Fasadpolystyren: Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv-teknik För Att Isolera Fasaden På Ett Hus Från Utsidan. Kan Yttre Luftbetongväggar Isoleras?

Innehållsförteckning:

Video: Fasadpolystyren: Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv-teknik För Att Isolera Fasaden På Ett Hus Från Utsidan. Kan Yttre Luftbetongväggar Isoleras?

Video: Fasadpolystyren: Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv-teknik För Att Isolera Fasaden På Ett Hus Från Utsidan. Kan Yttre Luftbetongväggar Isoleras?
Video: Hur gör snickaren - Isolering av yttervägg 2024, April
Fasadpolystyren: Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv-teknik För Att Isolera Fasaden På Ett Hus Från Utsidan. Kan Yttre Luftbetongväggar Isoleras?
Fasadpolystyren: Fördelar Och Nackdelar, Gör-det-själv-teknik För Att Isolera Fasaden På Ett Hus Från Utsidan. Kan Yttre Luftbetongväggar Isoleras?
Anonim

Fasadpolystyren är ett populärt material inom konstruktion, som används för isolering. Från materialet i den här artikeln kommer du att lära dig vad dess fördelar och nackdelar är, vad det är, hur man väljer och använder det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fasadpolystyren har ett antal fördelar. Den är lämplig för värmeisolering av väggar och tak i flerfamiljshus och privata hus. Den har höga värmeisoleringsegenskaper.

Den är tillverkad av expanderat skum. Materialet är gasfyllt och har en fin porös cellulär struktur. Detta säkerställer den nödvändiga energibesparingen. Byggisolering är billig, den har en lång livslängd.

Materialet är lätt att arbeta med, skärande, passande delar och är lätt i vikt. Den är mångsidig i användning, lämplig för isolering av källare, väggar, tak, golv, tak i industri- och bostadshus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resistent mot extrema temperaturer, förlorar inte sina egenskaper vid värden från -50 till +50 grader Celsius . Den har mått som är praktiska för transport, vilket innebär att den låter dig spara på leveransen. Krymper inte och ändrar inte kvaliteter under drift.

Undergår inte biologisk korrosion. Resistent mot alkalier, klarar värmeisolering av alla typer av strukturer. Det bästa fasadskummet är giftfritt . Det tillhör säkra isoleringsmaterial. Absorberar perfekt ljud, motstår fuktabsorbering, svamp, mikroorganismer, insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ekonomiskt jämfört med analoger från andra råvaror . Lastar inte basen. Med volymen vätska som tas absorberar den inte mer än 2%. När det gäller frostbeständighet tål den upp till 100 cykler.

Tillsammans med fördelarna har fasadskummet flera nackdelar . Den tappar sin stabilitet när den utsätts för direkt solljus. Därför är den täckt med efterbehandlingsmaterial (gips, skyddsmantel).

Sorter utan flamskyddsmedel är brandfarliga. När de bränns smälter de och släpper ut gifter. Materialet andas inte, det är inte lämpligt för isolering av trähus, det kännetecknas av hög rökgenerering. Sårbar för förstörelse av gnagare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots sortimentet är inte alla typer av fasadskum lämpliga för utomhusisolering . Detta beror på de olika värdena för tryck- och böjhållfasthet.

Dessutom genereras mycket skräp när det skärs. Materialet är skört, det tål inte enorma belastningar. På grund av detta måste du använda armeringsnät och gips. Fasadpolystyren är sårbar för effekterna av färg och lack. På grund av detta kan den inte användas tillsammans med efterbehandlingsråvaror, som inkluderar ett lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av naturligt åldrande, isolering kan avge en obehaglig lukt . Den har låg ånggenomsläpplighet, så den ska inte användas i ventilerade fasadsystem.

Materialet skiljer sig åt i betyg. Till salu finns produkter av dålig kvalitet, utan att följa de nödvändiga standarderna. De är kortlivade, opålitliga och frigör styren under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Fasadskummet kan klassificeras enligt olika kriterier. Till exempel skiljer sig produkterna åt i storlek . Till salu finns sorter med parametrar 50x100, 100x100, 100x200 cm. Många tillverkare tillverkar tallrikar enligt kundens mått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter produktionsmetod

Isolerande isolering produceras i form av plattor med olika tjocklekar och densiteter . Under produktionen skummas polystyrenkorn med kokande kolväten och jäsmedel.

När de värms upp ökar de i volym med 10-30 gånger. Tack vare koldioxid uppstår isopentanskumning av polystyren. Som ett resultat innehåller materialet mycket lite polymer. Huvuddelen är gas.

PPP produceras på två sätt. I det första fallet använder de sig av att sintra granulaten med samtidig formning av produkten. Vid framställningen av den andra metoden skummas den granulära massan och sedan tillsätts ett jäsmedel till den.

Båda typerna av fasadisolering har samma sammansättning. De skiljer sig dock åt i cellens densitet såväl som i struktur (de är öppna och stängda).

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av märkning

Isoleringsmärkning anger produktionsmetoden och skillnaderna mellan analoga produkter. Materialet kan skilja sig åt i densitet, sammansättning.

Två typer av fasadskum levereras till byggnadsmarknaden. Pressad isolering skapa med hjälp av pressutrustning. Varianter av den andra typen sintras tack vare högtemperaturteknik.

Skillnaderna mellan de två typerna märks visuellt och vid beröring. Produkter som skapats genom pressning har en slät yta. De opressade motsvarigheterna är något grova.

Extruderad fasadskumplast är måttligt stark och seg. Externt är det en plastduk med slutna celler.

Bild
Bild

Det är resistent mot negativa yttre faktorer. Beroende på dess egenskaper kan den ha hög hårdhet och motståndskraft mot elektrisk stötpenetrering.

PS - fasad extruderade skumpaneler. Särskilt hållbart och dyrt. De används för isolering ganska sällan.

Bild
Bild

PSB - trycklös upphängningsanalog. Det anses vara det mest efterfrågade värmeisoleringsmaterialet.

Bild
Bild

PSB-S (EPS) - ett märke av självsläckande skum med upphängning med flamskyddande tillsatser som minskar plattornas brännbarhet.

Bild
Bild

EPS (XPS) - en slags extruderad typ med förbättrade egenskaper och lång livslängd.

Bild
Bild

Förutom, andra bokstäver kan anges på etiketten . Till exempel betyder bokstaven "A" att materialet har rätt geometri med en inriktad kant. "F" indikerar framifrån, sådana plattor används tillsammans med dekorativa trim.

"H" på produktetiketten är ett tecken på yttre dekoration. "C" indikerar förmågan att släcka sig själv. "P" betyder att banan skärs med en varm stråle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocklek och densitet

Tjockleken på fasadskumplasten kan variera från 20-50 mm i steg om 10 mm, och det finns också ark med en indikator på 100 mm etc. Valet av tjocklek och densitetsvärden beror på klimatnyanserna i en viss region. Vanligtvis, för fasadisolering, tas sorter med en tjocklek på 5 cm eller mer.

Densitetsbetyg är följande

  • PSB-S-15 - Praktiska värmeisoleringsprodukter med en densitet på 15 kg / m3, avsedda för konstruktioner utan belastning.
  • PSB-S-25 - fasadmotstånd med en densitet på 25 kg / m3 med genomsnittliga densitetsvärden, lämpliga för vertikala strukturer.
  • PSB-S-35 - plattor för värmeisolering av konstruktioner med höga belastningar, motståndskraftiga mot deformation och böjning.
  • PSB-S-50 - premiumprodukter med en densitet på 50 kg / m3, avsedda för industriella och offentliga anläggningar.
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer en typ av fasadskum av hög kvalitet är det nödvändigt att uppmärksamma ett antal faktorer . Till exempel är en av dem geometri. Om det är felfritt förenklar det installation och montering av skarvar.

När det gäller valet av produktionstyp är det bättre att köpa skumpaneler av extruderingstyp. Sådant material fungerar utan förlust av prestanda i cirka 50 år. Den har slutna celler, vilket ger låg värmeledningsförmåga.

Extruderingsskum för fasadisolering är utrustad med lås i ändarna. Tack vare detta anslutningssystem är utseendet på kalla broar uteslutet. Det är formbart i arbetet, så hållbart som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja en bra isolering måste du vara uppmärksam på priset . Misstänksamt billiga material kan vara giftiga och för sköra. De har dålig ljudisolering och otillräcklig densitet.

För isolering är alternativ med en densitet på 25 och 35 kg / m3 lämpliga. Vid lägre värden reduceras värmeskyddets effektivitet. Vid höga kostnader ökar materialkostnaden och luftmängden i materialet minskar också.

Tjockleken på vanligt köpta isoleringsskivor är 50-80-150 mm. Mindre värden väljs för isolering av hus som ligger i de södra delarna av landet. Maximalt skydd (15 cm) behövs för att isolera byggnader på breddgrader med frostiga vintrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den inköpta isoleringen måste vara pålitlig, klara belastningen i form av fasaddekoration . PPS-20 kan användas som bas för puts.

Det bästa alternativet för isolering är PSB-S 25. Fasadskum. Jämfört med andra analoger smulas det inte för mycket vid skärning. Släpper inte ut värmen.

Att välja det är dock inte lätt, eftersom skrupelfria säljare ofta säljer varor av otillräcklig kvalitet under detta märke. För att köpa en bra isolering måste du välja en pålitlig leverantör och kräva ett kvalitetscertifikat när du köper.

Produktkvaliteten bestäms genom att korrelera märket med vikten . Helst bör densiteten motsvara vikten av en kubikmeter. Till exempel bör PSB 25 ha en vikt på cirka 25 kg. Om vikten är 2 gånger mindre än den angivna densiteten, motsvarar plattorna inte märkningen.

När du bestämmer ljudnivån och vindskyddet är det värt att överväga: ju tjockare plattan är, desto bättre. Du bör inte ta ett sidospår med ett värde mindre än 3 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till salu finns en polystyren belagd med tegel . Det skiljer sig från sin vanliga motsvarighet genom att det är en förstärkt isolering som består av två lager. Den första är expanderad polystyren, den andra är tillverkad av polymerbetong.

Plattorna har en fyrkantig form, de är dekorerade på framsidan för att likna tegelverk, kräver inte ytterligare bearbetning. Det enda du behöver är att lägga dem på limet.

Detta material tillverkas med en speciell teknik. Detta möjliggör maximal vidhäftning av de två skikten till varandra .… Produktionen använder sand, cement, vatten, polymersuspensioner.

Dekorativt fasadskum bildar arkitektoniska former på byggnaden. Detta är en separat typ av material som kan imitera pelare, sten, friser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka väggar kan isoleras?

Fasadpolystyren används för att isolera ytterväggar av luftbetong, gassilikatblock . Den används som värmare för tegel- och träkonstruktioner. Den är ansluten till OSB. Strukturer av tegel, sten och betong är färdiga med flytande skum.

När det gäller trähus är i praktiken skumisolering sämre än beklädnad av byggnader med mineralull. Till skillnad från polystyren hindrar det inte avdunstning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasadisoleringsteknik

Det är inte svårt att isolera fasaden på en byggnad med skumplast med egna händer, utan att ta hjälp av professionella byggare . Att värma ett hus utanför med skumpaneler innebär att panelerna läggs i ett monolitiskt lager utan luckor med den mest täta passformen till varandra.

Det är nödvändigt att fixera skumpanelerna på väggarna korrekt. I arbetet används speciellt lim, liksom pluggar av lämplig storlek. Förbered basen i förväg. En steg-för-steg-instruktion består av en serie sekventiella steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

De rengör fasadens yta, blir av med damm och utför förstärkning. Eventuella stötar och gropar jämnas ut, befintliga sprickor putsas. Om det behövs, bli av med resterna av den gamla finishen.

De tar en djup penetrationsprimer med ett antiseptiskt tillsatsmedel och täcker hela ytan med den för framtida efterbehandling. Primern får torka. Det ger bättre vidhäftning av limmet till väggen. Kompositionen fördelas längs väggarna med en pensel eller spray.

Om väggen är för slät, för att stärka vidhäftningen, grundas ytan med en lösning som innehåller kvartssand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning utförs, varefter de är engagerade i att fixa källarprofilen. Hörnen fixeras i en vinkel på 45 grader med hjälp av skruvar och plattor. Profilen är fixerad längs botten och hela omkretsen, vilket skapar stöd.

Beräkna konsumtionen av lim och utför en sats från en torr blandning. Armeringslim är lämpliga för att klistra. De fördelas över den förstärkta ytan på PPS -nätet. Denna teknik används när fasadputsningen utförs med en cement-sandkomposition.

Bild
Bild

Ett lager lim appliceras på insidan av PPS -kortet och jämnas ut med en bred spatel. Typiskt varierar tjockleken i intervallet 0,5-1 cm. Efter spridning av limmet appliceras brädan på basprofilen och pressas i några sekunder.

Det överflödiga limet som har kommit ut tas bort med en spatel. Därefter fixeras panelen med självgängande skruvar med svamplock. Dessa pluggar skär inte igenom skumstrukturen. Sömmarna är färdiga med polyuretanskum.

Bild
Bild

Armeringsnätet fixeras med lim. Överskott kasseras med metall sax. Sedan appliceras och jämnas ett lager armeringsbruk, fasaden avslutas med gips.

I det sista steget av arbetet används en skyddande primerlösning . Det kommer att förlänga isoleringens funktion, öka dess motståndskraft mot negativa yttre faktorer.

Bild
Bild

Limet för arbete väljs med märket "för polystyrenskivor". Den kan vara universell, avsedd för skumplast och efterföljande fasadbehandling (fixering av nätet, utjämning).

Du kan också köpa lim uteslutande för polystyren. Det kanske dock inte fungerar för andra lager. Universalprodukten är bra genom att den innebär att plattorna inte bara fixeras på fasaden utan också på sluttningarna.

Dessutom kan den användas för att smeta ut leder, fästlock, mesh på hörn och sluttningar. Konsumtionen av kompositionerna baserade på verket är ungefär densamma. I genomsnitt 1 kvm. m står för 4-6 kg.

Det högsta tillåtna avståndet mellan plattorna får inte överstiga 1,5-2 mm. Efter att limmet har stelnat täcks sådana sömmar helt med polyuretanskum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfel

Under installationsarbetet gör de ofta ett antal vanliga misstag. Innan du börjar isolera fasaden måste du ange ingångs- och utgångspunkter för teknisk kommunikation (om detta inte har gjorts), liksom luftventiler.

För detta ändamål kan du använda skurna rör eller stora träflis. Denna kontur kommer att förenkla installationen av skumpaneler, eliminera behovet av att driva fästelement i hålrum och väggöppningar nära kanterna.

Vissa hantverkare försummar skumning av sömmarna när de arbetar med dukar med en densitet på 25 och 35 kg / m3. Oavsett hur tätt plattorna passar kan detta steg inte ignoreras.

Bild
Bild

Trots de tekniska egenskaperna kan materialet med tiden smulas i kanterna. Utan ytterligare skydd kommer detta att leda till att fasaden blåses igenom och fukt kommer in under plattorna.

Du måste limma skumpanelerna från nedre vänstra hörnet. Vid isolering av ett hus bör den första raden vila på den installerade ebben. För att förbättra värmeisoleringen i ett hyreshus behövs en startstång, annars kryper panelerna ner.

När du använder ett lim, var uppmärksam på följande punkt. Blandningen ska appliceras i ett kontinuerligt lager på plattor som ligger runt omkretsen. Punktfördelning är möjlig i den centrala delen.

Bild
Bild

Det är omöjligt att göra utan att använda pluggar. I det här fallet måste du välja fästelementen korrekt. Längden på pluggen ska helt tränga igenom skumlagret och sjunka djupt in i husets bas.

Dyvar för isolering av en tegelfasad bör ha en längd på 9 cm mer än tjockleken på den skummade isoleringen. För betongväggar är fästelement med en marginal på 5 cm lämpliga, förutom plattans tjocklek.

Bild
Bild

Du måste slå i klämmorna korrekt . Om du sänker deras lock för mycket i skummet kommer det snabbt att riva, ingenting kommer att fastna. Arket ska inte spricka vid fixering, det ska inte planteras på pluggar nära kanterna.

Helst bör cirka 5-6 pluggar gå per kvadrat, som ligger minst 20 cm från kanten. I detta fall måste både limet och fästelementen vara jämnt fördelade.

Vissa byggare täcker inte det bifogade skummet med ett efterbehandlingsmaterial under lång tid. På grund av instabiliteten för ultraviolett ljus börjar processen med att förstöra isoleringen.

Rekommenderad: