Massdensitet Av Sand: Formeln För Dess Bestämning I Kg Per M3, GOST, Densitet För Torr Byggsand Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Massdensitet Av Sand: Formeln För Dess Bestämning I Kg Per M3, GOST, Densitet För Torr Byggsand Och Andra Typer
Massdensitet Av Sand: Formeln För Dess Bestämning I Kg Per M3, GOST, Densitet För Torr Byggsand Och Andra Typer
Anonim

I byggprocessen används ett stort antal olika material, varav ett är sand … Det används som grund för blandning av cement-sandbruk, för att ordna en sanddyna i fundamentet och andra byggprocesser. Ett brett spektrum av applikationer blev möjliga på grund av de fysiska och tekniska egenskaperna hos detta bulkmaterial, varav en är bulkdensiteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Sanden måste vara av hög kvalitet . Resultatet av hela konstruktionen beror på detta. Dess kvalitet kan bestämmas endast under förutsättning att alla dess egenskaper beaktas, såsom radioaktivitetskoefficienten, filtrering, fraktion och naturligtvis bulkdensitet. Detta är namnet på den fysiska kvantiteten, som är lika med förhållandet mellan massan av sand och dess volym. Liksom alla andra parametrar för bulkmaterial bestäms och styrs denna också av statliga bestämmelser, nämligen GOST 8736-93.

Standard måttenhet Är kilogram per kubikmeter (kg per m3), men ton kan också användas. Måttenheten för en fysisk kvantitet påverkas av mängden volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att det finns en bestämd formel med vilken denna fysiska kvantitet bestäms, är det ganska svårt att få ett exakt värde, även efter laboratorietester. Saken är att den ideala packningen av sand är möjlig under de naturliga förhållandena där den förekommer. därför för att erhålla åtminstone en ungefärlig parameter är det vanligt att använda en speciell koefficient.

Efter ett antal laboratorietester visade det sig att den genomsnittliga massdensiteten för sand är från 1400 kg / m³ till 1800 kg / m³. Denna information stavas tydligt och kontrolleras av GOST.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

Många undrar varför värdet av en given fysisk mängd bulkmaterial inte är konstant. Saken är att det finns vissa faktorer som påverkar dess bildning.

  1. Värdet på tätningsfaktorn. Löst material, som består av de minsta partiklarna, kännetecknas också av närvaro av luft. Luftgapet, dess volym beror på trycknivån på materialet.
  2. Platsen där detta bulkmaterial fanns. Det finns flera gruvmetoder. Till exempel har sand som erhålls genom tvättning ur vatten en större bulkdensitet än den som utvinns från ett stenbrott. Men den största indikatorn i detta fall är sand, som erhålls med artificiella medel. Detta beror på det faktum att processen för att skapa ett artificiellt material är helt mekaniserad och möjligheten att bilda ett luftgap minimeras.
  3. Värdet för sandets tomhetskoefficient. Ju mindre den är, desto högre är densiteten. För att få önskad indikator, innan användning, tampas materialet med specialutrustning. Under komprimeringsprocessen sker vibrationer, under vilken sanden börjar sänka sig och därigenom avlägsnar luft.
  4. Fraktion. Det finns små, medelstora och stora. Med denna faktor är allt mycket klart. Ju mindre materialets partikelstorlek, desto tätare vidhäftar de till varandra, till följd av minskningen av antalet luftutrymmen och ökningen i bulkdensitet. Men sanden för den största fraktionen kännetecknas av en låg koefficient.
  5. Ursprunget och parametrarna för de stenar som finns i sandens sammansättning. Ren sand kan inte hittas någon annanstans. Den innehåller helt andra mineraler: kvarts, glimmer, lera. Var och en av dem har vissa fysiska och tekniska parametrar. Detta påverkar materialets bulkdensitet. Men sant att säga, mineralsammansättning är den sista faktorn att tänka på när man bestämmer densitetsvärden.
  6. Fuktkoefficient för bulkmaterial. Detta är den avgörande faktorn. Ju mer fukt ett material innehåller, desto högre är dess bulkdensitet. Experter säger att bulkdensiteten för våt sand är 30% högre än för torrt material.

Varje faktor som nämns ovan måste beaktas. Om sand används vid konstruktion av anläggningar kontrolleras dess bulkdensitet omedelbart före användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täthet av olika typer av sand

För närvarande, på grund av det faktum att det finns många olika utrustningar och utrustningar, har det blivit möjligt att utvinna sand från en mängd olika platser där det förekommer. De bestämmer dess typ och egenskaper.

Från flodbotten . Denna typ av material, med hänsyn till erfarenhet av hantverkare, är av högsta kvalitet och lämpar sig för konstruktion. Den används för att blanda cement-sandmurbruk av hög kvalitetsnivå. Det kännetecknas av minimal tomhet, olika mineralkompositioner. Bulktätheten av torr flodsand varierar från 1450 till 1700 kg / m³ och våt - från 1780 kg / m³ till 1870 kg / m³.

Bild
Bild

Från havsbotten … Havssand är inte särskilt ren, eftersom den innehåller organiskt material, inklusive salt. I de flesta fall, före användning, särskilt om materialet används för att förbereda en murbruk, rengörs och filtreras det dessutom. Den kännetecknas av en hög bulkdensitet - från 1550 kg / m³ till 1750 kg / m³.

Bild
Bild

Från stenbrott … Stenbrottsmaterial består av lera, stenar, jord och andra material. Det kan finnas absolut vilken fraktion som helst. Den kännetecknas av en bulkdensitet från 1700 kg / m³ till 1850 kg / m³.

Bild
Bild

Från stenar . Detta är arten av lägsta kvalitet. Dess parametrar och egenskaper är inte särskilt bra, så det används sällan. Massdensiteten för bergsand är en av de lägsta och är i genomsnitt 1450 kg / m³.

Det finns en annan typ av sand - artificiellt skapad. Det erhålls i processen att krossa stenar. Därför innehåller den kvarts, expanderad lera. Den kännetecknas av en hög bulkdensitet - från 1670 kg / m³ till 1750 kg / m³.

Bild
Bild

Definition och beräkning

Varför måste du bestämma massens densitet innan du använder den? Denna fysiska och tekniska parameter för bulkmaterial gör det möjligt att bestämma:

  • med materialets omfattning;
  • med den mängd bulkmassa som krävs för att utföra en viss typ av arbete;
  • med erforderlig ramning.

Det viktigaste som hjälper till att bestämma bulkdensiteten för bulkmaterial är dess kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare i artikeln pratade vi om det faktum att för att bestämma ett mer exakt värde av bulkdensiteten används den så kallade tätningskoefficienten, vars värde beror på sandvallens tillstånd och typen av arbete:

  • för torr sandblandning - 1, 05-1, 15;
  • för vått material - 1, 1–1, 25;
  • för återfyllning av gropar - 0,95;
  • för att fylla bihålorna - 0,98;
  • för anläggning av ingenjörsnät längs järnvägar och motorvägar - 0, 98-1, 0.

Massens densitet kan bestämmas oberoende . För att göra detta behöver du inte ha en speciell uppsättning utrustning som används i laboratoriet. Det finns en viss formel, vars tillämpning gör det möjligt att bestämma en given fysisk mängd med hjälp av tillgängliga medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bulktäthet av bulkmaterial bestäms av formeln:

P = (m1 - m2) / V, där:

m1 är den totala vikten av bulkmaterial, som placeras i en mätbehållare, till exempel en hink;

m2 - egenvikt;

V är behållarens volym, till exempel 10 liter.

Bild
Bild

Innan beräkningen påbörjas måste alla värden omvandlas till m³: 10 liter är 0,01 m³. Om detta värde omvandlas till kilo får vi 0,56 kg. En full tio liters hink sand väger cirka 15 kg. Genom att känna till alla mängder kan du använda formeln:

P = (15 - 0, 56) / 0, 01 = 1444 kg / m³

För att få ett mer exakt resultat multipliceras det erhållna värdet med komprimeringsfaktorn. Men det måste komma ihåg att denna korrigeringsfaktor har ett fel på cirka 5% . Innan du använder materialet är det lämpligt att beräkna värdet flera gånger, varje gång du plockar upp sand från olika områden. Detta behov uppstod eftersom bulkmaterial som lagras under vissa förhållanden kan ha olika fuktnivåer.

Rekommenderad: