Decembrists Hemland: Krukväxtens Ursprung. I Vilket Land Dök Zygocactus Upp?

Innehållsförteckning:

Video: Decembrists Hemland: Krukväxtens Ursprung. I Vilket Land Dök Zygocactus Upp?

Video: Decembrists Hemland: Krukväxtens Ursprung. I Vilket Land Dök Zygocactus Upp?
Video: Zygocactus Plant: Five Cool Things About Christmas Cactus/CC Plant You Should Know 2024, April
Decembrists Hemland: Krukväxtens Ursprung. I Vilket Land Dök Zygocactus Upp?
Decembrists Hemland: Krukväxtens Ursprung. I Vilket Land Dök Zygocactus Upp?
Anonim

På innergården finns det bittra frost, och på fönstret, trots vintern, blommar en favorit, Decembrist, praktfullt. Hur en underbar blomma kom till oss, var är hemlandet, vilka egenskaper har det med att odla en växt, varför den blommar på vintern, läs i den här artikeln.

Beskrivning

Decembrist, som också är en julgran, zygocactus, zygocerius och Schlumbergers kaktus, erövrade blomsterälskare med sin anspråkslöshet och förmåga att blomma praktfullt på vintern, när en vilande period börjar för de flesta inhemska växter. Växten tillhör släktet epifytiska kaktusar, men har inga nålar och skrymmande köttiga stjälkar. Buskens totala höjd är upp till 50 cm. De krypande skotten är täta och plana, bestående av separata löv, som går från ett till ett annat, liknar utåt en flickas flätor.

Zygocactus blommor öppnar på vintern i slutet av skotten. Blomställningarna är ganska stora - från 6 till 8 cm i längd. De har formen av långsträckta fonografer, bestående av flera nivåer . Blomstammarna tittar kokett ut, deras lukt uttrycks svagt och färgerna är ljusa och attraktiva: crimson, lila-röda, rosa, grädde, lila. Blomställningar blommar omväxlande inom en månad, men lever inte länge - från 3 till 5 dagar.

Bild
Bild

Populära sorter

Avkortad zygocactus har sådana egenskaper som:

  • löv lång - från 4 till 6 cm;
  • flyr har uttalade tänder;
  • toppen av arket ser stympad ut;
  • blommor det finns lax, hallon, lila blommor.

Kautskys zygocactus har följande funktioner:

  • små löv - upp till 3,5 cm i längd;
  • smala skott - högst 15 mm;
  • blommorna är ljuslila, stjärnformade med vassa kronblad.

Zygocactus Russeliana lockar uppmärksamhet med sådana funktioner som:

  • skott av liten längd - upp till 4 cm;
  • plantans totala höjd är inte högre än 30 cm;
  • det finns inga nålar eller tänder runt kanterna;
  • blommor upp till 5 cm i diameter, ljusrosa med vassa, vidsträckta kronblad;
  • vita ståndare syns från mitten.
Bild
Bild

Decembrist Schlumberger Gertner har följande särdrag:

  • skott är köttiga och stora;
  • bladen är breda, utan flis;
  • blommorna är stora, mättade ljusröda med vassa kronblad;
  • greenerna är blanka, ljusgröna.

Zygocactus hybrid sorter ser ovanligt vackra ut. Dessa inkluderar följande:

  • Gyllene grädde har stora blommor av bleka ljusa nyanser: från blek grädde till ljusgyllene;
  • på Asp sköra dubbla kronblad, vita som snö, formade som en nejlika;
  • Madame Butterfly med blad som har vita eller lila segment och kokande vita kronblad som liknar en fjäril i form med en ljus lila kant;
  • Santa Cruz - Detta är en lyxig växt med en laxfärg;
  • Cambridge Är en växt med härliga matrosa, rundade kronblad.
Bild
Bild

Decembristens hemland

Födelseplatsen för en julgran som ger oss en magisk blomning under den kallaste tiden på året, i avlägsna Sydamerika, eller snarare i Brasilien. Detta är ett fantastiskt land där inte bara "vilda apor" lever. Europeiska forskare och forskare som gick dit på 1800 -talet var förvånad över mångfalden av flora och fauna i detta hörn av planeten och gjorde många underbara upptäckter här. Decembrist-tjocklekar upptäcktes av resenärer i sydöstra Brasilien i skogarna med höga berg i São Paulo-regionen.

Engelska forskaren-botanisten Allan Cunningham, som samlade en samling unika växter, tog Decembrist till Europa. Den franska uppfödaren Frederic Schlumberger, som blev intresserad av en fantastisk växt, bevisade att blomman tillhör kaktusfamiljen. Botanisten Charles Lemaire, dedikerad till studier av kaktusar och succulenter, döpte blomman efter sin kollega Schlumbergeg -kaktusen.

Så småningom spred sig blomman genom Europas botaniska trädgårdar och blev sedan bosatt i vanliga hus och lägenheter och dekorerade dem med sin frodiga blomning på julafton. Detta förklarar dess ursprung: vid denna tid i Brasilien är det sommarens höjd.

Schlumberger -kaktusen, som alla växter, har ett unikt genetiskt minne och blommar när det är dags att blomma i sitt avlägsna hemland.

Bild
Bild

Hur växer det i vilda djur?

I de ogenomträngliga högfjällskogarna på mer än 900 m höjd, där varje växt envist kämpar för sin överlevnad, vann Decembrist en plats för sig själv i den övre delen av den tropiska djungeln. Här känns julgranen lugn och lägger sig på hakar i sprickorna och sprickorna på kraftfulla stammar. Det är tillräckligt för ljuset som passerar genom kronorna på höga tropiska träd, näringsämnen från sönderdelat organiskt material, fukt som det ackumuleras i stjälkar och löv under säsongsregn. Efter att ha rotat sig i träet, sänker zygocactus sina stjälkar. Deras längd kan nå 1,5 meter.

Segment av skott som av misstag har brutits av slår snabbt rot och klämmer fast vid ett stöd och ger liv åt nya exemplar. Så växten sprider sig och upptar mycket stora områden. Livsmiljön gjorde honom hård. Zygocactus tolererar tillfälliga kalla snaps och torkperioder mycket ihållande, och dess rotsystem överlever även bland nakna stenar.

Decembristblomningen börjar i mitten av november och slutar i slutet av januari. Crimson-röda blommor öppnas i ändarna av skotten som hänger från höga träd. Detta förtrollande spektakel förvånar människor med sin skönhet och lockar fåglar. Blomman kännetecknas av korsbestämning. Babykolibrier och hökfjärilar, fängslade av blommornas skönhet, gör ett utmärkt jobb med denna uppgift. För detta har naturen gett zygocactus formen av blommor långsträckta som ett rör.

Växtens frukter bildas inom en månad. De är päronformade, högst 2 cm långa, är ljusorange eller röda och har en behaglig syrlig smak. Fåglar och djur njuter av dem med glädje och bär dem sedan med avföring genom skogen. Frön spirar ofta direkt i övermogna frukter. Bären, som faller till marken, börjar ruttna. Med sin massa som näringssubstrat utvecklas en ny växt inuti. Så kämpar kaktusen framgångsrikt för överlevnad i naturen. Livslängden för en växt i frihet är mer än 50 år.

Bild
Bild

Växande förhållanden hemma

En gäst från avlägsna utomeuropeiska länder är helt opretentiös när det gäller att lämna. Det kräver inga speciella substrat, gödningsmedel, ytterligare belysning eller komplexa manipulationer i sig. Det räcker för att skapa förhållanden nära den naturliga livsmiljön för zygocactus inomhus.

Belysning

Decembristen, född under taket i en subtropisk skog, gillar inte starkt ljus. Direkt solljus är farligt för en växt som är van vid diffust ljus, därför är södra fönster för zygocactus kontraindicerade. Du kan placera blomman på baksidan av det södra rummet där det är skuggning.

Nord- och västfönster är perfekta för växten.

Temperatur

I subtropen är det varmt året runt, så den behagliga temperaturen för zygocactus på våren och sommaren är inte högre än + 25 ° C. Från augusti till slutet av november går blomman i pension för att få styrka för framtida blomning. Det är nödvändigt att överföra det till en mörkare och svalare plats med en temperatur på +10 till +20 grader. I december, när sommaren träffar södra halvklotet, kommer växten att börja blomma. Det är nödvändigt att ordna om det igen på ett väl upplyst och varmt ställe innan blomningen.

Bild
Bild

Viktig! Under uppkomsten av knoppar kan växten inte bäras eller vändas. Zygocactus i protest kan kasta alla knoppar och beröva dig möjligheten att se den underbara blomningen.

Vattnar och återfuktar

Decembrist älskar fukt, men med måtta. Marken i krukan ska inte vara våt, men den kan inte bringas till fullständig torkning av jorden. Så snart substratet torkar uppifrån är det dags att vattna blomman måttligt med varmt, avstängt vatten. Varje period av en zygocactus liv kännetecknas av sin egen vattningsregim, nämligen:

  • under blomningen ökar vattningen, fosfor-kaliumgödselmedel läggs till vattnet;
  • när växten förbereder sig för blomning är toppdressing lämplig högst 1 gång i veckan med gödningsmedel för kaktusar;
  • under vilande period minskar vattningen, Decembrist befruktas inte.

Zygocactus älskar att spruta med vatten från en sprayflaska, särskilt under uppvärmningssäsongen, och under den varma årstiden kommer de att bada i duschen. Under proceduren är det viktigt att hermetiskt täcka jorden i krukan med oljeduk så att inget vatten kommer dit.

Viktig! När du vattnar en blomma, glöm inte att tömma krukans kastrull från överflödigt vatten efter ett tag, annars leder det till att ruttnar på växtrötterna.

Bildning

Fallande skott av Decembrist ser bra ut i hängande krukor. För att växten ska få en vacker symmetrisk form och ge många skott får zygocactusbusken rätt form genom att nypa, som i alla växande växter. För att inte skada blomman måste du göra det korrekt och följa följande åtgärdsalgoritm:

  1. nypa zygocactus är endast möjlig efter blomning;
  2. det är omöjligt att klippa av eller klippa av delar av Decembrists skott med sax;
  3. Håll skottet med tummen och pekfingret på ena handen, och med fingrarna på den andra, skruva försiktigt bort det valda segmentet från stammen.

Efter plockning kommer busken att spridas mer, frodig och blomma mer kraftigt. Proceduren gör inte bara Decembrist attraktiv utan föryngrar också och förlänger hans liv. En välskött zygocactus hemma är en långlever som lever i mer än 20 år. Färdiga blomsterhandlare med stor erfarenhet av att odla kaktusar skapar hela mästerverk och bildar en standardbuske från en Decembrist: sticklingar av en zygocactus ympas på en pereskia kaktusstam, från vilken toppen är skuren.

Bild
Bild

Landning

Decembrist har ett dåligt utvecklat och svagt rotsystem. Växtkrukor är lämpliga för keramik, bred och grund. Jorden för Decembrist ska vara näringsrik, lös. Vatten bör inte dröja kvar i det, eftersom epifytter i naturen lever i en torr miljö. Mossor, barkbitar, trä på vilka zygocactus växer sönderdelas gradvis och skapar en sur miljö. Samma surhet - pH 5, 5 - bör ha marken där Decembrist planteras hemma.

Jordens sammansättning bör vara följande:

  • trädgårdsmark - 1 del;
  • kompost - 1 del;
  • flodsand - 1 del;
  • sur torv - 1 del;
  • kol - 1 del.

Istället för sand kan du ta vermikulit för löshet. Bitar av mossa eller tallbark, liksom aktivt kol, hjälper till att upprätthålla rätt fuktnivå i underlaget. Lämplig för plantering och färdig jord för kaktusar, köpt i butiken. Bra dränering, som inte tillåter fukt att stagnera i jorden, bör ta upp 1/3 av krukans volym. När du planterar om en växt bör du inte ta en kruka mycket större än den föregående. Innan rötterna tar upp hela behållarens volym kommer zygocactus inte att blomma.

Bild
Bild

Viktig! Unga växter transplanteras varje år - vuxna 1 gång på 3 år. Den bästa tiden att transplantera är efter blomningens slut.

Fortplantning

Det vanligaste sättet är att föröka Decembrist genom sticklingar. Du kan rota dem i vatten eller våt jord. För att rota i jorden, följ dessa steg:

  1. separata sticklingar som innehåller 3 fragment från friska skott genom vridning;
  2. så att såret som bildas på handtaget läker, lämna det skurna fragmentet en dag på en skuggad plats;
  3. förbereda våt jord, sand eller kokos torv för plantering;
  4. gör en liten fördjupning i underlaget och placera skottet i det;
  5. växten rotar sig efter 3 veckor, när unga blad dyker upp på den.

För att rota sticklingarna i vatten är det värt att följa steg som:

  1. lägg den beredda stjälken i ett glas med filtrerat, sedimenterat vatten;
  2. för att undvika förfall av växten i vatten måste du lägga till en bit kol eller flera aktiverade tabletter - 2-3 bitar per 250 g vatten;
  3. byt vatten varje vecka;
  4. efter rötterna, men inte mindre än en månad senare, planteras växten i ny jord;
  5. att klippa av sticklingar under blomningsperioden rekommenderas inte.
Bild
Bild

Viktig! Du kan föröka Decembrist med frön eller ympning, men bara erfarna uppfödare kan uppnå framgång i detta.

Sjukdomar

Det är värt att överväga de vanligaste växtsjukdomarna.

  • Sen blödning Är en svampsjukdom som orsakar växtförfall och död. Tecken: bruna och grå fläckar på skotten som liknar mögel. Behandling: behandling med fungicider "Maxim" och "Vitaros".
  • Fusarium Är en svampsjukdom som påverkar kärl och rotsystem hos en växt. Tecken: växten blir slö, blir gul och vissnar framför ögonen. Fusarium kan inte behandlas, det är nödvändigt att förstöra det för att inte infektera andra prover.

Zygocactus lider av följande skadedjur:

  • vitfluga;
  • mjölk;
  • skydda.
Bild
Bild

För att bli av med skadedjur, tvätta växten noggrant med grön tvål och behandla den sedan med speciella preparat som:

  • " Aktelik " att bekämpa whitefly;
  • " Tankfartyg " eller karbofoslösning från skidan;
  • " Aktar " för förstörelse av mjölkfisk.

Genom att följa följande förebyggande åtgärder kan du förebygga sjukdomar och hålla Decembrist frisk:

  • desinficera jorden före plantering genom att kalcinera eller hälla kokande vatten;
  • vattna växten med varmt, sedimenterat vatten;
  • låt inte jordkomman bli vattentät eller helt torr;
  • plocka av gula löv i tid, ta bort fallna;
  • tillåt inte temperaturen i rummet under +10 grader;
  • om du misstänker svampinfektioner, behandla zygocactus med Mikol;
  • tvättning och sprutning av blomman hjälper mot skadedjur;
  • var uppmärksam på växten - och det kommer säkert att glädja dig med fantastisk blomning.

Rekommenderad: