Mjukgörare För Betong: Hur Man Gör Dem Själv? Granskning Av Vätska För Sandbetong, Golvvärme Och Andra Typer Av Produkter För Olika ändamål. Deras Sammansättning Och Konsumtion

Innehållsförteckning:

Video: Mjukgörare För Betong: Hur Man Gör Dem Själv? Granskning Av Vätska För Sandbetong, Golvvärme Och Andra Typer Av Produkter För Olika ändamål. Deras Sammansättning Och Konsumtion

Video: Mjukgörare För Betong: Hur Man Gör Dem Själv? Granskning Av Vätska För Sandbetong, Golvvärme Och Andra Typer Av Produkter För Olika ändamål. Deras Sammansättning Och Konsumtion
Video: BADRUM 1 NYTT BADRUM 4 GJUTA GOLV 2024, April
Mjukgörare För Betong: Hur Man Gör Dem Själv? Granskning Av Vätska För Sandbetong, Golvvärme Och Andra Typer Av Produkter För Olika ändamål. Deras Sammansättning Och Konsumtion
Mjukgörare För Betong: Hur Man Gör Dem Själv? Granskning Av Vätska För Sandbetong, Golvvärme Och Andra Typer Av Produkter För Olika ändamål. Deras Sammansättning Och Konsumtion
Anonim

Med utvecklingen av teknik som används i modern konstruktion är fler och fler människor angelägna om att lära sig om mjukgörare för betong. Först och främst är det värt att påminna om att detta material är en blandning som innehåller cement, sand, grus och vatten. Samtidigt var utvecklarnas huvuduppgift att skapa tillsatser som kan göra betonglösningen mer plast.

Deras användning kan avsevärt förbättra betongens prestandaegenskaper.

Bild
Bild

Särdrag

Värdet av mjukgörare för betong kan knappast överskattas. De låter dig minimera de negativa effekterna av externa faktorer på lösningen, samt förbättra kvaliteten avsevärt . Användningen av flytande tillsatser, inklusive för tillverkning av sandbetong, underlättar arbetet. Vi pratar särskilt om läggning av färdiga blandningar i formen.

Med hänsyn till handlingsprincipen är mjukgörare uppdelade i hydrofila och vattenavvisande . Den första sorten kännetecknas av hög vätbarhet. Den andra typen är utformad för att maximera mättnaden av betongblandningen med luft. I modern konstruktion har mjukgörare som tillsatser länge blivit en oumbärlig komponent i de flesta lösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta tillvägagångssätt förklaras fullt ut av några tydliga fördelar

  1. Först och främst pratar vi om att maximera slutproduktens plasticitet. Detta i sin tur förenklar användningen av betong och murbruk kraftigt, eftersom de hälls till och med på de mest otillgängliga platserna när man skapar strukturer med ökad styrka.
  2. Den andra fördelen med moderna mjukningsmedel är en betydande minskning av förbrukningen av byggmaterial. Tack vare användningen av sådana effektiva tillsatser är det möjligt att spara pengar. För att kontrollera är det värt att jämföra förbrukningen av cement vid tillverkning av betong med och utan tillsatser. Det är viktigt att mängden använt cement i det första fallet blir mindre med nästan 17 procent.
  3. Mjukningsmedel ökar betongens hållfasthet med i genomsnitt 25 procent.
  4. Användningen av de beskrivna tillsatserna, på grund av vilken lösningen blir mer flytande och elastisk, tillåter användning av specialiserade installationer vid hällning. Sådan utrustning, som är baserad på betongpumpar, används i stor utsträckning, till exempel vid konstruktionen av monolitiska strukturer.
  5. En flytande blandning, kännetecknad av förbättrad vidhäftning, är om nödvändigt nödvändig för att fylla i de förstärkta elementen i framtida strukturer.
  6. Förekomsten av högkvalitativa mjukgörare av olika typer gör det möjligt att multiplicera densitetsnivån för betonglösningen. Det är också viktigt att ta hänsyn till att strukturer gjorda av liknande material skiljer sig från sina motsvarigheter i maximal vattenbeständighet.
  7. På grund av den minimala närvaron av fukt i lösningar med mjukgörare skapas frostbeständiga strukturer. Det handlar också om att minimera risken för sprickor över tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att användningen av de övervägda tillsatserna avsevärt ökar härdningstiden för betong. I vissa situationer kan detta vara ett stort problem.

Lösningen är som regel tillsats av speciella tillsatser till blandningen, som fungerar som reaktionsacceleratorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Moderna tillsatser som ökar byggnadsblandningens plasticitet, med hänsyn till deras sammansättning, är indelade i organiska och oorganiska. Om vi tar hänsyn till klassen av deras syfte, kan två kategorier urskiljas.

  1. Monoadditives, som är lösningar med snävt riktade åtgärder. Man bör komma ihåg att de ofta kännetecknas av biverkningar.
  2. Komplexa tillsatser som kombinerar flera enkomponentslösningar som effektivt neutraliserar alla negativa effekter på betongblandningen. Detta bidrar i sin tur till en betydande utvidgning av omfattningen.

De mjukgörare som för närvarande finns på marknaden kan också delas in i flera grupper:

  • föreningar av ytaktiva komponenter som har en hydrofil-hydrofob effekt;
  • blandningar av elektrolyter och ytaktiva ämnen, som effektivt påskyndar stelningsprocessen;
  • superplastikatorer med förbättrad luftintagande effekt;
  • förstärkta tillsatser som används vid tillverkning av betong för läggning i en aggressiv miljö.

Det är viktigt att ta hänsyn till att de beskrivna blandningarna kan framställas i form av en suspension, vätska, pasta och även ett kristallint pulver.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenreducerande

Denna kategori av tillsatser skiljer sig från andra typer i första hand genom att ge möjlighet till betydande vattenbesparingar vid framställning av en betongblandning. Vi pratar förresten om att minska förbrukningen med 5-20 procent.

Dessutom ökar sådana mjukningsmedel betongens vattenresistens, hållfasthet och frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stabiliserande

Representanter för denna kategori har en unik förmåga att bevara lösningarnas rörlighet så länge som möjligt. Detta gäller också deras enhetlighet. Sådana egenskaper är mest relevanta för långsiktig transport av betongblandningar, deras pumpning och direktläggning.

Samtidigt förhindras deras skiktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Härdande acceleratorer

Dessa tillsatser minskar effektivt betonghärdningstiden (upp till 25%). Det är viktigt att ta hänsyn till det under den första dagen får lösningen 20% mer styrka än märkeslösningen . Sådana tillsatser används som regel i industrier för att påskynda bildandet av betongprodukter, såväl som vid konstruktion under konstruktion av konstruktioner vid negativa temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Retarders

Dessa komponenter är relevanta för stora mängder betong. Med deras hjälp kan du avsevärt minska antalet leder, kallade arbetssömmar.

Dessutom krävs förlängning av inställningsintervallen för betongblandningar om långa och frekventa pauser görs i arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenavvisande

Representanter för denna kategori främjar den aktiva medbringningen av luftbubblor. De senare är jämnt fördelade genom blandningen och sänker parallellt ytspänningen för vattnet i den . Som ett resultat ökar rörligheten och plasticiteten hos betonglösningen med ökad vattenavvisande yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ledande tillverkare och deras produkter

För närvarande erbjuder många företag sina produkter inom motsvarande marknadssegment. De nuvarande värderingarna av mjukgörarmärkenas popularitet hjälper till att navigera i en sådan sort. Med tanke på hela listan med kriterier kan man särskilja industrins tydliga ledare.

  • Roskhimprom -en grupp företag som grundades för nästan 20 år sedan i Rostov-on-Don och specialiserar sig nu på råvaruförsörjning för företag som driver vibrocasting- och vibropressningsanläggningar.
  • Corporation "TECHNONICOL ", som är en av ledarna i betyget för internationella tillverkare av byggmaterial.
  • Alligator - ett företag som grundades 1959. För närvarande är företaget specialiserat på tillverkning av moderna byggnadsblandningar och lackmaterial. Produkter av detta märke efterfrågas i många länder runt om i världen.

Mjukgörare för betonglösningar "Optimist" S-3 förtjänar särskild uppmärksamhet. Detta är en populär och beprövad mjukgörande tillsats. Det används ofta vid tillverkning av monolitiska och prefabricerade betongkonstruktioner av varierande komplexitet.

Oftast fungerar denna mjukgörare som en komponent i lätt, tung och cellbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Användningen av moderna mjukgörare, inklusive de som läggs till sandbetong, ger en verklig möjlighet att avsevärt minska produktionskostnaderna. Naturligtvis , glöm inte att öka prestanda för de beskrivna byggnadsblandningarna . Moderna tillverkare presenterar på marknaden mer än ett brett utbud av tillsatser med olika egenskaper.

Numera används mjukgörare i stor utsträckning både på stora byggarbetsplatser och företag som tillverkar betongvaror och i småhusbyggande . Sådana tillsatser är relevanta när man häller fundament av alla konfigurationer, golvunderlag och golvvärme. Förresten, mjukgörande tillsatser behövs ofta för gips och andra byggnads- och efterbehandlingsmaterial. Vilket tillsatsmedel som bäst används kan bestämmas med hänsyn till syftet med själva betongen.

En av de avgörande tillämpningspunkterna för mjukgörare är deras förmåga att effektivt minska koncentrationen av vatten. Detta är mest relevant för den monolitiska konstruktion som är populär idag.

Dessutom används tillsatser för att erhålla frostbeständiga konstruktionselement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag används mjukgörande tillsatser aktivt vid hällning:

  • golvbeläggningar;
  • block av olika former och storlekar;
  • gränser;
  • pelare;
  • plattor;
  • kolumner;
  • fontäner.

Alla listade produkter kännetecknas av maximal hållfasthet, vattenbeständighet och lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Med hänsyn till kostnaden för de beskrivna tillsatserna försöker många minska kostnaderna och ersätta dem med billigare analoger. I det här fallet pratar vi om att göra en mjukgörare med egna händer . Det är värt att notera att, med förbehåll för proportioner och instruktioner för beredning av tillsatsen, kommer betong att få alla nödvändiga egenskaper. Hemlagade blandningar görs med flytande tvål, hårschampo eller tvättpulver löst i vatten.

Förresten, innan de första mjukgörarna och kemikalierna uppträdde, ökade prestanda för murbruk och betong genom att tillsätta äggvitor . Detta gjorde det möjligt att maximera hållfastheten hos blandningarna.

Mängden mjukgörare för dess självberedning bestäms med hänsyn till lösningen till vilken den kommer att tillsättas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så när du kombinerar en påse cement med expanderad lera måste du tillsätta cirka 200 ml tvålösning. Som ett resultat kommer det att vara möjligt att ge motståndskraft mot stelning inom 3 timmar . Det är viktigt att komma ihåg att flytande tvål måste tillsättas i det första stadiet av betongarbetet. Annars blandas expanderad lera ojämnt, på grund av vilken betong kommer att förlora sina nyckelegenskaper.

Med alla fördelar har tvålösningar en viktig nackdel . I det här fallet talar vi om den nästan oundvikliga bildandet av skum när alla komponenter kombineras. Detta gäller särskilt om en betongblandare används. Problemet är dock inte kritiskt, eftersom arbetet kan påbörjas omedelbart efter att skummet har lagt sig.

Ett annat sätt att förbereda en tillräckligt effektiv mjukgörare är att använda hydratiserad kalk . Denna blandning gör varje lösning så klibbig och elastisk som möjligt.

Förresten, förenkling av kalk till murbruk för murverk förenklar hela processen och bidrar till en jämn fördelning av blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Användningen av mjukgörare, både industriellt och oberoende, regleras av tydliga instruktioner. För att undvika problem bör följande viktiga punkter beaktas:

  • komponenten introduceras i processen att tillsätta vatten, och samtidigt måste den vara i ett helt upplöst tillstånd;
  • dosen per 1 m3 bör övervakas noggrant;
  • hemlagade tillsatser i torra och upplösta former införs med en hastighet av upp till 150 respektive 250 g för varje påse cement;
  • beredning av lösningen är önskvärd att utföra under förhållanden med positiv temperatur;
  • Det är nödvändigt att övervaka den maximala renheten för alla behållare som används.
  • ämnen som har gått ut är starkt avskräckta.

Nu finns mjukgörare till försäljning i form av:

  • pulver;
  • koncentrat (flytande);
  • färdiga lösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ur ekonomisk synvinkel är det första alternativet mer lönsamt. Vid utspädning av pulver är det nödvändigt att observera proportionerna som anges på förpackningen eller i instruktionerna. Denna process innehåller vissa steg.

  1. Värm det erforderliga rena vattnet till en temperatur i intervallet 70 till 90 grader.
  2. Tillsätt pulvret under konstant omrörning tills det är helt upplöst.
  3. Låt lösningen infunderas i flera timmar med omrörning ibland.
  4. Lägg till ytterligare anslutningar om det behövs.
  5. Rör om den beredda blandningen noggrant innan du tillsätter den i vattnet.
  6. Lägg till mjukgörande tillsats som är klar att använda. Nyckelpunkten är att den måste injiceras uteslutande i vattnet för lösningen, och inte i den färdiga betongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att hållbarheten för ett upplöst mjukningsmedel är betydligt kortare än för en pulverformig produkt. Man bör också komma ihåg att den upprepade introduktionen av tillsatsen inte påverkar dynamiken i styrkaökning. Beräkningen av konsumtionen av tillsatser utförs med hjälp av speciella tabeller som tillverkats av tillverkare.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt säkerheten vid arbete med de beskrivna tillsatserna . Detta är viktigast när man arbetar med kraftfoder. I sådana fall måste gummihandskar, andningsskydd och skyddsglasögon användas. Om läkemedel kommer på huden måste de snabbt tvättas av med rikligt med helst rinnande vatten.

Om det kommer till kontakt med slemhinnor bör du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Rekommenderad: