Basalt (40 Foton): Vad är Det? Stenens Ursprung, Vilken Typ Av Stenar Tillhör Basalt Och Hur Ser Den Ut? Densitet, Mattor, Tyg Och Andra Användningsområden

Innehållsförteckning:

Video: Basalt (40 Foton): Vad är Det? Stenens Ursprung, Vilken Typ Av Stenar Tillhör Basalt Och Hur Ser Den Ut? Densitet, Mattor, Tyg Och Andra Användningsområden

Video: Basalt (40 Foton): Vad är Det? Stenens Ursprung, Vilken Typ Av Stenar Tillhör Basalt Och Hur Ser Den Ut? Densitet, Mattor, Tyg Och Andra Användningsområden
Video: Vetenskap/religion - några utgångspunkter 2024, April
Basalt (40 Foton): Vad är Det? Stenens Ursprung, Vilken Typ Av Stenar Tillhör Basalt Och Hur Ser Den Ut? Densitet, Mattor, Tyg Och Andra Användningsområden
Basalt (40 Foton): Vad är Det? Stenens Ursprung, Vilken Typ Av Stenar Tillhör Basalt Och Hur Ser Den Ut? Densitet, Mattor, Tyg Och Andra Användningsområden
Anonim

Basalt är en natursten, en sprudlande analog av gabbro. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det händer, vad dess ursprung och egenskaper är. Dessutom kommer vi att berätta om dess tillämpningsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Basalt är en sprudlande bergart som tillhör huvudkompositionen i basaltgruppens normala alkalinitetsserie. Översatt från etiopiska språket betyder "basalt" "kokande sten" ("järninnehållande") . Basalt har en komplex struktur ur kemisk och mineralogisk synvinkel. Kristallina formationer och finkorniga suspensioner av magnetit, silikater och metalloxider är sammanflätade i den.

Mineralstrukturen består av amorft vulkaniskt glas, fältspatkristaller, sulfidmalmer, karbonater, kvarts. Agvit och fältspat utgör grunden för mineralet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det vulkaniska berget ser ut som en interstratal kropp, det finns som ett lavaström som uppstår efter ett vulkanutbrott . Denna sten är svart, rökig svart, mörkgrå, grön och svart. Beroende på sort kan strukturen skilja sig åt (det kan vara afyriskt, porfyr, glasull, kryptokristallint). Mineralet har en grov yta och ojämna kanter.

Materialets bubblande struktur förklaras av utsläpp av ångor och gaser under nedkylningen av lavan . Hålrummen i den utmatade massan hinner inte dra åt innan den kristalliserar. Olika mineraler (kalcium, koppar, prenit, zeolit) deponeras i dessa hål. Basalt är lätt att skilja från andra stenar. Det bryts med den öppna metoden - genom att slipa ut block från stenbrott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprung och insättningar

De flesta basalter bildas i mid-ocean åsar och bildar oceanisk sten. Det produceras ovanför havets hotspots. När en vulkan bryter ut flyter en stor volym av lava genom kontinentalskorpan för att nå marken . Det bildas när lava stelnar med lavaströmmar under aska och aska.

Rasen kännetecknas av sin tunna konstitution och enhetlighet. Förutsättningarna för stelning av magma är olika. Stenens egenskaper beror på de fysikalisk -kemiska förhållandena för smältning (tryck, hastigheten för kylning av lavaflödet), liksom hur smältan lämnar . Den nyaste uppfattningen är att basalt finns överallt. Enligt deras geodynamiska ursprung är mineraler i mitten av oceanerna, aktiva kontinentala marginaler och intraplatta (kontinentala och oceaniska).

Bild
Bild
Bild
Bild

Basalt är utbredd inte bara på jorden, utan också på andra planeter (till exempel månen, Mars, Venus). Stenen bildar ett hårt skal av jorden: under haven - i intervallet 6 000 m och mer, under kontinenterna, når tjockleken på lagren 31 000 m. Bergsutslag till jordens yta är många:

  • dess avlagringar finns i norr, väster, sydöst om Mongoliet;
  • den är utbredd i Kaukasus, Transkaukasien, i norra delen av Sibirien;
  • natursten bryts i närheten av vulkanerna i Kamchatka och kurilerna;
  • dess utgångar till jordens yta är i Auvergne, Böhmen, Skottland, Irland, Transbaikalia, Etiopien, Ukraina, Khabarovsk -territoriet;
  • den finns på öarna S: t Helena, Antillerna, Island, Anderna, Indien, Uzbekistan, Brasilien, Altai, Georgien, Armenien, Volyn, Mariupol, Poltava -distrikten i den ukrainska SSR.

Basaltkompositionen kan variera från hydrotermiska processer. Dessutom förändras basalterna, som hälls på havsbotten, mer intensivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande egenskaper

Störande extrusiv sten kännetecknas av en finkornig och tät struktur. Basalt liknar i sina egenskaper granit och marmor . Det är resistent mot syror och alkalier, men kan ha en ökad bakgrundsstrålning. Inert mot temperaturfluktuationer, har värmesparande och brandsäkra egenskaper. Berget kännetecknas av sin höga vikt (tyngre än granit), plasticitet och flexibilitet, den har bra brusreducering, hög ångpermeabilitet, styrka och hårdhet. Densiteten är inte konstant eftersom den beror på texturen. Den kan variera mellan 2520-2970 kg per m3.

Porositetskoefficienten kan variera från 0, 6-19%. Vattenabsorption varierar från 0,15 till 10,2% . Basalt är hållbart, det är inte elektrifierat, och på grund av dess hårdhet är det motståndskraftigt mot nötning. Den smälter vid en temperatur på 1100-1200 grader Celsius. Hårdheten på Mohs -skalan sträcker sig från 5 till 7. Naturstenens egenskaper gör den lämplig för konstruktion. Det kan krossas och smältas om, gjutas, värmebehandlas.

Återvunnet basalt har egenskaperna hos en förbättrad sten . Det är svårt att bryta, i oläktad form ser det ut som glas (det har en glänsande fraktur, en brunsvart nyans och är ömtålig). Efter glödgning får den en vacker mörk färg, matt fraktur och viskositeten hos ett naturligt mineral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Basaltklassificering beror på olika attribut (till exempel färg, konsistens, densitet, kemisk sammansättning, gruvplats). Färgen på stenen är ofta mörk, ljus är sällsynt i naturen . När det gäller mineralsammansättning är berget järn, ferrobasalt, kalk och alkaliskt kalk. Enligt malmens kemiska sammansättning är den indelad i tre typer: kvarts-normativ, nefelin-normativ, hypersten-normativ. Varianter av den första typen kännetecknas av övervägande kiseldioxid. Dess innehåll i mineralerna i den andra gruppen är lågt. Ytterligare andra utmärks av ett lågt innehåll av kvarts eller nepheline.

Enligt särdragen hos mineralkompositionen är det apatit, grafit, dialagisk, magnetit . Enligt sammansättningen av mineralerna själva kan det vara anortitiskt, labradoriskt. Baserat på halten av mineralsuspensioner cementerade av basen är basalter plagioklas, leucit, nefelin, melilit.

Bild
Bild

Enligt graden av dekorativitet är basalt indelat i flera grupper. Av dessa är fyra stensorter de mest populära.

Det asiatiska mineralet kännetecknas av en mörkgrå (asfalt) nyans . Det används som en budget inredning och exteriör dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moriskt är mycket dekorativt , kännetecknas av en trevlig mörkgrön färg med slumpmässigt placerade fläckar av olika toner. På grund av sin lägre hårdhet och frostbeständighet används den endast för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skymningen av basalt är grå eller svart . Den tillhör dyra sorter av universalsten, levererad från Kina. Har ökat motståndskraft mot temperaturchocker och fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basalt är ett slagfast och hållbart mineral för inredning och exteriör . Det är dyrt, det levereras till Ryssland från Italien. Det anses vara den dyraste typen av natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dolerit

Dolerite är en klarkristallin sten med medelstor kornstorlek . Dessa är täta svarta stenar som härrör från basaltmagma som stelnar på ett grunt djup (högst 1 km). De utmärks av sin massivitet och frånvaron av porer. Dessa är tjocka skikt tiotals till hundratals meter tjocka.

Doleriter täcker stora områden, de kan ligga horisontellt eller snett, belägna mellan lager av sandsten och andra sedimentära stenar . Med tiden sönderfaller de i stora rektangulära block och bildar gigantiska steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fälla

Denna typ är inget annat än basalt med sömsseparation, enhetlig komposition och stege struktur. Dess bildning är en storskalig geologisk process . Fällkroppar kännetecknas av sin kraft och längd. Trap magmatism kännetecknas av en enorm volym basaltutgjutning på en geologiskt kort tid över stora territorier.

Lavaströmmar rinner ut på jordens yta och fyller fördjupningar och floddalar . Sedan rinner basalt ut över den plana slätten. På grund av smältens låga viskositet sprider sig magma i tiotals kilometer. Med sådana utbrott finns det inget permanent centrum och en uttalad krater. Lava rinner från sprickor i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Basalt har ett brett användningsområde

Det återvunna materialet används i hög- och lågspänningsnät . Linjär isolering görs av den i det fria (utgång, stöd, isolatorer av järnvägens tredje buss, tunnelbana).

Dessutom används den i telegraf, telefon, avdragningsisolatorer, står för batterier, badkar och tallrikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råvaror för krossad sten, basaltfiber, värmeisolerande byggmaterial är gjorda av det: mattor, tyg, filt, mineralull, kompositbasaltförstärkning. Basalt isoleringsmattor med låg tjocklek tål direkt uppvärmning från en gasbrännare. Basaltfilt används som skydd och värmeisolering för skorstenar, eldstäder och spisinsatser. De isolerar inte bara väggarna, utan också taket.

Minvata är i hög efterfrågan från konsumenterna . Materialet som samlas i mattor eller mineralullscylindrar är inte bara pålitligt, utan också hållbart, motståndskraftigt mot yttre faktorer. Det används för att göra syrafast pulver, återfyllning för högspänningsomvandlare. Basaltisolatorer har högre dielektriska egenskaper jämfört med analoger av keramik eller glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basaltsmula är ett fyllmedel för betong och en korrosionsskyddande beläggning . Den moderna människan använder också mineralet för tillverkning av skulpturer, korgstaket, sandwichpaneler, brandskyddssystem, filter. Basaltpelare används vid konstruktion av kapitalstrukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basalt är ett utmärkt fasadmaterial . Det används för att göra dekorativa plattor med ett unikt naturmönster och karakteristisk textur. De dekorerar fontäner, trappor, monument. Budgetvarianter av sten används vid konstruktion av pelare, dekorativa staket. De står inför såväl verandor som entrégrupper, som inte bara avslutar väggen utan även golvbotten. Det används där sura ångor är möjliga. Stenen har dock en tendens att polera; under drift blir beläggningarna släta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basalt kan bli grunden för trappor, valv och andra förstärkta produkter . Det gör strukturer starka och pålitliga. De läggs med väggar i fuktiga rum (till exempel bad), det tömmer perfekt kondens. Den används när man lägger grunden till byggnader, konstruerar pooler och andra vatten- och jordbävningsbeständiga föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basalt används vid tillverkning av gravstenar, krypter och akustiska installationer . Det är ett utmärkt material för tillverkning av gatsten. Med sin hjälp, asfaltering av gågator och till och med vägbanor utförs järnvägar.

Gjutna plattor är gjorda av basalt och ersätter ytbehandlingen med dyra material (till exempel porslin av stengods, granit).

Bild
Bild
Bild
Bild

Basalt används också vid tillverkning av dam- och herrsmycken . Oftast är det armband, hängen och pärlor. Örhängen från den görs sällan på grund av dess betydande vikt. Dessutom används basalt för inredning.

Rekommenderad: