Slipa Väggarna Efter Kitt: Hur Man Slipar Och Slipar, Vilken Typ Av Sandpapper Som Ska Rengöras, Slipas Med Sandpapper, Hur Man Gnuggar Ordentligt

Innehållsförteckning:

Video: Slipa Väggarna Efter Kitt: Hur Man Slipar Och Slipar, Vilken Typ Av Sandpapper Som Ska Rengöras, Slipas Med Sandpapper, Hur Man Gnuggar Ordentligt

Video: Slipa Väggarna Efter Kitt: Hur Man Slipar Och Slipar, Vilken Typ Av Sandpapper Som Ska Rengöras, Slipas Med Sandpapper, Hur Man Gnuggar Ordentligt
Video: Slipa saxen med sandpapper 2024, April
Slipa Väggarna Efter Kitt: Hur Man Slipar Och Slipar, Vilken Typ Av Sandpapper Som Ska Rengöras, Slipas Med Sandpapper, Hur Man Gnuggar Ordentligt
Slipa Väggarna Efter Kitt: Hur Man Slipar Och Slipar, Vilken Typ Av Sandpapper Som Ska Rengöras, Slipas Med Sandpapper, Hur Man Gnuggar Ordentligt
Anonim

Att förbereda väggar för dekoration är en lång process som består av ett stort antal steg: applicering av gips och grundning, slipning av väggarna, grundning, dekorering. Att slipa väggarna efter kitt är en nödvändig process, det gör att du kan ta bort små oegentligheter som är svåra att märka direkt. Det är nödvändigt att utföra sådant arbete, annars blir väggen inte jämn. Även de mest erfarna hantverkarna kommer inte att få en plan yta direkt efter applicering av gipset. Du bör förstå tekniken för att utföra det nödvändiga arbetet.

Bild
Bild

Särdrag

Det kan tyckas för många att sådant arbete inte behövs, eftersom väggarna oftast verkar vara jämna. Men när du klistrar tapeten kommer så många oegentligheter att önskan att rengöra väggen kommer att dyka upp mycket snabbt. Det kommer att bli mycket nedslående, eftersom tapeten som nyligen limmades måste rivas av ytan.

Alla fördjupningar och stötar, sprickor och andra brister kommer att synas redan på pappersbanan - även om tapeten är tjock. Även om du arbetar med en spatel så noggrant som möjligt kan spår kvarstå från den, och det kommer inte att fungera att dölja dem. När du målar kommer alla dessa oegentligheter att bli ännu mer märkbara.

För att undvika problem, onödigt noggrant arbete, är det bättre att ordentligt förbereda ytan en gång innan ytterligare efterbehandling. För denna process är det nödvändigt att förbereda inte bara verktygen utan också dig själv - du måste vara tålmodig och uthållig. Då väntar fantastiska arbetsresultat på dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av verktyg

Innan arbetet utförs måste du förbereda alla nödvändiga verktyg.

Du behöver följande:

  • flera typer av smörjduk;
  • rektangulär stång;
  • slipnät;
  • svamp för arbete på svåråtkomliga platser;
  • en uppsättning spatlar;
  • strålkastare eller stor lykta;
  • stege, bord, robust pall;
  • individuella skyddsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bar

Om du ska göra jobbet för hand, behövs ett slipblock. Verktyget i sig är enkelt: en rektangulär produkt med sandpapper eller nät. Sandpapper är en trasa på vilken ett slipande korn "sprids". Det viktigaste kännetecknet för sandpapper är kornstorlek.

Sandpapper kan vara grovt eller fint.

Grovt sandpapper används för följande typer av arbeten:

  • mycket grov slipning;
  • primär slipning;
  • slipning av mjuka träslag;
  • efterbehandling av hårt trä.
Bild
Bild
Bild
Bild

Finkornigt sandpapper används för följande arbeten:

  • efterbehandling av hårt trä;
  • polering av slutbeläggningar;
  • våtslipning;
  • slipning av metall;
  • slipning av plastprodukter;
  • slipning av keramik;
  • finslipning;
  • putsning.

Kornstorleken i finkornigt papperspapper är 5-65 mikron, i grovkornigt-från 60 till 1100 mikron. Det finns också större korn, upp till 2000 mikron, men sådana produkter kommer mycket sällan och används endast för mycket grov bearbetning.

Denna slipmetod anses vara testad. När du arbetar med stora ytor måste du fylla på med både sandpapper och nät och tålamod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sander

Det är värt att uppmärksamma mekaniserade enheter - slipmaskiner. Tack vare dem kan du snabbt göra ganska stora ytor till och med. Elbilar är tunga i vikt men lätt att använda.

Det finns tre typer av maskiner:

Bandslipmaskin den har betydande kraft, så den används inte för efterbehandling. Vanligtvis är det nödvändigt för slipning av det första lagret. Slipkornbältet styrs av speciella rullar. Centreringen sker automatiskt - det är därför det är bekvämt. Genom att använda speciella rullar och tillbehör kan du komma nära hörn och andra svåråtkomliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orbital excentrisk slipmaskin är särskilt populära. Med deras hjälp kan du inte bara göra ytan jämn utan även ta bort gammal färg. Enheten har en rund plattform som ett slipande material limmas med kardborreband. Diametrarna på cirklarna är olika. Den största nackdelen är oförmågan att arbeta i hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vibrerande platt slipmaskin används ofta vid slipning och polering. Slipduken fästs på maskinen med speciella klämmor. Det är möjligt att använda olika redskap (för arbete i hörn och svåråtkomliga platser).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man hudar: en steg-för-steg-beskrivning

Innan slipningen påbörjas måste ytorna inspekteras. Om det finns stora fördjupningar är det bättre att täta dem med kitt. Synliga stora gupp kan tas bort med en spatel. Efter att ha utfört dessa arbeten är det nödvändigt att kontrollera om allt kitt är torrt.

Dörröppningarna ska täckas med fuktiga trasa. Detta för att förhindra att damm kommer in i andra rum. Först efter det kan du börja ditt huvudarbete.

Proffs rekommenderar att du börjar slipa från det övre vänstra hörnet flyttar ner och till höger. Goda resultat kan uppnås genom gradvisa framsteg. Tryck inte ner verktyget för hårt, annars kan det förekomma nya fördjupningar på väggen. En cirkelrörelse med verktyget hjälper till att slipa ytan jämnt.

Under hela processen är det nödvändigt att se till att huden inte slits eller täpper. Det måste ändras (efter behov). För att spara pengar kan du skölja dem med kallt vatten, men du kan inte använda våt hud. Ytterligare slipning är endast möjlig när den är helt torr.

Bild
Bild

Nätet måste också övervakas och bör göras mer noggrant. Nätet kan böjas eftersom det är svagare. Skrapa på väggen kan uppstå när du använder nätet.

För att slipa hörnen ordentligt med egna händer är det bäst att använda ett vanligt sandpapper utan stång. Blocket kan repa en annan vägg.

Det är vanligtvis bäst att slipa väggen två gånger för bästa resultat. Först görs detta med grovt sandpapper. För det andra injekteringsmedlet, använd ett finkornigt sandpapper.

Efter att allt arbete har utförts följer en noggrann kontroll . Oftast utförs det med en nivå, mindre ofta med en strålkastare. När du använder en nivå måste den appliceras på alla platser (för att identifiera stötar eller fördjupningar). Strålkastaren är lättare att använda: den måste riktas mot ytan från sidan, och alla ljusförvrängningar visar problemområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I båda fallen är antingen kitt eller ytterligare arbete med sandpapper nödvändigt. Efter ytterligare arbete är det nödvändigt att kontrollera de fyllda platserna igen - och vid behov slipa dem helt för att ta bort alla befintliga defekter.

Först efter att ha utfört alla dessa arbeten blir kittväggen plan. Allt damm måste dock avlägsnas från ytan. De minsta defekterna kan döljas bakom dammet. Detta är särskilt viktigt innan du applicerar färg eller tapetserar. Du kan använda en vanlig borste eller dammsugare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Det finns en mängd råd från erfarna proffs. Om du tar hänsyn till dem körs processen med färre eller inga fel.

Följande användbara rekommendationer kan lyftas fram:

  • Grunda inte ytan före slipning.
  • Slipning bör utföras bara en dag efter applicering av kittet. Under denna tid bör kittet torka, men det kommer att vara nödvändigt att kontrollera detta.
  • För att kontrollera och välja det sandpapper som kommer att behövas under arbetet, är det nödvändigt att testa injekteringen (det är bättre att välja oansenliga platser för detta).
  • En stång eller kvarn bör utföras i en cirkulär rörelse.
  • Du behöver bara arbeta i bra belysning. Detta hjälper dig att se uppenbara oegentligheter.
  • Om det finns små fördjupningar kan en liten mängd kitt appliceras med en gummispackel. Sedan skrivs det över. Innan sådant arbete utförs kan ytan vara något fuktig. Du ska inte vara alltför nitisk med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att slipa väggar är inte ett extremt svårt jobb, men det tar tid, ansträngning och tålamod. Stor omsorg krävs också. Du kan alltid åtgärda brister på väggen så att det inte uppstår onödiga problem vid efterbehandling. Det är viktigt att komma ihåg om valet av verktyget - resultatet beror också på detta. Du bör lita både på råd från professionella och på din egen erfarenhet.

Rekommenderad: