Marmor (73 Bilder): Från Vilken Sten Bildades Den Och Vad är Den? Marmorstenars Densitet Och Deras Ursprung, Egenskaper Och Installation

Innehållsförteckning:

Video: Marmor (73 Bilder): Från Vilken Sten Bildades Den Och Vad är Den? Marmorstenars Densitet Och Deras Ursprung, Egenskaper Och Installation

Video: Marmor (73 Bilder): Från Vilken Sten Bildades Den Och Vad är Den? Marmorstenars Densitet Och Deras Ursprung, Egenskaper Och Installation
Video: How Natural Stone is Made | Marble.com 2024, Maj
Marmor (73 Bilder): Från Vilken Sten Bildades Den Och Vad är Den? Marmorstenars Densitet Och Deras Ursprung, Egenskaper Och Installation
Marmor (73 Bilder): Från Vilken Sten Bildades Den Och Vad är Den? Marmorstenars Densitet Och Deras Ursprung, Egenskaper Och Installation
Anonim

Även i antiken byggdes palats av det, som används vid tillverkning av smycken och används för antika ockulta läror. En gång i tiden bar kvinnor smycken med detta mineral och trodde att det hjälper till att främja hälsan. Och dess naturliga energi har en fördelaktig effekt på nervsystemet, hjälper till vid behandling av andningssjukdomar och till och med normaliserar blodtrycket. Det är åtminstone vad litoterapiens anhängare säger. Och allt detta handlar om marmor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Marmor kallas en av de bergarter som uppträdde under förändringen av kristaller av dolomit och kalksten . Det finns många organiska inneslutningar i marmorsammansättningen. Detta mineral har ett granulärt massiv, en varierad färg, ett inhomogent mönster med lockar.

Stenens ursprung är förknippat med metamorfismens process. Det vill säga, magmatiska och sedimentära stenar började förvandlas inuti lagren av jordskorpan.

Den resulterande stenen blev mycket hård och vattentät, därför har många produkter av marmor överlevt genom årtusenden till idag.

Bild
Bild

Marmor bildas gradvis . Kalksten och dolomit omkristalliseras, och denna kristallina struktur syns visuellt i berget. Naturmarmor innehåller en mängd olika mineraler: från fältspat till kvarts. Dess egenskaper beror på hur många orenheter det finns i stenen. Det vill säga, orenheter påverkar beskrivningen av marmorn, dess utseende, hårdhet och användningsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalksten och dolomit är de viktigaste beståndsdelarna i marmor . Strukturen för den första komponenten innehåller resterna av levande organismer som en gång fanns på planeten. Dolomiter, å andra sidan, bildades inte utan påverkan av saltvatten i havet och grundvattnet, i vilket kalium hamnade. Stenens struktur beror på kombinationen av huvudkomponenterna. Visuellt är detta nästan alltid ett vagt mönster med fläckar av en långsträckt eller rundad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta naturmaterial har ett minimum av nackdelar . Det lyser under solens strålar, ser levande och iriserande ut, det lyser under regndropparna. Skulptörer älskar marmorns smidighet och har använt den sedan antiken för att dekorera arkitektoniska byggnader, skapa skulpturer, stadsinredning etc.

Bild
Bild

Grundläggande egenskaper

Fysiska egenskaper beror på föroreningarna i marmorn. Därför, med de viktigaste egenskaperna, kan vi bara prata om medelvärdet.

Fysiska egenskaper hos marmor:

  • densitet - 1900-2900 kg / m3;
  • porositet - högst 1%;
  • vattenabsorption - 0, 15-0, 6;
  • hårdhet (enligt Mohs) - 3-4;
  • graden av motståndskraft mot fel - 10-3 MPa;
  • kompressionshastighet - 100-250 MPa;
  • specifik vikt - 2, 7 g / cm3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och nu lite mer om vad huvudlistan över marmors egenskaper består av. Marmor efter struktur och sammansättning – vinnande material eftersom:

  • det kännetecknas av hög hållbarhet, det är möjligt att prata om åldersrelaterade förändringar i marmor först efter 100-150 år, innan denna tid uppnås ser en marmorprodukt oförändrad ut;
  • den har utmärkt vattenbeständighet - därför är badrum och simbassänger framgångsrikt färdiga med sten;
  • det har utmärkt värmebeständighet - därför, även när du skapar eldstäder, används detta material utan tvekan;
  • det är miljövänligt - marmorns naturliga radioaktivitet klassificeras som klass 1, därför är alla föremål byggda av materialet;
  • marmor är ett material som andas;
  • dess dekorativa egenskaper är oklanderliga - det är ett ädelt och elegant material som förvandlas till solens strålar och inte behöver ytterligare dekoration.
Bild
Bild

Marmor kan vara naturlig och konstgjord

  • Naturlig (eller mineral) - detta är en sten som bildas med deltagande av kalksten och dolomiter.
  • Artificiell marmor är ett kompositmaterial som inte skapas under förutsättning av naturlig kristallisation av naturliga komponenter, utan genom att blanda akrylharts med mineralfyllmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Insättningar och produktion

Det finns inte så få platser där marmor bryts. En av de mest kända sådana punkterna på planeten anses den italienska staden Carrara i Toscana … Inte långt därifrån bryts en speciell vit marmor, mycket värdefull. Till exempel bor och arbetar den berömda ryska skulptören Aidan Salakhova där faktiskt.

Bild
Bild

I Grekland hittade avlagringar av den pariska stenen, känd för sin gulaktiga färg. Marmor bryts i Frankrike, Norge och Kuba … Den mest kända marmorfyndigheten i Nordamerika är Appalachian … Det finns många punkter rika på marmorgruv i Armenien , marmor av bruna, svarta, rosa toner bryts där.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I Georgien hitta mineraler av grå och röd färg, och i Uzbekistan - grädde och rosa nyanser. Sayan -marmor finns i Sayan, Ufaleisky - i Ural, Jurassic - i Bayern. Spanien , Kalkon är också kända som platserna där denna unika naturprodukt kan hittas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Marmors särart ligger också i att tillsatser gör det helt annorlunda visuellt: de skapar unika vyer i färger och mönster. Och den här paletten av nyanser är unik, det finns lite som den kan jämföras med i naturen.

Bild
Bild

Vit

Detta är en av de mest unika bergarterna . För skulptörer är det det mest attraktiva eftersom det inte bara är formbart, utan också låter dig skapa mycket vackra verk. Det finns vit marmor med subtila, känsliga färgade ådror som ser imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön

Denna färg beror på närvaron av järnhaltiga silikater i materialet . Det är de som ger mineralet en mörkrik färg. Fläckar i huvudfärgen är antingen bruna eller vita. På ritningen av naturmaterial kan du se grenar eller vågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå och blå

Blått representeras av en blandning av blått själv med vitt och grått . Diopside kan tillskrivas en ledande roll här. Hur mycket av det är i bergets sammansättning, detta kommer att vara mättnaden av marmorns blå / blå. Skuggan kan gå upp till djupblå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

Och detta är en av de dyraste typerna av marmor . Faktum är att den röda färgen beror på innehållet av järnoxid i materialets sammansättning. På grund av järn får marmor rikedom, uttrycksfullhet, de estetiska egenskaperna hos ett sådant material märktes i antiken.

De vackraste palatsen byggdes av röd marmor; idag anses det vara ett statusmaterial i dekoration och används vid utformningen av olika hallar för firande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa

Den innehåller också järnoxid, men inte i så stora mängder som i röd marmor . Venerna i en mörkgrön nyans ger denna look en speciell dragningskraft. Det är en mycket känslig blond look med en ljus krämig underton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul

Det kallas också guld, liksom solens färg . Alla gula nyanser i naturstenpaletten är bra. Tillsammans med beige skapar de fantastiska fläckar, teckningar som knappast kunde vara så vackra om de var av konstgjorda ursprung. Vackra fönsterbrädor, bänkskivor och bord och olika dekorativa föremål är ofta gjorda av gul marmor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beige

Den är indelad i grädde, kaffe och rika mörka underarter . Fläckarna på ytan av den beige marmorn är mycket intressanta. Detta beror på att limonit och mangan ingår i materialets sammansättning. Beige marmor anses vara särskilt hållbar, varför den används mycket ofta för sömlösa golv. Till exempel kommer en kakel av beige sten definitivt att hålla i årtionden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå

Detta material är antingen grovkornigt eller finkornigt . Venerna i grå marmor är antingen mörkgula eller vita eller till och med blekrosa. Bra och mörkgrått utseende, mycket motståndskraftigt mot skadliga ämnen.

Bild
Bild

Brun

Lämplig för tillverkning av köksbänkskivor, för barhyllor och fönsterbrädor, för tillverkning av eldstäder . Det ser intressant ut tillsammans med lila dekor: till exempel med en lila blomma som växer i en blomkruka på en fönsterbräda som just är gjord av brun marmor. Denna typ av marmor kombineras också underbart med beige nyanser av sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart

Och denna sort anses vara mycket sällsynt, eftersom den är förknippad med vulkanisk aktivitet . En blandning av grafit eller bitumen är ansvarig för denna radikala nyans. Fläckarna och venerna i svart marmor är gyllene, vilket ser helt enkelt lyxigt ut och naturligtvis påverkar priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det bredaste området där marmor används är konstruktion, design, dekoration … Marmor används både som dekoration av byggnader (både internt och externt) och som dekoration av enskilda element. Det används för att göra både arkitektoniska monument som kommer att stå i många decennier utan att ändra sitt ursprungliga utseende, och gravstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eleganta trappstänger och räcken, vackra fönsterbrädor, duschkar, badrumsarmaturer är gjorda av marmor . Marmorlister, brickor och porslin är allt som ser dyra ut och är också utformade för att hålla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är olika dekorationer också gjorda av marmor. Sådan inredning i form av hängen, ringar, pärlor kan verkligen överföras från generation till generation, för med rätt vård försvinner den inte, bryts inte, ändrar inte dess egenskaper.

Olika dekorativa egenskaper hos sådana produkter är vackra, till exempel snidning på marmor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och de gör också av naturmaterial olika massageanordningar, bollar, rullar etc. Detta beror på det faktum att marmor har värdefulla egenskaper för medicinska och hälsoprocedurer. Släta stenbollar har en underbar effekt på muskler, hud och leder. För dem som inte är benägna att förneka stenens magiska egenskaper är marmor värdefull för sin "lugn". Man tror att detta material kan upprätta stabila relationer, bli en garanti för fred och harmoni, att det skyddar en persons andliga hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar jag äktheten?

Naturligtvis kan nästan alla bli offer för en bedragare som säljer imitation i sken av naturmaterial. Om han inte bekantar sig med några av nyanserna i förväg som inte tillåter honom att lura köparen.

Bild
Bild

Det finns sådana metoder för att bestämma materialets naturlighet

  • Teckning . Konstgjord sten kommer att ha ett symmetriskt upprepande tryck, naturligt - det är alltid en liten och kaotiskt upprepande bild.
  • Temperatur . Även inomhus kommer det naturliga materialet alltid att förbli svalt.
  • Glans . Polymerprodukter har en spegelliknande yta, men naturlig marmor kan trots bearbetningen inte reflektera föremål.
  • Färger . Det imiterade materialet har överraskande nog inte så många olika färger som naturligt.
  • Strukturera . Natursten är heterogen, den har många olika inneslutningar, vener och tomrum. Imitationen är mer tät i strukturen.
  • Reaktion . Mineralet är rädd för syra, det kommer att börja lösa sig under dess verkan (och detta är en av få nackdelar med marmor).
  • Fält . Du måste alltid fråga var de här sakerna kommer ifrån. Till exempel i Ryssland anses Ural, Altai, Sibirien och Karelen vara stora insättningar. Säljaren måste ha ett lämpligt certifikat.
  • Pris . Hon är ibland den viktigaste ledtråden för att bestämma naturlighet. Natursten kan inte vara billig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är imitation i många fall inte dåligt, det har tillräckliga egenskaper för att förvärva en konstgjord produkt. Men om uppgiften är att köpa exakt en marmorprodukt som kommer att fungera under mycket lång tid utan praktiskt taget inget synligt slitage, måste du spendera pengar.

Bild
Bild

Transportens nyanser

För att organisera säker leverans av marmor måste du noggrant förbereda dig för detta evenemang. Kostnaden för att göra ett misstag är för hög. Vi behöver inte bara specialtransporter, utan också försäkringar för varje lastare som är involverad i processen. Marmorartiklar transporteras och transporteras med hjälp av speciella fästelement . I det här fallet sparar de inte på specialister. Om kunden tror att han kan hantera det själv är misstag mycket vanligt. Men att vända sig till företag som sysslar med sådan transport tar bort spänningsbördan från kundens axlar.

Specialister kommer att ta och ta med marmor till valfritt golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

För att till exempel lägga marmor på en vägg måste ytan först jämnas, förstärkas, rengöras, grundas . Väggarna är jämna med antingen cementmurbruk eller gips eller gipsskivor. Det är sant att gipset kanske inte bär marmorns vikt.

Väggbeklädnad med marmor kan utföras med lim, betongbruk eller mekaniskt. Limet för installation av marmor bör ha en speciell konsistens: nästan som en cementbruk, bara inte särskilt tjock. En limkomposition appliceras både på den yta som ska mötas och på baksidan av marmorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongbruk brukar väljas som fixerare när marmorplattor måste fixeras på väggen (eller inte på väggen).

Kompositionen blandas med en speciell mixer, utspädd strikt enligt instruktionerna . Och om du behöver en dekorativ söm mellan plattorna måste du först blanda pigmentet i lösningen. Men du kan göra det annorlunda: att använda dekorativ kitt efter installation är också en bra idé. Hon bearbetar sömmarna på redan fixerade marmorplattor. Den mekaniska metoden gäller endast för arbete på golvytan. I detta fall kommer materialet att hålla sig på golvet på grund av ramprofiler, spånskivor etc.

Vård och restaurering

Det är mycket svårt att återställa marmor, det är en komplex process i flera steg. Vanligtvis viks restaureringen på detta sätt.

  1. Först måste du ta bort alla ytdroppar på marmorprodukten. Marmorn ska slipas djupt. Specialutrustning är oumbärlig.
  2. Vidare används tekniken för slipande friktion, vilket hjälper till att slipa stenen och polera den. Detta slätar ut marmorn igen.
  3. Tiden har kommit för kristallisatorn: detta är också en mängd specialister. Särskilda rotationsmaskiner med låg hastighet används. Det är i teknisk teknisk kristallisering som materialet kommer att lysa och återgå till sin ursprungliga färg.
  4. Om det behövs korrigeras alla sömmar och marker som finns på stenen.
  5. Efter det kan du börja skydda materialet, vilket hjälps av olika polymerkompositioner. Detta görs för att aggressiva miljöfaktorer inte ska förstöra restaureringsprodukten i framtiden.
  6. Ibland stärks stenen med speciella beläggningar, men detta händer alltid på individuell begäran (beroende på marmorproduktens skick, dess omfattning etc.)
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att restaurera marmorgolv, till exempel, används antik marmorteknik ofta.

Särskilda slipande plastborstar av olika kornstorlekar används . Resultatet är en avsiktligt åldrad sten. Vanligtvis används denna teknik i badrum, simbassänger: där det inte ska vara halt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man hand om marmor?

  • En bit mjuk trasa och vatten räcker för att rengöra bänkskivan . Utan några speciella medel tvättas daglig smuts av ytan på detta sätt. Och marmorn är polerad med mocka.
  • Om en fläck har bildats på stenen, som inte bara kan avlägsnas med en trasa och tvålvatten, måste du agera annorlunda . En färglös (detta är viktigt!) Svamp eller servett tas, en pappershandduk är också möjlig. Materialet måste ha uttalade fuktabsorberande egenskaper. Sedan måste detta material impregneras med en speciell lösning (ofta aceton) och läggas på den del av marmorn där fläcken har bildats. Ibland räcker det med 1 timme att ta bort fläcken, ibland är det minst 24 timmar.
  • Några åtgärder som hjälper till att ta bort fläckar inkluderar väteperoxid, ammoniak, blekmedel .… Krita chips eller stärkelse hjälper till att ta bort fettiga fläckar och oljor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart en marmorprodukt dyker upp i huset är det värt att köpa speciellt rengöringsmedel för natursten och vid akut "hushållsreparation" och fläckborttagning, applicera den efter att ha läst instruktionerna i förväg. Och om ett tunt vaxlager appliceras på marmor då och då, ger det skydd mot fläckar, skador och ökar stenens livslängd. Naturmaterialet är hållbart, vackert, miljövänligt, av mode och trender, så dess efterfrågan minskar inte.

Rekommenderad: