Frösand: Byggsand I Påsar, Applikationer För Torr Stenbrottssand

Innehållsförteckning:

Video: Frösand: Byggsand I Påsar, Applikationer För Torr Stenbrottssand

Video: Frösand: Byggsand I Påsar, Applikationer För Torr Stenbrottssand
Video: Bestil smarte bigbags hos GrusDirekte.dk 2024, Maj
Frösand: Byggsand I Påsar, Applikationer För Torr Stenbrottssand
Frösand: Byggsand I Påsar, Applikationer För Torr Stenbrottssand
Anonim

Kunskap om egenskaperna och tillämpningen av sådd sand är mycket viktigt för alla moderna människor. Trots allt är tillämpningsområdet för torr stenbrottssand inte begränsat till konstruktion ensam. Och även om vi bara talar om att bygga sand i påsar, är det fortfarande en mycket viktig och intressant substans som förtjänar noggrann granskning från alla håll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

För alla geologer är sand bara "en av sorterna av finkorniga bergfraktioner". Emellertid tillsätts olika föroreningar till själva de fina fraktionerna.

Bland dem spelas den största rollen av lera, krossad sten och dammliknande partiklar. I sin naturliga form ser de bra ut och bildar tillsammans en av de mest värdefulla raserna på jorden. Det är dock omöjligt att använda sandmassan i sin ursprungliga form för praktiska ändamål.

Bild
Bild

Endast sådd (fri från mekaniska föroreningar) sand är lämplig för alla arbeten. Utvinning av råvaror sker i sand och blandade (sand och grus) stenbrott. I överväldigande majoritet av fallen utvecklas de med en öppen metod. Under hydromekanisk behandling utvecklas bergmassan under starkt vattentryck. Alternativet "våt" innebär extraktion av en muddermaskin i vattenförekomster.

Problemet är att bara "karriär" -metoden, med sällsynta undantag, är ekonomiskt lågpris . Bearbetningen av berget utförs ofta direkt på plats. Men endast grundlig siktning och tvätt (möjligt, vi noterar, endast under förutsättningar för beredd produktion, med "tråg" handfat) kan garantera den utmärkta kvaliteten på råvaror. Tvättvägran praktiseras också - i vissa fall behöver slutkunden sådd sand med införande av silt- och lerpartiklar. Om uppgiften är att maximera flödbarheten praktiseras torkning med uppvärmda gaser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Huvudegenskaperna för sådd sand är storleksmodul och filtreringsindex. Kornens linjära dimensioner bestäms först och främst av cellens storlek i industrisiktar. Materialets användningsområde beror på hur stort spannmålen är. Det är vanligt att klassificera sand enligt följande:

  • stor korn - 3, 5;
  • mellanfraktion - 2, 8;
  • småkorn - 1, 54
  • fin fraktionsämne - mindre än en.
Bild
Bild

Filterkoefficienten anses vara relaterad till kornstorleken. Men det påverkas också av en annan faktor, först och främst mängden lersubstanser. Efter noggrann sköljning försvinner leran helt. Detta ökar intensiteten av filtreringsprocesser många gånger. Ibland kan den nå 10 m på 24 timmar.

Frösand skiljer sig från andra typer genom sin mycket höga bulkdensitet . Det är allmänt accepterat att för en standard sandmassa når denna siffra 1650 kg per 1 m3. Men efter högkvalitativ siktning ökar den redan till 1800 kg per 1 m3. Förutom, passerar genom en rad siktar kommer definitivt att öka filtreringskvaliteten.

Eftersom vatten slutar att dröja kvar i materialet är det mer stabilt och tål även tufft kallt väder.

Bild
Bild

Var tillämpas det?

Fortsätter historien om gropsådd sand är det värt att påpeka dess utmärkta ekologiska egenskaper … När allt kommer omkring är den kemisk-fysiska sammansättningen av ämnet normaliserad, och därför bör inga problem uppstå under dess drift. Efter korrekt standardbehandling överstiger andelen föroreningar inte 9 viktprocent. Ofta sådd torr byggsand levereras i påsar med en kapacitet på 25-50 kg. Det praktiseras dock också att transportera i bulk i lastbilskarosser eller i de så kallade big-bets (MCR) på 1000-1500 kg (naturligtvis är detta mer lämpligt för stora byggprojekt).

Välbearbetad sand är något dyrare än råvaror . Det används dock mycket mer. I överväldigande majoritet av fallen är kunderna intresserade av sandiga råvaror med en bråkdel av 2 -2,5 mm. Inte bara filtreringskapacitet utan även slitstyrka (även redan som en del av en frusen lösning) beror på produktens renhet. Den specifika användningen av sand beror i första hand på dess fraktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Partier med den finaste strukturen efterfrågas av fabriker som levererar gipsbaserade torra blandningar. Ju finare sandkorn, desto mer "graciös" blir strukturen hos den färdiga blandningen efter läggning . Det är bara det att fin sand behövs för att göra tegel (det används som tillsats till lera). Denna fraktion uppskattas också av tillverkare av gips, byggnadsblandningar och murbruk.

Om du någonsin måste bygga något på egen hand, så är det honom som är värd att leta efter.

Men du ska inte anta att sand med grova korn inte är intressant för någon. Situationen är precis tvärtom! En grovkornig stenbrottsprodukt är en del av extra stark betong och olika murbruk för murverk. Deras plasticitet ökar med tillsatsen av en sådan komponent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material är också efterfrågat:

  • vid skapandet av armerade betongkonstruktioner (inklusive ringar för brunnar);
  • vid tillverkning av beläggningsplattor och trottoarkanter;
  • som en komponent av asfaltbetong;
  • som sängkläder under vägbanan;
  • som en viktig komponent i dräneringssystem;
  • som hjälpråvara för olika konstruktioner;
  • i filter för vattenförsörjning och avloppssystem;
  • som en sprinkling av vägar och trottoarer med hot om is;
  • i förbättringen av olika platser (i landskapsdesign, som de säger);
  • som en komponent för att plantera jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för utsäd sand bestäms inte bara av dess renhet och kornstorlek, utan också av stenbrottets läge. Ju längre det är från konsumenten, desto dyrare är naturligtvis transportkostnaderna . Det är också värt att överväga påverkan av fyllningsmetoden. Även om allt annat är lika bestämmer det skillnaden i pris från 5 till 30%. Dessutom påverkas också säsongsfaktorn, situationen på marknaden, storleken på ordern, möjligheten att organisera självhämtning.

Tvättad frösand är i alla fall överlägsen sin flodmotstycke. Ju fler behandlingar som utförs, desto högre egenskaper hos produkten . Granulat från 1, 6 till 2, 4 mm är perfekta för bildning av luftbetong. Men detta material är också användbart för lättbetong.

Vid behov ger proffsen alla möjliga konsultationer.

Rekommenderad: