Stenbrottssand (34 Bilder): Densitet Av Sand Från Stenbrott, Jämförelse Med Flodsand. Hur Mycket Väger 1 Kub Byggsand? GOST Och Komposition

Innehållsförteckning:

Video: Stenbrottssand (34 Bilder): Densitet Av Sand Från Stenbrott, Jämförelse Med Flodsand. Hur Mycket Väger 1 Kub Byggsand? GOST Och Komposition

Video: Stenbrottssand (34 Bilder): Densitet Av Sand Från Stenbrott, Jämförelse Med Flodsand. Hur Mycket Väger 1 Kub Byggsand? GOST Och Komposition
Video: Donkey and Donkeys Groom each other super Meeting 2021 2024, Maj
Stenbrottssand (34 Bilder): Densitet Av Sand Från Stenbrott, Jämförelse Med Flodsand. Hur Mycket Väger 1 Kub Byggsand? GOST Och Komposition
Stenbrottssand (34 Bilder): Densitet Av Sand Från Stenbrott, Jämförelse Med Flodsand. Hur Mycket Väger 1 Kub Byggsand? GOST Och Komposition
Anonim

Stenbrottssand kallas en lös sten. Från materialet i denna artikel kommer du att ta reda på varför det är särskilt efterfrågat, hur det bryts, hur det skiljer sig från floden och vad som händer. Dessutom hittar du här information om dess sorter och användningsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning, egenskaper och egenskaper

Stenbrottssanden innehåller fältspatpartiklar, kvarts, mineralfraktioner och glimmer. Beroende på typ av stenbrott kan det skilja sig inte bara i sammansättning, utan också i struktur och till och med färg … Skuggan beror på mineralsammansättningen. Oftast är den gul, även om nyansen kan vara annorlunda (upp till mörk bärnsten).

Sandfraktionen är annorlunda . Det är ojämnt, grovt och poröst. Detta förklarar tillförlitligheten för cementbindningen. Densiteten på kg per m³ kan dock variera. Genom sitt ursprung skiljer det sig från havet, floden och konstgjorda. De viktigaste egenskaperna hos stenbrottssand är följande:

  • Specifik gravitation;
  • bulkdensitet;
  • miljövänlighet;
  • fuktighet;
  • volymen av suspenderat material i procent.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på insättning och sort stenbrottssandfraktion varierar inom 1,5–5 mm. Enligt denna parameter är sorterna indelade i små och medelstora arter. Partikelstorlek bestämmer typ av användning och är särskilt relevant för blandning med cement. Fin fraktion sand med en partikelstorlek upp till 2 mm övervägs. Medellång sand är något grövre: dess partiklar når 3 mm. Om sandkornen är större kallas sorten grovkornig … Storleksmodulen är ett kriterium som bestämmer vikten av 1 kub sand.

Densitet av det extraherade materialet är sant och bulk. Den första är ingenting annat än densiteten i själva fraktionen. Det är 1, 5–1, 9 gånger större än bulk. Enligt den godkända GOST 8736-2014 kan den variera inom 2–2, 8 g / cm³.

Helst bör den vara lika med dess specifika vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bulktäthet - en indikator, vars beräkning innebär att man tar hänsyn till alla fraktioner som finns i sanden (inklusive luft som fyller utrymmet mellan kornen). Inom produktion, konstruktion och andra områden är det denna indikator som är viktig. Baserat på partikelstorleken kan denna parameter vara 1400-1800 kg per kubik kilogram. Denna parameter bestäms av vägningsmetoden, där cylindriska metallbehållare med olika volymer används.

Mindre behållare används för att mäta tätheten av torr och redan rengjord sand . Om du behöver väga oraffinerat material med naturlig fuktgrad, använd en stor behållare. Vid vägningen vägs inte bara fyllda utan även tomma behållare. Sann densitet bestäms på två sätt: med hjälp av en pyknometer och med hjälp av en Le Chatelier -enhet. Rörande föroreningarnas volym , då kan denna egenskap vara både ett plus och en nackdel med naturmaterial. Till exempel förbättrar lerkomponenter egenskaperna hos sand som används för murbruk.

På grund av upphängningar är krympning utesluten, den färdiga murbruk blir elastisk och rörlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den högsta tillåtna mängden organiskt material kan vara upp till 3%. Svavel och sulfider bör inte stå för mer än 1%. Rörande fuktighet , då bestämmer denna egenskap vikten. Ju mer fukt i sanden, desto tyngre är den. Enligt GOST bör fukten i sanden inte vara mer än 7%. Renhet sand är en av dess viktigaste egenskaper. Filtreringsgrad - inte mindre signifikant indikator. För korn av stenbrottssand varierar denna koefficient inom 0,5–7 m per dag. Det beror på typen och mängden föroreningar, liksom storleken på själva partiklarna. De viktigaste tekniska egenskaperna för stenbrottssand finns i tabellen.

Radioaktivitetsparameter bestäms av typen av insättning. Mer radioaktivt är sorten från gruvdrift. Det är kategoriskt omöjligt att använda det i byggandet av bostadshus. Radioaktivitetsklassen för en sådan applikation bör vara den första. 2 och 3 är lämpliga för vägbyggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifik gravitation stenbrottssand varierar. Om det är en finkornig sort väger 1 kub cirka 1700-1800 kg. När fraktionen är medium eller grov minskar mängden kg / kub. I genomsnitt kan denna siffra vara 1,5–1,6 ton / kubikmeter. Men fukt kan också vara en avgörande faktor. Om den till exempel varierar från 5 till 7%kan vikten av 1 kub sand öka till 1,8 ton.

Vikten av en kub kan dock bero på komprimeringsnivån . Det kan till exempel vara det naturliga tillståndet för den underliggande sanden eller artificiell packning (packning), samt en bulkversion av sandblandningen. Ju större tätningen desto större vikt. Både den specifika vikten och densiteten ökar på grund av vätskan. Av denna anledning rekommenderas det inte att köpa sand på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kubens vikt är av särskild vikt eftersom den används i beräkningar före planerat arbete. Kornkomposition det är dolomit, kalksten, fältspat, kvarts, kvartsglimmer. Vid köp anger säljaren ett antal indikatorer i det bifogade kvalitetscertifikatet . Till exempel innehåller tabellinformation information om andelen naturlig fukt, bulk och sann densitet, tomhet. Dessutom anger tabellen storleksmodulen, innehållet i den grövre fraktionen, damm och lerpartiklar. Och även närvaron av organiska suspensioner, färg, filtreringskoefficient och specifik effektivitet hos naturliga radionuklider noteras.

Beroende på passets form indikerar det inte bara de faktiska indikatorerna utan också standarderna i enlighet med GOST. Förutom kvalitetsindikatorer kan passet ha märken för spannmålssammansättning. Siktarnas håldiameter anges här, liksom den partiella och totala återstoden i procent.

Om den specifika tyngdkraften inte är lika med densiteten betyder det att den är våt, av dålig kvalitet eller helt enkelt inte tampad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extraktionsfunktioner

Vanligtvis finns en stenbrottssandfyndighet under ett jordlager på ett grunt djup. Den bryts från jordens tarmar genom stenbrott … Gruvmetoder anses vara kostnadseffektiva; de använder bulldozers, grävmaskiner och dumper i sitt arbete. Den mest populära öppna metoden, den är billigare än de andra och använder praktiskt taget inte sprängämnen. Dess användning är motiverad när det inte finns några andra sätt att öppna de övre skikten på jorden.

Om stenbrottet översvämmas med vatten kompliceras tekniken med hjälp av en pump . Den lossar sand från botten, medan sanden passerar genom den så kallade uppslamningen, som är ett filter för löst berg. Under passagen genom kanalen återförs fukt tillbaka till stenbrottet. Denna gruvmetod är dyrare, den kallas hydromekanisk. Enligt andra gruvtekniker kan annan gruvutrustning för särskilda ändamål användas. Till exempel tillåter tekniken ibland en speciell sil som siktar ut lera och stenar. Maskcellerna som används kan variera i storlek. Rening av sand från främmande fraktioner är inte bara mekaniserad , men också kombinerad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med flodsand

Trots att stenbrottssand ofta förväxlas med flodsand har de flera skillnader . Till exempel har de olika densitet och storlek på sandkorn. I flodsand överstiger de inte 0,5 mm. Denna typ används i dräneringssystem och när man skapar en cementbeläggning. Användningsområdet för stenbrottssand är mer omfattande, dessutom är metoderna för att utvinna flodsorten dyrare. Den viktigaste skillnaden är också formuleringens renhet. Flodsand har praktiskt taget inga främmande inneslutningar, medan stenbrottssand har dem och i olika volymer (ibland kan detta procentuella förhållande nå 1: 9).

I små proportioner är detta obetydligt, men närvaron av organiskt material kan orsaka jäsning av murbruk. Med andra ord, om stenbrottstypen inte rengörs är den olämplig för användning i olika applikationer . Skiljer sig i två typer och fraktioner. På grund av den ständiga exponeringen för vatten är flodkorn av sand släta och runda. Detta kan påverka vidhäftningen till byggmaterial. Priset på material av flodtyp skiljer sig också: ibland är det en och en halv gånger högre än kostnaden för sanden som utvinns från stenbrottet. Men om produkten av den andra typen har genomgått högkvalitativ bearbetning kommer den att överstiga flodtypen i dess egenskaper.

Dessutom finns det mindre flodsand i naturen jämfört med stenbrottsproduktion. Fördelen med det senare är den större tillgängligheten för transporter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

På grund av dess egenskaper används stenbrottssand på olika områden. Till exempel gäller det under konstruktion , det används vid arrangemang av territorier, skapande av asfaltbetongblandningar. Trots de låga kostnaderna för gruvdrift kan sådant material inte kallas universellt, det är inte lämpligt för alla byggnadsarbeten. Ju mer damm, lera och annat suspenderat material i den, desto mindre är dess lämplighet i byggbranschen.

När det gäller den illikvida sorten, sådan sand köpt för dumpning av vägar, skyttegravar och diken . Med hans hjälp förbättra jordens sammansättning … En sort med stor kornstorlek kombineras ofta med krossad sten. Stor fraktionstyp är tillämplig för fyllning av sumpiga markområden samt översvämmade lågland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Quarry sand har hittat ansökan och hemma . Den används för att skapa gångvägar. Ett litet materiallager gör att du kan skydda dig från is på vintern. Det är också ett utmärkt material som används inom jordbruk och trädgårdsodling. Det är en komponent i näringsblandningar som används av trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Det läggs till jorden, används för odling av plantor. Den används för att bevara den skördade grödan (det är i den som de skördade grönsakerna lagras).

Stenbrottssand har filtreringsegenskaper. Tack vare denna funktion det är ett sätt att rengöra utrustning i avloppsreningsverk … Det används också i fall där det är nödvändigt att jämna ut platsen innan du lägger grunden. Vissa sorter, på grund av sin sammansättning, används i glasindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på fraktionstyp och reningsgrad används sand för grovbearbetning och efterbehandling i byggbranschen .… Vissa sorter utsätts för ytterligare tvätt, varefter de läggs till kompositionerna av efterbehandlingskitt, injektering och andra efterbehandlings- och dekorationsmaterial. Samma typ av material används vid tillverkning av översvämmade golv. Det är hållbart och hållbart. Den används och för lekplatser med sandlådor välja det mest miljövänliga och ofarliga alternativet. Dessutom gäller det när du skapar rabatter, liksom när du dekorerar dem … Den är använd för landskapsarkitektur angränsande territorium.

Dessutom gäller det för fasader . Beroende på fraktionens storlek och typen av dekorativt material kan den dessutom imitera strukturen hos olika material, vare sig det är den så kallade "pälsen" eller "barkbaggen". Den är till salu i små och stora omgångar . Priset per kilo idag varierar från 170 till 400 rubel per 1 kubikmeter. Dessutom säljs stenbrottssand i 50 kg påsar.

Produkten åtföljs av ett intyg om överensstämmelse som anger fraktionens storlek, syftet med en viss sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Det finns flera typer av stenbrottssand. Enligt bearbetningsmetoden har varje typ sina egna egenskaper och skillnader. Varje typ har sitt eget syfte. Alla typer av material bryts av licensierade företag, som redan innan arbetet påbörjar lämnar uppskattningar och planer för utveckling av stenbrott till statliga myndigheter. Enligt typen av bearbetning tvättas, fröas och asfalteras sand.

Alluvial

Denna typ av sand bryts med hjälp av hydromekaniska anordningar. Genom att använda vattensköljningstekniken är det möjligt att befria sanden från främmande suspensioner. Denna art kännetecknas av sin renhet, den tvättas flera gånger . Den innehåller inte skadliga komponenter och olika suspensioner, de tas bort omedelbart under extraktion.

Denna typ av sand används vid tillverkning av betong och tegel, produkter av armerad betong. Med dess hjälp bygger de motorvägar, de köper den för byggande av byggnader för olika ändamål. Detta är en material av hög kvalitet. Den bryts från översvämmade avlagringar, tvättar ur föroreningar och till och med damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frö

Metoden för att extrahera utsäde sand är annorlunda. Det anses vara extremt enkelt. I detta fall används tekniken för teknisk och mekanisk siktning . Vid rengöring används utrustning med en massa siktar och celler. Som ett resultat avlägsnas stora fraktioner och stenar från den totala massan. En finkornig produkt av denna typ används vid tillverkning av gipsblandningar och murbruk.

Detta är ett utmärkt material för gjutning av en grund (för en kudde), det är oumbärligt när man blandar murverk. I sin struktur är den väldigt mjuk, dessutom är den praktiskt taget viktlös.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandig

Dagbrandsand klassificeras som en mindre ren sort. Innehållet i utländska inkluderingar i det kan nå 40% … På grund av detta är det inte lämpligt för efterbehandling, det används oftare som grävfyllnad och för utjämning av tomter. Detta är ett utkast av låg kvalitet.

Det används dock aktivt inom verktyg och jordbruk. Det är han som används på vintern för att strö på is. Det används också som ett sätt att bevara grönsaksgrödor. Men den är inte lämplig för varken betong eller cementbruk. Dess orenheter försämrar prestanda.

Rekommenderad: