Reparation Av Betongblandare: Hur Reparerar Jag Hushållsbetongblandare? Hur Fixar Jag En Enhet Själv? Växelbyte, Andra Problem

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Betongblandare: Hur Reparerar Jag Hushållsbetongblandare? Hur Fixar Jag En Enhet Själv? Växelbyte, Andra Problem

Video: Reparation Av Betongblandare: Hur Reparerar Jag Hushållsbetongblandare? Hur Fixar Jag En Enhet Själv? Växelbyte, Andra Problem
Video: Mammut - betongblandare 2024, Maj
Reparation Av Betongblandare: Hur Reparerar Jag Hushållsbetongblandare? Hur Fixar Jag En Enhet Själv? Växelbyte, Andra Problem
Reparation Av Betongblandare: Hur Reparerar Jag Hushållsbetongblandare? Hur Fixar Jag En Enhet Själv? Växelbyte, Andra Problem
Anonim

Betongblandare för byggare Är en nödvändig och ganska tillförlitlig teknik. Om den fungerar korrekt kan sådana enheter tjäna länge. Fel som har uppstått längs vägen kan enkelt korrigeras med dina egna händer (om enheten inte längre omfattas av garantitiden). Detta kräver ingen specialundervisning - det räcker med att bara ha viss kunskap och kunna äga de nödvändiga verktygen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka verktyg behöver du?

För att reparera en betongblandare krävs inga specialverktyg - som regel har män allt detta i garage eller verkstäder. Tänk på den allmänna listan:

  • slägga eller hammare (beroende på arbetets komplexitet);
  • skiftnycklar av olika storlekar (skiftnycklar, justerbara, gas);
  • uppsättning skruvmejslar;
  • tång är vanliga och med en spetsig bas (för att ta bort och installera låsringar);
  • pincett och testare (multimeter);
  • mejsel;
  • vice.

Dessutom kan du behöva andra verktyg - allt beror på det specifika problemet. Till exempel, för att utföra vissa arbeten, behöver du en lageravdragare eller en slipmaskin. Ha en kniv till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typiska störningar

Betongblandare tillverkas av olika tillverkare, de kan skilja sig åt i konfiguration, men störningarna för alla enheter av denna typ är desamma. Tänk på de typiska felen hos betongblandare.

  1. Start-stopp-knapp. Denna växel misslyckas oftast. Ibland, genom att trycka på "start" -knappen, slutar trumman att snurra när den här knappen släpps.
  2. Om du slår på betongblandaren och den inte startar kan problemet vara i elmotorns kondensator. Försök att trycka på trumman med handen - den ska börja.
  3. Problem vid drift av utrustning kan uppstå när ett bälte rivs av eller när en remskiva behöver bytas ut. I sådana fall tänds enheten och störs, men trumman roterar inte.
  4. Blandaren kan vara ryckig - var uppmärksam på växlarna. Mest troligt kommer du att behöva byta ut kronan eller kugghjulet. Det är möjligt att byta ut lagret.
  5. Trumman svänger i motsatt riktning - kontrollera elektriker, förvisso om att det var ett fel på mekanismens elektriska del.

Låt oss stanna i detalj vid reparationen av ovanstående fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eliminering av störningar

Till byt blandare , ta bort skyddshöljet på elmotorenheten (skruva loss de självgängande skruvarna som håller skyddslocket) och slå av utrustningen. Elektromagnetens spole kontrolleras med en multimeter - om indikatorn är noll fungerar det inte att fixa den med egna händer, knappen i detta fall ersätts med en ny.

Bild
Bild

Med en liknande teknik ersätts också elmotorns startkondensator

  1. efter att du har tagit bort skyddshöljet från motorenheten, koppla bort ledningarna från kondensatorn;
  2. ta bort kondensatorn (det felaktiga elementet luktar bränd plast);
  3. installera ett liknande nytt element (med samma driftspänning och andra liknande parametrar);
  4. anslut kablarna och sätt tillbaka skyddslocket.
Bild
Bild

Reparera växellådan - en genomförbar uppgift, detta kan också göras med egna händer. Efter byte av någon del testas hushållsbetongblandaren. Därefter pratar vi om hur man hanterar enheten. Proceduren för att byta remmen är följande:

  1. det är nödvändigt att lossa motorns monteringsbultar;
  2. ett nytt bälte sätts först på motoraxeln, sedan på remskivan;
  3. dra åt monteringsbultarna (en assistent behövs här, eftersom den ena måste dra ner motorn, den andra klämmer fast fästena);
  4. montera i omvänd ordning.
Bild
Bild

Och så här byts remskivan:

  1. ta bort skyddet (höljet) från elmotorn och koppla bort ledningarna från startmotorn;
  2. lossa bultarna på fästelementen, ta bort bältet;
  3. du måste också ta bort remskivan och låsringen;
  4. en ny remskiva installeras i stället för den använda remskivan och fixeras med en låsring;
  5. sätt tillbaka remmen och motorskyddet till sin plats, glöm inte bort de ledningar som måste anslutas innan du kontrollerar.
Bild
Bild

Och nu om byte av växlar … För att byta ut kronhjulsutrustningen av sektortyp demonteras inte betongblandaren, utan ändras sektor för sektor. Men för att byta ut en solid krona eller drivväxel måste du demontera strukturen.

Bild
Bild

De agerar på detta sätt:

  1. koppla bort behållaren från traversen och ta bort den förbrukade mekanismen genom att ta bort låsringen (tappa inte nyckeln);
  2. byt ut mot en ny växel, sätt in nyckeln och fixa den med en låsring;
  3. justera maskdensiteten.

Enheten monteras i motsatt riktning, med särskild uppmärksamhet på fixeringen av regleringsmekanismerna på axeln för tät anliggning av behållaren till traversen.

Bild
Bild

Gör så här när du byter ut ett lager

  1. Innan reparation av betongblandare köper de för ersättning exakt samma lager som fanns på enheten och misslyckades. Oftast bär detta 6203.
  2. För att ta bort en gammal del måste du först ta bort motorn genom att ta bort lådan från den. Trumman tas bort tillsammans med huvudväxeln och nyckeln. Ta försiktigt ut lagret, det är bättre att göra detta med en speciell avdragare.
  3. Det nya lagret smörjs väl med litol och installeras med samma avdragare i stället för det använda elementet.

Om det inte finns någon avdragare på gården kan den anpassas när ett lager ersätts med ett annat rör med önskad storlek och diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behövs reparation?

Reparation av en betongblandare kan vara nödvändig av olika skäl, men oftare händer det i följande fall:

  • överbelastning av enheten (försök att inte överbelasta utrustningen över de fastställda normerna);
  • brist på regelbunden rengöring av trumman (enligt instruktionerna är det nödvändigt att rengöra trumman efter varje arbetsprocess);
  • felaktig förvaring av utrustning (verktyget måste skapa korrekta förvaringsförhållanden så att delarna inte rostar).

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt reparation av förbrukningsmaterial (remmar, drivhjul, växelväxel, etc.). Ofta förknippas deras slitage med felaktig förvaring och felaktig användning av verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stödlager och kugghjul måste bytas mycket mindre ofta. Dessa mekanismer är mer hållbara och kommer att hålla längre om de används korrekt med en betongblandare. Förresten, oftare är gjutjärnsdelar olämpliga, och detta beror på den lägre kvaliteten på gjutningen.

Därför är det värt att ge företräde till exempel en växelring av plast snarare än gjutjärn. Eftersom denna mekanism har en betydande mekanisk belastning försöker erfarna hantverkare att byta ut den först eller köpa en betongblandare omedelbart med en plastkrona.

Om du tar kullager är de brons, stål, men det är att föredra att använda lager av kaprolon (polyamid). Erfarna hantverkare rekommenderar att man föredrar lager med bricka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Garantiservice?

Och en annan viktig punkt: skynda dig inte på reparationer om maskinen för blandning av lösningen omfattas av garantiservice. Så snart du kränker dess integritet kommer tillverkaren att vägra att reparera den på egen bekostnad eller ersätta den med en ny.

Självreparation av betongblandare är motiverad först när enhetens garanti har löpt ut. När du köper måste du förses med ett garantikort med en viss period tillsammans med kontrollen. Hela den här tiden är tillverkaren redo att stå för alla kostnader för att reparera din utrustning själv.

Tja, om du efter reparationstidens utgång måste fixa något med dina egna händer, måste du närma dig denna process med allt ansvar . Om du behöver demontera betongblandaren, se till att de oskruvade delarna inte går förlorade och följ alla steg i följd.

Rekommenderad: