Vindremsor För Wellpapp (28 Bilder): ände Och Andra Typer, Deras Installation På Husets Tak. Standardstorlekar Av Brädor För Takläggning Från Profilerade Ark

Innehållsförteckning:

Video: Vindremsor För Wellpapp (28 Bilder): ände Och Andra Typer, Deras Installation På Husets Tak. Standardstorlekar Av Brädor För Takläggning Från Profilerade Ark

Video: Vindremsor För Wellpapp (28 Bilder): ände Och Andra Typer, Deras Installation På Husets Tak. Standardstorlekar Av Brädor För Takläggning Från Profilerade Ark
Video: Vittinge tvåkupig infästning 2024, Maj
Vindremsor För Wellpapp (28 Bilder): ände Och Andra Typer, Deras Installation På Husets Tak. Standardstorlekar Av Brädor För Takläggning Från Profilerade Ark
Vindremsor För Wellpapp (28 Bilder): ände Och Andra Typer, Deras Installation På Husets Tak. Standardstorlekar Av Brädor För Takläggning Från Profilerade Ark
Anonim

Takets huvuduppgift är att på ett tillförlitligt sätt skydda huset från dåligt väder. Och för dess genomförande kan taket bestå av ett antal små, men mycket viktiga element. Vindstången är ett sådant element. Externt är det en metallstång installerad på de viktigaste delarna av takkonstruktionen för att stärka den och göra den mer tillförlitlig. Vanligtvis installeras den antingen på gesimsen eller i ändarna på framsidan, vilket ger skydd mot regn, droppar faller inte i luckor och sprickor. Men det finns ganska många funktioner i vindstången, och för att hitta rätt alternativ måste du räkna ut det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Vindstången för wellpapp är ett speciellt hörn eller skiva för taket, som är installerat på husets tak, mer exakt, på lådan och ger ytterligare skydd. Beroende på material, takets kvalitetsegenskaper ändras, och varje typ av planka har sina egna unika egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Om du tar hänsyn till kvalitetsstandarden är fästningen av vindstängerna i alla fall nödvändig, oavsett takets egenskaper. Planken är installerad runt hela takets omkrets, så det är mycket viktigt att korrekt beräkna måtten och välja önskad mängd material . Dessutom måste du vara uppmärksam på typerna av vindstänger.

Bild
Bild

Slutet

Denna remsa är ett hörn med en rak monteringshylla, medan den andra hyllan helt kan upprepa wellpappets profil, med hänsyn till alla dess funktioner. Denna typ av planka är fäst vid taköverhängen nära framsidan av hela strukturen . Tack vare detta kan en del av wellpapp och ändplatta stängas helt. Och ibland tillhandahålls ytterligare en dränering av vatten med hjälp av en kapinos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Taklist

Takfoten installeras strax innan takläggningen startas och rännan installeras. Detta är ett hörn av galvaniserat stål. Dessutom är den skyddad mot korrosion och andra problem av en polymerbeläggning, och alla fixeringshyllor är mycket jämna och snygga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skridskoåkning

För att skydda fogdelen mellan wellpappet och skarvarna på flera taklutningar monteras en åsremsa, den kan till och med vara ren vit. Beroende på behoven väljer de en oval, rektangulär eller rak form. Vissa modeller är utrustade med ventilation för att säkerställa tillförlitlig luftcirkulation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

För att ordentligt fästa vindformade element under det profilerade arket måste du ta hänsyn till många nyanser. I synnerhet mått:

  1. standardlängden är 200 cm, men med hänsyn till gapet är de totala siffrorna 190-195 cm;
  2. de flesta modellerna är 40 x 60 eller 90 x 150 mm.
Bild
Bild

Intressant faktum: plankor 40 x 60 är mer lämpliga för platt tak. De är mindre stabila, och om vinden i regionen inte är särskilt stark, kan du säkert installera dem på taket.

Det är fullt möjligt att skruva en vindstång för ett gaveltak på egen hand; detta kräver inte yrkeserfarenhet eller specialverktyg. Det krävs bara några saker.

  1. Självgängande skruvar för takläggning med gummitätning. Cirka 6 stycken räcker för att installera en remsa.
  2. Byggtätningsmedel.
  3. Metallkniv.
  4. Skruvmejsel.

Monteringen av fästet och arbetsordningen varierar beroende på typ av remsa . Att installera en planka för ett sluttande tak eller för ett sluttande tak är en stor skillnad. För att lyckas klara denna uppgift måste du överväga några regler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss prata mer detaljerat om installationsfunktionerna. Det första du ska hålla utkik efter är den typ av planka du ska installera. Takfästen monteras på överhängen innan tak- eller takränna installeras. Detta är ett av de viktiga mellanstegen för att hålla ditt tak så säkert som möjligt. Det finns inte så många regler och funktioner för att installera en sådan bar.

  1. Självgängande skruvar används för fixering. I detta fall bör steget vara 40 cm och överlappningen från 50 till 100 mm.
  2. Under installationen är det absolut nödvändigt att lyfta den vattentätande filmen som skyddar lådan. I framtiden kommer den här filmen att täcka baren helt.
  3. Takfoten är fäst vid rännans inre yta för att förhindra att fukt tränger in i spärren. För vissa typer av tak tillverkas lamellerna individuellt för att uppfylla alla tekniska parametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringen av frontlisten börjar först i takets slutskede, eftersom taknocken sedan installeras sist. Det finns inte särskilt många parametrar och funktioner här heller.

  1. Storleken på den övre fixeringsflänsen varierar från 135 till 145 mm, allt beror på takets profil och höjd.
  2. Stången fästs upptill direkt på takramens svarv och änden. I detta fall bör steget vara från 30 till 50 cm.
  3. Självgängande skruvar ska antingen vara med en gummibricka eller med en polyuretanbricka.
Bild
Bild

Ett intressant faktum: om ytterligare isolering krävs för takets fogar används tätningar, silikontätningsmedel eller konstruktionstejp på gapets platser. Men en specialtätning är fortfarande mycket bättre än något annat alternativ, eftersom den kan kopiera takavlastningen och fungerar i många år.

Designfunktioner och installationsregler

Vanligtvis sammanfaller stången när det gäller tillverkningsmaterialet med wellpapp. I butiker föreslås att omedelbart köpa alla nödvändiga element för att skapa ett tak. Plankorna har en konkav form och är målade på samma sätt som wellpapp. Men typerna av färgbeläggning kan skilja sig åt i detta fall:

  1. organisk polymerbaserad färg;
  2. färg baserad på polyuretan med polyamider;
  3. färg baserad på PVC och mjukgörare;
  4. konventionella färger och lacker;
  5. beläggning med fluorinnehållande polymerer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den färgade beläggningen har också ett antal ytterligare egenskaper och egenskaper. Det kan till exempel skydda mot aggressiva miljöpåverkan, ultraviolett strålning eller öka takets motståndskraft mot fukt. Om stapeln är frontal är dess parametrar vanligtvis följande:

  1. längd upp till 2,5 meter;
  2. bredd från 250 till 312 mm;
  3. tjocklek från 0,5 till 0,55 mm.

Formen på delen kan inte bara vara rak, utan också lockig, om ytterligare styvhet behövs, har delen vanligtvis inte en fåll utan två.

Bild
Bild

Ändplattan har också sina egna designfunktioner:

  1. tjocklek från 0,4 till 1 mm;
  2. bredd upp till 300 mm;
  3. längd upp till 2 m eller mer.
Bild
Bild

Om stapeln görs på beställning kommer dess parametrar också att vara individuella. Installation av ändplattan sker till exempel enligt en speciell algoritm.

  1. Ändbrädan med en bredd på 80 mm och en tjocklek på 25 fästs på svarven. För detta är konstruktionsspikar idealiska, vars diameter är minst 4 mm, och längden bör inte vara mer än 120 mm inklusive.
  2. Monteringen av vindstången sker direkt på ändplattan med självgängande skruvar. Deras diameter måste vara minst 4,8 mm. En gummipackning måste finnas i konstruktionen av självgängande skruvar. Fästelementen placeras i steg om 200 till 300 mm. För snabbare installation kan du använda en skruvmejsel.

Installationen måste utföras från botten av ändytan med orientering mot taknocken. Dockning görs alltid med en överlappning med ett djup av minst 50 mm.

Bild
Bild

Viktigt: det är strängt förbjudet att fästa wellpappet med konstruktionsspikar, eftersom detta förstör den skyddande beläggningen.

Användningen av spikar är också ologisk eftersom det uppstår extra hål på wellpappet, i vilket fukt kan tränga in. Och själva takplåten är vanligtvis gjord av stål, och under påverkan av fukt är det hög risk för korrosion.

Vindstångens ändar är vanligtvis böjda så att nederbörd kan flöda fritt. Om ett gap uppstår under installationen är det bäst att använda en specialtätning. Den är fäst från insidan och skyddar därigenom strukturen från fuktinträngning. Tätningstyperna kan också vara olika:

  1. universell självhäftande;
  2. universell med möjlighet till självutvidgning.
Bild
Bild

I takets konstruktion uppfyller tätningsmedlet perfekt sin uppgift. Dessutom har den höga tekniska egenskaper, den tål exponering för ultravioletta strålar och temperaturförändringar väl. Konstant exponering för fukt är vanligtvis fylld med uppkomsten av mögel och mögel, men i detta fall skyddar en speciell beläggning mot dem. Det är bäst att skydda fogen med en dubbel våg av beläggningen, men här är det värt att uppmärksamma typerna av installation.

  1. Om den främre planken har en bred horisontell del är en dubbel överlappning bäst lämpad. Långa självgängande skruvar ger tillförlitlig fastsättning.
  2. Om bredden på frontlisten är minst 125 mm kan du klara dig med en överlappning, men då behövs definitivt tätningar. Fästning är försedd med korta självgängande skruvar till ändplattan.
  3. Den främre stången kan installeras med en ändstång, men detta är inte den enklaste och mest pålitliga metoden som anges.
Bild
Bild

Går det att klara sig utan rumpan? I princip finns det inga strikta regler och föreskrifter som förklarar dess närvaro i någon typ av konstruktion. Men kom ihåg att beläggningen som är oskyddad i slutet kommer att hålla flera gånger mindre. Det är mycket mer logiskt att lägga lite tid och ansträngning på installationen.

Steg-för-steg-installation av ändplattan

Installationen kan bara startas efter att wellpappet är helt installerat. Men innan du installerar åsen, om det är planerat i takkonstruktionen. För detta är självgängande skruvar för trä med tillräcklig längd för den mest pålitliga infästningen lämpliga. Du måste ta hänsyn till sådana nyanser som:

  1. bandtjocklek;
  2. wellpapptjocklek;
  3. tillgänglig längd för skruvning i lådan under wellpapp.

Steget ska vara från 45 till 55 cm inklusive, avståndet är upp till 30 cm. Närmare rekommenderas inte, annars blir anslutningen av dålig kvalitet. Fästning börjar från takfoten. Ytterligare 40 x 40 mm ändstång kan installeras på lådan, det är till det som stången kommer att fästas i framtiden. Resten av dockningen utförs med en överlappning på 5-10 cm.

Bild
Bild

Även om den sista parametern och fästtekniken i alla fall kommer att förändras beroende på väderförhållandena i en viss region . Huvudregeln är en: ju allvarligare klimat, desto mer tillförlitlig bör takfästningen vara. Och den övre åsen måste vara stängd. Det är värt att tänka på sidopluggar, och så att fukt inte kommer in i bandens fogar och på fästelementen täcks de dessutom med färg.

Bild
Bild

Inget taksystem klarar sig utan vindstång . Det är plankan som skyddar taket från fukt och ser till att taket inte blåser bort av ens den kraftigaste vindbysten. Därför måste ändplattan köpas extra om den inte ingår i satsen. Och det bästa är att installationen av denna remsa enkelt kan utföras även på egen hand.

Rekommenderad: