Jord För Anthurium: Vad är Sammansättningen Av Den Färdiga Jorden Som Behövs För Dess Transplantation? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Anthurium: Vad är Sammansättningen Av Den Färdiga Jorden Som Behövs För Dess Transplantation? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer Hemma?

Video: Jord För Anthurium: Vad är Sammansättningen Av Den Färdiga Jorden Som Behövs För Dess Transplantation? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer Hemma?
Video: BEST Potting Soil MIX for Anthurium Plant? 2024, Maj
Jord För Anthurium: Vad är Sammansättningen Av Den Färdiga Jorden Som Behövs För Dess Transplantation? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer Hemma?
Jord För Anthurium: Vad är Sammansättningen Av Den Färdiga Jorden Som Behövs För Dess Transplantation? Hur Man Gör Ett Underlag Med Egna Händer Hemma?
Anonim

Fantastiska anthuriums (ett annat namn - "manlig lycka") har med rätta vunnit kärleken hos växtförädlare för deras exotiska utseende, ursprungliga form och färg på blommor. Men eftersom de är mycket nyckfulla växter kräver dessa vintergröna exotiska särskilda villkor för internering och extremt noggrann vård . Så det är nödvändigt att välja jord för anthurium i enlighet med deras påståenden, med uppmärksamhet på både jordblandningens sammansättning och egenskaper.

Bild
Bild

Allmänna krav

Den naturliga livsmiljön för anthurium är tropikerna och subtropen, vilket är nästan omöjligt att återskapa i en stadslägenhet. Av denna anledning föredrar erfarna odlare att odla dessa exotiska växter i rymliga terrarier, där konstant fuktighet och värme upprätthålls. I sin naturliga miljö växer de flesta anthuriumarter på träd och under träd och vilar sina rötter på skogsbotten.

Genom att tränga in i skiktet av ruttnat organiskt skräp (löv, grenar, frukter, barkfragment) ger näring åt växterna och ger den allt som behövs för tillväxt och utveckling.

Bild
Bild

I en stadslägenhet eller ett hus för anthurium bör förutsättningar skapas, så nära sin naturliga livsmiljö som möjligt . Vanlig trädgårdsmark för odling av detta exotiska är inte lämpligt. I täta och dåligt permeabla jordar, som anthurium inte gillar och inte tål, börjar dess rötter ruttna på grund av brist på luft och hög luftfuktighet.

Universell jord, som normalt uppfattas av många inomhusväxter, är inte heller lämplig.

Bild
Bild

Dessa nyckfulla sissies behöver en milt sur jord som har följande egenskaper:

  • andningsförmåga
  • fuktpermeabilitet;
  • lätthet;
  • löshet;
  • miljövänlighet.
Bild
Bild

Den rekommenderade halten av jordens surhet, som anthurium tolererar normalt, varierar från 5, 5 till 6 pH.

För att säkerställa normal luft- och fuktcirkulation dräneringselement och stora fraktioner av naturligt ursprung måste finnas i underlaget.

Vad ska kompositionen vara?

Den nödvändiga listan över jordblandningskomponenter som passar dessa nyckfulla växter finns i substrat för orkidéer. Båda dessa representanter för exotisk flora är mycket lika i sina krav på vård och underhåll.

För deras fulla tillväxt och utveckling är det viktigt så att jorden dräneras, ger syretillgång till rötterna, innehåller ett tillräckligt antal luftfickor och låter fukt passera väl , men det skulle inte torka ut.

Bild
Bild

Vanligtvis innehåller de flesta av de jordblandningar som rekommenderas för plantering och odling av anthurium flera grundläggande komponenter

  • Torv ger svag syra. Det ger underlaget luftighet och lätthet, och berikar också dess tillförsel av näringsämnen, mikro- och makroelement.
  • Torva - en ingrediens av organiskt ursprung, tack vare vilken jordblandningen får porositet, fukt och luftgenomsläpplighet.
  • Sand - en komponent som gör underlaget lätt. På grund av närvaron av sand i jordblandningen stagnerar inte överflödig fukt i grytan och jorden tårta inte.
  • Bladmark - en värdefull komponent som ger sprödhet och näringsvärde för substratet. Dess huvudelement är halvförfallet trädlöv, på grund av vilket jorden har en lämplig svagt sur reaktion.
  • Sphagnum mossa - en vanlig komponent av substrat för exotiska växter. Det ger luftighet till jordblandningen, passerar vatten väl och bibehåller samtidigt optimal fukt vid rötterna. Dess närvaro i underlaget ger enklare och bekvämare överlevnad för unga växter.
  • Övermogna nålar - en värdefull komponent i svagt sura jordblandningar. Det ger underlaget en lösare och lättare struktur, har en bra effekt på surheten och förhindrar också skador på växter genom svampinfektioner och kloros.
  • Kompost - sönderdelade organiska rester som används för att öka substratets fertilitet. I sin rena form är komponenten aggressiv, därför används den endast som en del av blandningar.
  • Träkol - en användbar organisk komponent som ökar substratets skyddande egenskaper. Den används som en del av en jordblandning för bättre dränering, fukt och luftgenomsläpplighet samt för att förebygga svampinfektioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

För att plantans rötter ska få tillräckligt med luft är det lämpligt att transplantera anthurium i jordblandningar som innehåller dränering. Följande används vanligtvis som dräneringselement:

  • tegelflis;
  • krossad expanderad lera;
  • små flodstenar eller spillror.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dräneringsskiktet måste nödvändigtvis täcka krukans botten, vilket säkerställer naturlig dränering av överflödigt vatten genom dräneringshålen.

När du planerar att transplantera ditt exotiska husdjur till en självberedd jordblandning bör du vara uppmärksam på en så värdefull komponent som barken av barrträd. Tallbarkfragment är grundelementet i substrat för orkidéer. Många blomsterodlare använder den vid beredning av jordblandningar för anthurium.

Den krossade barken gör underlaget lätt, fuktgenomsläppligt och löst. Den bibehåller en konstant svag syra, förhindrar utvecklingen av sjukdomar i rotsystemet.

Bild
Bild

Urval av färdig jord

Trots det stora utbudet av färdiga substrat i trädgårdsbutiker är det inte så lätt att välja en jordblandning speciellt för växter från Aroid-familjen. Vissa tillverkare har dock fortfarande jordbruksprodukter avsedda för inomhusväxter med ökade krav på luftgenomsläpplighet och fuktkapacitet.

  • " Forpro "-ett välkänt varumärke som tillverkar färdiga jordblandningar specifikt för anthurium. Huvudkomponenterna i detta substrat är björkol, torv med hög myr, lärkbark och perlit. Denna komposition är tillräckligt för att mjuka exotiker ska må bra, få tillräckligt med näringsämnen och utvecklas fullt ut.
  • Rikt land -ett stort varumärke som erbjuder konsumenter färdiga markblandningar av hög kvalitet för anthurium. Substrat av detta märke är välbalanserade, har den nödvändiga surhetsgraden: 4, 5–5, 5 pH. Det höga innehållet av organiska komponenter i sådana blandningar skapar optimala förutsättningar för tillväxt och blomning av exotisk "manlig lycka".
  • " Auricas trädgårdar " - ett populärt handelsvarumärke bland trädgårdsmästare som producerar färdiga substrat och substratkomponenter för representanter för Aroid-familjen, som inkluderar anthurium. Sammansättningen av substratblandningen av detta märke inkluderar torvmark, tallbark och nålar, sphagnum och sand. För att ge nyckfulla exotiker de bästa levnadsvillkoren berikar tillverkaren sina blandningar med komplexa mineral- och kaliumgödselmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder du underlaget själv?

Det är inte alltid möjligt att i butiker hitta den nödvändiga färdiga jordblandningen avsedd för växter av Aroid-familjen. I det här fallet skaffar erfarna blomodlare de nödvändiga komponenterna för framställning av ett balanserat, lätt surt substrat hemma. Ett av de enklaste sätten att förbereda en lämplig komposition för nyckfulla exotiker innebär att blanda följande komponenter:

  • jordblandning för azalea;
  • substrat för orkidéer;
  • vitmossa;
  • krossat kol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En jordblandning har visat sig bra, vars komponenter är lätta att hitta under naturliga förhållanden. Dessa inkluderar:

  • torv;
  • lövhumus;
  • granbarr.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter som samlats in i naturliga förhållanden måste bearbetas. Torv och lövhumus ångas, nålarna tvättas med kokande vatten och behandlas sedan med en lösning av kaliumpermanganat och preparatet "Fundazol".

Om ingredienserna för beredning av substratet inte kan köpas kan du använda receptet för en universell jordblandning lämplig för representanter för Aroid -familjen. För att förbereda det måste du blanda vanlig blomsterjord, avsedd för inomhusväxter och hackad tallbark. Vanlig blomsterjord innehåller en stor mängd torv, vilket ger en svag syra, vilket är så viktigt för anthurium.

Tillsatsen av tallbarkfragment förbättrar i sin tur markens dränering, dess fuktinnehåll och luftgenomsläpplighet.

Bild
Bild

Ett annat inte särskilt komplicerat, men tidtestat recept på ett substrat för anthurium innebär användning av:

  • torv;
  • jordar från barrskog (övre lager som ligger under träd);
  • lövhumus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla komponenter blandas i lika delar och lite grov flodsand läggs till dem. För att förbättra jordblandningens luftgenomsläpplighet kan du lägga till en del av sphagnum, en del av krossat kol och en del av krossad tallbark.

Ett annat tillförlitligt recept för att förbereda en bra jord för anthurium inkluderar:

  • torvmark;
  • torv;
  • krossad tallbark;
  • vitmossa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda en näringsrik och lätt jordblandning blandas två delar av gräset med resten av ingredienserna, upptagna i en del. Om så önskas kan du förbättra näringsegenskaperna hos substratet genom att tillsätta en del av komposten (lövhumus). Det är också tillåtet att tillsätta en liten mängd krossat kol.

När du förbereder substratet för transplantation av anthurium är det mycket viktigt att ta hand om dränering av hög kvalitet. Utan dräneringselement kommer vattnet att stagnera i krukan, vilket leder till att jorden börjar sura och plantornas rötter kommer att ruttna och dö. Som dränering hemma använder de:

  • krossad expanderad lera;
  • tegelflis;
  • grus, småsten eller spillror;
  • kokosfibrer.
Bild
Bild

I avsaknad av dessa komponenter kan du använda skum, uppdelat i små fragment.

Dräneringsskiktet vid transplantation av växten placeras först i krukan . Perlit används ofta för att ge underlaget löshet och luftighet. Detta miljövänliga naturmaterial förhindrar att jorden klumpar sig. Dessutom förbättrar det andningsförmågan och fukthållfastheten hos substratet.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om marken?

Även jord av högsta kvalitet för anthurium har sin egen hållbarhet. Efter en viss tid sönderdelas, bryts substraten ned och förlorar användbarheten. För att förlänga jordblandningens livslängd bör ett antal enkla krav beaktas.

  • Innan du planterar en exotisk växt i ett nytt underlag, är det lämpligt att desinficera den senare. För detta ångas eller spills jordblandningen med en lösning av kaliumpermanganat. Tack vare värmebehandling minskar risken för växtsjukdomar, hotet om skador av skadedjur försvinner.
  • Omsorg för nyckfulla anthuriums ger periodisk matning. Genom att regelbundet hämta näringsämnen från substratet tömmer växterna dess resurser. För att jordblandningen ska förbli lämplig för odling av växter under lång tid införs organiska och komplexa mineralförband i den. Befruktning utförs i enlighet med det rekommenderade schemat.
  • Ofta, på grund av vattning med hårt vatten mättat med salter, bildas en smutsig gul eller smutsig grå beläggning på ytan av substratet. Det utgör inget särskilt hot mot växter, men erfarna blomodlare rekommenderar fortfarande att noggrant rengöra det. I detta fall tillsätts lite färsk näringsrik jord för att ersätta det avlägsnade ytskiktet.

Rekommenderad: