Profilerat Ark C8 (47 Bilder): Standardmått För Wellpapp Och Vikt, Arbetsbredd På Ark Och Andra Egenskaper, Galvaniserade Plåtar Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Profilerat Ark C8 (47 Bilder): Standardmått För Wellpapp Och Vikt, Arbetsbredd På Ark Och Andra Egenskaper, Galvaniserade Plåtar Och Andra Typer

Video: Profilerat Ark C8 (47 Bilder): Standardmått För Wellpapp Och Vikt, Arbetsbredd På Ark Och Andra Egenskaper, Galvaniserade Plåtar Och Andra Typer
Video: OEM Custom Foldable PDQ Corrugated Cardboard Counter Display Box 2024, Maj
Profilerat Ark C8 (47 Bilder): Standardmått För Wellpapp Och Vikt, Arbetsbredd På Ark Och Andra Egenskaper, Galvaniserade Plåtar Och Andra Typer
Profilerat Ark C8 (47 Bilder): Standardmått För Wellpapp Och Vikt, Arbetsbredd På Ark Och Andra Egenskaper, Galvaniserade Plåtar Och Andra Typer
Anonim

C8 -profilerad plåt är ett populärt alternativ för efterbehandling av ytterväggar i byggnader och konstruktioner, konstruktion av tillfälliga staket. Galvaniserade plåtar och andra typer av detta material har standardmått och vikter, och deras arbetsbredd och andra egenskaper överensstämmer helt med deras avsedda användning. En detaljerad granskning hjälper dig att lära dig mer om var och hur du bäst använder det profilerade bladet C8, om funktionerna i dess installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det professionella arket C8 tillhör kategorin väggmaterial, eftersom bokstaven C. finns i dess märkning. Detta innebär att plåtarnas bärförmåga inte är för stor och deras användning endast är begränsad till vertikalt placerade strukturer. Märket är ett av de billigaste, det har en minsta trapetshöjd . Samtidigt är det skillnad med andra material, och inte alltid till förmån för C8 -ark.

Oftast jämförs det profilerade arket med liknande beläggningar. Till exempel är skillnaderna mellan varumärkena C8 och C10 inte så stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt vinner C8 här. Materialets bärighet är praktiskt taget lika, eftersom tjockleken och styvheten hos det profilerade arket nästan inte förändras.

Om vi överväger hur C8 -märket skiljer sig från C21, blir skillnaden mer slående . Även i arkens bredd kommer det att överstiga 17 cm. Men ribban på C21 -materialet är mycket högre, den trapetsformade profilen är ganska hög, vilket ger den ytterligare styvhet. Om vi pratar om ett staket med hög vindbelastning, om väggarna i ramkonstruktioner, kommer detta alternativ att vara optimalt. När du installerar ett staket mellan sektioner med lika tjocklek på ark kommer C8 att överträffa sina motsvarigheter genom att minska kostnader och installationshastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Däckgrad C8 är tillverkad i enlighet med GOST 24045-94 eller GOST 24045-2016, av galvaniserat stål. Genom att agera på ytan av arket genom kallvalsning omvandlas den släta ytan till en ribbad.

Profilering gör det möjligt att få en yta med trapetsformade utsprång med en höjd av 8 mm.

Bild
Bild

Standarden reglerar inte bara täckningsområdet i kvadratmeter, utan även produkternas vikt, samt det tillåtna färgområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Standardtjockleksindikatorer för C8-profilerade ark är 0,35-0,7 mm. Dess dimensioner är också strikt definierade av standarder. Tillverkare bör inte bryta mot dessa parametrar. Materialet kännetecknas av följande dimensioner:

  • arbetsbredd - 1150 mm, totalt - 1200 mm;
  • längd - upp till 12 m;
  • profilhöjd - 8 mm.
Bild
Bild

Det användbara området, liksom bredden, skiljer sig markant för denna typ av profilblad. Det är fullt möjligt att klargöra dess indikatorer baserat på parametrarna för ett visst segment.

Bild
Bild

Vikt

Vikten av 1 m2 C8 -profilerad plåt med en tjocklek på 0,5 mm är 5,42 kg lång. Detta är relativt litet. Ju tjockare arket desto mer väger det. För 0,7 mm är denna siffra 7,4 kg. Med en tjocklek på 0,4 mm blir vikten 4,4 kg / m2.

Bild
Bild

Färger

C8 wellpapp tillverkas både i traditionell galvaniserad form och med dekorativ ytfinish. Målade föremål tillverkas i olika nyanser, oftast har de polymersprutning.

Produkter med en texturerad finish kan dekoreras med vit sten, trä. Vågornas låga höjd gör att du kan göra avlastningen så realistisk som möjligt. Det är också möjligt att måla enligt RAL -katalogen i olika palettalternativ - från grönt och grått till brunt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför kan den inte användas för takläggning?

C8 -profilblad är det tunnaste alternativet på marknaden, med en våghöjd på endast 8 mm. Detta är tillräckligt för användning i icke -lastbara konstruktioner - väggbeklädnad, skiljevägg och staketkonstruktion . Vid läggning på taket kommer ett profilerat ark med en minsta vågstorlek att skapa en kontinuerlig mantel. Även med en liten del av stödelementen klämmer materialet helt enkelt under snölaster på vintern.

Användningen av C8-profilerad plåt som takbeklädnad väcker också frågor om dess kostnadseffektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen måste göras med en överlappning inte i 1, utan i 2 vågor, vilket ökar materialförbrukningen . I detta fall kommer taket att krävas byte eller större reparationer inom 3-5 år efter driftstart. Fallande nederbörd under taket vid en sådan våghöjd är praktiskt taget omöjligt att undvika; deras inflytande kan delvis minskas endast genom att täta lederna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av beläggningar

Ytan på det profilerade arket i standardversionen har endast en skyddande zinkbeläggning, vilket ger stålunderlaget korrosionsskyddande egenskaper. Detta är tillräckligt för att skapa ytterväggar i stugor, tillfälliga staket . Men när det gäller efterbehandling av byggnader och strukturer med högre estetiska krav används ytterligare dekorativa och skyddande beläggningar för att ge attraktivitet till ett billigt material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Galvaniserad

Högkvalitativt galvaniserat stålplåt av märket C8 har ett beläggningsskikt lika med 140-275 g / m2. Ju tjockare det är, desto bättre skyddas materialet från yttre atmosfäriska påverkan. Indikatorerna som är relevanta för ett visst blad finns i kvalitetscertifikatet som bifogas produkten.

Den galvaniserade beläggningen ger den C8 -profilerade plåten tillräckligt lång livslängd.

Bild
Bild

Det kan gå sönder vid skärning utanför produktionshallen - i detta fall kommer korrosion att uppträda vid lederna . Metall med en sådan beläggning har en silverfärgad nyans, det är svårt att måla utan föregående applicering av en primer. Detta är det billigaste materialet som endast används i strukturer som inte har hög funktionell eller väderbelastning.

Bild
Bild

Målning

Till salu kan du hitta ett profilerat ark, målat på en eller två sidor. Det tillhör de dekorativa elementen i väggmaterial. Denna version av produkten har ett färgat yttre lager, den är målad i produktionen med pulverkompositioner i alla nyanser inom RAL -paletten . Vanligtvis tillverkas sådana produkter på beställning, med hänsyn till kundens önskemål, i begränsade mängder. När det gäller dess skyddande egenskaper är ett sådant profilerat ark överlägset det vanliga galvaniserade arket, men sämre än polymeriserade motsvarigheter.

Bild
Bild

Polymer

För att öka konsumentegenskaperna hos det C8 -profilerade arket kompletterar tillverkarna dess yttre efterbehandling med hjälpskikt av dekorativa och skyddande material. Oftast talar vi om att spruta föreningar med en polyesterbas, men andra alternativ kan användas . De appliceras över en galvaniserad beläggning, vilket ger dubbelskydd mot korrosion. Beroende på version används följande ämnen som beläggningar.

Bild
Bild

Pural

Polymermaterialet appliceras på det galvaniserade arket med ett lager av 50 mikron. Sammansättningen av den deponerade blandningen inkluderar polyamid, akryl och polyuretan. Multikomponentkompositionen har utmärkta prestandaegenskaper. Den har en livslängd på mer än 50 år, har ett estetiskt utseende, är elastiskt, bleknar inte under påverkan av atmosfäriska faktorer.

Bild
Bild

Glansig polyester

Den mest budgetmässiga versionen av polymeren appliceras på materialets yta i form av en film med en tjocklek av endast 25 mikron.

Det skyddande och dekorativa skiktet är inte konstruerat för betydande mekanisk belastning.

Materialet rekommenderas att användas uteslutande i väggbeklädnad . Här kan dess livslängd nå 25 år.

Bild
Bild

Matt polyester

I detta fall har beläggningen en grov struktur och tjockleken på polymerskiktet på metallen når 50 μm. Sådant material motstår bättre stress, det kan tvättas eller utsättas för andra influenser utan rädsla. Beläggningens livslängd är också märkbart högre - minst 40 år.

Bild
Bild

Plastisol

Plastiserade PVC -belagda ark produceras under detta namn. Materialet har en betydande deponeringstjocklek - mer än 200 mikron, vilket ger det maximal mekanisk hållfasthet. Samtidigt är det termiska motståndet lägre än det för polyesteranaloger. Sortimentet av produkter från olika tillverkare inkluderar profilerade ark sprutade under läder, trä, natursten, sand och andra texturer.

Bild
Bild

PVDF

Polyvinylfluorid i kombination med akryl är det dyraste och pålitligaste sprutalternativet.

Dess livslängd överstiger 50 år. Materialet ligger platt på den galvaniserade ytan med ett lager på endast 20 mikron, det är inte rädd för mekaniska och termiska skador.

Olika färger.

Bild
Bild

Dessa är de viktigaste typerna av polymerer som används för att applicera C8 -kvalitet på ytan av det profilerade arket . Du kan bestämma det alternativ som är mest lämpligt för ett visst fall, med uppmärksamhet på beläggningens kostnad, hållbarhet och dekorativitet. Det är värt att överväga att, till skillnad från målade ark, har polymeriserade sådana vanligtvis ett skyddande lager på 2 sidor, och inte bara på fasaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

C8 -profilerade ark har ett ganska brett användningsområde. Under vissa förutsättningar är de också lämpliga för taket om takmaterialet placeras på en solid bas och lutningsvinkeln överstiger 60 grader . Eftersom ett polymerbelagt ark vanligtvis används här är det möjligt att förse strukturen med tillräcklig estetik. En galvaniserad plåt med låg profilhöjd på taket är kategoriskt olämplig.

Bild
Bild

De viktigaste tillämpningsområdena för wellpapp av märket C8 inkluderar följande

Staket konstruktion . Både tillfälliga staket och permanenta, som drivs utanför områden med stark vindlast. Det profilerade arket med minsta profilhöjd har inte hög styvhet; det är monterat på staketet med ett oftare steg av stöden.

Bild
Bild

Väggbeklädnad . Den använder materialets dekorativa och skyddande egenskaper, dess höga döljande kraft. Du kan snabbt slida ytan på ytterväggarna i en tillfällig byggnad, byta hus, bostadshus, kommersiell anläggning.

Bild
Bild

Tillverkning och arrangemang av skiljeväggar . De kan monteras på en ram direkt inuti byggnaden eller formas som tillverkning som sandwichpaneler. I varje fall har denna plåtkvalitet inte höga bärande egenskaper.

Bild
Bild

Tillverkning av undertak . Lätt vikt och låg avlastning blir en fördel när det är nödvändigt att skapa en minimal belastning på golven. Ventilationskanaler, ledningar och andra delar av konstruktionssystem kan döljas bakom sådana paneler.

Bild
Bild

Skapande av välvda strukturer . Det flexibla och tunna arket håller sin form väl, vilket gör att det kan användas som grund för konstruktion av strukturer för olika ändamål. I detta fall är de välvda elementen ganska snygga på grund av den svagt uttryckta lättnaden av metallprodukten.

Bild
Bild

Profilerade blad C8 används också inom andra områden av ekonomisk verksamhet . Materialet är universellt, med full överensstämmelse med produktionstekniken - starkt, hållbart.

Bild
Bild

Installationsteknik

Du måste också kunna lägga det professionella arket av märket C8 korrekt. Det är vanligt att sammanfoga det med en överlappning, med angränsande av intilliggande ark längs kanterna ovanpå varandra med en våg. Enligt SNiP är det bara möjligt att lägga på taket på en solid grund, med konstruktion av en beläggning på byggnader som inte utsätts för betydande snölast . Alla fogar tätas med ett tätningsmedel.

När de installeras på väggar eller som staket installeras plåtarna längs lådan, med ett steg på 0,4 m vertikalt och 0,55-0,6 m horisontellt.

Arbetet börjar med en exakt beräkning . Det är viktigt att se till att det finns tillräckligt med material för manteln. Det är värt att överväga installationsmetoden-för staketet tar de dubbelsidiga material, för fasaden finns det tillräckligt och en ensidig beläggning.

Bild
Bild

Arbetsordningen kommer att vara följande

  1. Förberedelse av ytterligare element . Detta inkluderar mållinjen och startande U-formad stång, hörn och andra element.
  2. Förberedelse för installation av ramen . På en träfasad är den gjord av balkar, på en tegelsten eller betong är det lättare att fixa en metallprofil. Det används också vid konstruktion av staket med hjälp av ett professionellt ark. Väggarna är förbehandlade från mögel och mögel, och sprickor tätas i dem. Alla ytterligare element tas bort från byggnadens väggar under installationen.
  3. Märkningen utförs längs väggen, med hänsyn till den angivna stegfrekvensen . Justerbara fästen är fixerade på punkter. Hål är förborrade för dem. Under installationen används en extra paronitpackning.
  4. Styrprofilen installeras, skruvas fast på profilen med självgängande skruvar . Det horisontella och vertikala kontrolleras, vid behov, strukturen förskjuts inom 30 mm.
  5. Ramen monteras . Med vertikal installation av det profilerade arket görs det horisontellt, med motsatt position - vertikal. Runt öppningarna läggs hjälpöverhäng till latharmen. Om värmeisolering är planerad utförs den i detta skede.
  6. Vattentätning, ångspärr är fäst . Det är bättre att omedelbart ta ett membran med extra skydd mot vindbelastning. Materialet är töjt, fixerat med självgängande skruvar med en överlappning. Rullfilmer monteras på en trälåda med en konstruktionshäftapparat.
  7. Installation av en källare ebb . Den är fäst vid läktarnas nedre kant. Plankorna överlappar varandra med en överlappning på 2-3 cm.
  8. Dekorering av dörrsluttningar med speciella remsor . De skärs i storlek, ställs in efter nivå, monteras genom startstången med självgängande skruvar. Fönsteröppningar är också inramade med sluttningar.
  9. Installation av externa och inre hörn . De är betade på självgängande skruvar, inställda efter nivån. Den nedre kanten av ett sådant element görs 5-6 mm längre än svarven. Det korrekt exponerade elementet är fixerat. Enkla profiler kan monteras ovanpå manteln.
  10. Installation av ark . Det börjar från byggnadens baksida, mot fasaden. Beroende på läggningsvektorn tas byggnadens bas, blinda yta eller hörn som en referenspunkt. Filmen tas bort från arken, de börjar fästa från botten, från hörnet, längs kanten. Självgängande skruvar fixeras efter 2 vågor, i avböjningar.
  11. Efterföljande ark installeras överlappande varandra, i en våg . Justering utförs längs bottensnittet. Steget längs foglinjen är 50 cm. Det är viktigt att lämna ett expansionsgap på cirka 1 mm vid fastsättning.
  12. I öppningsområdet före installationen skärs plåtarna i storlek med en metallsax eller en såg, en slipmaskin .
  13. Installation av ytterligare element . I detta skede fästs plattband, enkla hörn, lister, dockningselement. Gaveln är den sista som ska mantlas när det gäller väggarna i ett bostadshus. Här väljs lutningens lutning från 0,3 till 0,4 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av det C8 -profilerade arket kan utföras horisontellt eller vertikalt . Det är bara viktigt att tillhandahålla det nödvändiga ventilationsgapet för att upprätthålla naturligt luftutbyte.

Rekommenderad: