Byggsand (29 Bilder): Densitet Kg Per M3 Enligt GOST, Naturlig Medelsand För Byggnadsarbete Och Andra Typer Av Sand För Konstruktion

Innehållsförteckning:

Video: Byggsand (29 Bilder): Densitet Kg Per M3 Enligt GOST, Naturlig Medelsand För Byggnadsarbete Och Andra Typer Av Sand För Konstruktion

Video: Byggsand (29 Bilder): Densitet Kg Per M3 Enligt GOST, Naturlig Medelsand För Byggnadsarbete Och Andra Typer Av Sand För Konstruktion
Video: Голубая лагуна 2012 1080p HD 2024, Maj
Byggsand (29 Bilder): Densitet Kg Per M3 Enligt GOST, Naturlig Medelsand För Byggnadsarbete Och Andra Typer Av Sand För Konstruktion
Byggsand (29 Bilder): Densitet Kg Per M3 Enligt GOST, Naturlig Medelsand För Byggnadsarbete Och Andra Typer Av Sand För Konstruktion
Anonim

Sand Är ett populärt byggmaterial som används aktivt inom byggbranschen. Men inte alla människor vet att det finns ett stort antal typer av sand, som var och en används för olika ändamål. Idag i vår artikel kommer vi att prata mer detaljerat om byggnadsmaterialets särdrag och egenskaper.

Sammansättning och egenskaper

Först och främst måste du komma ihåg det faktum att om du planerar att använda sand i konstruktionen, då måste se till att materialet uppfyller alla krav (de är detaljerade i den nuvarande GOST). Innan du köper material, var noga med att be säljaren att visa allt dokumenten (till exempel ett intyg om överensstämmelse). Den viktigaste indikatorn är t.ex. Specifik gravitation . Han spelar en viktig roll i processen att skapa en mängd olika byggföreningar och blandningar. För att beräkna den specifika tyngdkraften är det nödvändigt att bestämma förhållandet mellan vikten och volymen av torr sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifik vikt är mycket beroende av egenskaper som ursprungsort, densitet, kornstorlek, fuktprocent och andra .… Om vi pratar om en specifik indikator, så motsvarar byggnadsmaterialets specifika vikt vanligtvis en koefficient på 2, 55-2, 65 enheter. Förutom den specifika tyngdkraften är bulkdensiteten också viktig. Detta tar hänsyn till vikten av både sanden i sig och alla tillgängliga föroreningar. Den genomsnittliga bulkdensiteten är 1500-1800 kg.

Bild
Bild

En annan viktig egenskap är densitet … Komprimeringskoefficienten beror på hur stor andel av leran är från den totala kompositionen. Luftfuktighet är också viktigt. Om materialet är rent och inte innehåller ytterligare oönskade föroreningar, blir dess densitet 1300 kg per m3. När det gäller kompositionen, alltså Det är viktigt att överväga de kemiska, mineraliska och partikelstorleksegenskaperna. Det är viktigt att läsa de relevanta tabellerna.

  1. Till exempel påverkar sandens kemiska egenskaper dess färg. Om materialet innehåller en mängd olika oxiderade metallföreningar kan det naturliga materialet få orange och röda nyanser. Å andra sidan, om det finns aluminiumpartiklar i kompositionen, blir sanden blå eller till och med blå. Generellt sett, om färgen på ett material skiljer sig mycket från dess naturliga färg, är det olämpligt att använda i konstruktion.
  2. Beroende på mineralkomponenterna kan sanden vara kalksten, fältspat, kvarts eller dolomit. Kvartsmaterial anses vara av högsta kvalitet och hållbart.
  3. För att bestämma den granulometriska (eller kornstorleks) sammansättningen är det nödvändigt att sålla materialet genom en specialdesignad sil, vars hål är cirka 0,5 cm.
Bild
Bild

För att utvärdera sandens egenskaper köps en så kallad försöks- (eller test) sats på 50 kg. Var noga med att uppmärksamma de tekniska villkoren för lagring av materialet.

Översikt av arter

Beroende på metoden för att utvinna sand, särskiljs flera typer av naturmaterial (vanligt, svart, grått, etc.). Låt oss överväga de viktigaste.

Bild
Bild

Flod

Som du kanske gissar från titeln på detta material, den bryts från botten av floderna . Man bör komma ihåg att sammansättningen av flodsand innehåller stenar, men lera är helt frånvarande. På grund av denna sammansättning är flodsand en viktig komponent i nästan alla betongblandningar. När det gäller fraktionsindelningen tillhör flodsand till mellankategorin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karriär

Ett särdrag hos materialet som bryts från stenbrott - Detta är förekomsten av ett stort antal olika föroreningar (till exempel lera, växter, organiska rester, etc.). På grund av att stenbrottmaterialets sammansättning innehåller fraktioner av olika storlekar är sanden mycket dammig. Använd vatten eller en sil för att rengöra stenbrottssanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Artificiell

Trots att det mesta av sanden tillhör kategorin naturmaterial kan du på byggmarknaden hitta och konstgjorda sorter . För att få dem används en mängd olika komplexa tekniker, till exempel separation av stenar i små fraktioner. Konstgjord sand finns i flera varianter.

Expanderad konstgjord sand av lera - Detta är ett material som erhålls genom bearbetning av råvaror (tekniker som krossning, skumning, termiska metoder etc. används). På grund av att inga ytterligare kemiska komponenter används för att bearbeta råvaror är det ett miljövänligt material som inte skadar användaren. Fraktionerna som utgör sanden är porösa i strukturen. Materialets särdrag inkluderar också egenskaper som hållbarhet och motståndskraft mot vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perlit sand erhålls genom att värma det vulkaniska berget till extremt höga temperaturer, nämligen upp till 1150 grader Celsius. Under uppvärmningsprocessen ökar pärliten betydligt i storlek. Sandens särpräglade egenskaper inkluderar dess värmeisoleringsegenskaper av hög kvalitet. Perlitsand används ofta som isolering. När du använder materialet bör du komma ihåg att det genererar en stor mängd oönskat damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marmorsand bildas i friktionsprocessen mellan bitar av naturlig marmor, storleken på fraktionerna av sådant material överstiger inte 0,3 cm. Denna typ av sand har ett ganska högt pris och används för en mängd olika ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkarakteristik slaggsand Är dess porositet. Detta beror på att detta material är tillverkat av industriavfall. Följaktligen kan nästan alla köpa slaggsand (vilket är möjligt på grund av det låga priset). Man bör komma ihåg att sådan sand har låg motståndskraft mot fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nautisk

Enligt dess egenskaper och egenskaper liknar havssand flodsand . För priset är det dock mycket dyrare. Materialets höga pris beror på en ganska komplex gruvmetod . Men tack vare ett så komplext förfarande är resultatet ett material utan vilket byggindustrin inte helt kan fungera. Enligt dess fraktionella sammansättning är havssand homogen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således finns det idag ett stort antal typer av sand. Var och en av dem skiljer sig åt i sina fysiska och kemiska egenskaper, liksom användningsområden. När du väljer ett material är det mycket viktigt att ta hänsyn till dessa egenskaper och egenskaper för att välja det mest optimala materialet för dina ändamål.

Betyg och bråk

I processen med att välja och köpa sand för konstruktionsändamål är det väldigt Det är viktigt att uppmärksamma egenskaper som materialets kvalitet och dess fraktion … Så fraktionsindikatorn bestäms beroende på storleken på de partiklar som ingår i materialet. Det finns sådana klasser:

  • mycket liten - upp till 0,5 mm;
  • medelstor sand - sträcker sig från 0,5 till 2 mm;
  • grovt material - från 2 till 5 mm.
Bild
Bild

När det gäller märkena finns det flera av dem:

  • M300 - sedimentära bergarter;
  • M400 - bergarter av metamorf typ;
  • М800 - magmassor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sanden kan säljas både i förpackning och i bulk.

Hur kontrolleras det?

Som nämnts ovan måste byggmaterialet uppfylla ett antal stränga krav. Materialets överensstämmelse med vissa egenskaper och egenskaper kontrolleras under specialdesignade tester. Alla regleras av officiella dokument och GOST.

  1. Bestämning av kornens sammansättning. För att korrekt bedöma sammansättningen av sanden (för att bestämma egenskaperna hos dess fraktioner) siktas materialet genom en sikt speciellt utformad för detta ändamål. Efter att all sanden har siktats, men särskilt stora partiklar finns kvar i silen, mäts och vägs de. På detta sätt bestäms den genomsnittliga kornstorleken.
  2. Bestämning av förekomst eller frånvaro av föroreningar. För att bedöma sandens renhetsgrad väljer experter materialets viskösa partiklar från dess totala volym.
  3. Beräkning av mängden lera och damm. För att göra sådana beräkningar används traditionellt metoden för att variera vikten efter blötläggning av fraktionerna. I vissa fall kan så kallade pipetter och fotoelektriska metoder också användas.
  4. Bestämning av förekomsten av organiskt material. Sammansättningen av byggsand innehåller ofta olika ämnen av humisk natur. För att förstå hur många av dessa komponenter som finns i materialets sammansättning började experter göra en jämförande analys. För att göra detta målas själva sanden med etanol, och sedan jämförs den resulterande blandningen med färgningen av en alkalisk lösning.
  5. I förhållande till sanden som bryts genom bearbetning av olika bergarter används metoden för att analysera mängden mineraler i kompositionen. För dessa ändamål används enheter som en kikarslupp eller ett mikroskop.
  6. För en tydlig bestämning av densitetsindex används en pyknometrisk metod.
  7. Ett viktigt steg i bedömningen av sandkvaliteten är att bestämma närvaron eller frånvaron av tomrum mellan kornen, samt beräkna en indikator som bulkdensitet. För dessa ändamål, använd specifika mätglas.
  8. För att analysera fukthalten i sanden, jämför materialet i dess naturliga tillstånd, liksom sanden i tillståndet för materialet torkat i ett speciellt skåp.
Bild
Bild

Det är viktigt att notera det faktum att för att resultaten av experiment, experiment och tester ska vara så nära verkligheten som möjligt, utförs alla dessa uppgifter av erfarna och högkvalificerade specialister i moderna laboratorier.

Var används den?

Tillämpningsområdet för byggsand är mycket brett. Så, det används i:

  • processen att tillverka betongblandningar och murbruk;
  • processen att göra tegel;
  • under framställning av en blandning såsom asfaltbetong;
  • alla typer av byggnadsarbeten;
  • vägarbete;
  • processen med att avsluta arbetet;
  • loppet av att skapa gips och vikningsblandningar;
  • processen att konstruera dräneringssystem etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att förvara materialet i påsar. Samtidigt är det viktigt att ta hand om de miljöförhållanden som byggmaterialet lagras och används i.

Rekommenderad: