Takmaterial RCP 350: Tekniska Egenskaper Och Skillnader Från RPP 300, Vikt Och Specifikationer, Avkodning Av Beteckningar, Rulltjocklek 15 M Och Andra Parametrar. Hur Man Staplar?

Innehållsförteckning:

Video: Takmaterial RCP 350: Tekniska Egenskaper Och Skillnader Från RPP 300, Vikt Och Specifikationer, Avkodning Av Beteckningar, Rulltjocklek 15 M Och Andra Parametrar. Hur Man Staplar?

Video: Takmaterial RCP 350: Tekniska Egenskaper Och Skillnader Från RPP 300, Vikt Och Specifikationer, Avkodning Av Beteckningar, Rulltjocklek 15 M Och Andra Parametrar. Hur Man Staplar?
Video: Når BITCOIN $100,000!? (...eller är det för sent att köpa in sig?) 2024, Mars
Takmaterial RCP 350: Tekniska Egenskaper Och Skillnader Från RPP 300, Vikt Och Specifikationer, Avkodning Av Beteckningar, Rulltjocklek 15 M Och Andra Parametrar. Hur Man Staplar?
Takmaterial RCP 350: Tekniska Egenskaper Och Skillnader Från RPP 300, Vikt Och Specifikationer, Avkodning Av Beteckningar, Rulltjocklek 15 M Och Andra Parametrar. Hur Man Staplar?
Anonim

Takmaterial är ett av de vanligaste och billigaste takmaterialen. Samtidigt kräver installationen inte mycket erfarenhet och specialiserade verktyg, därför är det enkelt och snabbt att göra på egen hand med ett minimum av hjälpare. Vi kommer att berätta om en av de vanligaste typerna av takmaterial i vår recension.

Bild
Bild

Specifikationer

För konstruktion av ett praktiskt tak, vars livslängd är inriktad på en period på upp till 5 år, används ofta takmaterial RKP 350 eller RKP-350b. Dess tekniska egenskaper, tjocklek och vikt motsvarar tillverkarens nuvarande GOST 10923-93 eller TU . Sådant takmaterial kan också användas som ett vattentätt lager för fuktisolering av fundamentet.

Det praktiska och tillförlitliga hos RCP 350 beror på dess struktur.

Bild
Bild

Grunden för byggmaterialet är gjord av kartong med densitetsparametrar på 0,35 g / kvm. m . Det impregneras med flytande lågsmältande bitumen, och sedan appliceras ett lager av högsmältande bitumen på ytan och strös med hårda smulor från magnet och skiffer. Resultatet är ett ganska budgetmässigt men högkvalitativt takmaterial med exceptionella tekniska egenskaper. Driftsparametrarna för RKP-350-materialet gör det möjligt att använda det på taket i en mängd olika konfigurationer, med valfri lutning och lutningsvinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rullparametrar:

  • bredd - 1 m;
  • yta - 15 kvm m, den tillåtna avvikelsen är högst 5 kvm. m;
  • vikt - 24 kg.

I detta fall är täckskiktets vikt 800 g / kvm. m, och brottstyrka - 28 kg / s. Takets värmebeständighet sjunker under 80 g på 2 timmar. Vattentätning - 72 timmar.

Bild
Bild

Märkning

Det är möjligt att bestämma de huvudsakliga funktionella parametrarna för takmaterial med avkodning av dess märkning. Tillverkaren tillämpar konventionella skyltar och avslöjar därmed sina grundläggande tekniska egenskaper. När det gäller takmaterial RKP-350 anger förkortningen följande driftsegenskaper hos materialet.

P - typ av byggmaterial, takmaterial.

K - omfattning, takpapp.

P - dammigt pulver. Det kan finnas bokstäver som betecknar pulver:

  • M - finkornig;
  • K - grovkornig;
  • H - fjällig.
Bild
Bild

Den digitala beteckningen återspeglar densitetsindikatorn för pappersbasen som används för tillverkning av takmaterial.

Respektive, märkning RKP-350 innebär att vi har framför oss en takpapp med ett dammliknande pulver, erhållet genom impregnering av en kartong med en densitet av 0,35 kg / kvm. m.

Bild
Bild

Vad är skillnaden från RPP 300?

Takmaterial av alla sorter erhålls från hållbar kartong behandlad med lågsmältande och eldfasta petroleumprodukter. Denna produktionsteknik gör det möjligt att erhålla ett lättinstallerat material med höga vattentätningsegenskaper. För att optimera arbetsegenskaperna läggs ofta krita, lera och andra mineralkomponenter till det övre bitumenlagret - detta gör det möjligt att öka byggmaterialets värmebeständighet.

Bild
Bild

Det finns två huvudtyper av takpapp

  1. Foder - oersättlig som tätskikt i en grund, den kan användas som ett inre lager i en takkonstruktion. För tillverkning, ta kartong med en densitet på 300 g / kvm. m.
  2. Takläggning - denna typ av takpapp i takkakan används flitigt som överlack. Den är gjord av papper med en densitet på 0,35 kg / kvm. m. Utanför strös den med kvartssand eller krossad glimmer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således ligger den största skillnaden mellan RCP 350 och RPP 300 takpapp i kartongbotten från vilken täckmaterialet är tillverkat. Detta leder till variationen i användningsområdet för material.

Så takmaterialet av RPP-300-märket har funnit sin tillämpning som ett substrat för element i takkonstruktionen, och RKP-350 placeras endast i det sista installationsskedet.

Bild
Bild

Det finns också andra skillnader

  • Längden på RPP-300-rullen är 20 m. Detta är 2 gånger mer än motsvarande parameter för taksorter med samma bredd på 1 m.
  • Beläggningsytan på en RPP-300-rulle är 20 m2.
  • Täckskiktets vikt RPP 300 - högst 500 g / m2.
  • Brytstyrka - inte mindre än 22 kgf.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

En utbredd användning av takmaterial är takläggning. I sällsynta situationer används den för att skapa vattentäta remsor. Huvudsyftet med sådant takmaterial är att skydda takets bas från effekterna av snö, regn och annan nederbörd. De grundläggande tillämpningsområdena inkluderar:

  • fodermaterial;
  • hydro- och värmeisolering av takets yttre och inre lager;
  • vattentätande remsor för byggnader för olika ändamål;
  • reparationsarbete.
Bild
Bild

Moderna tillverkare, förutom grundversionen av RCP-350, erbjuder dess modifierade RCP 350-0 . Draghållfastheten hos detta material är lägre än konventionell RCP, och det extra pulvret innehåller endast ett krossat talkpulver utan tillsats av stenflis. Ett liknande material används strikt i takkonstruktionens nedre sektioner. För de övre tar de vanligtvis den grundläggande modifieringen av RCP 350 - den har ett mycket starkare pulver och brytkapaciteten är högre.

Bild
Bild

Takmaterial kan användas för att ordna fuktisolering för fundament i alla typer av byggnader . Men i det här fallet måste du veta att RCP 350 kan skydda mot fukt. Men den är maktlös mot den förhöjda grundvattennivån.

Bild
Bild

Installation funktioner

För att lägga takmaterial behöver du en gasbrännare med en cylinder och en rulle. Innan arbetet med takarrangemanget påbörjas bör rullen rullas ut och hållas på en horisontell yta i minst en dag. Om det inte finns någon möjlighet att placera materialet på detta sätt, kan du gå åt andra hållet: rulla ut rullen och rulla det sedan åt andra hållet.

Detta preparat hjälper till att eliminera alla veck och veck i remsorna. Det är mycket lättare att lägga materialet förberett på detta sätt.

Bild
Bild

Allt arbete med takets placering med takpapp kan uteslutande utföras vid en omgivningstemperatur på minst -5 grader Celsius. Om situationen kräver arbete vid låga temperaturer måste du först förvara materialet på en sval plats i minst 20-25 timmar.

Innan du påbörjar arbetet bör du noggrant förbereda basen. Den ska vara slät, torr, fri från fett, hartser, bitumenrester och annan smuts. Därefter behandlas ytan med en primer, först efter det kan du fortsätta direkt till installationen av takmaterial.

Bild
Bild

Först läggs foderlagret och sedan läggs det huvudsakliga . Installationen utförs med en brännare; både den fasta basen och själva duken bör värmas upp. Takbeläggningen dras från takets lägsta punkt genom att rulla upp rullen. Vanligtvis innebär takytan installation av 3-4 lager RKP-350. Arken bör läggas på ett sådant sätt att sömmarna i olika lager inte sammanfaller med varandra.

För att öka beläggningens tätningsegenskaper bör duken överlappas med 10-15 cm.

Bild
Bild

Efter fixering rullas takmaterialet med en rulle . Det tar från en till 3 dagar att torka helt, beroende på väderförhållandena. Taket är klart, det återstår bara att inspektera beläggningen en gång var sjätte månad och täcka sprickorna som har uppstått med flytande bitumen i tid.

Bild
Bild

Transport och förvaring

Det är mycket svårt idag att föreställa sig byggandet av uthus utan användning av takmaterial. Detta material kräver emellertid särskilda villkor för lagring och transport.

All transport av takmaterial RKP 350 utförs i öppna maskiner och placerar rullar vertikalt i 1 eller 2 rader

Du kan bara förvara rullar i ett torrt, varmt rum och alltid i upprätt läge. Om de placeras horisontellt leder det till att ark håller ihop. Det kommer att bli svårt att rulla ut en sådan rulle, och under installationsprocessen slits arken ofta.

Bild
Bild

Lagringstiden för takmaterial bör inte överstiga 1 år från tillverkningsdatumet . Efter 12 månader måste takmaterialet kontrolleras för överensstämmelse med de grundläggande kraven i GOST och TU. Om det finns avvikelser kan den inte längre användas för sitt huvudsakliga syfte.

Bild
Bild

Takmaterial är en billig beläggning som ofta används vid konstruktion av industrilokaler, lagerkomplex och bruksblock . En rulle kommer att kosta cirka 500 rubel. För att täcka ett tak på ett område på 50 m2 kommer det inte att krävas mer än 8 stycken, med tanke på lager och överlappning - så allt arbete kommer att kosta 2, 5-3 tusen rubel. Samtidigt har RKP 350 höga funktionella egenskaper, läggs enligt en enkel teknik, därför är dess användning som ett överkomligt takbeläggning ganska motiverat.

Rekommenderad: