Plywoodslipning: Hur Slipar Man Plywood? Slipning Med En Slipmaskin, Manuell Remslipmaskin Och Andra Verktyg Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Plywoodslipning: Hur Slipar Man Plywood? Slipning Med En Slipmaskin, Manuell Remslipmaskin Och Andra Verktyg Hemma

Video: Plywoodslipning: Hur Slipar Man Plywood? Slipning Med En Slipmaskin, Manuell Remslipmaskin Och Andra Verktyg Hemma
Video: Berner Betongslipning - Komplett System 2024, April
Plywoodslipning: Hur Slipar Man Plywood? Slipning Med En Slipmaskin, Manuell Remslipmaskin Och Andra Verktyg Hemma
Plywoodslipning: Hur Slipar Man Plywood? Slipning Med En Slipmaskin, Manuell Remslipmaskin Och Andra Verktyg Hemma
Anonim

Plywoodslipning är nödvändigt mycket oftare än det kan tyckas för oinformerade människor. Men innan du påbörjar detta arbete är det mycket viktigt att ta reda på vad du ska slipa plywood med. Hemma kan slipning göras med en slipmaskin, manuell remslipmaskin och andra verktyg - och det är viktigt att ta hänsyn till alla deras finesser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du en ny yta?

Alla människor försöker få det mest jämna och vackra golvet med hjälp av olika topplack för detta. Men först måste du fortfarande använda ett grovt material (substrat), vilket ger den primära jämnheten. Ett plywoodskikt används ofta som ett underlag. Den är lämplig för en mängd olika beläggningar:

  • laminera;
  • linoleum;
  • parkett;
  • kakel;
  • parkettbräda och så vidare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men i sin rena form kan användningen av plywood vara svår. Även en bra produkt har ofta grova kanter som förhindrar optimal kontakt . Och därför kan det finnas ett annat antal fogar på golvet. Det är inte nödvändigt att förvänta sig att beläggningen kommer att ligga platt ovanpå. Det finns en väg ut - bara slipa plywoodytan.

För arbete använder de professionell sliputrustning . Med dess hjälp kommer alla brister och avvikelser garanterat att elimineras. Ytan är så slät som möjligt, alla höjdskillnader försvinner helt.

Noggrannheten är mycket lägre än vid bearbetning av främre ytor, och därför kommer det inte att ta mycket tid för detta arbete.

Bild
Bild

Det är värt att påpeka de negativa konsekvenserna av att lägga ut främre beläggningar utan slipning:

  • stark knark;
  • bildandet av tomrum som gynnar förfall;
  • betydande överkonsumtion av monteringslim.

Kontroll av golvets jämnhet utförs med hjälp av en lång "regel" eller annan platt remsa 1,5-2 m. När den appliceras på en väl utjämnad bas, kommer gapet inte att överstiga 2,5 mm. Plywood kan också användas som ytbeläggning. För att göra detta målas det med färger och lackeras. Men ändå är det nödvändigt att slipa ytan noggrant, annars är det omöjligt att uppnå en positiv effekt; det är också värt att nämna att ett sådant förfarande också behövs när materialet används för dekorativa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Så, själva behovet av polering är tveksamt. Du behöver dock fortfarande ta reda på hur och hur du gör detta. Av recensionerna på forumen att döma kan den primära revideringen av plywooden göras med orbitalslipmaskin. Makita -tekniken ger ett bra resultat. Skinn med spannmål används konsekvent:

  • 240;
  • 400;
  • 1000;
  • 2000;
  • 4000.

Som ett resultat kommer ytan inte bara att slipas, utan bokstavligen poleras. Det är nästan omöjligt att känna igen det, och till och med uppstår tanken att detta inte är plywood. Vibrerande maskiner ger också bra resultat. Att arbeta med dem är mycket mer praktiskt än en handhållen bandslipmaskin.

Orbitalsystem har dock fortfarande fördelar vid hantering av stora ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men små bitar av plywood är bekvämare att hantera med vibrerande slipmaskiner. Viktigt: de måste ha ett relativt litet fält. Vissa mästare noterar följande:

  • slipning av arket före skärning görs bäst med en excentrisk;
  • kvarnen ska endast användas som en sista utväg;
  • bearbetning av slutprodukter kan utföras med både excentriska och vibrationsmekanismer;
  • tejpenheter är tunga och opraktiska i alla fall;
  • om du har medel och erfarenhet är det mest korrekt att köpa en trummaskin, som ger högsta bearbetningskvalitet och nästan inte avger damm;
  • som en tillfällig lösning kan hushållsdammsugare anslutas till konventionella slipmaskiner, men det är fortfarande bättre att använda konstruktionsdammsugare eller hemmagjorda flisugare.

Hos företag är processen 100% automatiserad. Det finns maskiner med rullmatning av material. Små arbetsstycken slipas ofta för hand. För att göra detta, använd inte bara sandpapper, utan också stänger. Det är nödvändigt att noggrant övervaka hur hårt slipmedlet pressas. Det är lättare och bekvämast att få plywood för möbler (och ännu mer att bearbeta själva möblerna) med en excentrisk apparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn

Under hushållsförhållanden är plywoodskivor lätta att slipa med grov smör. Kornet ska vara 80- eller 100 -tal. För finare bearbetning, ta sedan ett sandpapper med en mindre kornstorlek. Slipning under lacken utförs med finkornigt papper. Den måste flyttas i längsplanet.

I produktionen och i storskalig konstruktion gör de följande:

  • ensidig slipning utförs på maskiner med 3 eller 4 trummor;
  • dubbelsidig kräver redan 6-8 trumset;
  • slipning utförs på professionell bandutrustning;
  • före slipning mäts ark med begränsande kalibrer, vilket avvisar allt som skiljer sig från normen med mer än 0,5 mm;
  • ark matas till maskinen med en hastighet av 7-8 m per sekund.
Bild
Bild

Användbara tips

Att hantera plywood med egna händer på rätt sätt hemma är inte så lätt. Den har en speciell struktur, vilket gör det bättre att arbeta med största omsorg . Om fanerns övre nivå berörs för mycket under drift visas en "bränning", det vill säga att en mörkare djup massa kommer ut. När man lägger under parkett och andra material spelar det dock ingen roll.

Men när plywood visas öppet kan du visa originalitet. Ett antal ovanliga effekter uppnås genom att alternera "brända" på olika djup och "rena" områden . Tonväxlingen i ett visst fall väljs individuellt. Om det inte alls finns någon önskan att ändra färgen sätter de penn- eller markeringsmärken och ersätter fyrarna.

Ändkanterna ska vara rundade för att förhindra avskalning och för att uppnå visuell renhet.

Rekommenderad: