Spånskiva (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Skivor, Fanerat Material Och Andra Paneler, Produktion Och Tillverkare. Hur Står Det För Och Ser Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Spånskiva (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Skivor, Fanerat Material Och Andra Paneler, Produktion Och Tillverkare. Hur Står Det För Och Ser Ut?

Video: Spånskiva (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Skivor, Fanerat Material Och Andra Paneler, Produktion Och Tillverkare. Hur Står Det För Och Ser Ut?
Video: Hur gör snickaren - Montering av spånskiva på vägg 2024, Maj
Spånskiva (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Skivor, Fanerat Material Och Andra Paneler, Produktion Och Tillverkare. Hur Står Det För Och Ser Ut?
Spånskiva (43 Foton): Vad är Det? Typer Av Skivor, Fanerat Material Och Andra Paneler, Produktion Och Tillverkare. Hur Står Det För Och Ser Ut?
Anonim

Bland alla bygg- och efterbehandlingsmaterial som används för reparation och efterbehandling och möbeltillverkning tar spånskiva en speciell plats. Vad är träbaserad polymer, vilka sorter av detta material finns och inom vilka områden det används - vi kommer att prata om dessa och andra frågor i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Spånskiva står för "spånskiva". Detta är ett arkbyggnadsmaterial, det produceras genom att pressa krossade träspån impregnerade med lim. Tanken att få en sådan komposit sågs första gången för 100 år sedan . Inledningsvis var tavlan täckt med plywood på båda sidor. I framtiden förbättrades tekniken ständigt, och 1941 började den första fabriken för tillverkning av spånskivor att arbeta i Tyskland. Efter slutet av andra världskriget blev tekniken för att tillverka plattor från avfall från träbearbetningsindustrin utbredd.

Bild
Bild

Intresset för sådant material förklaras av ett antal tekniska egenskaper:

  • stabilitet av dimensioner och former;
  • enkelheten att göra storformatark; använda avfall från träindustrin istället för dyrt trä.

Tack vare serieproduktionen av spånskivor har avfallsmängden under träbearbetningen minskat från 60 till 10%. Samtidigt har möbelindustrin och byggindustrin skaffat ett praktiskt och prisvärt material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Låt oss överväga de viktigaste egenskaperna hos spånskiva

  • Styrka och densitet . Det finns två grupper av plattor - P1 och P2. Produkter P2 har en hög böjhållfasthet - 11 MPa, för P1 är denna indikator lägre - 10 MPa, därför har P2 -gruppen ett högt motståndskraft mot delaminering. Tätheten av paneler i båda grupperna varierar i intervallet 560-830 kg / m3.
  • Fuktmotstånd . Vattenbeständighet regleras inte på något sätt av befintliga standarder. Detta material kan dock endast användas under torra förhållanden. Vissa tillverkare har startat produktionen av vattentäta produkter; de är gjorda med införandet av ett vattenavvisande medel.
  • Biostabilitet . Spånskivor är mycket bioinert - brädorna skadar inte skadedjur, mögel och svampar förökar sig inte på dem. Plattan kan helt försämras och kollapsa från vatten, men även då kommer ruttning inte att synas i dess fibrer.
  • Brandsäkerhet . Brandfaroklassen för spånskivor motsvarar den fjärde brandfarlighetsgruppen - samma som trä. Även om detta material inte antänds lika snabbt som naturligt trä, sprids elden långsammare.
  • Miljövänlighet . När du köper spånskiva måste du vara uppmärksam på utsläppet, det bestäms av nivån av fenol-formaldehydångutsläpp. Endast material med utsläppsklass E1 får användas i bostadslokaler. För sjukhus, liksom förskolor, skolor och barnrum kan endast spisar med utsläppsklass E 0, 5 användas - de innehåller en minsta mängd fenolformaldehyd.
  • Värmeledningsförmåga . Värmeisoleringsparametrarna för spånskivor är låga, och detta måste beaktas vid användning av material som beklädnad. I genomsnitt är panelens värmeledningsförmåga 0,15 W / (m • K). Således, med en plåttjocklek på 16 mm, är materialens värmebeständighet 0,1 (m2 • K) / W. För jämförelse: för en röd tegelvägg med en tjocklek på 39 cm är denna parameter 2,22 (m2 • K) / W och för ett lager mineralull på 100 mm - 0,78 (m2 • K) / W. Det är därför det är lämpligt att kombinera panelen med ett luftgap.
  • Vattenångpermeabilitet . Permeabilitet för vattenånga motsvarar 0,13 mg / (m • h • Pa), därför kan detta material inte vara en ångspärr. Men när du använder spånskiva för utvändig beklädnad kommer hög ångpermeabilitet tvärtom att hjälpa till att tömma kondensat från väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med MDF

Vanliga användare förvirrar ofta MDF och spånskiva. Faktum är att dessa material har mycket gemensamt - de är gjorda av avfall från träbearbetningsindustrin, det vill säga av pressat träspån och sågspån. Skillnaden ligger i det faktum att för tillverkning av MDF används mindre fraktioner av råvaror . Dessutom sker vidhäftning av partiklar med hjälp av lignin eller paraffin - detta gör skivorna absolut säkra och miljövänliga. På grund av närvaron av paraffin är MDF mycket fuktresistent.

Det är därför detta material ofta används för tillverkning av element i möbelkonstruktioner och innerdörrar, liksom för konstruktion av skiljeväggar. Spånskivor används inte i detta område.

Bild
Bild

Produktion

För tillverkning av spånskivor används nästan allt träbearbetningsavfall:

  • undermåligt rundvirke;
  • knop;
  • plattor;
  • rester från kantbrädor;
  • trimning;
  • pommes frites;
  • spån;
  • sågspån.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsprocessen omfattar flera steg.

Beredning av råvaror

I förberedelsestadiet krossas klumpigt avfall till flis och bringas sedan tillsammans med stora flisar till önskad storlek med en tjocklek på 0,2-0,5 mm, en längd på 5-40 mm och en bredd på upp till 8-10 mm.

Skala av det runda virket, skär det i små bitar, blötlägg det, dela det sedan i fibrer och slipa det till optimalt skick

Bild
Bild

Formning och tryckning

Det beredda materialet blandas med polymerhartser, de fungerar som huvudbindemedel. Dessa manipulationer utförs i en speciell enhet. Träpartiklar i den är i suspenderat tillstånd, harts sprutas på dem med en diffusionsmetod . Denna teknik gör det möjligt att maximalt täcka hela arbetsytan på träspånen med en limkomposition och samtidigt förhindra överdriven konsumtion av limkompositionen.

Härdade spån går in i en speciell dispenser, här läggs de ut i ett kontinuerligt ark på en transportör i 3 lager och matas in i en vibrerande press . Som ett resultat av primärpressning bildas briketter. De värms upp till 75 grader och skickas till en hydraulisk press. Där påverkas plattorna av en temperatur på 150-180 grader och ett tryck på 20-35 kgf / cm2.

Som ett resultat av den komplexa verkan komprimeras materialet, bindemedelskomponenten polymeriseras och härdas.

Bild
Bild

Att förbereda sig

De färdiga arken staplas i höga högar och lämnas under egen vikt i 2-3 dagar. Under denna tid jämnas uppvärmningsgraden ut i plattorna och alla inre spänningar neutraliseras. Vid slutbehandlingsstadiet slipas, faneras och skärs ytan i plattor av önskad storlek. Därefter märks den färdiga produkten och skickas till konsumenten.

Bild
Bild

Hälsoskada

Sedan det ögonblick då spånskivans tillverkningsteknik uppfanns har tvister om säkerheten för detta material inte avtagit. Vissa människor hävdar att spånskiva är helt säkert när det används korrekt. Deras motståndare försöker bevisa produktens skada.

För att avlägsna alla myter och tvivel, låt oss titta närmare på orsakerna som kan göra spånskivan giftig

Fenol-formaldehydhartser som ingår i limmet utgör en potentiell fara. Med tiden avdunstar formaldehyd från limet och ackumuleras i luftrummet i rummet. Så om du låser en person i ett hermetiskt tillslutet rum med en liten volym och lägger ett spånskiva nära honom, kommer gasen med tiden att börja fylla rummet. Förr eller senare kommer koncentrationen att nå de högsta tillåtna värdena, varefter gasen kommer att börja binda med proteinceller i vävnader och organ och leda till patologiska förändringar i kroppen.

Formaldehyd utgör den största faran för hud, ögon, andningssystem, centrala nervsystemet och reproduktionssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man ska dock inte tappa ur sikte att luftutbyte ständigt sker i vilket vardagsrum som helst. En del av luftmassorna flyr ut i atmosfären och ren luft från gatan kommer i deras ställe.

Det är därför spånskiva endast kan användas i rum med god ventilation; med regelbunden ventilation kan innehållet av giftiga ångor minimeras.

Ett annat argument från motståndare till träbaserade material. ligger i det faktum att det vid bränning av spånskiva släpper ut giftiga ämnen. Detta är verkligen fallet. Men glöm inte att något organiskt material, när det bränns, avger åtminstone koldioxid och kolmonoxid, och om koldioxid är farligt bara i höga koncentrationer, kan kolmonoxid döda även i små volymer. I detta avseende är spisar inte farligare än syntetiska kläder, hushållsapparater och hushållselektronik .- alla i en brand avger giftiga gaser som allvarligt kan skada en person.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera typer av spånskivor

  • Pressad spånskiva - har ökad styrka och densitet. Det används som konstruktionsmaterial för möbler och byggnadsarbeten.
  • Laminerad spånskiva - en pressad panel täckt med en pappershartsbeläggning. Laminering ökar ytan hårdhet många gånger och ökar dess motståndskraft mot slitage. Om så önskas kan ett mönster skrivas ut på papper som ökar laminatets likhet med naturmaterial.
  • Fuktresistent spånskiva - används i rum med hög luftfuktighet. Dess egenskaper säkerställs genom tillsats av speciella hydrofoba tillsatser i limmet.
  • Extruderad tallrik - har inte samma precision som pressad. Fibrerna placeras i den vinkelrätt mot plattans plan. Sådana produkter kan vara rörformiga och remsa. De används främst för bullerisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pressade brädor är indelade enligt flera fler kriterier

  • Efter densitet - i grupperna P1 och P2 . Den första är produkter för allmänna ändamål. Den andra kombinerar de material som används för att göra möbler.
  • Efter struktur - plattor kan vara vanliga och finstrukturerade. För laminering är det bättre att föredra det senare, eftersom deras yta uppfattar finishen bättre.
  • Av ytbehandlingens kvalitet - kan slipas och inte slipas. De är indelade i första och andra klassens plattor. För var och en av dem innehåller GOST en lista över oacceptabla defekter. Produkten av högsta kvalitet tillhör första klass.
  • Spånskivans yta kan förädlas - fanerat, glansigt, lackerat. Till salu finns dekorativa laminerade och icke-laminerade produkter, plastbelagda modeller.
Bild
Bild

Dimensioner

Det finns ingen allmänt accepterad standard för parametrar som är godkända över hela världen. Därför följer de flesta tillverkare endast begränsningar när det gäller minimimåtten - 120 cm bred och 108 cm lång. Detta har dock ingenting att göra med regleringsbegränsningar.

Dimensionerna bestäms uteslutande av särdragen i tillverknings- och transporttekniken.

Så det blir mycket lättare att transportera paneler upp till 3,5 m långa och mindre än 190 cm breda, eftersom dessa parametrar motsvarar dimensionerna på karossen på en genomsnittlig lastbil. Alla andra kommer att bli mycket svårare att transportera. Men på försäljning kan du hitta spånskivor upp till 580 cm långa och upp till 250 cm breda, de produceras i begränsade mängder. Tjockleken på plattorna varierar från 8 till 40 mm.

Bild
Bild

Som praktiken visar är de vanligaste arken av följande storlekar:

  • 2440x1220 mm;
  • 2440x1830 mm;
  • 2750x1830 mm;
  • 2800x2070 mm.
Bild
Bild

Märkning

Varje platta bör innehålla följande information:

  • mått i mm;
  • kvalitet;
  • tillverkare och ursprungsland;
  • ytkategori, hållfasthet och fuktbeständighetsklass;
  • utsläppsklass;
  • graden av bearbetning av ändarna;
  • överensstämmelse med godkända standarder;
  • antal ark i ett paket;
  • tillverkningsdatum.

Märkningen appliceras inuti rektangeln.

Viktigt: för tallrikar tillverkade i inhemska företag eller lagligt levererade från utlandet bör all information, utom märkesnamnet, endast anges på ryska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

När du väljer spånskiva är det bättre att prioritera tillförlitliga tillverkare. Idag inkluderar de bästa tillverkarna av spånskivor i Ryssland:

  • "Monzensky DOK";
  • Cherepovets FMK;
  • Sheksninsky KDP;
  • Pfleiderer -växt;
  • "Zheshart FZ";
  • Syktyvkar FZ;
  • Intrast;
  • "Karelia DSP";
  • MK "Shatura";
  • "MEZ DSP och D";
  • Skhodnya-Plitprom;
  • "EZ spånskiva".

När du köper billiga produkter från lite kända företag finns det alltid en hög risk att bli ägare till produkter av låg kvalitet som använder mycket fenol-formaldehydhartser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

Spånskiva används inom olika områden av konstruktion, dekoration och produktion.

Invändig beklädnad av huset

Spånskiva av utsläppsklass E0, 5 och E1 kan användas för invändig beklädnad av lokaler. Detta material har en hög hårdhet. Slipade brädor kan målas med alla färger och lacker, om så önskas kan du klistra tapeter på dem, sätta kakel eller applicera gips. Innan lokalerna avslutas ska spånskivans ytor grundas med akrylmassa och limmas med ett serpyanka -nät.

På grund av den låga ånggenomsläppligheten bör innerfodret ventileras. Annars kommer kondens att sätta sig på väggarna, och detta kommer att leda till bildning av råta och mögel.

Bild
Bild

Bärande skiljeväggar

Estetiska skiljeväggar erhålls från spånskiva, de är fästa på en metall- eller träram. Motståndet hos en sådan partition mot statiska belastningar och styvhet beror direkt på karaktärerna hos själva ramen och tillförlitligheten för dess fixering.

Men tjockleken på spånskivan påverkar slagmotståndet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fäktning

Under byggandet av anläggningar är det ofta nödvändigt att stänga in platsen för att skydda fotgängare eller bilar som går förbi från skador. Dessa barriärer indikerar ett stängt område, eftersom strukturerna är bärbara - de består av en metallram och spånskiva med en tjocklek av 6 till 12 cm . Alla varningsetiketter kan göras på ytan. För att färgen ska fungera så länge som möjligt och inte avskalas under påverkan av yttre ogynnsamma faktorer, behandlas ytan med en primer, det är lämpligt att använda akryl. Dessutom måste du bearbeta plattan på båda sidor och dessutom smörja ändarna.

Sådan bearbetning täcker spånskivan på ett tillförlitligt sätt och skyddar brädan från fuktabsorbering under regn och snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formning

För en sådan tillämpning kan endast vattentåliga spånskivor impregnerade med hydrofoba komponenter användas. Formens hållfasthet och styvhet beror direkt på korrekt installation av distanserna, liksom tjockleken på plattan. Ju högre höjd det område som ska gjutas med betong desto större tryck i nedre delen av formen . Följaktligen bör materialet vara så tjockt som möjligt.

För ett betongskikt upp till 2 m högt är det bäst att använda 15 mm spånskiva.

Bild
Bild

möbel

Spånskiva kännetecknas av hög hållfasthet, därför används den vid tillverkning av olika typer av möbler. Förberedda möbelmoduler klistras över med en papperslaminerad film med trästruktur eller täckt med ett laminat. Utseendet på sådana möbler är nästan oskiljbart från liknande block av massivt trä. För att skapa skåpmöbler används vanligtvis spånskiva med en tjocklek på 15-25 mm, plattor med en tjocklek på 30-38 mm används för fräsning.

Inte bara karossmoduler är gjorda av spånskiva, utan även bordsskivor, i detta fall tas spånskiva med en tjocklek på 38 mm eller mer . En bit av önskad form skärs ut av arket, ändarna skärs med en kvarn, poleras, klistras över med faner eller papper, följt av laminering och lackering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fönsterkarmar

Spånskiva 30 och 40 mm tjock kan användas för att skapa fönsterbrädor. Delen skärs först i storlek, varefter ändarna fräsas, vilket ger dem önskad form. Klistrades sedan över med papper och laminerades.

Sådana fönsterbrädor ser ut som produkter av massivt trä.

Bild
Bild

Övrig

Alla typer av behållare är gjorda av spånskivor. Materialet användes i stor utsträckning för att skapa Euro -pallar, som är utformade för att flytta förpackade varor.

En sådan behållare anses vara engångsbruk, vilket gör att den är av trä är dyr . På grund av att spånskivor är mycket billigare än metall och trä kan betydande besparingar uppnås.

Många sommarboende gör trädgårdsmöbler av sådana pallar - de tillverkar ovanliga solstolar, soffor och gungor.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den låga kostnaden för spånskiva och möjligheten att ge skivorna texturen hos värdefulla träslag är materialet mycket populärt. Spånskivor anses vara ett praktiskt substitut för dyra naturliga massiva träelement.

Rekommenderad: