Tätning För Wellpapp: Universell Och Annan Tätningstejp För åsen På Taket. Hur Tätar Man Röret Med Skumgummi?

Innehållsförteckning:

Video: Tätning För Wellpapp: Universell Och Annan Tätningstejp För åsen På Taket. Hur Tätar Man Röret Med Skumgummi?

Video: Tätning För Wellpapp: Universell Och Annan Tätningstejp För åsen På Taket. Hur Tätar Man Röret Med Skumgummi?
Video: Täta fönster med unik tätningstejp 2024, Maj
Tätning För Wellpapp: Universell Och Annan Tätningstejp För åsen På Taket. Hur Tätar Man Röret Med Skumgummi?
Tätning För Wellpapp: Universell Och Annan Tätningstejp För åsen På Taket. Hur Tätar Man Röret Med Skumgummi?
Anonim

Idag blir profilerade plåttak mer och mer populära på grund av deras överkomliga kostnad. Dessutom kan detta material ses både på enkla strukturer och byggnader och på rika stugor. Det måste dock komma ihåg att taket är ett komplext element i arkitekturen, och många punkter måste beaktas vid utformningen av det. Till exempel bör du veta hur man korrekt väljer och använder en wellpappstätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Wellpappkompressorn är mycket viktig vid montering av komplexa tak. De har ett element som en ås (åsanslutning). Det tolkas som en linje som ligger vid korsningen av taklutningarna. Profilerade ark är tillverkade i en trapetsform och måste komprimeras på sådana kritiska platser.

Under installationsprocessen bör du använda en tätning, eftersom åsen måste vara ordentligt säkrad. Annars kan snö, regn eller vindbyar tränga in genom taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör också förstås att profilerade ark har oegentligheter som bildar sprickor och luckor, som kan tas bort genom komprimering . Det bör dock finnas små ventilationshål i åsanslutningen. Samtidigt bör fukt inte tränga igenom dem.

Du kan kvalitativt komprimera wellpappet med den optimala typen av material . Detta är nödvändigt så att takarrangemanget är korrekt och det inte finns några läckor. Tejp av porösa material som kännetecknas av ökad motståndskraft mot fukt används som tätningselement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att täta de profilerade arken på alla sidor av åsen under det profilerade arket. Vanligtvis läggs ett material under elementet, som är nära i sina egenskaper till det som taket är täckt med. Resultatet är en passform och fuktbeständighet.

Skridskomprimatorer visar bra motståndskraft mot snö och regn även med en lång livslängd . För detta är det dock viktigt att undvika veck och deformation under installationen. Det bör noteras att förseglingen också andas. Detta gör att frisk luft kommer in under taket. En mängd olika tätningsmaterial i form gör det möjligt att välja rätt alternativ för alla profilerade ark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

För ett profilerat ark, beroende på typ av dess profil, krävs en annan tätning. Det är värt att förtydliga det alla tätningsmaterial för åsen är fuktbeständiga, brandsäkra och bullerdämpande. Varje typ av tätning har sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Universell

Det universella alternativet används oftast på grund av överkomliga priser och användarvänlighet. En sådan tätning framställs av en syntetisk substans baserad på polyuretan.

I form kan den likna en triangel eller rektangel. Det finns tejp på ena sidan.

Med rätt storlek kan det universella utseendet skapa lågt luftmotstånd, vilket kommer att vara en utmärkt lösning för isolerade tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerad

Profilversionen av isoleringen är bra endast om profilen är 5 centimeter eller mer. För att skapa en tätning används också polyuretanskum, men endast modifierat . Styrkan hos detta material är högre. Det profilerade utseendet kännetecknas av exakta former. Den har också speciella öppningar som tillåter luft att passera igenom.

Bild
Bild

Självexpanderande

Självexpanderande tätningslister är inte så länge sedan och är väldigt dyra. Deras särdrag är att deras dimensioner ökar när de fästs under åsen. På så sätt förblir alla luckor väl fyllda. Självhäftande tejp på en av sidorna gör installationen av en sådan tätning extremt enkel. Denna isolering är gjord av komprimerat polyuretanskum impregnerat med en lösning med polyakrylater.

Bild
Bild

Urvalstips

Tätningstejp måste väljas korrekt, och det är inte alltid lätt att göra. Först och främst är det viktigt att förstå vilken typ av arbete (för ett rör, en ås och så vidare) en eller annan typ av tätning är lämplig.

Förslutningen av wellpapp måste säkerställa tätning och vattentätning

Det är mycket viktigt att materialet från vilket tätningen är gjord inte absorberar fukt. Skumgummi skiljer sig till exempel inte i sådana egenskaper.

Bild
Bild

En annan parameter som bör beaktas vid valet är värmeisolering. Den optimala värmeöverföringshastigheten genom tätningen (värmeledningsförmåga) är mellan 0,02 W / (m · ° C).

Profilerade plåtar är ett ganska högt material för takläggning, så det är lämpligt att välja en tätning med goda ljudisoleringsegenskaper . Det är också önskvärt att produkten tolererar exponering för olika kemikalier väl.

Bild
Bild

Tätningspackningen måste nödvändigtvis ha en sådan egenskap som brandsäkerhet. Däck är ett metallmaterial som blir väldigt varmt när det utsätts för solen. Därför är det mycket viktigt att kamförseglingen tål ett brett temperaturintervall.

Det är lämpligt att välja tejpen för tätning omedelbart tillsammans med takbeläggningen så att deras former helt sammanfaller . Det är också viktigt att tätningsmaterialets storlek matchar våghöjden på det profilerade arket. Den högsta tillåtna avvikelsen är 1 centimeter. Inte varje ås har förstyvningsribbor, så om du använder en tätning som är för tjock kan takets utseende försämras.

Bild
Bild

Om möjligt är det bättre att föredra en triangulär form snarare än en rektangulär. Detta beror på det faktum att topparna i triangeln har tunna sektioner, på grund av vilka naturlig luftcirkulation säkerställs.

Om det inte finns någon ventilation kan träet på taket skadas av röta

När du väljer bör särskild uppmärksamhet ägnas åt förseglingens utgångsdatum. Det kommer också att vara användbart att ta reda på hur och under vilka förhållanden produkterna lagrades. Inomhusutrymmen är optimala för detta. Om tätningslisterna utsätts för direkt solljus kommer livslängden att reduceras avsevärt. Det förvärrar också klisterlistens skick.

Det är värt att notera självexpanderande band är mycket fördelaktigt . Förutom enkel installation kan arbetet med dem göras ännu snabbare om du använder en konstruktion hårtork.

Bild
Bild

Installations instruktioner

Installationen av tätningen bör påbörjas med förberedelser. Först måste du rengöra området där fästningen kommer att göras av damm och olika skräp. Det är viktigt att montera tätningslisterna (expanderande eller med en självhäftande remsa) jämnt så att det inte blir vridning eller deformation . Kontrollera att ledningarna är jämna före installationen.

Det är viktigt att komma ihåg att du inte ska stänga av flödet helt. Fuktiga luftuttag måste finnas.

Bild
Bild

När du placerar ett tak som ett tält måste du särskilt oroa dig för täthet och skydd mot fukt

Det enklaste sättet är att arbeta med ett universellt självhäftande förseglingsalternativ. Det måste läggas på höger sida och bara pressas ner med ett professionellt ark. Detta alternativ är särskilt lämpligt för otillräckligt erfarna hantverkare.

Vid installation är det viktigt att inte glömma säkerhetsåtgärder som direkt påverkar liv och hälsa . Så det är obligatoriskt att ha och använda ett säkerhetsbälte.

Bild
Bild

I allmänhet består installationen av tätningen av flera steg

  • Ändkåpor är försedda med lock som ingår i satsen. Det är bättre att göra denna procedur på marken. Vanligtvis monteras de på ett par extrema element och fixeras med självgängande skruvar. Om en lucka är synlig efter installationen, bör den tätas med silikontätningsmedel.
  • Den skyddande beläggningen avlägsnas från tätningen och fästs på det profilerade arket. Om det inte finns någon självhäftande remsa måste ett tätningsmedel appliceras. För att påskynda arbetet kan du använda snickarbältet, på vilket det är bekvämt att fästa arbetsföremål.
  • Efter det installeras och skruvas den första skridskon. I detta fall ska tätningstejpen endast pressas uppifrån och ner, jämnt och utan sträckning.
  • Dessa operationer upprepas tills alla kamförseglingar är installerade.
Bild
Bild

Vid behov görs anslutning eller förlängning från ände till ände. I kylan kan du också lägga tätningsmedlet, men innan det måste det vara varmt en tid. Tätningsskiktet bör endast appliceras på en torr och helst avfettad yta.

Rekommenderad: