma på våren. Men på hösten kan du säkert hantera separationen av avkomman till alla sorter av hortensia.

Bild
Bild

Sätten

Treliknande, panikulär, storbladig - alla dessa arter kan förökas oberoende. Och vägen vald som grund för reproduktion, inte en: frön, avkommor, sticklingar, samt lager och dela busken, kan du framgångsrikt föröka hortensia . Vilken metod som är snabbare och enklare kan man inte säga säkert. De mest populära sticklingar, men varje metod har nackdelar och fördelar.

Frön

Hortensiafrön är små, mörkbruna, avlånga korn. Deras utseende är ganska blygsamt, du förväntar dig inte alls att frodiga hortensior kommer att växa från oansenliga frön.

Hur man förstår att fröna är av hög kvalitet:

  • de är fria från fläckar och spår av mögel;
  • fröna ska inte frysas, fuktiga, tröga;
  • utåt måste de motsvara sortens egenskaper.

Du kan samla fröna själv i slutet av säsongen; du måste förvara dem vid rumstemperatur på en torr plats. Med frömetoden reproducerar trädgårdshortensia mest framgångsrikt.

Huvudmålet med reproduktion av frö är urval, men om det inte finns sticklingar kan sådd med frön också vara en produktiv åtgärd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att så frön

  • I en låda med dräneringshål gjorda och en höjd av 20 cm hälls jord och lämnar 3 cm till kanten.
  • Högkvalitativa torra frön läggs ut på markens yta. Det är ingen idé att fördjupa dem. Strö dem med sand ovanpå och häll sedan sparsamt på underlaget.
  • Därefter måste du göra ett växthus - täck lådan med transparent film eller glas.
  • Om fröna planterades i blomkrukor kan du göra dem ännu enklare - täck med en vanlig glasburk.
  • Ta bort skyddet regelbundet för vattning och ventilation.
  • Så snart skott dyker upp måste växthuset tas bort. Groing tar vanligtvis 2 veckor.

Håll krukväxterna måttligt fuktiga. Vattna jorden med mjukt, sedimenterat vatten. Glöm inte att med jämna mellanrum lossa jorden. Ljus för att gro frön behöver ljust, men diffust. När de första 2-3 bladen dyker upp måste plantorna tunnas ut, dykas i separata krukor. Det ska dykas igen i maj, när groddarna når 8 cm. Hemma förvaras hortensior i 2 år, och när de blir 35 cm kan de transplanteras i öppen mark.

I varmt väder tas krukor med unga buskar ofta utanför för att härda (men inte över natten). Klipp av plantornas knoppar omedelbart - annars kommer växten att lägga energi på blomningen, och dess uppgift är att bilda ett starkt rhizom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod kan anses vara den enklaste, men snarare den mest efterfrågade och reglerade. För sticklingar tas sticklingar med en lignifierad stam inte, men gröna skott är vad du behöver.

Det är vanligt att ägna sig åt sticklingar av hortensior på höjden av sommaren. Men alternativet sticklingar på de varma vårdagarna utesluts inte när unga skott bildas på buskarna.

Egenskaper hos sticklingar

  • Välj en stark sidoskott som har 2 eller 3 par blad. De nedre bladen ska tas bort.
  • Skär stjälken i botten med en kniv i en vinkel på 45 grader. Snittet måste göras en halv centimeter under knuten.
  • Alla andra löv måste skäras på mitten. Skärets övre del skärs i 90 grader.
  • För rotning, ta plastbehållare med hål, behållarna är fyllda med en komposition av sand och torvjord 1 till 2.
  • Marken vattnas, sticklingarna pudras med Kornevin, eller så kan du blötlägga skivorna i Epin.
  • Sticklingar planteras i marken 3 cm djupt, intervallet mellan planteringarna är 5 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spraya de planterade sticklingarna med vatten från en sprayflaska, täck dem med något transparent, lockformat. Torka av kondens med dukar. Vattna sticklingarna minst en gång i veckan, placera en behållare med dem i ett skuggigt område. Om ungefär en månad kommer rötterna att dyka upp, bladen börjar utvecklas.

Sticklingar kommer att slå rot i mitten av augusti, varefter de transplanteras till en ny plats. Glöm inte att täcka busken för vintern så att frost inte hotar unga rötter.

Bild
Bild

Genom att dela busken

För att plantera en växt måste du först hitta ett bra ställe. Det rätta området är det område där växten kommer att "njuta" av solen på morgonen och kvällen, och vid lunchtid kommer den att kunna gömma sig i halvskugga. Om du planerar att göra en blommande kant måste du gå tillbaka från stigarna för att busken ska utvecklas.

Behandla steg

  • Gräva ett hål på den valda platsen. Dess storlek beror på delenka -rotsystemet (den idealiska storleken är 50/50/50).
  • Förbered jorden - pH -halten i den ska vara lika med 5. Brun torv är optimal för jorden. Experter kan ge ett sådant beprövat jordrecept: 2 delar trädgårdsjord, 2 delar humus, 1 del flodsand, 1 del torv. Fyll gropen med näringsämnen.
  • Membranet måste installeras så att dess rotkrage ligger ovanför marken. Fyll de tomma utrymmena med jord och kompakta.
  • Vattna växten rikligt med vatten. Fyll på jorden om jorden har avtagit efter vattning.
  • Mulch markytan med torv och gransågspån. Skär av skotten och lämna ett par knoppar på varje.

Och direkt om hur man korrekt delar busken själv: gräva upp den och rensa den från jorden. Tvätta rotsystemet i en manganlösning. Busken är uppdelad i divisioner med ett fullvärdigt rotsystem och 3-5 tillväxtpunkter. Rötterna ska trimmas innan de planteras. Strö de skurna platserna med aktivt kol för desinfektion.

Bild
Bild

Skikten

Det är vanligt att föröka hortensia genom skiktning tidigt på våren, redan innan knoppbildning. Först är det vettigt att gräva upp marken runt busken, sedan ska den jämnas ut. Därefter gör odlaren radiella spår 2 cm djupa. För att förhindra att grenarna rätas ut måste du stifta dem med hemmagjorda slangbilder och sedan strö dem lite med jorden.

För att rötterna ska bildas snabbare, på lagren framför den första utvecklade njuren underifrån, görs en förträngning i ett par varv från en tunn grov tråd . I slutet av augusti borde flera unga skott ha vuxit på vart och ett av lagren. Så snart de blir upp till 20 cm måste de kullas. Omhyllning bör göras efter ytterligare en vecka. Och detta bör göras tills högen når 25 cm.

I oktober måste skikten grävas ut, och sedan måste de bildade skotten separeras från varandra. Deras höjd kommer redan att nå en halv meter. Plantorna ska grävas in, och på våren kan de planteras i trädgården. Först efter ett år rekommenderas de att planteras på sin plats.

Bild
Bild

Avkomma

Denna metod hjälper till att odla bredbladiga och andra typer av hortensia med unga skott. Metoden i sig är inte dålig, men den kräver maximal koncentration och försiktighet.

Reproduktionsalgoritm

  • Bredvid hortensiabusken måste du ta bort matjorden så att rötterna är nakna i detta område. Gör detta noggrant för att inte skada rotsystemet.
  • Koppskottet ska separeras tillsammans med rotdelen. Om du identifierar flera sådana skott, kommer du att säkra avelsoperationen.
  • Skott planteras omedelbart på gatan, i trädgården, eftersom de redan är anpassade till gatumiljön.
  • Så skotten växer i trädgården i ett eller två år, och sedan är de redan fast beslutna att permanenta platser.
Bild
Bild

Förberedelse för plantering i marken

Förberedelse är en seriös och flerkomponent process. Naturligtvis är det oerhört viktigt hur korrekt den permanenta platsen för busken väljs. Kraven för att välja en plats för landning i marken är följande.

  • Hortensia är en fuktälskande växt, men den accepterar ändå inte stillastående fukt. Därför är sumpiga platser, lågland, liksom platser där grundvattnet är högt, inte lämpliga för landning.
  • Växten kräver solljus, men mjuk och doserad. Fler soliga platser för hortensia behövs bara i Ural, i Sibirien, i Leningrad -regionen.
  • Området där hortensior växer bör också skyddas från kalla och starka vindar. Men normal luftcirkulation är fortfarande ett viktigt krav för att välja en plats för en hortensia.
  • Hortensia behöver en näringsrik, lös och tillräckligt fuktabsorberande jord med en svagt sur reaktion. Lerjord och jord med en alkalisk reaktion fungerar inte.
  • Tänk naturligtvis också på "grannarna". Hortensian, intill astilba, boxwood, hosta, ser bra ut. Dessa tre kombinationer har redan blivit klassiker av landskapsdesign. Men du bör inte plantera en hortensia bredvid andra träd och buskar som har ett grundt rotsystem. Växter kommer att förtrycka varandra.
Bild
Bild

Förbered alltid platsen och landningsgropen i förväg . Detta kan göras i förväg under hösten eller en månad före avstigning. Rotsystemet i hortensia är sådant att noggrann förberedelse av platsen behövs både i bredd och på djupet. Om du bestämmer dig för att plantera flera buskplantor samtidigt, håll ett avstånd på 1 m mellan buskarna, eller bättre - 1,5 m. Om du planterar en buske för att bilda en häck, behåll ett gap på 70 cm.

Bild
Bild

Rengör själva landningsplatsen för skräp, rötter, ogräs och stenar. Helst om du gräver upp jorden tillsammans med torven med hög myr och sedan lossar den med en kratta.

Det är vettigt att gödsla gropen med organiskt material och mineraler. Tankning för gropen kan vara följande:

  • torv med hög myr (sur) - 1 andel;
  • kompost - 1 andel;
  • urea - 15 g;
  • superfosfat - 60 g;
  • kaliumsulfat - 25 g.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt detta måste blandas noggrant.

Om du inte behöver välja mark och du tvingas plantera hortensia i tung, lerig, nästan ofruktbar jord, måste gropen förberedas med ett särskilt ansvar. Botten av gropen bör läggas ut med barrträd eller ruttnade nålar i form av sågspån. Vidare är 2/3 gropen fylld med följande komposition:

  • 2 andelar av lövmark;
  • 2 andelar av humus;
  • 1 andel flodsand;
  • 1 andel syrlig högmyrtorv.

När gropen är klar måste den väl kastas, så att jorden är en åsna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att förbereda plantorna själva, men med detta är det lättare: de förbereder endast material som har ett öppet rotsystem. Innan du planterar, blötlägg plantans rötter i en lösning av en högkvalitativ rotbildningsstimulator (samma "Kornevin" eller analoger).

Och sedan börjar processen med att ta hand om växten. Förresten, i Japan kallas hortensia "längtan efter vatten", därför reagerar blomman på vattning … En gång i veckan, eller lite mindre ofta, häll flera hinkar vatten direkt under roten på busken, så att du kan kontrollera den nödvändiga fukten i jorden.

Om du efter framgångsrik reproduktion (med någon av ovanstående metoder) och framgångsrik plantering i jorden fortfarande inte väntade på att hortensian skulle blomma, gjordes misstag. Blomning får inte ske på grund av brist på kväve i marken , på grund av felaktig beskärning eller förberedelse för övervintring, slutligen på grund av för stark belysning.

Bild
Bild

Att odla hortensior är inte den enklaste, men trevliga och flerstegsprocessen . Du bör inte ge upp att odla den här vackra busken, även om du ännu inte har skaffat en tomt och ett hus på den. Försök att odla en hortensia på balkongen, och när plantan planteras i marken är du redo inte bara mentalt, utan också informativt för processen för oberoende reproduktion.

Rekommenderad: