Gjuten Marmor: Fördelar Och Nackdelar Med Flytande Marmor. Vad Det är? Tillverkningsteknik, Pallar Och Handfat Av Gjuten Marmor

Innehållsförteckning:

Video: Gjuten Marmor: Fördelar Och Nackdelar Med Flytande Marmor. Vad Det är? Tillverkningsteknik, Pallar Och Handfat Av Gjuten Marmor

Video: Gjuten Marmor: Fördelar Och Nackdelar Med Flytande Marmor. Vad Det är? Tillverkningsteknik, Pallar Och Handfat Av Gjuten Marmor
Video: Polera och reparera marmor och andra stenytor med PT Professional 2024, April
Gjuten Marmor: Fördelar Och Nackdelar Med Flytande Marmor. Vad Det är? Tillverkningsteknik, Pallar Och Handfat Av Gjuten Marmor
Gjuten Marmor: Fördelar Och Nackdelar Med Flytande Marmor. Vad Det är? Tillverkningsteknik, Pallar Och Handfat Av Gjuten Marmor
Anonim

Marmor har alltid ansetts vara ett av de vackraste materialen. Produkter tillverkade av den pryder interiörer i alla stilistiska riktningar. Äkta, naturlig marmor är dock väldigt dyrt, och inte alla har råd. Därför föredrar fler och fler konsumenter artificiella analoger. En av dessa är gjuten marmor, vars egenskaper och fördelar bör klargöras i förväg för dem som planerar att inkludera detta material i det inre av sin lägenhet eller hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Gjuten marmor är ett speciellt material, som nästan helt (85%) består av marmorflis, mindre ofta av kvartssand . Resten av kompositionen upptas av polymer, som är ett polyester- eller akrylharts. Detta harts fungerar som ett bindande element och gör att marmorn ser spektakulär ut, skimrar vackert. Gjuten marmor kallas också flytande marmor.

Detta material fick snabbt inredning av inredningsarkitekter och köpare. Och allt tack vare följande fördelar:

  • materialet är varmt vid beröring, det är trevligt att röra vid det;
  • det finns en möjlighet att använda en mängd olika färger, som aldrig kan uppnås när det gäller naturlig marmor;
  • enkel skötsel och möjlighet att reparera hemma;
  • styrka och motståndskraft mot stress, hög slitstyrka;
  • jämnhet och spektakulärt utseende;
  • förmågan att göra produkter av vilken form och storlek som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se har gjuten marmor många fördelar. Men som alla andra konstgjorda eller naturliga material har det också nackdelar. Följande nackdelar bör noteras:

  • materialet är rädd för extrema temperaturer, detta kan orsaka sprickor på det;
  • behöver frekvent polering;
  • det är nödvändigt med korrekta beräkningar, för när du installerar föremål av gjuten marmor måste allt noggrant beräknas, och vid minsta snedvridning kommer produkten att klara ökade belastningar;
  • Använd inte slipande produkter för rengöring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Trots att gjuten marmor är mycket vacker och har mer än tillräckligt med fördelar, är proceduren för dess produktion otroligt enkel. För att göra sådan marmor behöver du inte mycket utrustning: formar, mixer, spruta, borstar.

Först bereds de nödvändiga råvarorna . Som redan nämnts består den av marmorflis och hartsbindemedel. Dessutom införs mineralpigment i kompositionen, tack vare vilken den önskade färgen kan erhållas. Du måste också förbereda en gelcoat - detta är ett speciellt modifierat harts som gör att du kan få en blank yta. När det gäller blanketterna (matriser) kan de antingen vara färdiga eller beställda.

Det senare är relevant om någon icke-standardartikel görs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionen av gjuten flytande marmor är följande:

  • formarna poleras och sedan appliceras en substans på dem som förhindrar att materialet fastnar på ytan;
  • med sprayer behandlas matriserna med gelcoat, sedan måste du vänta på att den stelnar;
  • förbered den nödvändiga blandningen, häll den i formar;
  • ta bort luft från kompositionen;
  • vänta tills blandningen blir fast, ta bort de resulterande produkterna från formarna;
  • vid behov, arbeta vidare med materialet: slipa, polera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns inte så många tillverkare av gjutna marmorprodukter på marknaden. Företag som:

  • Avstrom (Österrike);
  • Marmite (Polen);
  • Riho (Tjeckien);
  • Marmorin (Polen);
  • Kaldewei (Tyskland);
  • Royal Cream Stone (Kazakstan).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är VVS, inklusive bad, gjord av gjuten marmor. Om målet är att köpa just en sådan vara, rekommenderas det att uppmärksamma flera inhemska företag.

" Estet ". Rysk tillverkare specialiserad uteslutande på konstgjorda material. Han gör badkar i olika former och färger. Deras enda nackdel är att det inte finns någon hydromassage.

Bild
Bild

Astra-Form . Det är också en rysk tillverkare som tillverkar sanitetsartiklar av gjuten marmor. Det finns alla nödvändiga alternativ, inklusive ozonering. Produkter kan dock endast köpas via ett dedikerat återförsäljarnätverk.

Bild
Bild

Esse . Företaget ligger i Tyumen, tillverkar badkar av flexibel gjuten marmor, som passar perfekt in i modern inredning. Det finns vita, färgade produkter, modeller med paljetter. Tillverkarens särdrag är produkternas geografiska namn, till exempel Australien, Bali.

Bild
Bild

Ansökningar

Gjuten marmor används på många områden. Först och främst handlar det om VVS -artiklar för hemmet. Från detta material erhålls otroligt vackra och hållbara badkar . De kommer att vara ett intressant tillägg till någon av stilarna, eftersom de kommer i en mängd olika former, storlekar och färger. Förutom bad är det möjligt att köpa handfat, badrumshyllor av detta material. De som älskar duschar mer borde inte heller bli upprörda. När allt kommer omkring erbjuder de flesta tillverkare utmärkta duschkar i gjuten marmor. Duschbrickorna är halkfria och mycket trevliga att stå på.

Förutom badrumsarmaturer används det beskrivna materialet i stor utsträckning i köket . Handfat, diskbänkar, bänkskivor, till och med fönsterbrädor är gjorda av det. De resulterande produkterna är mycket praktiska och hållbara. Det bör noteras att det idag är på modet att sätta diskbänken på tvättmaskinen. Det ser ganska intressant ut. Och dessa handfat kan också vara gjorda av gjuten marmor.

Ett annat liknande material kan ingå i den dekorativa finishen i rummet, de gör till och med kakel av det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjuten marmor används i vardagsrum och sovrum. Till exempel, falska eldstäder från detta material ser väldigt värdiga och dyra ut . Och här är gjutna av sådan marmor figurer kommer att komplettera interiören i loftstil, minimalism, hi-tech. Andra är också gjorda av det. souvenirer: lådor, vaser … Ofta dekorerad med liknande marmor och fotoramar. Förutom invändig fyllning av lokaler används gjuten marmor ofta för att dekorera utsidan av byggnader och det intilliggande territoriet. Så det här mångsidiga materialet kan användas för att dekorera källaren, vilket kommer att öka byggkostnaden avsevärt.

Förutom, med hjälp av konstgjord marmor är det fullt möjligt att skapa eleganta element i byggnader: majestätiska trappsteg, släta färgade räcken, en luftig båge . Om vi pratar om en trädgård, kommer det beskrivna materialet att förädla det och för lite pengar. Gjuten marmor kan användas för att anlägga stigar, staket för rabatter är gjorda av det och ingår som en dekor för ett lusthus.

Och trädgårdsbänkar, små skulpturer och statyetter, fontäner av sådant material kommer att bli föremål för beundran för vänner och bekanta .… Den enda nackdelen med alla sådana saker kan betraktas som endast vikt - i alla fall kommer en produkt av gjuten marmor att vara tung.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård av produkter

I allmänhet anses flytande marmorprodukter vara mycket hållbara. Men de kräver fortfarande åtminstone minimal vård. Låt oss ta en titt på några grundläggande regler.

  • Skydda din produkt från temperaturfluktuationer . De deformerar det snabbt. Till exempel att skölja badkaret först med kallt och sedan varmt vatten är en dålig idé.
  • Trots materialets motståndskraft mot stress bör det inte utsättas för dem igen . Försök att inte tappa tunga saker på marmorobjektet - det kan orsaka sprickor och flis.
  • Om produkten är smutsig och måste rengöras, skynda inte till badrummet för pulver . I de flesta fall räcker det med varmt vatten och tvål eller ett milt tvättmedel. Efter bearbetning tvättas tvålösningen bort och produkten torkas med en mjuk trasa. Skrapor, kemtvättsmedel är förbjudna. Vid envisa fläckar är det bättre att konsultera en specialist.
  • Artiklar av gjuten marmor har en lång livslängd . Men på grund av deras egenskaper börjar de efter en tid bli gula. I detta fall rekommenderas polering. Du kan också polera marmorprodukter hemma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjuten marmor är ett billigt och prisvärt sätt för alla att omvandla sin lägenhet eller hus, såväl som sitt lokala område . De som redan har behandlat sådant material talar mycket väl om det och noterar både marmors hållbarhet och dess skönhet.

Endast i vissa fall står köparna inför material av låg kvalitet, produkter som inte lever upp till förväntningarna.

Rekommenderad: