Konstgjord Marmor: Tillverkning Av Gips Och Annan Produktionsteknik. Vad Det är? Konstgjorda Stenar

Innehållsförteckning:

Video: Konstgjord Marmor: Tillverkning Av Gips Och Annan Produktionsteknik. Vad Det är? Konstgjorda Stenar

Video: Konstgjord Marmor: Tillverkning Av Gips Och Annan Produktionsteknik. Vad Det är? Konstgjorda Stenar
Video: Hemvändare på Norra Öland av och med Ulf Wickbom 2024, Maj
Konstgjord Marmor: Tillverkning Av Gips Och Annan Produktionsteknik. Vad Det är? Konstgjorda Stenar
Konstgjord Marmor: Tillverkning Av Gips Och Annan Produktionsteknik. Vad Det är? Konstgjorda Stenar
Anonim

Tyvärr har inte alla människor möjlighet att använda naturlig marmor som dekorativ design. Orsakerna till detta är det höga priset på det färdiga materialet och de höga kostnaderna för produktion och skärning av de nödvändiga dimensionerna. Men tack vare modern teknik var det möjligt att utveckla en analog av natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Konstgjord marmor är ett dekorativt material som är en högkvalitativ imitation av natursten. För tillverkning används polyesterhartser, liksom stuckatur och betong som alla känner till . Färgämnen, härdare och andra komponenter läggs till baserna som presenteras, när de kombineras visas ett fläckigt mönster med karakteristiska marmorfläckar, som helt upprepar effekten av en natursten.

Förutom bilden ger emellertid ytterligare komponenter i kompositionen materialet unika egenskaper: hållfasthet, brandbeständighet, miljövänlighet, kemisk motståndskraft, chockbeständighet och värmebeständighet.

Bild
Bild

Konstgjord marmor har en betydande lista med fördelar, men den fick den största populariteten för sitt rimliga pris, en varierad färgpalett och enkelt underhåll. Dessa egenskaper gjorde det möjligt att utöka materialets omfattning. Idag finns det inte bara i bostadslokaler, utan också på kontor, liksom i skolor, kantiner och medicinska institutioner.

Vissa konsumenter, när de väljer ett dekorativt material för efterbehandling av olika ytor, jämför konstgjord marmor, granit och kvarts . Men de kan inte avgöra vilket material som är bättre. Till exempel är granit stark, hållbar och färgrik. Nackdelen är oförmågan att använda slipmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marmor är också hållbart, orsakar inte en allergisk reaktion och är behaglig att röra vid. Nackdelen är svårigheten att ta bort envisa fläckar. Kvarts, till skillnad från konstgjord marmor och granit, är tillverkad av naturmaterial, har ökat hållfasthet och kommer med rätt vård att hålla i mer än ett dussin år. Därför är det omöjligt att säga specifikt vilket material som är bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmetoder

Att göra konstgjord marmor med egna händer är svårt, men möjligt. Det viktigaste är att bestämma vilken teknik som är mest lämplig för hemmaproduktion.

Bild
Bild

Gjuten marmor

Denna metod är baserad på användning av polyesterharts och mineralfyllmedel, till exempel krossad kvarts. För egenproduktion måste du göra en lösning som består av polymerbetong och butakryl . Den första komponenten tillverkas genom att kombinera 25% harts och 75% neutralt mineral. Den andra kräver blandning av AST-T och butakryl i lika stora mängder, följt av tillsats av kvarts. För arbete behöver du också sand, ett pigment av önskad nyans, en gelcoat och en mjukgörare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett de nödvändiga komponenterna kan du börja arbeta:

  • matrisen smörjs med gelcoat;
  • medan formen torkar, bereds en lösning;
  • blandningen hälls i en matrisform;
  • behållaren är täckt med en film och avsatt i 10-11 timmar;
  • den härdade stenen återstår att avlägsna från matrisformen och hållas i luften.
Bild
Bild

Den resulterande marmorbiten kan bearbetas eller lämnas oförändrad. Tyvärr kräver denna metod för hemtillverkning en stor ekonomisk investering, så de flesta byggare föredrar att använda andra alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Whetstone (gips) metod

Konstgjord marmor, tillverkad enligt den presenterade tekniken, är en gipsbit baserad på en massa lim och vatten. En förutsättning är att slipa den färdiga delen av gips, vilket skapar en imitation av naturlig marmor. Det är anmärkningsvärt att mycket små finansiella investeringar krävs för att skapa gipsmarmor. Huvudsaken – Följ instruktioner:

  • gips och lim ska knådas i en behållare med vatten;
  • smält harts hälls i blandningen;
  • gipsmassan måste omröras genom att tillsätta en färgton till den;
  • sedan måste blandningen blandas noggrant tills ränder visas, imitera mönstret av naturlig marmor;
  • vätskan ska hällas i en plastmatris;
  • överflödig blandning bör avlägsnas;
  • blandningen i formen måste läggas åt sidan på en avskild plats i cirka 10-11 timmar;
  • efter en viss tid kan stycket avlägsnas från matrisen;
  • för att ge vattenbeständighet bör ytan på gipsmarmor behandlas med kaliumsilikat;
  • sedan torkas och poleras den härdade stenen;
  • poleringen ska endast avslutas när ytan på den producerade marmorn har en spegeleffekt.

Denna metod för självgjord konstgjord sten är den mest prisvärda och bekvämaste . Tack vare gipsunderlaget visar sig marmormaterialet vara starkt, samtidigt som det har en låg vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongfyllningsmetod

Den föreslagna tillverkningstekniken, tillsammans med gipsmetoden, är mycket populär. Och allt tack vare enkelheten i arbetet och miljövänligheten hos de material som används i produktionen. Vi föreslår att du gör dig bekant med steg-för-steg-instruktionerna för tillverkning av betongmarmor:

  • det är nödvändigt att smörja matrisen med gelcoat, lägg sedan formuläret åt sidan medan du väntar på fullständig torkning;
  • en betongmassa bereds (2 delar sand, 1 del cement, vatten och småsten);
  • lera och släckt kalk införs i den blandade betongen;
  • pigment tillsätts, blandas sedan noggrant;
  • en målad blandning hälls i en horisontellt installerad matris i små portioner;
  • den överflödiga blandningen avlägsnas med en liten spatel;
  • den fyllda matrisen ska täckas med folie och lämnas i ett varmt rum i minst en dag;
  • efter härdning bör en bit betong tas bort från matrisen och bearbetas med en slipmaskin.

När frågan om behovet av att dekorera en viss yta med marmor uppstår är det bäst att använda gips- eller betongmetoden. Naturligtvis, om produkten ska ha imponerande dimensioner, kommer den inte att fungera utan hjälp.

Tja, om det inte är möjligt att göra en sten på egen hand kan du alltid köpa den, särskilt eftersom kostnaden för imitation är mycket lägre än priset på en natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Idag erbjuder butikerna ett stort urval konstgjord marmor. Objekten som visas i fönstren har en annan färgpalett. Dessutom klassificeras varje presenterat alternativ efter sammansättning, sort och tillverkningsmetod. De viktigaste är gjut-, flytande, sedimentära och frästa typer.

Bild
Bild

Gjutning

Den mest populära typen av konstgjord marmor, som kan köpas eller göras själv. Som redan nämnts ovan kommer du dock att behöva spendera en avsevärd summa för att göra hem. Gjuteriet av marmor är baserat på mineralfyllmedel och polyesterharts.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande

Denna sort kan kallas relativt ny. Flytande marmor är flexibel, lätt och, viktigast av allt, miljövänlig . Den kan klippas med sax och delas med en kniv. Med förbehåll för installationsreglerna kommer det att vara möjligt att få en absolut slät yta som inte har anslutningssömmar. Det är därför flytande marmor ofta används för att dekorera icke-standardartiklar.

Vid inredning av bostadslokaler är detta material idealiskt för att dekorera väggar istället för tapeter och venetiansk gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oselkovy

Som nämnts tidigare är denna typ en gipsbas, målad i önskad färg. Materialets yta har en spegelfinish . Vid tillverkning av gipsmarmor läggs speciella komponenter till basen, vilket bromsar härdningsprocessen. Spädt polymerlim används som en analog av retarders. De särdrag hos den presenterade materialtypen är låg vikt och hög styrka.

Den färdiga stenen kan användas som dekoration för väggar och tak . Med det kan du till och med bygga små strukturer som inte kräver en stor belastning. En annan positiv egenskap är förbättringen av mikroklimatet. Gipsmarmor absorberar överflödig fukt och återställer omvänt fukt när rummet blir för torrt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jord

Denna typ av konstgjord marmor kallas också flisad. Vid tillverkningen används krossade vita marmorflisar, så stenen har en ljus nyans. Krossad marmor har en hög styrka och låg kemisk aktivitet . Det tolererar lätt exponering för ultraviolett strålning. Men fuktmotståndet hos det flisade materialet är ganska lågt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används det?

Under renoveringen, när frågan om inredning uppstår, föredrar ägare av lokaler alltmer att dekorera med konstgjord marmor, eftersom:

  • det är lätt att hitta önskad nyans;
  • kostnaden för stenen är ganska demokratisk.

På grund av olika typer av konstgjord marmor kan detta material användas för beklädnad av fasaden på en stor byggnad, samt för att markera fönster och dörröppningar. När du dekorerar interiören i hus och affärscentra kan det presenterade materialet placeras på trappan i trappan och dekoreras med pelare.

Förresten, modern teknik har hjälpt till att kombinera konststen och beläggningsplattor till en helhet. Och därför, vid ingången, kan en person hälsas av en elegant väg i form av en mönstrad mosaik, på vars yta frost inte förekommer under frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket oftare finns konstgjord marmor i bostadshus och lägenheter, där det spelar en dekorativ roll i badrum, badrum, kök och andra rum. Dessutom, i vardagsrummet och sovrummet är konstgjord marmor en fönsterbräda, i köket kommer den att presenteras i formen bänkskivor, bardisk, matbord och handfat.

Och i själva badrummet badskål kan vara tillverkad av konstmarmor. Dessutom kan konstgjord marmor bli en oersättlig inredning för en sommarstuga. Detta material kan tillverkas fontän, bänkar, blomkrukor, soffbord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Det är värt att komma ihåg att konstgjord marmor kräver särskild omsorg:

  • du kan inte applicera på det tvättmedel baserat på torkande olja;
  • ta bort smuts från imiterad marmor med en mjuk trasa;
  • Använd inte hårda borstar för att rengöra spegelytan.

Och för att konstgjord marmor ska behålla sin skönhet länge måste du följa några råd från erfarna hemmafruar:

  • för högkvalitativ vård av konstgjord marmor bör gelmedel användas;
  • en lösning av 3 liter vatten och ett lock med flytande tvål hjälper till att bevara den glansiga effekten, som ska gnidas in med en torr trasa.

Med beaktande av dessa regler kommer det att vara möjligt att bevara lyxen av konstgjord marmor, även tillverkad för hand.

Rekommenderad: