Mjukgörare För Beläggningsplattor: Hur Mycket Ska Läggas Till Cementmurbruk Och Vad Ska Man Byta Hemma? Vad Det är? C-3 Och Annan Mjukgörare

Innehållsförteckning:

Video: Mjukgörare För Beläggningsplattor: Hur Mycket Ska Läggas Till Cementmurbruk Och Vad Ska Man Byta Hemma? Vad Det är? C-3 Och Annan Mjukgörare

Video: Mjukgörare För Beläggningsplattor: Hur Mycket Ska Läggas Till Cementmurbruk Och Vad Ska Man Byta Hemma? Vad Det är? C-3 Och Annan Mjukgörare
Video: The easiest way to clean thinset mortar from tile 2024, April
Mjukgörare För Beläggningsplattor: Hur Mycket Ska Läggas Till Cementmurbruk Och Vad Ska Man Byta Hemma? Vad Det är? C-3 Och Annan Mjukgörare
Mjukgörare För Beläggningsplattor: Hur Mycket Ska Läggas Till Cementmurbruk Och Vad Ska Man Byta Hemma? Vad Det är? C-3 Och Annan Mjukgörare
Anonim

Som en del av beläggningsplattor förenklar mjukningsmedlet läggningen av materialet, vilket gör det mer motståndskraftigt mot yttre påverkan. Dess närvaro ökar plattornas styrka och hållbarhet under drift. Låt oss ta reda på mer om den här användbara komponenten som du kan göra själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Sammansättningen av utomhusplattor, känd för sin motståndskraft mot fukt, låga temperaturer och mekanisk belastning, innehåller flera komponenter - krossad sten, grus, sand och cement. Men samtidigt innehåller den alltid en mjukgörare för beläggning av plattor, vilket ökar materialets kvalitet, tekniska och operativa egenskaper.

  • Tillsatsen är nödvändig för att härda plattan - på grund av dess närvaro ökar styrkan med 25%. Dessutom minskar det strukturens porositet, vilket inte bara är en defekt utan också gör beläggningsytan mindre tillförlitlig.
  • Med en mjukgörare är det möjligt att minska förbrukningen av vatten med 35% och av cementblandningen med nästan 15% ., och härdningen av betong går snabbare.
  • Tillsatsens universella sammansättning för tillverkning av utomhusplattor ökar deras frostbeständighet , Samtidigt förbättras hydratiseringen av den flytande amorfa cementmorteln vid temperaturer under noll, den stelnar och hårdnar snabbare. Detta möjliggör installation i kallt väder.
  • Mjukningsmedlet hjälper till att öka betongens flytbarhet … Detta är en viktig parameter för kakelmaterialet, eftersom det underlättar installationen och bildandet av en monolitisk beläggning är av högre kvalitet. Denna användbara komponent för tillverkning av beläggningsmaterial möjliggör installation på horisontella och vertikala underlag, vilket eliminerar processen med vibrationsläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkomponenterna i mjukgörarens sammansättning är polymera och mineraliska ämnen samt ytaktiva ämnen . Vid användning av ett sådant fyllmedel är plattans yta slät, fri från defekter, oegentligheter och flisbildning utesluts, ingen utblåsning bildas på grundval av produkten, den planerade färgen på beläggningsplattorna bevaras.

Drift på vintern påverkar inte materialets struktur på något sätt, det kommer inte att spricka och hållbarheten kommer att öka avsevärt.

Bild
Bild

Vad är dem?

Beroende på sammansättningen är mjukgörare indelade i flera kategorier, på grund av detta kan egenskaperna för varje produkt skilja sig avsevärt. Sådana produkter tillverkas i fabriker i olika former och tillverkas med speciell teknik.

Det finns multifunktionella mjukgörare för betong, vars sammansättning innehåller de komponenter som är nödvändiga för att förbättra nästan alla kakelegenskaper. Men det finns också högspecialiserade tillsatser som ökar vissa viktiga parametrar för ett byggmaterial.

Hjälpämnen för att öka kakelbeständigheten hos kaklet.

Bild
Bild

Aktivatorer vilket bidrar till den snabba uppsättningen hållfasthet för betongblandningar. De ökar plattornas motståndskraft mot yttre mekanisk kompression, minskar exponeringstiden och påskyndar produktionsprocessen för ett material av en viss kvalitet. Samtidigt ökar betongens konstruktionsstyrka i beläggningsplattans sammansättning, dess sårbarhet för effekterna av vatten och frost.

Bild
Bild

Modifierare - komponenter som stärker produkternas sammansättning, samtidigt som de hjälper till att upprätthålla rörligheten hos betonglösningen, vilket är viktigt för den mest enhetliga distributionen.

Bild
Bild

Komplexa tillskott som förbättrar murbrukens struktur och dess parametrar, vilket har en positiv effekt på alla egenskaper hos det motstående materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg separat om fyllmedel C-3 , konstruerad för självkomprimering av murbruk under tillverkning av kakelbyggnadsmaterial. Dess applikation hjälper till att klara sig utan vibrokomprimering.

Bild
Bild

Det finns två typer av mjukgörare efter typ. Flytande kan användas för tillverkning av plattor, vars installation sker under de kalla och varma årstiderna. Torr typ av fyllmedel är vanligtvis avsedd att användas vid temperaturer från –2 grader och lägre.

Således är den bästa mjukgöraren en komposition som väljs korrekt med hänsyn till arbetsvolymen och driftsförhållandena, och en eller annan typ av mjukningsmedel läggs nödvändigtvis till en vibropressad platta för utomhusbruk.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Speciella tillsatser i form av pulver eller vätska bör tillsättas till cementuppslamningen enligt den ordning som anges i tillverkarens instruktioner. För gatubeläggningsstenar tillhandahålls en viss mängd och andel av alla komponenter. Om mjukgöraren är gjord i form av ett pulver måste den först spädas med vatten, men tillsatsen kan införas i betongblandaren när andra ingredienser blandas med vatten.

Låt oss i detalj överväga receptet för att använda en torr modifierare

  • Det är nödvändigt att späda ut tillsatsen i vatten … Om det är C-3, bör dess koncentration inte vara mer än 38%. I detta fall är bygghastigheten för förhållandet vatten och pulver 2: 1.

  • Sedan förbrukningen av lösningen för förtjockning av betongen bestäms .
  • Upplöst mjukgörare hälls i vatten och cement tillsätts till det .
  • Komponenterna skickas till betongblandaren . Det återstår att vänta på blandning av hög kvalitet tills fullständig homogenitet.

Den flytande tillsatsen blandas i en lämplig behållare och tillsätts sedan till vattnet i rätt mängd och blandas noggrant. Lösningen hälls i trumman i en betongblandare, varefter cement och fyllmedel placeras där. Det är dock värt att veta att en överdriven mängd mjukningsmedel som införs i kompositionen kan öka betongblandningens härdningstid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan ersättas hemma?

För tillverkning av utomhusplattor kan du istället för mjukgörare använda improviserade verktyg som finns i varje hem.

Lämplig som tillsats:

  • vanlig slakad lime;
  • kakellim;
  • polyvinylacetatlim (PVA);
  • olika tvättmedel - tvål, tvättpulver, diskmedel eller schampo;
  • någon skumstabilisator.

Oftast används tvättmedel för detta ändamål - de är en bra ersättning för speciella tillsatser, men det är viktigt att korrekt beräkna deras mängd. Pulver eller tvål är perfekt när du använder cement och expanderad lera, men du måste lägga till dem i arbetsblandningen omedelbart innan du häller i formar. En slät yta kan också uppnås genom att lägga kalk i betongen.

Rekommenderad: