Takmaterial Av Märket RKK 350: Tekniska Egenskaper Enligt GOST, Tjockleken På Takmaterialet. Hur Man Staplar? Vikt Och Livslängd, Dimensioner

Innehållsförteckning:

Takmaterial Av Märket RKK 350: Tekniska Egenskaper Enligt GOST, Tjockleken På Takmaterialet. Hur Man Staplar? Vikt Och Livslängd, Dimensioner
Takmaterial Av Märket RKK 350: Tekniska Egenskaper Enligt GOST, Tjockleken På Takmaterialet. Hur Man Staplar? Vikt Och Livslängd, Dimensioner
Anonim

Takmaterial som material för att ordna taket kom till användning under perioden med total brist på sovjettiden, då räckvidden på marknaden var begränsad av det och skiffer. Under moderna förhållanden har konkurrensen ökat, men detta har inte minskat efterfrågan på detta prisvärda men praktiska material. Takbeläggningen RKK-350 har vunnit erkännande av användare, det används för att bilda det övre lagret av takkonstruktionen i bruksbyggnader och strukturer med liknande ändamål.

Bild
Bild

Specifikationer

Det är ingen hemlighet att takets kvalitet och servicens längd direkt beror på prestandaegenskaperna hos de material som används för dess arrangemang. För att takkonstruktionen ska fungera i minst 10 år är det nödvändigt att använda beläggningar av hög kvalitet-dessa inkluderar takmaterial av märket RKK-350 . Tillverkningsprocessen för detta material, liksom dess tjocklek, dimensioner och fysiska och tekniska egenskaper regleras av GOST och tekniska specifikationer (TU) som antagits av tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje rulle med RKK-350 har följande driftsparametrar:

  • bredd - 1 m, standarderna tillåter fluktuationer upp till +/- 5 cm;
  • längd - 10 m, den tillåtna avvikelsen från detta värde får inte överstiga 5 mm i en eller annan riktning;
  • materialytan på 1 rulle är 10 m2, parametern får avvika från detta värde med högst 0,5 m2;
  • 1 rulle RKK-350 har en massa på 27 kg, avvikelser av massan från det reglerade värdet anses inte vara ett tecken på äktenskap;
  • vikten på 1 m2 tak får inte vara mindre än 800 g;
  • takmaterial av detta märke har exceptionella vattentätningsegenskaper - vattenabsorberingsparametern är 2% per dag;
  • i enlighet med kraven i GOST kan draghållfastheten inte vara lägre än 32 kg / s.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi uppmärksammar det faktum att RCC: s egenskaper kan försämras på grund av att lagringsreglerna inte följs . När du köper konstruktions- och efterbehandlingsmaterial i ett handelsföretag, se till att rullarna är upprätt.

Om de viks horisontellt, leder detta till vidhäftning av enskilda lager till varandra - ett sådant takmaterial är mycket svårt att rulla ut, och när det separeras kan det rivas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Avkodningen av RKK-märkning innebär: takpapps tak med grovkornig förband. Materialet kännetecknas av en ökad grad av hygrostabilitet, detta säkerställs genom att flera typer av bitumen appliceras på basen.

Bild
Bild

Flera komponenter används i produktionen, de kompletterar varandra och ökar därigenom materialets tekniska parametrar

  • Grov dressing - Ytan på RKK är täckt med en granulatförband, det behövs för att skydda materialet mot ultraviolett strålning, yttre mekanisk stöt och blötläggning. Den har en silverfärgad nyans, tack vare vilken den kan reflektera upp till 30–45% av strålarna och värms upp mycket långsammare än svart.
  • Eldfast bitumen - nästa lager består av raffinerade produkter med en tät struktur och en ökad smältpunkt. Den enda nackdelen med detta ämne är att det i kylan blir skörare och spruckna.
  • Takpapp - vanligtvis används kartong, behandlad med lågsmältande bitumen. Som regel används impregneringen BNK 45/180, den utmärks av en fet konsistens och svart färg. Fuktabsorberingen av sådan kartong är inte mindre än 1300%, och blötläggningsperioden är 50 sekunder.
  • Andra lagret av eldfast bitumen - bottenlagret krävs för installation av RKK på takfoten. För detta värms den eldfasta metallen upp till 160–180 g., Materialet blir klibbigt och det är lätt att fixa det på taket.
  • Dammig dammning - består av talk-magnesit, som används för att förhindra vidhäftning av takmaterial under lagring och transport.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Exceptionella tekniska och driftsegenskaper gör takmaterialet RKK-350 till ett lämpligt material för att bilda en takpaj. Den har de mest fördelaktiga egenskaperna när det gäller pris - kvalitet . Huvudområdet för dess tillämpning anses vara vattentätning, liksom takarbeten; takmaterial används ofta som foder för ett fast tak. Med förbehåll för att reglerna följs och regelbundet underhåll kan en sådan beläggning vara minst 10-12 år.

Samtidigt är takmaterialet dåligt skyddat från yttre negativa påverkan . Så, redan med en kall snap till -5 gr. det börjar spricka när det böjs. Detta begränsar avsevärt användningsområdet i regioner med ett tempererat klimat. I städer och byar med svåra vintrar rekommenderas detta takmaterial inte som huvudtak. Vid en temperatur på 200-250 gr. RKK-350 börjar brinna.

Dessutom är den instabil för brandpåverkan, därför används den inte vid konstruktion av bastur, bad och produktionsverkstäder med ökad risk för brand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggteknik

Takmaterial i kategorin RKK-350 hänvisas till kategorin deponerade beläggningar, därför används det i det sista steget för att skapa en tak "paj". Fördelarna med ett sådant tak är enkelhet och hög installationshastighet. För läggning behöver du en vass kniv, en gasbrännare och bitumenmastik. Installation av takmaterial inkluderar flera steg.

Först rengörs takets bas från smuts och skräp, resterna av den tidigare beläggningen tas bort

Två lager bitumenmastik appliceras på den förberedda ytan och förvaras i ett par dagar för att torka helt.

Därefter smälts fodermaterialet så att sömmarna mellan de enskilda remsorna inte sammanfaller med varandra.

Lägg sedan takmaterialet RKK-350 . Installationen börjar från botten och rullar försiktigt upp rullarna i lutningsriktningen för backarna. För att smälta materialet värms först takets bas med en gasbrännare, och först då direkt RKK.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: Vi är särskilt uppmärksamma på att installationsarbete endast kan utföras vid en omgivningstemperatur på 5 grader. och högre. Vid lägre temperaturer kommer det att ta lång tid att värma upp taket och själva bitumen.

Topplacken ska läggas i ett lager, den smälts på bakplåtarna "på ett trasigt sätt" så att sömmarna i olika lager inte sammanfaller med varandra. För att säkerställa maximalt skydd mot takläckage bör remsorna säkras med 15–20 cm flugfiske.

Varje takskikt av RKK-350 kan ersätta minst två eller tre lager av takmaterial av foder-typ, som har dålig vattenbeständighet och låg densitet . Med rätt installation av taket "tårta" av beläggningar impregnerade med bitumen, kommer det att hålla 12-13 år.

Under drift kan sprickor uppstå på takytan från temperaturstötar och stötar. För att förlänga konstruktionens livslängd bör inspektion och mindre reparationer utföras varje år och täta eventuella defekter som uppstår med flytande bitumen.

Rekommenderad: