Polering Och Slipning I Marmor: DIY -marmorgolv Hemma. Hur Polerar Och Slipar Vi Marmorplattor?

Innehållsförteckning:

Video: Polering Och Slipning I Marmor: DIY -marmorgolv Hemma. Hur Polerar Och Slipar Vi Marmorplattor?

Video: Polering Och Slipning I Marmor: DIY -marmorgolv Hemma. Hur Polerar Och Slipar Vi Marmorplattor?
Video: Mandana stone acid proof test | Call me -9829738228| 2024, Maj
Polering Och Slipning I Marmor: DIY -marmorgolv Hemma. Hur Polerar Och Slipar Vi Marmorplattor?
Polering Och Slipning I Marmor: DIY -marmorgolv Hemma. Hur Polerar Och Slipar Vi Marmorplattor?
Anonim

Marmor är ett av de vanligaste materialen som används för inredning och tillverkning av olika produkter. Ytan på natursten blir dock matt med tiden, så det är nödvändigt att slipa och polera det för att återställa sitt tidigare attraktiva utseende. Proceduren består dock av flera steg, dessutom måste du först välja lämpliga medel och sedan följa instruktionerna och observera säkerhetsåtgärder. Vi vill uppmärksamma dig på en del användbar information om hur du polerar marmor hemma på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Marmor fungerar som ett material för tillverkning av olika produkter som dekorerar inredning och landskapsdesign. Natursten används ofta som golv och väggbeklädnad.

Trots materialets höga kvalitet, långa livslängd och hållfasthet bleknar dess yta med tiden och förlorar sin skönhet, så ett antal åtgärder bör vidtas för att återställa dess tidigare presentabilitet.

Marmor kräver regelbundet underhåll och kvalitetsunderhåll, och rätt produkter måste väljas för detta - och slipning är en integrerad del av denna process. Ytslitage beror på hur intensivt stenprodukten används, och olika yttre faktorer bör också beaktas . När det gäller golv skadas det lätt av skor, möbler, som lämnar märken på materialet. Dessutom kan färgen med tiden bli något tråkig, fläckar visas. Allt detta leder till behovet av att polera marmor, på grund av vilken produktens livslängd förlängs.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska denna procedur utföras? Om obehagliga brister har bildats på ytan i form av envisa fläckar från fett och olika vätskor, måste du omedelbart gå vidare till uppgiften. Orsaken kan också vara förekomsten av erosion av marmor från olika lösningar som används för att tvätta golven.

Ytsprickor kan avlägsnas genom slipning, detsamma gäller flis och bucklor. Med tiden kan det vara nödvändigt att öppna kakelfogarna och fylla på dem ytterligare.

Egenskapen med slipning är att olika repor tas bort mekaniskt . Cirka 2 mm av det översta lagret avlägsnas från marmorstenens yta, på grund av vilket en jämn beläggning uppnås. Detta förfarande är lämpligt för restaureringar och anses vara den enda metoden för att ta bort håligheter, flis och andra defekter. Dessutom kan slipning ta bort envis smuts, damm och till och med fett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Först måste du studera plattans leder, eftersom det kan finnas lösa sömmar, såväl som främmande föremål och smuts. Om du ser stora luckor måste du åtgärda denna defekt med tvåkomponentslim. Samma medel återställer plattans integritet om det finns marker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av medel

När du letar efter ett lim är det nödvändigt att ta hänsyn till golvets färg eller annan marmoryta. När det gäller färgat material kan färgämne läggas till limet för att uppnå önskad nyans . Du behöver också ett polermedel som används för att bearbeta utrustningen. Det finns olika produkter på marknaden för detta förfarande. Om du inte använder specialutrustning kan du köpa en flytande formulering.

Polermassan är lämplig för arbete med maskinen, men i vissa fall kan pulvret inte undvikas, men det måste hanteras varsamt.

Om den stannar för länge på ytan blir marmorn färgad och inte lätt att bli av med . Det är också viktigt att uppmärksamma strukturen på ytan som kommer att bearbetas, detta påverkar sökandet efter en komposition för repolering. Material med spegelliknande glans behandlas bäst med produkter som är avsedda för en blank yta. När det gäller grov marmor finns det halkskyddade formuleringar på marknaden.

Bild
Bild

Val av verktyg

Det är nödvändigt att välja utrustning för det kommande arbetet enligt olika kriterier. Först måste du bedöma förfarandets volym och komplexitet, liksom produktens otillgänglighet och storlek . Om vi pratar om små områden som inte är så lätta att nå, skulle det bästa valet vara överdimensionerad utrustning eller en vanlig kvarn, som finns i varje ägares hus. Om vi talar om en stor produkt, till exempel steg, då måste du hitta en polermaskin och även diamantslipskiva.

När det gäller marmorstatyer och monument är det bättre att använda sandpapper för sådant arbete, vilket lätt kommer att slipa konstgjord eller natursten.

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att noggrant förbereda ytan för användning av specialprodukter, så se till att det inte finns smuts på stenen, fettrester, främmande föremål och allt som kan försämra procedurens kvalitet. Du kan göra ompoleringen med egna händer hemma utan hjälp utifrån . Det är ganska enkelt, och du kommer omedelbart att se de fantastiska resultaten av ditt arbete. Oavsett om stenen är konstgjord eller naturlig, vit marmor, svart eller färgad, måste den noggrant tas om hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Många undrar om det är möjligt att polera marmor på egen hand utan erfarenhet. Svaret blir ja, eftersom det räcker att bara välja rätt verktyg med verktyg och följa instruktionerna. Ett viktigt steg är slipning, som kommer att jämna ut ytan, eliminera brister och förbereda den för nästa steg.

Experter rekommenderar att kyla stenen, som kan överhettas under processen, så använd vatten. När du har slipat marmorn kan du börja polera.

Kristallisering är inte ett obligatoriskt steg, men om du vill förbättra materialets kvalitet kan du använda denna teknik . Vi pratar om polering med ett svagt surt medium, men kompositionen behöver inte beredas oberoende, det är bättre att köpa en färdig produkt som har den nödvändiga surhetsindikatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kärnan i kristallisationen är att mjuka upp det övre lagret på marmorytan, varefter det härdar igen . Tack vare denna procedur tas sprickor bort, repor repareras och själva stenen blir spegelliknande. Detta bör göras innan poleringen avslutas. För att göra detta behöver du en roterande maskin, en produkt appliceras på ytan, varefter du måste gå försiktigt över hela beläggningen. Se till att det inte finns något onödigt i rummet för att underlätta ditt arbete och säkerställa tillgång till materialet.

Slipning av ytan kräver en mängd olika sandpapper, slipskivor, pimpsten, mjuk trasa, paraffin och sand.

Det första steget är grov bearbetning, under vilken en cirkel och pimpsten appliceras, vilket kommer att ta bort mindre defekter . Det bör noteras här att marmorn blir tunnare med 2-3 mm. Nästa steg är polering, som är utformad för att skydda stenen från olika faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd vax eller paraffin för att reparera små sprickor och torka sedan med en trasa. Om det finns smuts på ytan kan du använda vanlig bakpulver och vatten, omröra dem i ett förhållande 1: 2 . Denna massa appliceras på beläggningen, och efter några timmar måste du skölja marmorn med varmt vatten och torka den torr.

I det sista steget kan du hydrofobisera marmorgolvet och impregnera det . Kärnan i detta förfarande är att förbättra ytans skyddande egenskaper. Filmen som blir kvar efter proceduren kommer att vara transparent, samtidigt som den avvisar vatten perfekt. Men om det inte behövs skydd mot fukt kan du vaxa och polera ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att natursten har sina egna skillnader från konstgjorda . Till exempel är naturmaterial mycket snabbare och lättare att bli smutsigt, så det rekommenderas att omedelbart ta bort spillda drycker och torka golvet torrt.

Om det finns fläckar på ytan kan du blanda väteperoxid, tillsätta lite ammoniak och använda kiselgur.

En sådan pasta är perfekt för en grundlig polering av marmor, vanligtvis appliceras den på smuts, sedan täckt med oljeduk för att torka kompositionen. Sedan måste du ta bort filmen, tillsätt lite vatten och ta bort pastan från det behandlade området. Du kommer omedelbart att se ett fantastiskt resultat, dessutom kan du förbereda produkten själv eller köpa den färdiglagad i en specialaffär.

Bild
Bild

Konstgjord marmor är inte så fin, eftersom den redan är tillverkad med en skyddande beläggning i produktionen, så det är inte så lätt att repa den . Men även en sådan yta måste övervakas noggrant. Proceduren för naturlig och konstgjord sten är praktiskt taget densamma, det viktigaste är att göra allt enligt instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När du vänder dig till mästarna för tjänster behöver du inte oroa dig för någonting om specialisterna har visat sig bra. Men om du ska göra slipning och polering av marmor själv bör du inte bara förbereda verktygen och alla verktyg utan också lära dig om försiktighetsåtgärderna för att inte stöta på problem.

Citronsaft eller ämnen med hög syra bör inte användas för bearbetning av marmorytor och produkter, detta kommer att påverka materialet negativt.

Hushållskemikalier för tvätt eller rengöring av kaklade ytor är inte heller lämpliga för polering, dessutom kan de lämna fläckar som är svåra att bli av med . Vissa människor tror också felaktigt att ämnen med terpentin i kompositionen är utmärkta för ompolering, men detta kommer bara att skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorelement av marmor är en slående detalj i alla interiörer. Detta material är ett av de mest populära för inredning och exteriör, det anses vara ädelt, dessutom är sortimentet av mönster och texturer fantastiskt . För att säkerställa en vacker inredning måste alla ytor, inklusive marmor, underhållas noggrant. Om du inte tar hand om produkten kommer det bara att förstöra det övergripande utseendet. Marmor är en dyr sten, därför måste den poleras ordentligt och experternas rekommendationer måste följas. När du väljer verktyg bör du bara välja beprövad utrustning som fungerar bra och uppfyller dess funktion.

Rekommenderad: