Isolering Av Det Blinda Området Med Penoplex: Tekniken För Att Isolera Husets Grund Från Utsidan Med Expanderad Polystyren, Enheten För Isolerat Avfall Runt Huset

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Det Blinda Området Med Penoplex: Tekniken För Att Isolera Husets Grund Från Utsidan Med Expanderad Polystyren, Enheten För Isolerat Avfall Runt Huset

Video: Isolering Av Det Blinda Området Med Penoplex: Tekniken För Att Isolera Husets Grund Från Utsidan Med Expanderad Polystyren, Enheten För Isolerat Avfall Runt Huset
Video: Heat Preservation EPS Blocks Prodcution Line 2024, Maj
Isolering Av Det Blinda Området Med Penoplex: Tekniken För Att Isolera Husets Grund Från Utsidan Med Expanderad Polystyren, Enheten För Isolerat Avfall Runt Huset
Isolering Av Det Blinda Området Med Penoplex: Tekniken För Att Isolera Husets Grund Från Utsidan Med Expanderad Polystyren, Enheten För Isolerat Avfall Runt Huset
Anonim

Hus på en betongfundament utan att misslyckas måste ha ett element som en blind yta runt omkretsen . Sidobanan kan vara upp till en och en halv meter bred och utföra ett antal uppgifter. I grund och botten är det ansvarigt för byggnadens hållbarhet, hjälper till att ta bort fukt från byggnadens bas och minskar värmeförlust genom källaren och den underjordiska delen. Och även det blinda området kan fungera som en uppfart, trädgårdsväg eller dekorativt tillägg som positivt understryker fodret i källaren.

Det blinda området runt byggnaden behöver inte alltid värmeisolering . Behovet av dess enhet uppstår när man bygger ett hus på lerjord och i svåra frost. Och du kan inte klara dig utan det på hög jord som fryser ojämnt. Under tiningsprocessen kan det leda till skjuvning och sprickbildning av grunden. Dessutom bör en varmgardin planeras om det finns planer på att använda källaren för hushållsändamål.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Värmeisolering av det blinda området bör vara fuktbeständigt, förhindra uppkomst och spridning av svampmikroorganismer och mögel. Samtidigt är säkerheten viktig när man arbetar med den och dess oätlighet för vanliga invånare i källare - representanter för gnagarordningen. Viktiga punkter när du väljer material för att isolera det blinda området:

  • enkel installation;
  • motståndskraft mot temperaturförändringar;
  • praktiskhet;
  • brandsäkerhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest lämpliga alternativet som uppfyller alla listade kriterier är ett skivmaterial som kallas expanderad polystyren . Det erhålls genom att skumma flytande styren, baka cellulära granulat tillsammans. Inuti dem bildas mikroporer med luft, vilket i sig är en utmärkt värmeisolator. Penoplex skiljer sig från konkurrenterna i en rad fördelar:

  • hög fuktbeständighet;
  • lång livslängd - extruderat polystyrenskum i marken får inte förlora sina värmeskyddande egenskaper på ett helt sekel;
  • lågt kompressionsförhållande för att klara mekanisk påfrestning;
  • låg relativ massa av plattor;
  • motståndskraft mot temperaturer under noll;
  • säkerhet och miljövänlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom isolering av husets blinda område med penoplex förhindrar jordrörelse i förhållande till sockeln , vilket innebär att beklädnaden av väggbotten är möjlig med alla typer av material.

Eftersom isoleringen av det blinda området tillhör legaliserade värmetekniska åtgärder, kommer det att vara möjligt att spara på fundamentets djup, vilket minskar kostnaderna för grävning och betongarbete när du planerar enheten.

Och också ett varmt blindområde av extruderat polystyrenskum minskar kostnaden för uppvärmning av huset under den kalla årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka andra fördelar ger detta alternativ? Bekväm storlek och låg vikt på brädorna underlättar snabb installation med de enklaste verktygen . En penoplex blinda -enhet runt huset är tillgänglig även för personer som inte har byggutbildning och specialkunskaper. Tung-och-spår-systemet för sammanfogning av plattorna främjar snabb och maximalt tät läggning.

Av nackdelarna med isolering med expanderad polystyren är det värt att notera dess brandfarlighet och sannolikheten för intresse för det från gnagare.

Men båda bristerna kan neutraliseras om du använder skyddande lager i form av obrännbara material och ett armeringsnät, vilket blir för tufft för små skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Det är optimalt att välja extruderat polystyrenskum i plattor för isolering av det blinda området . De tillverkas i olika märken, tjocklekar och dimensioner. De flesta egenskaperna hos ett material bestäms utifrån dess densitet: ju större den är, motsvarande högre hållfasthet, mindre hygroskopicitet, fuktabsorption och luftgenomsläpplighet . Extruderat polystyrenskum har de bästa egenskaperna för densitet och vattenbeständighet. Storleken på plattorna är 600x1200 mm med en möjlig tjocklek på 30 till 100 mm. I detta fall har plåtarna av standardpolystyrenskum en tjocklek på 20 mm, och för isolering av den mellersta delen av blindytan är det att föredra att välja EPP från 50 mm och för hörn från 60 till 120 mm, eftersom i dessa zoner är det alltid maximal frysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man isolerar med egna händer?

Utformningen av värmeisoleringsanordningen runt byggnaden är enkel och kräver inte komplexa manipulationer . Resultatet kommer att glädja dig med en ökning av värmeisoleringen med 20%, och om du också försöker isolera källaren, så kommer temperaturen inte att vara lägre än +10 grader även på vintern på nedre våningen. Det är nödvändigt att gå vidare till enheten i det blinda området omedelbart efter att fundamentet och ytterväggarna har rests. Lager-för-lager blindområde består av geotextil, krossad sten, tvättad sand, isolering och beläggningsmaterial.

Det rekommenderas att ägna sig åt isolering under den varma årstiden, vilket förenklar grävningsarbetet som föregår huvudprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Först måste du förbereda basen för det blinda området. Använd pinnar och en sladd för att bryta omkretsen av arbetsområdet. Bredden på blindytan är planerad minst 60 cm. Denna parameter beror främst på taköverhängets storlek. Bredden på det blinda området bör överstiga det med 30 cm eller mer. För att bestämma dikets bredd bör man utgå från skumplåtens dimensioner. Detta kommer att minska mängden avfallsmaterial.

Den största svårigheten att ordna det blinda området är inte så mycket själva processen som själva beräkningarna, resultatet påverkas av två faktorer - takets överhäng och storleken på marken i området som utvecklas.

På vanlig mark bör bredden på det blinda området överstiga takfoten överhäng med 20-25 cm. Om vi pratar om ett hus på hopfällbar mark, planeras bredden på det blinda området att vara minst 90 cm. Det är överallt nödvändigt att observera samma avstånd från ytterkanten av det blinda området till husets väggar . När du är klar med beräkningarna kan du börja förbereda basen för det blinda området.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att slutföra det förberedande arbetet behöver du:

  • spade av spade och bajonett för grävning;
  • konstruktion skottkärra för att utföra avlägsnande av jord;
  • sladd för märkning;
  • byggnadsnivå för att bestämma önskad lutning;
  • perforerat rör;
  • material i form av lera, sand, krossad sten, takmaterial och geotextil som underliggande lager.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är av yttersta vikt att markera spåret korrekt. All vegetation avlägsnas preliminärt längs husets omkrets, och konturen av den planerade strukturen bestäms med pinnar. De hamras i hörnen och håller ett avstånd på 2 m.

Efter att ha avslutat markeringarna måste vi ta itu med skyttegraven. Det rekommenderas att gå djupt ner i marken med cirka 40 cm, vilket motsvarar 1, 5-2 bajonetter av en spade.

Sedan läggs ett 5 centimeter lager lera på botten av urtagningen och takmaterialet ovanpå, vilket här bestäms rollen som tätskikt. Efter dessa manipulationer täcks diket med ett 10 cm lager sand, vilket är viktigt att tampa noggrant.

Nu kan du fortsätta med formenheten.

Det är lättast att montera det från brädor och sedan fixa det enligt markeringarna längs ytterkanten av det planerade persiennområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geotextiler måste placeras ovanpå sandskiktet. Således förhindras dess förstörelse av väderförhållandena och dränering utförs för att dränera vatten från strukturen.

I nästa steg placeras krossad sten med en skikttjocklek på cirka 15 cm i formen, den ska också tampas. Alla upplagda lager är gjorda med en lutning på 3-5% i förhållande till byggnadens väggar.

Bredvid det blinda området måste du leda en dräneringskanal med ett perforerat rör. Den är placerad på den nedre nivån av krossad sten, tidigare inlindad i geotextil.

Detta tillvägagångssätt kommer att skydda det från att komma in i jordpartiklar och undvika blockeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Efter att installationen av det underliggande lagret har slutförts börjar huvudarbetsfasen - isoleringen av det blinda området med expanderad polystyren. För arbete behöver du:

  • isolering i plattor;
  • bituminös mastik;
  • cementkvalitet M300-M400;
  • impregnering;
  • förstärkande nät;
  • betongblandare;
  • Mästare OK;
  • djupa behållare som skopor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beredda skumplattor läggs på det komprimerade gruset i 2 lager . Kakan på den isolerande beläggningen ska inte ha genomgående sömmar. Sömmarna på plattorna i den första raden måste täckas med plattorna i den andra raden. Detta är nödvändigt för att förhindra uppkomsten av så kallade kallbroar i isoleringen. Klyftorna mellan plattorna och väggarna är fyllda med vattentätt skum.

Därefter täcks den isolerande beläggningen med ett armeringsnät, vars dukar överlappar 10 cm. Detta dikteras av avsikten att förhindra att nätet förskjuts under gjutning av formen med betong. Dessutom är det nödvändigt att höja armeringsnätet ovanför skumskiktet med ett par centimeter så att det ligger mitt i det framtida betongskiktet. För detta, i formen utan betong, placeras fragment av isolering under nätet.

Så att det i framtiden inte bildas sprickor på betongbeläggningen i det isolerade blindområdet, för varje 2-2,5 m måste expansionsfogar skapas i den . För att göra detta, innan du häller, läggs revben av vinyltejp eller träskivor med en bredd av högst 20 cm över formen. Det kommer att vara korrekt att placera ytterligare expansionsskarvar i områdena med maximal strukturell spänning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter delvis härdning av lösningen kan brädorna avlägsnas och sömmarna som bildas på plats kan fyllas med tätningsmedel. Om du planerar att lämna brädorna i betong måste de täckas med ett skyddande lager bitumenmastik innan de läggs.

Brädor som bildar expansionsfogar, är det lämpligt att installera i en vinkel i enlighet med lutningen för det blinda området … Därefter kommer dessa brädor att fungera som fyrar, längs vilka det blir lättare att jämna ut betongblandningen med hjälp av regeln.

Hällning av betongbruk i formen ska göras i portioner som motsvarar antalet celler som skapas av tvärgående arrangerade brädor. Tjockleken på betongskiktet är 5 till 10 cm. En stor tjocklek är oönskad, eftersom sprickor kan uppstå från temperaturförändringar i det blinda området.

Efter att ha hällt i det inledande stadiet av härdning av betongkompositionen är det bättre att applicera en speciell vattentät komposition "Crystallisol W12" på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det enligt projektet finns ett varmt källargolv i huset, är källaren och fundamentet från utsidan också isolerade med expanderad polystyren. Dessutom tar fundamentet på sig huvudbelastningarna och ansvarar för byggnadens stabilitet som en av dess huvudkomponenter. Du måste först göra komplexa tätskikt med bituminösa material.

Olika material används för att avsluta det färdiga blindområdet: klinker, porslinsgods, bets, natursten eller konststen, kullersten, beläggningsplattor och andra. Det bästa alternativet för förhållandet mellan pris och kvalitetsindikatorer är beläggningsplattor.

Således, isolering och vattentätning av fundamentet och blindområdet utförs utan problem . Detta är ett helt prisvärt företag, särskilt om du följer schemat och följer en strikt sekvens av steg och kvaliteten på deras genomförande.

Rekommenderad: