Slagg: Specifik Och Volymvikt På 1 M3, Används I Konstruktion För Isolering Av Tak, Badhus Och Golv, Tak Och Utsidan Av Huset. Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Slagg: Specifik Och Volymvikt På 1 M3, Används I Konstruktion För Isolering Av Tak, Badhus Och Golv, Tak Och Utsidan Av Huset. Fördelar Och Nackdelar

Video: Slagg: Specifik Och Volymvikt På 1 M3, Används I Konstruktion För Isolering Av Tak, Badhus Och Golv, Tak Och Utsidan Av Huset. Fördelar Och Nackdelar
Video: Construction Sloping Roof Concrete Easy - Pour Concrete Step By Step, Buiding & Skills 2024, April
Slagg: Specifik Och Volymvikt På 1 M3, Används I Konstruktion För Isolering Av Tak, Badhus Och Golv, Tak Och Utsidan Av Huset. Fördelar Och Nackdelar
Slagg: Specifik Och Volymvikt På 1 M3, Används I Konstruktion För Isolering Av Tak, Badhus Och Golv, Tak Och Utsidan Av Huset. Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Slagg är sekundära råvaror som erhållits från metallurgisk industris avfall . Det håller på att bildas från kolaska och en biprodukt av metallsmältning . Detta material används ofta i konstruktion. Låt oss bo mer i detalj om slaggens egenskaper och dess tekniska och operativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Den grundläggande fördelen med att använda återvinningsbara material är en avfallsfri teknik för tillverkning av byggmaterial . Det låter dig avsevärt minska nivån på miljöföroreningar. På grund av materialets ökade densitet och motståndsparametrar när man arbetar med block, minskar mängden byggavfall som ackumuleras under byggandet av en byggnad kraftigt. Samtidigt behåller slagg av alla slag sin lätthet och transportförmåga.

Slagg är en grupp syntetiska silikater som bildas på metallytor under processen:

  • gjutning av metallråvaror;
  • bearbetning av flytande legeringar;
  • erhållande av råvaror från flussmedel;
  • malmåtervinning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Beroende på egenskaperna hos den kemiska sammansättningen utmärks följande grupper av slagg.

Grundläggande (baserat på CaO, MgO och FeO):

  • oxider - upp till 55%;
  • aluminiumoxid - inom 15%.

Sur (SiO2, TiO2):

  • oxider - upp till 45%;
  • aluminiumoxid - inom 20%.

Neutral (Ai2O3, ZnO):

oxider - upp till 47%

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje slagg innehåller aluminium, magnesium, liksom mangan, kisel, svavel och några andra element .… Beroende på strukturen hos arbetskomponenterna och koncentrationen av aktiva substanser får slagg olika anpassade egenskaper. Dessa råvaror kan ha olika nyanser - från ljusgrått till djupt svart, lila och till och med pärlande färger finns också på marknaden. Alla dessa sorter är efterfrågade vid tillverkning av block, framställning av betongbruk och utförande av grundhällning.

Slaggens struktur är också annorlunda. Det kan hon vara stenliknande, porslinliknande och även glasögon - det beror på den kemiska strukturen hos det återvinningsbara materialet. Slaggens smältpunkter varierar från 360 till 450 ° C. Tyngdkraften är cirka 2, 7 enheter.

Slaggor av alla slag kännetecknas av höga värmeisoleringsegenskaper och slitstyrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla andra byggmaterial har slagger sina fördelar och nackdelar. På tal om fördelarna kan följande lyftas fram:

  • hög brandmotstånd - slagg antänds inte och stöder inte förbränning;
  • lång driftstid - användningstiden för sådant material är 50 år;
  • olika fysiska och tekniska egenskaper beroende på sammansättningen av huvudkomponenterna i råvaror;
  • demokratisk kostnad jämfört med sten, tegel och trä;
  • enkel installation .

Men konsumenterna lyfter också fram nackdelarna med sådana råvaror:

  • hygroskopicitet - slagg är inte lämpligt för arbete i områden med frekvent nederbörd, översvämningar och under förhållanden med hög luftfuktighet;
  • Super styrka - Det hindrar implementeringen av teknisk kommunikation, vilket gör processen tidskrävande och följaktligen kostsam.
  • ökade värmeledningsförmåga .

Dessutom överstiger koncentrationen av svavel och syror i slaggen normen. Dessutom inträffar fullständig vittring av alla giftiga element först efter ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt

Slagg är ett skrymmande material, dess egenvikt motsvarar 2, 6-3, 7 gram per 1 m3 . Ungefär samma parametrar är typiska för naturliga stenarter. Råvarans specifika vikt varierar beroende på slaggtypen:

  • för askblock - 2-2,5 t / m3;
  • för klumpslagg - 2, 1-2, 9 t / m3;
  • för återvinningsbara material i form av krossad sten - 1, 1-1, 2 t / m3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Metallurgisk

Metallurgisk slagg blir en biprodukt av någon metallurgisk produktion. Det finns tre huvudtyper av sådana råvaror.

  • Granulerad - denna slagg bildas under kylningen av gjutjärnet. Den har funnit sin tillämpning som en budgetanalog för tillsatser av mineralbyggnader.
  • Icke-granulat - slagg produceras genom luftkylning av metallurgiskt avfall, deras ytterligare krossning och screening. Detta material är efterfrågat som fyllmedel för asfaltbetong vid vägbyggande. Dessutom efterfrågas icke-granulerade råvaror inom jordbruket i de fall markdeoxidering krävs.
  • Slagpimpsten -denna råvara har inga bindande egenskaper, därför används den främst som ett ljudisolerat eller värmeisolerande material. Det används ofta när man skapar block av lätt porös betong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallurgiska slagg är masugn, stålsmältning och öppen spis

  • Masugnsråvaror har fått maximal distribution; de erhålls under tillverkning av råjärn. Från 1, 6-2 ton malm under bearbetning, 1 ton råjärn och cirka 0,5-0,8 ton slagg bildas.
  • I ståltillverkningsugnar från 2-2 kommer det ut 4 ton malm, 2 ton bränsle och 80 ton vatten, 1 ton stål och 0, 2-0, 3 ton slagg.
  • I kupolugnar, liksom i elektriska ugnar, är slaggproduktens effekt 0,2-0,3 ton per 1 ton metall.
Bild
Bild

Mindre vanligt används icke-järnhaltigt metallurgiavfall inom byggindustrin . Tillverkningen av sådana metaller är i sig en dyr och mycket arbetskrävande process. För att erhålla endast 1 ton koppar eller nickel är det nödvändigt att bearbeta 200 ton naturmalm, därför når slaggvolymen vid produktionen av 1 ton sådan metall ofta 20-25 ton. Detta beror på det faktum att i den naturliga miljön finns icke-järnmetaller exklusivt i form av föreningar som sprids i bergarter.

Vanligtvis, närvaron av metalloxider i dem överstiger inte 4-5%, allt annat är bara bergelement (karbonater, silikater, kvarts) . Sådana råvaror är svarta och sönderfaller inte, deras densitet varierar från 3300 till 3800 kg per 1 kubikmeter. Vattenabsorberingsparametern är 0,1-0,6%.

Slaggar av denna typ används för tillverkning av mineralull eller gjutna produkter; för tillverkning av byggmaterial används extremt sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fosforsyra

Under produktionen av fosfor med den elektrotermiska metoden bildas granulära slagg. De innehåller upp till 98% glas, grunden för ett sådant material är SiO2 och CaO … Dessutom innehåller den partiklar av tyg, smulgummi, papper och polymermaterial. Kompositionen kan också innehålla biprodukter från oljeraffinering och andra tillsatser - detta begränsar avsevärt tillämpningen av sådana slagg i byggindustrin, även om den kan användas om du behöver isolera strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aska

Vanligtvis bränns bränsle i kammare, där uppvärmningen kan nå 1300-1700 grader. Under sådana förhållanden frigörs konglomeratföreningar bildade av råmaterialets mineraldel i form av en pulveriserad massa. Små partiklar på högst 100 mikron, vars innehåll i askan når 80%, tillsammans med rökgaserna förs bort från ugnarna och bildar flygaska. Mer massiva partiklar sätter sig och smälter och får en glasartad eller klumpig form - detta är aska och slagg.

Procentförhållandet mellan sådana råvaror och flygaska beror direkt på tillverkningstekniken . Till exempel, i ugnar med en fast metod för borttagning av aska, går upp till 20% av all aska i slaggen. I ugnar där system för avlägsnande av flytande slagg finns, omvandlas upp till 45% till slagg. I cyklonenheter är slaggbildningen 80-90% av den totala mängden aska. Askslag kallas också kol och kol. Dessa dagar är de i stor efterfrågan på industriområdet. Sådan råvara skiljer sig från masugnen genom en minskad andel kalciumoxid och en ökad koncentration av järnoxid.

Dessutom är kolslagg mycket alkaliskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ask och slagg är ett svart granulärt återvinningsbart material . Denna färg beror på närvaron av järn i råvarans sammansättning. Mindre vanligt förekommande i vitt, olivolja, grönt och brunt. Skuggan beror på koncentrationen av oxider; vid slipning av sådan slagg erhålls grå sand. Ask och slagg är resultatet av förbränning av olika typer av bränslen:

  • kol innehåller från 5 till 40% slagg;
  • i brunkol är koncentrationen av slagg cirka 15%;
  • i antracit - upp till 35%;
  • i trä - upp till 1,5%;
  • i eldningsolja - högst 0,3%;
  • i oljeskiffer - från 50 till 80%.

Viktigt: det finns radioaktiva komponenter i kolslagg, så det har en begränsad omfattning. Det är oacceptabelt att använda det som fyllmedel för väggblock och arrangemang av skrid för husföremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Användningsområdet för slagg är ganska brett:

  • tillverkning av tung betong med hållfasthetskategori B15-B30;
  • beredning av byggnadsblandningar;
  • tillverkning av golvplattor, betongpaneler, pelare, liksom balkar, balkar och andra stödkonstruktioner, inklusive förspända;
  • industriell och bostadsmässig monolitisk konstruktion;
  • tillverkning av kantstenar, gatstenar samt beläggningsplattor;
  • alla typer av lågkonstruktion (konstruktion av garage, källare och uthus).
Bild
Bild
Bild
Bild

Slaggcement har fått stor utbredning; det bildas när krossad slagg kombineras med cement. Detta material är erkänt som ett av de mest hållbara och pålitliga inom byggbranschen.

  • Slaggbetong används ofta vid tillverkning av golvplattor för byggnader i flera våningar . Detta beror på det faktum att den ökade tillförlitligheten för sådant material avgör golvets hållbarhet, vilket är särskilt viktigt vid konstruktion av bostadskonstruktioner.
  • En blandning av krossad slagg och cement efterfrågas vid konstruktion av fundament … Användningen av sådana råvaror är motiverad i de fall väggar och tak i hus är byggda av lätta byggmaterial - en sådan grund kommer att bli det grundläggande stödet för hela byggnaden.
  • Slagg cement efterfrågas för armeringsbälten i bostadskonstruktion i flera våningar . Materialet används för att förstärka enskilda konstruktionsmoduler.
  • Kompositionen baserad på cement och slagg är efterfrågad vid tillverkning av strukturer nära vatten och undervatten … Sådana strukturer utsätts för fukt, och slaggbetong klarar framgångsrikt en sådan negativ påverkan.
  • Blandningen används i vissa typer av värmeisolering av bostäder och industribyggnader .… Användningen är särskilt effektiv tillsammans med värmare - deras tandem skyddar mot inträngning av kalla luftmassor.

Den största effekten uppnås vid användning av funktionellt gips, det tar samtidigt bort defekter och gör väggen mer estetisk. Slaggbetong används för att isolera tak, tak eller bad utomhus.

Rekommenderad: