Överlappning Av Profilerad Plåt: Beräkning Av överlappning Av Betong Och Profilerad Plåt, Armering. Ritningar Av Ett Monolitiskt Betonggolv

Innehållsförteckning:

Video: Överlappning Av Profilerad Plåt: Beräkning Av överlappning Av Betong Och Profilerad Plåt, Armering. Ritningar Av Ett Monolitiskt Betonggolv

Video: Överlappning Av Profilerad Plåt: Beräkning Av överlappning Av Betong Och Profilerad Plåt, Armering. Ritningar Av Ett Monolitiskt Betonggolv
Video: How to read reinforced concrete slab Plan (PT1) 2024, Maj
Överlappning Av Profilerad Plåt: Beräkning Av överlappning Av Betong Och Profilerad Plåt, Armering. Ritningar Av Ett Monolitiskt Betonggolv
Överlappning Av Profilerad Plåt: Beräkning Av överlappning Av Betong Och Profilerad Plåt, Armering. Ritningar Av Ett Monolitiskt Betonggolv
Anonim

Att skapa golv baserat på wellpapp idag är extremt populärt och ganska efterfrågat. Anledningen är att materialet har ett stort antal styrkor och fördelar jämfört med liknande lösningar. Till exempel är professionella blad enkla att arbeta med. Deras massa kommer att vara mindre än för andra mönster. De kännetecknas av sin hållbarhet och kan användas för olika delar av byggnaden - för att bilda ett tak, installera ett staket, som överlappande andra våningen i ett hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Betonggolv på wellpapp kan inte göra utan att hälla och använda formning. Men det tillåter på kort tid att bilda en monolitisk struktur av betong för taket utan ytterligare efterbehandling eller modifieringar.

Bild
Bild

Bärelementen i en sådan massiv platta, betong på en wellpapp, kan vara olika material, inklusive betong, tegelväggar, en ram som är gjord av stål eller en armerad betongbeläggning. Vi tillägger att monolitiska system av denna typ ofta har en annan struktur. De är vanligtvis:

utan ram;

Bild
Bild

räfflad

Bild
Bild

Den första kategorin är gjord med en solid platta som stöds av kolumner. Men den andra kategorin är vanligtvis uppdelad i två grupper.

Med plattor på wellpapp . Då kommer ramen att vara balkar som stöds av kolumner. Vanligtvis är spannet 4-6 meter. Tjockleken på plattan varierar helt med de belastningar som kommer att tillhandahållas och måtten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men vanligtvis pratar vi om en indikator i intervallet 6-16 centimeter.

Med balkar av sekundär typ, förutom plattor . Här blir plattans tjocklek högst 12 centimeter. Kostnaden för monoliten blir naturligtvis högre. Ja, och tid och arbetskostnader för arrangemanget kommer att vara mer här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva däcket har många fördelar

  • Låg kostnad . Det anses vara ett av de mest prisvärda byggmaterialen.
  • Korrosionsbeständighet . När du skapar ark är de belagda med en speciell komposition mot korrosion. Detta ökar deras hållbarhet upp till 30 år.
  • Lättviktig . Vikten av det profilerade arket kommer inte att vara mer än 8 kg, vilket allvarligt minskar belastningen på bärkonstruktionerna.

  • Materialet är välbearbetat och är extremt lätt att installera.
  • Har utmärkt brandmotstånd avger inga obehagliga lukter och farliga ämnen.
  • Bra utseende . Du kan plocka upp ett profilerat galvaniserat ark av valfri storlek och färg, vilket gör det möjligt att göra det till ett harmoniskt element i utsidan.
  • Mekanisk och tvärhållfasthet . Ett material som wellpapp tål en ganska allvarlig belastning, vilket är extremt viktigt när man skapar ett tak.
  • Materialet är ganska motståndskraftigt mot naturliga och atmosfäriska faktorer , extrema temperaturer, liksom effekterna av syror och alkalier.
  • Professionella listor är mångsidiga och används inom olika områden inom industrin och livet.
  • Bekväm transport och förvaring . Det är enkelt och bekvämt att transportera wellpapp, och det kan lagras ganska länge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av material

Om vi pratar om val av material med hjälp av professionella ark, ställs vanligtvis två huvudkrav för dem. Den första är den höga tillförlitligheten hos professionella ark. Den andra är deras maximala styrka. Det bör förstås att profilen ska vara sådan att den efter att ha hällt den flytande betonglösningen tål sin massa. När den torkar och får styrka kommer den redan att hålla sin egen massa.

Bild
Bild

Observera att profilerade plåtar inte särskilt väl visar vidhäftning till betong och därför praktiskt taget inte deltar i ett monolitiskt golv. För att förbättra greppet längs profilen appliceras rev. Detta är namnet på spetsnasechki, som gör att det profilerade arket och betongen kan bli en enda helhet, medan metallen kommer att fungera som en yttre typ av armering.

Bild
Bild

För golv bör profilerade ark användas där ytterligare förstyvningar finns . Denna parameter kan bestämmas av profilhöjden. För de övervägda ändamålen kan ark användas där våghöjden inte är mindre än 6 cm och tjockleken är från 0,7 mm.

Bild
Bild

När du väljer material av denna typ för monolitiska golv är det nödvändigt att ta hänsyn till hur produkten kommer att användas . Om detta är ett tak för en vind, upplever det mindre stress än ett mellangolv. Därför kan du på vinden använda profiler som har lägre styrka och styvhet.

Bild
Bild

Överlappningsberäkning

När det gäller beräkningen måste projektet nödvändigtvis ritas upp av ritningar som utförs av professionella teknologer. Det är nödvändigt att ta hänsyn till byggnadens dimensioner, steget med att installera balkarna av tvärgående karaktär, deras dimensioner, kolumner, lastegenskaper, indikatorer på lagertypens profilerade ark . Det är viktigt att tänka på att varje produkt längs sin egen längd måste ha 3 stödbalkar. När man förstår lasten beräknas plattans höjd och armeringsdelen.

Bild
Bild

Tjockleken på plattan bör bestämmas baserat på ett förhållande på 1: 30, vilket beror på utrymmet mellan de tvärgående strålarna . En monolitisk betongplatta kan skilja sig i tjocklek på 7-25 centimeter. Baserat på massan av det monolitiska golvet beräknas typen och antalet metallkolumner, grundunderlagets egenskaper, typen av balkar och lastindikatorn för 1 kolumn. Profilarkets vågdjup bestämmer frekvensen för installation av balkar på grund av ökningen av betongkompositionens vikt i profil urtagningarna.

Bild
Bild

Att minska spännvidden gör det möjligt att undvika eventuell arkböjning . Hänsyn bör också tas till massan av extra nyttolast som plattan av mellangolv kan acceptera.

Från denna indikator utförs beräkningen av strålens längd och tvärsnitt. I grund och botten utförs alla dessa beräkningar idag med hjälp av speciell programvara på en dator.

Bild
Bild

Tekniken ger nödvändigtvis att beräkningen av överlappningen måste vara så exakt som möjligt, ner till millimeter . Och det är också nödvändigt att ta hänsyn till de belastningar som bildas av överlappningen längs det profilerade arket.

Bild
Bild

Montering

Under installationen i kolumner kan metallrör med ett fyrkantigt eller runt tvärsnitt visas här. Och för balkarna tas metallkanaler och I-balkar. Det är extremt nödvändigt att behandla valet av wellpapp för golv mycket noggrant . Baserat på kategorin väljs ett acceptabelt strålsnitt och läggningssteg. Det vill säga ett mindre steg krävs för metallprofiler med högre höjd. Och för en högprecisionsberäkning av mellanliggaren kan du prata med en anställd på företaget som tillverkar wellpapp.

Bild
Bild

Du kan till och med visa ett exempel på korrekta beräkningar . Till exempel är steget mellan skenorna 300 centimeter. Profilerad plåt av typen TP-75 med en tjocklek på 0,9 mm köptes. För att hitta den nödvändiga materiallängden bör dess stöd på 3 balkar beaktas. Detta gör det möjligt att undvika arkböjning.

Bild
Bild

Det är bättre att fixa ark med balkar med 32 mm självgängande skruvar, som också kallas rustningsgenomborrning. Sådana fästelement kännetecknas av närvaron av en förstärkt borr, vilket gör det möjligt att göra kanaler utan behov av en borr . Fästningar görs vid balkens korsning med det profilerade arket. Om produkten läggs på 3 balkar, bör den fixeras till dem vid 3 punkter, och om vid 2 - sedan vid 2 punkter. Det är möjligt att använda de ovannämnda rustningsskruvande skruvarna, men 25 mm. Steget mellan deras placering bör vara 400 mm. Detta blir det sista steget i formprocessen.

Bild
Bild

Nästa steg är att förstärka plattan . Denna process kommer att göra det möjligt att förstärka ett material på bekostnad av ett annat, vilket har större styrka. Förstärkning av wellpapp utförs med tråd. En sådan ram, som kommer att placeras inuti strukturen, kommer att tillåta betongen att klara tunga belastningar. Strukturen av den volymetriska typen bildas av stänger av längdtyp med en tjocklek av 12 millimeter. De läggs längs kanalerna för professionella ark.

Men elementen av ramtypen är vanligtvis anslutna med ståltråd. Ibland görs detta till och med med hjälp av svetsning, men denna metod är relativt sällsynt.

Bild
Bild

Efter förstärkningen kan du säkert börja placera betongen . Gör inte hälltjockleken mer än 80 millimeter. Det är bäst att använda sammansättningen av märket M-25 eller M-350. Men innan du häller krävs det att förbereda wellpappet. Eller rättare sagt, det är nödvändigt att montera brädor under det för att förhindra nedsänkning under betongkompositionens vikt. Sådana stöd bör tas bort så snart betongmassan är torr.

Bild
Bild

Det bör tilläggas att betong görs bäst i ett försök . Men om arbetsområdet är mycket stort och det inte finns någon säkerhet att det är möjligt att klara detta på en dag, är det bättre att hälla ut längs spännet.

Betongmassans torktid beror på väder och temperatur . Om väderförhållandena är bra och ganska varma, tar processen inte mer än 10 dagar. Förresten, om det är varmt, krävs konstant fuktning av betong. Om arbetet utförs under en kall och fuktig säsong eller på vintern, ökas torkningsprocessen till 4 veckor.

Rekommenderad: