Kemiska Andningsskydd: Vilka Kemiska Andningsskydd är Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Kemiska Andningsskydd: Vilka Kemiska Andningsskydd är Bättre?

Video: Kemiska Andningsskydd: Vilka Kemiska Andningsskydd är Bättre?
Video: All Masks & Respirator Types Compared (From 'Meh' To OUTSTANDING) 2024, Maj
Kemiska Andningsskydd: Vilka Kemiska Andningsskydd är Bättre?
Kemiska Andningsskydd: Vilka Kemiska Andningsskydd är Bättre?
Anonim

Vid utförande av olika bygg- och industriarbeten krävs användning av andningsskydd. Detta är en speciell enhet genom vilken en person tillförs luft renad från skadlig förorening. Sådana föroreningar inkluderar damm, giftiga ångor eller gaser.

Den moderna marknaden för personlig skyddsutrustning representeras av ett brett utbud av andningsskydd. Var och en har sitt eget syfte och sin egen grad av skydd.

Karakteristisk

En andningsskydd är en av de personliga skyddsutrustningar som garanterar andningssystemets säkerhet. Det förhindrar att skadliga ämnen kommer in i:

  • aerosoler;
  • gaser;
  • kemikalier;
  • ångor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andningsapparaten tillåter inte heller att damm kommer in i andningsorganen . Idag är sådana lösningar utbredda på många områden. De används i gruvor, gruvor, liksom i olika industrier.

Bild
Bild

Principen för andningsskyddet är enkel. Luftrening från kemi utförs genom filtrering genom speciella material, liksom med hjälp av fysikalisk -kemiska processer.

För första gången dök det upp ett sätt att skydda lungorna på 1500 -talet . Vid den tiden var ett hemgjord andningsskydd en gasväv genomblöt i en speciell komposition, som dessutom lindades i flera lager. Med hjälp av ett sådant bandage var det möjligt att förhindra förgiftning av soldater med rök från ett skott.

Bild
Bild

Idag inkluderar nyckelelementen i en respirator:

  • främre delen - utformad för att isolera och skydda andningsorganen från giftiga eller skadliga lukt och ämnen som löses upp i luften;
  • filter (finns i vissa enheter);
  • en flaska som ger ett filtrerat flöde.
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett antal modeller installeras också ytterligare element som förbättrar designen.

Vyer

Det finns flera typer av masker. Om vi överväger klassificeringen av skyddsutrustning enligt åtgärdsprincipen, är de indelade i följande typer.

  • Isolerande . Ett särdrag hos enheterna är fullständig autonomi. Sådana produkter garanterar maximalt andningsskydd för bäraren. Sådana RPE är efterfrågade i förorenade miljöer där konventionell filtrering inte är tillräckligt, eftersom den inte kan utföra luftrening av hög kvalitet.
  • Filtrering . Enheterna används för att rengöra luftflödet från den yttre miljön där skadliga ämnen och gaser är vanliga. Dessa andningsskydd har en betydligt lägre grad av säkerhet jämfört med den första gruppen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är isolerande produkter indelade i:

  • autonom med öppna och slutna kretsar;
  • slangtyp med konstant och periodisk tillförsel av filtrerad luft;
  • slang, tryckmanövrerad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi klassificerar andningsskydd efter den typ av föroreningar de kan bekämpa, skiljer de:

  • anti -aerosolanordningar - de ger luftrening från sprayade aerosoler och håller också kvar damm och rök utanför;
  • gasmasker - utformade för att rengöra luften från giftiga ångor eller gaser;
  • kombinerad - kan rengöra luften från både aerosoler och gaser.

När det gäller uppdelning av andningsskydd efter ändamål finns det industri-, hushålls- och medicinsk utrustning.

Modeller

Idag tillverkar tillverkare av personlig skyddsutrustning olika modeller av andningsskydd. Du kan avgöra vad filtret kan skydda mot av märket som anges på varje enhet.

A1P1D . Skyddar mot organiska ångor och gaser samt aerosoler.

Bild
Bild

B1P1D . Skyddar mot oorganiska gaser och ångor.

Bild
Bild

E1P1D . Ger skydd mot sura ångor och gaser.

Bild
Bild

K1P1D . Skyddar mot effekterna av ammoniak och dess organiska derivat.

Bild
Bild

A1B1E1P1D . Förhindrar inträngning av organiska ämnen med hög kokpunkt i andningsorganen, liksom oorganiska syragaser, ångor.

Bild
Bild

A1B1E1K1P1D . Modellen med maximalt skydd.

Bild
Bild

Varje modell har sina egna egenskaper, som är värda att uppmärksamma när du väljer rätt enhet.

Urvalstips

För att hitta rätt respirator måste du först bestämma syftet med dess användning. Om fodralet är enkelt kommer det att räcka med att köpa en enkel enhet åt gången eller använda en trasa fuktad i vatten.

Bild
Bild

Om du planerar att utföra arbete i rum med en hög koncentration av damm i luften, bör du föredra aerosolskydd utrustade med utbytbara filter.

När en imponerande mängd skadliga gaser och andra giftiga ämnen ackumuleras i rummet där arbetet utförs är det bättre att köpa universella medel, som inkluderar filter eller en gasmaskdesign. Sådana RPE används under förhållanden med optimal syrekoncentration.

Isolationsanordningar används endast under de svåraste arbetsförhållandena, när det är en stor belastning på det mänskliga andningssystemet och luftrening krävs.

Trots att andningsskydd inte kan ge 100% garanti för skydd anses de fortfarande vara efterfrågade . De används på byggarbetsplatser, olika industrier och till och med inom jordbrukssektorn.

Rekommenderad: