Grunden I Ett Träsk: En Grund I Ett Träskigt Område Med Hög Grundvattenhalt, En Konstruktion För Ett Hus På Våt Mark Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Grunden I Ett Träsk: En Grund I Ett Träskigt Område Med Hög Grundvattenhalt, En Konstruktion För Ett Hus På Våt Mark Med Egna Händer

Video: Grunden I Ett Träsk: En Grund I Ett Träskigt Område Med Hög Grundvattenhalt, En Konstruktion För Ett Hus På Våt Mark Med Egna Händer
Video: Grunder 2024, Maj
Grunden I Ett Träsk: En Grund I Ett Träskigt Område Med Hög Grundvattenhalt, En Konstruktion För Ett Hus På Våt Mark Med Egna Händer
Grunden I Ett Träsk: En Grund I Ett Träskigt Område Med Hög Grundvattenhalt, En Konstruktion För Ett Hus På Våt Mark Med Egna Händer
Anonim

Organiska jordar, bland vilka är vattentäta, anses vara de minst lämpliga för kapitalbyggande. Detta beror på jordens höga fuktmättnad, deras löshet och en tendens till deformationer. Modern teknik för konstruktion av grunden gör det dock möjligt att uppnå strukturens stabilitet och dess hållbarhet, även i träskiga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett särdrag hos kärrjord är en tendens till deformationer, instabilitet på grund av ett stort antal finkorniga partiklar och indikatorer för hög fuktmättnad. Under lågsäsong utsätts sådana jordar för kraftig höjning, och på vintern - för frysning. Det höga fuktinnehållet i jorden orsakar bildandet av farliga kvicksand. Allt detta blir anledningen till att marken är svagt kompressionsbeständig, och det är nödvändigt att leta efter icke-standardiserade lösningar på grundstrukturen.

I varje fall fattas beslutet till förmån för ett visst system på grundval av markanalys ., jordlager direkt under byggarbetsplatsen, vattennivå. Metoden för att borra brunnar används som ett sätt att erhålla nödvändig data. Det rekommenderas att göra dem på vintern, när markens fuktmättnad är som högst.

En egenskap hos att bygga ett hus på sumpiga markar är inte så mycket de svårigheter som är förknippade med de tekniska svårigheterna med att bygga, utan mödosamheten med att utföra geologiska undersökningar, organisera dränering och andra ytterligare arbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer av mycket komprimerbara jordar klassificeras som sumpiga:

  • lerjord med en porositet på cirka 52% och leror med en liknande indikator på mer än 50%;
  • lös sandjord och sandig lera, kännetecknad av hög vattenmättnad och porositet över 41%;
  • torv (innehåller mindre än 50% organisk jord) lera och sandjord;
  • slam - mycket porös (upp till 60% porositet) jord som innehåller en stor mängd fukt och bildas under påverkan av mikrobiologiska processer i vattenförekomster;
  • sapropel är en typ av slam som innehåller en hög andel fukt, med porositetsvärden på mer än 75%, som innehåller mindre än 10% organiska komponenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under en mycket komprimerbar boggy jord finns det alltid en lätt komprimerbar jord som är lämplig för konstruktion.

Flera grundsystem är mest utbredda i våtmarker.

Stripfundament med kraftfull dränering från källaren och dränering

I vissa fall kan denna typ av fundament användas på träskmarker med högt innehåll av grov sand, förutsatt att det inte finns några vattendrag under grunden, liksom fjädrar och andra källor i närheten.

Bild
Bild

Högfundament

Oftast är denna typ av fundament det enda möjliga alternativet för träskiga områden. Det är lämpligt även för jordar som eroderas till ett fuktigt uppslamningstillstånd. I sådana fall vilar pålarna på fasta jordlager i botten av träsket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande grund

Det är en monolitisk platta som kan ändra position tillsammans med jorden, men inte deformeras. På grund av designfunktionerna har ett sådant system ett annat namn - plattplatta.

Lämplig för instabila viskösa och täta jordar, men endast under förutsättning att de inte översvämmas av säsongsöppna översvämningar eller nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Oavsett den valda tekniken för konstruktion av fundamentet är installationen på svaga, rörliga lager oacceptabel.

För att stärka dem, använd följande metoder:

  • torv extraktion - det vill säga att ersätta svaga (benägna att höja) jordar med ett icke -svängande lager, för vilket, under grunden, en del av det rörliga skiktet eller hela dess tjocklek ersätts med en kudde av tätare lager;
  • packning av jord under basen;
  • skapande av en vall från icke-porösa jordar för konstruktion av en grund på den.

När du skapar en grund i ett sumpigt område är det viktigt att göra grunden på ett sådant sätt att föremålets specifika tryck på marken minskar och därigenom förhindrar att den sätter sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med alla olika konstruktionsalternativ bör en grundlig analys utföras. Det är bättre att rita upp flera ritningar och uppskattningar för olika alternativ för strukturen. Som regel kan du för samma område välja minst två designalternativ, till exempel göra en torv till hela djupet av mjuk jord och installera ett bandfundament, eller skapa en vall och kombinera den med en högfundament. Designdokumentation låter dig se styrkorna och svagheterna för varje teknik, kostnaden för objekt och göra det bästa valet.

Det är viktigt vilket material huset är byggt av . För den aktuella typen av jord är det bättre att använda lätta byggmaterial. Att bygga ett stöd under ett trähus, ett ramobjekt blir billigare och mindre mödosamt.

Dessutom bör väggmaterialets elasticitet också beaktas - med möjliga deformationer av marken kommer träkonstruktioner att bevara sin integritet i större utsträckning än till exempel spröd luftbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strip foundation

Vanligtvis ägare av tomter som ligger i flodens slättland eller ett lågland tillgriper dess konstruktion, därför är vattendämpning av mark associerad med närheten till en vattenkälla.

Som regel används i detta fall en klassisk bandfundament som utför följande typer av arbeten före installationen

  • organisation av ett kraftfullt dräneringssystem med hjälp av hydrodrainage -barriärer som förhindrar att fukt tränger in på platsen;
  • omkretsen runt fundamentet bör vara utrustad med mycket effektiv markdränering, så att systemet ligger intill fundamentet.

För konstruktion bör du välja den högsta punkten på webbplatsen. Vid scenen av geologiska undersökningar bör du se till att det inte finns några underjordiska källor som är karakteristiska för ett sådant område. Om sådana hittas bör användningen av bandfundamentet överges.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men även om sådana källor inte hittas kan endast små envåningshus, huvudsakligen gjorda av trä eller analoger av ramtypen, uppföras på ett träskigt område under en bandgrund.

Efter att ha grävt en gräv bör du först skapa en sandig och sedan en asfalterad (från icke-porös jord) "kudde" i den, organisera formen, som ska hällas med betongbruk. Det är oacceptabelt att använda ett bandfundament av block i ett träsk.

Om huset är byggt av betongblock, förstärks murverket och ett monolitiskt armerat betongbälte installeras på golvöverlappningsnivån.

Bild
Bild

Högfundament

Lämplig för konstruktion av även stora (en eller två våningar) hus av tyngre material (cellblock, tegel, ihålig sten) på en träskig plats. Denna egenskap beror på den höga bärighetskapaciteten hos armerade betongfundament, som vilar på steniga eller fasta jordlager, vanligtvis belägna i botten av träsket. Med skillnader i reliefens höjd används baser i olika höjder.

Som regel är djupet för att lägga stöden minst 6-7 m ., uttråkad teknik används. Det betyder att det inte kommer att vara möjligt att göra installationen med egna händer, det är nödvändigt att locka till sig specialutrustning. Denna faktor, liksom ett antal andra, bestämmer den högre kostnaden för pålfundamentet i jämförelse med bandfundamentet i sumpiga områden. På fast jord är bandfundamentet betydligt överlägset stapelfundamentet vad gäller arbetskraftens intensitet och kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sällsynta fall är djupet av de fasta jordlagren 2-3 m, då kan man istället för uttråkade pålar använda skruvhögar. De har en lägre kostnad och kan till och med monteras med egna händer.

När man organiserar en högfund, avlägsnas vanligtvis det övre lagret till ett djup av 60-70 cm, och väggeotekstiler läggs istället. Den senare fylls med en sandkrossad stenblandning. Stapelhuvudena är anslutna med en grill eller dubbla kanaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattfundament

I närvaro av en fast matjord, som ofta finns på torvmarker och sjörester, är det mycket mer rationellt att montera ett plattfundament. Dess främsta fördel är dess höga hållfasthet och brist på häl även vid betydande markdeformationer eller stigande grundvattennivåer.

En sådan bas är lämplig för små ramhus, föremål av skum och luftbetong.

Om vi jämför kostnaden för en plattfundament med kostnaden för att bygga en hög analog, avslöjas igen ett intressant mönster. Under konstruktionen av plattfundamentet på fasta jordar kommer implementeringen av denna teknik att vara 40% dyrare än konstruktionen av en hög analog. Om vi talar om att sätta upp en platta på ett träskigt område, visar det sig att det är 25% billigare än att organisera en högfundament i samma område.

Installation av en platta under träskiga förhållanden kräver förberedelse och dränering av gropen med ett djup av 60-70 cm, med ett lager sand och krossad stenfyllning. Runt gropens omkrets monteras panelformning och gropen är vattentät med filmmaterial. Förstärkning är obligatoriskt, vilket görs med stålstavar med ett tvärsnitt på 12 mm med installation av tvärstänger och byglar. Plattor av extruderat polystyrenskum (EPP) används som isolering för den övre delen av plattan och dess bas.

Rekommenderad: