Sandjord (19 Bilder): Klassificering Enligt GOST. Vad är Skillnaden Mellan Sand Och Sand? Bärförmåga Och Densitet

Innehållsförteckning:

Video: Sandjord (19 Bilder): Klassificering Enligt GOST. Vad är Skillnaden Mellan Sand Och Sand? Bärförmåga Och Densitet

Video: Sandjord (19 Bilder): Klassificering Enligt GOST. Vad är Skillnaden Mellan Sand Och Sand? Bärförmåga Och Densitet
Video: Shallow Foundation: Skempton, Meyerhof,Hansen, Vesic and IS Code Method of Bearing Capacity: Part 6 2024, Maj
Sandjord (19 Bilder): Klassificering Enligt GOST. Vad är Skillnaden Mellan Sand Och Sand? Bärförmåga Och Densitet
Sandjord (19 Bilder): Klassificering Enligt GOST. Vad är Skillnaden Mellan Sand Och Sand? Bärförmåga Och Densitet
Anonim

Det finns många olika typer av jord. En av dem är sandig, den har en uppsättning kvaliteter, baserade på vilka den används på olika områden av mänsklig aktivitet. Det finns ganska mycket av det över hela världen, bara i Ryssland upptar det enorma områden - cirka två miljoner kvadratkilometer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning, sammansättning och egenskaper

Sandjord är jord som kan innehålla 50 procent eller fler sandkorn som är mindre än 2 mm stora. Dess parametrar är ganska olika, eftersom de bildas som ett resultat av tektoniska processer och kan variera beroende på ursprung, i vilka klimatförhållanden det bildades, på markstenarna i kompositionen . Partiklar i strukturen av sandjord har olika storlekar. Det kan innehålla olika mineraler som kvarts, spar, kalcit, salt och andra. Men huvudelementet är naturligtvis kvartssand.

Alla sandiga jordar har sina egna egenskaper, efter att ha studerat vilka du kan bestämma vilken som ska användas för vissa jobb.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna som påverkar valet av jord

  • Bärförmåga . Detta byggmaterial komprimeras enkelt med liten ansträngning. Enligt denna parameter är den indelad i tät och medium densitet. Det första sker vanligtvis på ett djup under en och en halv meter. Långsiktigt tryck från en betydande massa andra jordar komprimerar det väl, och det är utmärkt för byggnadsarbeten, i synnerhet konstruktion av fundament för olika föremål. Djupet på den andra är upp till 1,5 meter, eller den komprimeras med olika enheter. Av dessa skäl är den mer mottaglig för krympning och dess bärande egenskaper är något sämre.
  • Densitet . Det är starkt relaterat till bärighet och kan variera för olika typer av sandjord; för hög och medelhög lagertäthet skiljer sig dessa indikatorer åt. Materialets motståndskraft mot belastningar beror på denna egenskap.
  • Sandjord med stora partiklar behåller mycket dåligt fukt och på grund av detta deformeras det praktiskt taget inte under frysning . I detta avseende är det möjligt att inte beräkna förmågan att absorbera och behålla fukt i dess sammansättning. Detta är en stor designfördel. Med små, tvärtom, absorberar han det intensivt. Detta måste också beaktas.
  • Jordfuktighet påverkar den specifika tyngdkraften, det är viktigt vid transport av jord . Det kan beräknas utifrån bergets naturliga fuktinnehåll och dess tillstånd (tätt eller löst). Det finns speciella formler för detta.
Bild
Bild

Sandiga jordar är också indelade i grupper enligt deras granulometriska sammansättning. Detta är den viktigaste fysiska parametern som egenskaperna hos naturliga sandjordar eller de som uppträdde under produktionen beror på.

Förutom de fysiska egenskaper som beskrivs ovan finns det också mekaniska. Dessa inkluderar:

  • styrka förmåga - en egenskap hos materialet för att motstå skjuvning, filtrering och vattenpermeabilitet;
  • deformationsegenskaper, de talar om komprimerbarhet, elasticitet och förmåga att förändras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med sand

Sand innehåller en minsta mängd olika föroreningar, och skillnaden mellan den och sandjorden är just i mängden av dessa ytterligare stenar. Mindre än 1/3 av sandpartiklar kan finnas i jorden, och resten är olika lera och andra komponenter . På grund av närvaron av dessa element i strukturen av sandiga jordar, plasticiteten hos materialet som används i byggnadsarbeten, och följaktligen sjunker priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

För klassificering av olika jordar, inklusive sand, finns GOST 25100 - 2011, den listar alla sorter och klassificeringsindikatorer för detta material. Enligt den statliga standarden är sandjord indelad i fem olika grupper beroende på partikelstorlek och sammansättning . Ju större kornstorlek desto starkare jordkomposition.

Grusig

Storleken på sandkorn och andra komponenter är från 2 mm. Massan av sandpartiklar i jordens sammansättning är cirka 25%. Denna typ anses vara den mest pålitliga, den påverkas inte av närvaron av fukt, den är inte känslig för svullnad.

Grusig sandjord kännetecknas av sina höga bärande egenskaper, till skillnad från andra typer av sandjord.

Bild
Bild

Stor

Kornens storlek är från 0,5 mm och deras närvaro är inte mindre än 50%. Han, liksom grus, är mest lämplig för att ordna stiftelser. Du kan bygga vilken typ av grund som helst, endast styrd av den arkitektoniska designen, trycket på marken och byggnadens massa.

Denna typ av jord absorberar praktiskt taget inte fukt och låter den passera vidare utan att ändra dess struktur. Dvs sådan jord kommer praktiskt taget inte att utsättas för sedimentära fenomen och har god bärighet.

Bild
Bild

Medelstorlek

Partiklar med en storlek på 0,25 mm står för 50% eller mer. Om den börjar bli mättad med fukt, minskas dess bärighet betydligt med cirka 1 kg / cm2. Sådan mark tillåter praktiskt taget inte vatten att passera, och detta måste beaktas under byggnationen.

Bild
Bild

Små

Kompositionen inkluderar 75% korn med en diameter på 0,1 mm. Om jorden på platsen består av 70% eller mer av fin sandjord, är det absolut nödvändigt att genomföra vattentätning när man bygger byggnadens bas

Bild
Bild

Dammig

Strukturen innehåller minst 75% element med en partikelstorlek på 0,1 mm. Denna typ av jord har dåliga dräneringsegenskaper. Fukt passerar inte genom det, utan absorberas. För att uttrycka det enkelt visar det sig en lergröt som fryser vid låga temperaturer . Som ett resultat av frost ändras det kraftigt i volym, så kallad svullnad uppträder, vilket kan skada vägytor eller ändra fundamentets position i marken. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på djupet från ytan av grundvattnet när man bygger i området där det förekommer grunda och siltiga sandiga jordar.

Med hjälp av någon form av sandjord bör grunden för fundamentet göras under jordlagrenas frysnivå . Om det är känt att det fanns en vatten- eller våtmark vid arbetsplatsen, skulle ett ansvarsfullt beslut vara att genomföra en geologisk undersökning av platsen och ta reda på mängden fina eller siltiga sandjordar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faktorn för jordens mättnad med fukt måste beaktas under byggnadsarbetet och korrekt bestämma förmågan att passera eller absorbera vatten . Tillförlitligheten för de objekt som uppförs på den beror på detta. Denna parameter kallas filtreringskoefficienten. Det kan också beräknas på fältet, men resultatet av forskningen ger inte en fullständig bild. Det är bättre att göra detta under laboratorieförhållanden med hjälp av en speciell enhet för att bestämma en sådan koefficient.

Rena sandjord är sällsynta, därför har lera en betydande effekt på sammansättningen och egenskaperna hos detta material . Om innehållet är mer än femtio procent, kallas en sådan jord för sandlera.

Bild
Bild

Var används den?

Sandjord används ofta vid konstruktion av vägar, broar och olika byggnader. Enligt data från olika källor används det maximala beloppet (cirka 40% av förbrukningsvolymen) vid konstruktion av nya och reparationer av gamla motorvägar, och denna siffra växer ständigt . Under byggandet av byggnader deltar detta material i nästan alla processer - från konstruktion av grunden till arbete med inredning. Det används också ganska intensivt av allmännyttiga företag, i parker, och individer släpar inte heller efter.

Sandjord är helt enkelt oersättlig vid utjämning av tomter eller landskapsarkitektur, eftersom det är billigare än något annat bulkmaterial.

Rekommenderad: