Mjukningsmedel: För Cementbruk Och För Beläggningsplattor, DOF Och DBP, DOA Och Andra Mjukgörare. Vad Behövs De För?

Innehållsförteckning:

Video: Mjukningsmedel: För Cementbruk Och För Beläggningsplattor, DOF Och DBP, DOA Och Andra Mjukgörare. Vad Behövs De För?

Video: Mjukningsmedel: För Cementbruk Och För Beläggningsplattor, DOF Och DBP, DOA Och Andra Mjukgörare. Vad Behövs De För?
Video: Lägga plattor , tips och inspiration 2024, Maj
Mjukningsmedel: För Cementbruk Och För Beläggningsplattor, DOF Och DBP, DOA Och Andra Mjukgörare. Vad Behövs De För?
Mjukningsmedel: För Cementbruk Och För Beläggningsplattor, DOF Och DBP, DOA Och Andra Mjukgörare. Vad Behövs De För?
Anonim

Mjukningsmedel är speciella tillsatser baserade på polymerer. De läggs till betongblandningen, vilket hjälper till att förbättra de fysiska och kemiska egenskaperna hos arbetsmassan och dess prestanda. De används i byggbranschen och under reparationer. Mjukgörande medel produceras i ett brett sortiment, de har olika sammansättningar, skiljer sig åt i syfte och verkningsprincip.

Vad är det och vad är det för?

Mjukgörande tillsatser - flytande eller pulverformiga ämnen för cement- och betongblandning. De flesta av deras modifieringar har en låg andel flyktighet, utmärkt kompatibilitet med alla byggmaterial . Många formuleringar är luktfria (med undantag för sulfit-alkoholbaserade lösningar).

Bild
Bild

Användningen av mjukningsmedel förbättrar cementmassans rörlighet och flytbarhet . Murbruk som tillverkats med traditionell teknik är tjockare. En sådan massa är obekväm att använda. Ytterligare införande av vatten i lösningen leder till en ökad rörlighet, men den frysta strukturen blir spröd och benägen att spricka. Tillsatsen av mjukningsmedel förbättrar cementmassans fluiditet utan att försämra de härdade betongens fysikalisk -kemiska egenskaper.

Bild
Bild

Mjukgörare används också för:

  • öka vidhäftningen av betongbruk till armeringselement och olika byggmaterial;
  • minska antalet och storleken på luftfickor i en monolitisk betongkonstruktion, som ofta bildas när lösningen stelnar;
  • säkerställa massans homogenitet;
  • minska mängden cementförbrukning upp till 20%;
  • öka styrkan hos betongkonstruktionen;
  • minskning av krympning;
  • öka betongens hållfasthet och fuktbeständighet;
  • minskar risken för sprickbildning på betongytan.
Bild
Bild

Det rekommenderas att tillsätta mjukgörande tillsatser när du använder "gammalt" cement, om det är nödvändigt att förlänga villkoren för användning av cementmassan.

Den höga kostnaden beror på bristen på produkter, varför kostnaden för betongbruk stiger . En annan nackdel med sådana tillsatser är behovet av att göra noggranna beräkningar vid dosering av komponenter. Om misstag görs kommer cementmassan inte att uppfylla de egenskaper som deklareras av tillverkaren.

Bild
Bild

Översikt av arter

Mjukningsmedel för cement klassificeras enligt flera kriterier. De skiljer sig åt i sammansättning, syfte och ett antal andra parametrar. För att välja ett lämpligt ämne bör du i detalj studera alla typer av tillsatser som erbjuds av tillverkare.

Efter sammansättning

Mjukgörande tillsatser är organiska och oorganiska. Några av de säkraste och mest miljövänliga ämnena övervägs vid tillverkning av vilka olika polymerer och silikoner används . Dessa lösningar har ingen lukt, så de läggs ofta till cementkompositionen för bygg- och reparationsarbete inomhus. Effekten av silikon- och polymertillsatser syftar till att förbättra blandningens rörlighet och öka den färdiga betongens vattentäthet.

Bild
Bild

Nästa typ av mjukningsmedel tillverkas på basis av ytaktiva ämnen . De är tillverkade av tekniska lignosulfonater. På grund av dessa komponenter hjälper tillsatserna till att minska förbrukningen av cementmassa, öka frostbeständigheten och öka vattenbeständigheten.

Bild
Bild

Den sista typen är tillsatser som innehåller polykarboxylatkomponenter . Sådana mjukgörande medel rekommenderas för konstruktion av olika massiva monolitiska strukturer. Polykarboxylatkompositionen hjälper till att öka lagringstiden för den färdiga arbetslösningen.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Det finns snävt riktade mjukgörare till salu. Som regel är dessa monotillsatser med en egenskap.

Med accelererande handling . Sådana mjukningsmedel hjälper till att påskynda processen för hydrering av cementuppslamningen. Oftast används de vid fyllning av konstgjorda reservoarer, simbassänger.

Accelererande tillsatser rekommenderas för användning vid låga temperaturer.

Bild
Bild

Fördröjande mjukgörare . Dessa tillsatser innehåller komponenter som saktar ner hydratgraden för den färdiga betongmassan. Det är lämpligt att använda dem vid transport av lösningen över långa avstånd.

Bild
Bild

Frostskydd . Formuleringar för användning på vintern. De hjälper till att öka frostbeständigheten hos arbetsblandningen. Tack vare införandet av frostskyddsmedel i cementmurbruk är det möjligt att arbeta med betong vid temperaturer upp till -25 grader samtidigt som den färdiga betongkonstruktionens driftsegenskaper bibehålls. Verkningen av mjukningsmedel som ingår i denna grupp syftar till riklig avdunstning av fukt under lösningens mognad.

Bild
Bild

Air-entraining . Dessa typer av mjukgörare ökar betongens motståndskraft mot extremt låga temperaturer. När de väl är i lösning orsakar de en kemisk reaktion där det sker en riklig utveckling av syre. De bildade luftbubblorna fördelas jämnt över dess volym när blandningen omrörs. Den härdade betongmassan med hjälp av en luftintagen mjukningsmedel motstår sprickbildning i kylan.

Bild
Bild

Förutom monokompositioner erbjuder tillverkarna superkomponenter med flera komponenter … De innehåller flera aktiva substanser, på grund av vilka de har en multidirektionell effekt.

Bild
Bild

Med handlingens styrka

Mjukgörare är indelade i 4 grupper. Till försäljning finns "svaga" tillsatser avsedda för konstruktion av små konstruktioner. De är gjorda på basis av organiska komponenter.

Bild
Bild

" Medium" effekt mjukgörare är avsedda att lägga grunden … De innehåller lignosulfonater, vilket ökar rörligheten för den färdiga lösningen. Tack vare denna funktion bidrar de till att stärka grundtätningens egenskaper.

Bild
Bild

" Starka" tillsatser är gjorda av akrylater och lignosulfater . De ökar betongmassans plasticitet från P1 till P4. Bidra till att förbättra staplingen av blandningen under vibrationer.

Det rekommenderas att använda dem för kitt, golv, beläggningsstenar, bandfundament.

Bild
Bild

Kosttillskott är också "superpotenta ". Deras produktion kräver svavelsyra, naftalen och formaldehyd. Mjukgörare baserade på dessa komponenter ökar löslighetens plasticitet till P5, utan att minska den färdiga monolitens hållfasthetsegenskaper.

Bild
Bild

Populära produkter

Tillverkare erbjuder ett brett utbud av mjukgörare för cement. Följande typer av kosttillskott har visat sig bäst.

Sika Sikament BV-3M . Universal mjukgörare för arbete med cementblandningar. Tack vare dess användning minskar materialförbrukningen och kvaliteten förbättras. Tillsatsen finns i flytande form i 5 och 1 liters behållare.

Bild
Bild

Superplasticizer Cemmix CemPlast för att putsa ytan, för att ordna golv och installera golvvärme. Främjar en ökning av rörlighet för cementkompositionen, minskar avsevärt arbetskostnaderna i samband med bearbetning och läggning av betong. Flytande tillsats Cemmix CemPlast förpackas i 5 och 1 liters plastburkar.

Bild
Bild

" Frostskydd" från "Plitonit" -företaget . Det är en brun vätska, faroklass 4. Tillverkad i enlighet med GOST 12.1.007. Vid produktion används lignosulfonater och salter av oorganiska syror. Tillsatsen rekommenderas för användning vid negativa temperaturer som inte är lägre än -25 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isomat Plastiproof - vattentätande mjukgörare för betong från en grekisk tillverkare. Det latexbaserade flytande tillsatsen hjälper till att öka vattentätningen av den färdiga betongstrukturen och murbrukets plasticitet.

Kompatibel med alla märken av Portland cement.

Bild
Bild

Inhemska och utländska tillverkare erbjuder mjukningsmedel inte bara för cementbruk, utan också för polymermassor avsedda för:

  • gjutning av plast- och PVC -produkter;
  • tillverkning av gummi, olika plåtmaterial;
  • produktion av filmer, linoleum och andra produkter.

Tillsatsen av sådana ämnen hjälper till att förbättra den färdiga produktens tekniska egenskaper, liksom dess prestanda.

Bild
Bild

Ett av de mest populära läkemedlen är DOP (dioktylftalat) . Det är en kemisk substans för polyuretan och polyvinylklorid. DOP är en giftig vätska som kan antändas vid uppvärmning och bilda frätande ångor. Ämnet är av högsta, första och andra klass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa populära mjukgörare är DBP (dibutylftalat) . Det hjälper till att öka gjutningens elasticitet, vilket leder till stabilitet hos den färdiga produkten till olika typer av mekanisk spänning. Den flytande tillsatsen används för kallt porslin och polymerer.

Det används ofta vid tillverkning av färger och andra färger och lacker, nagellack.

Bild
Bild

Populära mjukgörande tillsatser inkluderar dioktyladipat (DOA) . Det används ofta vid tillverkning av olika PVC -produkter. Ämnet är giftfritt, på grund av vilket det används vid tillverkning av vissa efterbehandlingsmaterial, filmer för livsmedelsförpackningar.

Bild
Bild

Populära mjukgörare för mjuk PVC inkluderar DINP (diisononylftalat) . Det är lätt flyktigt. Det är en flytande, färglös, luktfri substans med låg svettning.

Tack vare användningen av tillsatsen producerar tillverkare PVC -produkter med god frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används de?

Mjukningsmedel används inom byggbranschen för arbete inom eller utanför lokalerna. De läggs till betongmassan när man lägger olika typer av fundament. Vid användning av specialiserade tillsatser erhålls en tätare och starkare cementstruktur utan luftrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av mjukgörare är relevant inom olika områden

För puts . Massan är gjord av cement, kalk, gips, vatten, fyllmedel och andra komponenter. Den färdiga lösningen är tung, tjock och oelastisk. Med tillägg av en mjukgörare blir DSP (cement-sandblandning) mer "smidig", bekväm att använda och ekonomisk när det gäller förbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För beläggning av plattor . Sådana produkter används för stenläggning av trädgårdsvägar, trottoarer, anläggningsparker, för dekorering av personliga tomter och för andra ändamål. Plattorna är gjorda på basis av cement, sand, vatten, grus.

Tillsatsen av mjukgörande tillsatser hjälper till att öka blandningens rörlighet och öka lösningens motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar och frost.

Bild
Bild

För injektering . Tack vare tillsatsen av en mjukgörare till injekteringsblandningarna blir de formade lederna mer nötningsbeständiga och mindre benägna att förorenas. Massan med tillsatser blir absolut fuktbeständig, den är inte känslig för skador av svampar och mögel.

Bild
Bild

För kakellim . Mjukgörare gör massan mer bekväm att använda genom att förbättra dess vidhäftningsegenskaper. Murverk med förbättrade tillsatser kan användas för olika typer av kakel, medan alla byggmaterial kan fungera som en bas.

Bild
Bild

För lera för att förbättra dess bindande egenskaper och kompensera för bristerna i lermassan (till exempel snabb stelning, sprickbildning).

Bild
Bild

Mjukgörande tillsatser används ofta vid golvläggning . Deras användning gör att du kan spara byggmaterial, för att få en platt platta av hög kvalitet utan luftfickor, sprickor och andra defekter.

Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Det är nödvändigt att använda alla typer av mjukgörare i strikt överensstämmelse med instruktionerna från tillverkaren. Annars kan kvaliteten på arbetsmassan eller den färdiga lösningen försämras.

Bild
Bild

Allmänna rekommendationer:

  • överensstämmelse med en strikt andel ingredienser (doseringen av mjukgöraren anges av tillverkaren på förpackningen);
  • med hjälp av en ren behållare för utspädning av lösningen;
  • produktion av arbetsmassan vid en positiv omgivningstemperatur;
  • användning av personlig skyddsutrustning vid arbete med mjukgörare;
  • häckar långt från öppen eld.

Före användning måste du först späda ut tillsatsen i vatten . Det rekommenderas inte att använda utgångna mjukgörare. Överensstämmelse med tekniken för tillverkning av lösningen, dosering och regler för användning av mjukgöraren bidrar till att få en blandning som är lätt att använda med utmärkta tekniska och operativa egenskaper.

Rekommenderad: