Epoxipolering: Slipning Med Pasta Och Polering. Hur Polerar Man Till En Glans?

Innehållsförteckning:

Video: Epoxipolering: Slipning Med Pasta Och Polering. Hur Polerar Man Till En Glans?

Video: Epoxipolering: Slipning Med Pasta Och Polering. Hur Polerar Man Till En Glans?
Video: Polera och reparera marmor och andra stenytor med PT Professional 2024, Maj
Epoxipolering: Slipning Med Pasta Och Polering. Hur Polerar Man Till En Glans?
Epoxipolering: Slipning Med Pasta Och Polering. Hur Polerar Man Till En Glans?
Anonim

Många är förvånade över skönheten i smycken gjorda av epoxiharts. Korrekt och exakt efterlevnad av alla tekniska stadier i tillverkningen gör att du kan få vackra och ovanligt effektiva smycken. Men ofta producerar ännu mer erfarna hantverkare produkter med synliga defekter, de kan vara ojämna, med ränder eller repor. Slipning av modellerna och sedan ytterligare polering gör att du kan få hantverk av högsta kvalitet, tilltalande med sin skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Många hantverkskvinnor är engagerade i tillverkning av smycken av epoxiharts. När den färdiga prydnaden tas bort från formen finns ofta ett spår kvar på den på grund av minskningen av epoxiens storlek när den stelnar. En defekt i form av ränder eller ränder, liksom uppbyggnader, kan dyka upp på produkten. Förekomsten av sådana defekter kräver noggrann ytterligare bearbetning av en ojämn yta. Slipa och polera sedan i närvaro av följande defekter:

  • om det finns ett överskott av fyllning i produkten;
  • om det finns repor;
  • när marker dyker upp;
  • när kanterna sticker ut bortom formen;
  • om det finns skarpa kanter eller fördjupningar.

Även om det finns en allvarlig defekt kan du korrigera situationen genom att slipa produkten och sedan applicera ett extra lager epoxiharts på den. I slutskedet poleras modellen för att ge dekorationen ett komplett utseende.

Bild
Bild

Verktyg och material

Epoxysmycken bearbetas manuellt eller mekaniskt.

För den manuella metoden, ta de vanliga verktygen i form av en nagelfil, sandpapper och en murslev. Denna metod är lämplig för fina smyckearbeten när du gör känsliga smycken. Det är också lämpligt att ha ett förstoringsglas eller lins - deras användning gör att du kan göra jobbet felfritt.

För stora produkter använder de:

  • grovt sandpapper;
  • dremel (ett instrument med en roterande stav);
  • en fräsmaskin som används vid spikning.
Bild
Bild

De som är engagerade i att göra smycken hemma bör uppmärksamma dremel. Detta lilla bärbara verktyg har en roterande del . Dremel -tillbehör används för gravering, de har olika storlekar och diametrar. Detta är en ganska kraftfull enhet, men när du arbetar med det finns det en risk att små delar kan slås ut under drift. Dessutom har enheten en hög hastighet, vilket ofta leder till handskador. Använd den för att borra hål för fästelement.

Fräsmaskinen används också framgångsrikt för arbete . Funktionsprincipen för enheten liknar den tidigare versionen, men med ett lägre antal varv per minut, så den kan användas för att slipa mindre föremål.

Ett annat verktyg som används för polering är en fjädrande skumskiva som fästs på ett roterande verktyg. Skivornas diameter kan vara mycket olika, från 10 mm till 100 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivor gnuggas med GOI -pasta innan arbete. Denna komposition utvecklades och patenterades i Sovjetunionen för polering av olika linser, mål, speglar. Det används fortfarande över hela världen.

Applicera GOI -pasta för att gnugga skivornas yta. Färgen kan variera beroende på graden av nötning. De mest slipande pastorna är ljusgröna. En mörkare pasta används för att få produkterna att se speciella ut. Malning av produkter utförs med en pasta av gröna och grå färger.

Bild
Bild

Hur ska man polera?

För att produkten ska få ett färdigt utseende bringas den manuellt till optimalt skick. I detta fall används en dammfil, finkornigt sandpapper, samt skumgummi och polermedel.

Innan arbetet påbörjas är det viktigt att avfetta ytan som ska behandlas så att det inte finns några fingeravtryck eller klisterrester på den . Utan detta steg är det inte möjligt att polera epoxin till en glans.

Bild
Bild

Tekniken att polera produkten omfattar flera steg

  1. Skaka smycket ur formen och undersök det från alla sidor. Om det finns stora defekter blir bearbetningen av produkten hårdare. Detta arbete utförs bäst med en höghastighetspoleringsmaskin. Detta eliminerar snabbt defekter i form av uppbyggnader och vågor och gör dekorationen smidig.
  2. I detta skede får produkterna transparens genom att polera med ett slipmedel med mindre kornstorlek. För att göra detta, använd speciella finkorniga cirklar och pastor avsedda för polering av bilar. En pasta appliceras på en ren, torr cirkel - detta eliminerar de uppenbara och minsta defekterna.
  3. Användningen av polermedel gör det möjligt att få en mycket slät och transparent yta på delen.
  4. Efter att ha gått igenom alla etapper bör hantverket beläggas med lack, vilket skyddar produkten inte bara från UV -strålar, utan också från utseendet på gulhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte är möjligt att använda specialverktyg för arbete kan du göra detta med ett vanligt manikyrset. Med den måste du minska alla oegentligheter. Därefter slipas ytan och fortsätter att bearbeta med sandpapper och vatten.

Sedan appliceras lite polermedel på bomullssvampen . Produkten gnids in i produkten tills dess bas blir transparent. För ett komplett utseende kan du använda ett vattenbaserat parkettlack. Du kan också ta gelpolering, och efter applicering torkas hantverket under en UV -nagellampa.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Vid arbete med epoxi måste säkerhetsåtgärder följas. Detta är ett ganska skadligt material som behåller toxicitet i upp till 8 timmar - det här är den tid som krävs tills kompositionen är helt torr. Varje bearbetning eller borrning av produkten bör endast utföras efter detta.

  • Vid bearbetning av produkter är det värt att förbereda arbetsplatsen i förväg genom att täcka den med film.
  • För en stor mängd arbete, bära en skyddande kostym, samt en halsduk eller hårlock. Eftersom det bildas mycket damm vid slipning av delar rekommenderas att arbeta i ett speciellt andningsskydd med ett dammfilter.
  • För ögonsäkerhet är det lämpligt att använda speciella skyddsglasögon. I frånvaro bör du inte böja dig lågt till materialet så att det resulterande dammet inte kommer in i dina ögon.

Efter avslutat arbete är det nödvändigt att ta bort alla verktyg, rengöra kläder. Rummet där arbetet utfördes måste ventileras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Genom att följa rekommendationerna från erfarna specialister kan du slipa och polera ytterligare epoxihartsprodukter utan problem. Så att du i arbetet inte behöver hantera korrigering av uppenbara defekter, det är absolut nödvändigt att allt arbete utförs noggrant utan att kränka tekniken.

  • När du häller epoxiharts i formar ska detta inte göras plötsligt, långsamt. Tack vare denna enhetliga fyllning kan du inte vara rädd för spårens utseende.
  • För att ytan ska bli blank är det lämpligt att använda formar med blanka väggar. Den matta basen av formar kan göra själva formen som används i arbetsmatt.
  • Arbetsbordet bör justeras horisontellt - detta gör att materialet kan spridas utan att droppa.
  • Två typer av pastor är lämpliga för polering. Du kan använda en slipande och icke-slipande pasta. Det första alternativet används bäst för polering. Denna produkt förbereder ytan för applicering av den icke-slipande pastan. När du arbetar med en icke-slipande pasta blir den färdiga produkten glansig. När du väljer detta alternativ är det bättre att använda skumdynor. Pastor som är lämpliga för epoximodeller finns hos bilhandlare.
  • När du arbetar med en dremel är det viktigt att antalet varv per minut inte överstiger 1000 varv. Om du inte följer detta kan produkten börja smälta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För nybörjare är epoxi kanske inte lätt att arbeta med. Men efter att ha studerat grunderna i arbetet, samt lyssnat på råd och rekommendationer från experter, kan du säkert börja skapa och göra inte bara originella epoxysmycken, utan också mer skrymmande produkter.

Rekommenderad: