Sulfatresistent Cement: Vad är Det, Betong Och Högar Av Byggmaterial Av Zinksulfat, Sammansättningen Av Klinker För Cement

Innehållsförteckning:

Video: Sulfatresistent Cement: Vad är Det, Betong Och Högar Av Byggmaterial Av Zinksulfat, Sammansättningen Av Klinker För Cement

Video: Sulfatresistent Cement: Vad är Det, Betong Och Högar Av Byggmaterial Av Zinksulfat, Sammansättningen Av Klinker För Cement
Video: Hur man bygger utanför trappor med klinker ( film nummer 2.) 2024, April
Sulfatresistent Cement: Vad är Det, Betong Och Högar Av Byggmaterial Av Zinksulfat, Sammansättningen Av Klinker För Cement
Sulfatresistent Cement: Vad är Det, Betong Och Högar Av Byggmaterial Av Zinksulfat, Sammansättningen Av Klinker För Cement
Anonim

Det finns en åsikt att armerade betongprodukter är de starkaste och mest hållbara. Denna formulering är dock en vanföreställning. Under olämpliga driftsförhållanden utsätts betongkonstruktioner också för allvarlig deformation och skada. De påverkas negativt av allvarliga frost, nedsänkning av jordlager, syreoxidation, nederbörd och effekterna av olika kemikalier.

Bild
Bild

Sulfatresistent cement anses vara det bästa alternativet för konstruktion. Detta byggmaterial är mest populärt i de regioner där väderförhållandena lämnar mycket att önska. Detta gäller områden som kännetecknas av kraftiga temperaturförändringar och stor nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Sulfatresistent cement eller Portlandcement är ett speciellt byggmaterial som skiljer sig från den vanliga analogen och är resistent mot de negativa effekterna av kemiska föreningar och naturens förändrade infall. Det huvudsakliga tillämpningsområdet för Portland cement inkluderar byggandet av pumpstationer, spillvägar och vattenuttag . Zinksulfatbetong och pålar används för att bygga de flesta industrikonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sulfatresistent cement härdar ganska långsamt, men i härdat tillstånd har den en mycket hög densitet. Den senare faktorn är dess främsta fördel bland andra byggmaterial.

Visningar

Enligt dess sammansättning är sulfatresistent cement indelat i följande typer:

  • pozzolaniskt Portlandcement;
  • sulfatresistent slagg Portlandcement;
  • sulfatresistent Portlandcement;
  • sulfatresistent Portlandcement med tillsats av mineraler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu ta en snabb titt på vart och ett av dessa byggmaterial:

  • Pozzolanskt Portlandcement innehåller en blandning av granulerad masugnsslagg och pozzolaner. Det senare avser produkter av vulkaniskt ursprung i form av aska, tuff och pimpsten. Pozzolaner är aktiva mineraltillsatser vid tillverkning av Portlandcement. Detta byggmaterial tolererar relativt dåligt regimen för alternerande fuktning och torkning, samt upptining och frysning.
  • Sulfatresistent slagg Portland cement framställs genom att blanda klinker med masugnsslagg i granulär form (ca 50-60%) och en liten mängd gips. Slaggen som används för produktion måste innehålla en begränsad mängd aluminiumoxid (upp till ca 10-12%). Sulfatresistent slagg Portland cement tilldelas kvaliteterna M300 och M400. Det är relativt resistent mot effekterna av sulfater, men det tål inte allvarliga frost.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sulfatresistent Portland cement har märket M400 … Den är benägen att långsamt härda och generera låg värme. Den är mångsidig och tål alla slags temperatur- och fuktighetsförhållanden.
  • I sulfatresistent cement med mineraler cirka 15-20% av den totala cementblandningen av masugnsslagg i granulat eller 5-10% av mineraler tillsätts. Denna typ av byggmaterial tillverkas med märkena M400 och M500. Sulfatresistent cement med mineraltillsatser är utmärkt för konstruktion av olika strukturer, har ökad frostbeständighet och motståndskraft mot stark fukt och torka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

På grund av huvudkomponenterna i Portlandcement, som kan karakteriseras som resistenta mot negativa miljöfaktorer och skadliga kemiska föreningar, är de strukturer som skapas med dess användning hållbara och starka.

Portlandcement används för att skapa sulfatresistent betong, samt följande strukturer:

  • sulfatresistenta högar;
  • armerade betongkonstruktioner;
  • brostöd;
  • hydrauliska konstruktioner.
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas sulfatresistenta högar för att förstå vad det är. Högar är stora stavar gjorda av Portland cement. Deras huvudsakliga tillämpning är att stärka strukturer och skapa ett gediget stöd under konstruktionen av fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvaliteten på dessa produkter påverkar fullständigt byggnadernas hållbarhet och säkerhet. Högarna ligger begravda djupt i jorden. De är resistenta mot fukt, nederbörd, grundvatten och kemiska element i markskyddet. Oftast används de för konstruktion av stora broar, hydraulstationer och dammar.

Sulfatresistent betong kan till och med tillverkas av vanligt cement om mineraltillsatser ingår i lösningen . Det är dock bättre att använda Portlandcement när man skapar en blandning för sulfatresistent betong. Detta kommer att öka konstruktionens hållfasthet i alla stadier, från betongprocessen till garanterat skydd under hela livslängden för armerad betongprodukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinkerkomposition

Klinker är en mellanprodukt vid tillverkning av Portlandcement. Det hördes första gången 1817, när den franska ingenjören Louis Vica uppfann cementklinker. Denna användbara upptäckt hjälpte senare till att skapa konstgjord cement (Portlandcement) 1840.

Sammansättningen av sulfatresistent cement inkluderar komponenter av krossad klinker består av mineraler. Vid tillverkning av materialet måste nödvändigtvis de exakta doserna av alla nödvändiga komponenter beaktas. Normalt innehåller den färdiga produkten 5% aluminat och 50% silikat. Detta förhållande beror på att det redan finns ganska mycket sulfatföreningar i själva jordlagren och i nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

När den reageras med aluminat börjar förstörelsen av sulfater och därmed deformationen av själva strukturen. Av denna anledning bör endast en liten mängd av aluminatfasen finnas i råvaran för framställning av Portlandcement.

Klinkers grundsammansättning påverkas inte bara av råvaran utan också av tillverkningsförhållandena. När råvaror avfyras placeras orenheter slumpmässigt i den. Denna faktor skapar en föränderlig struktur av klinkerfaser. Med det senare är det vanligt att man menar de grundläggande mineralerna: alit och belite.

  • Alit är ett viktigt mineral av stor betydelse i sammansättningen av klinker. Det härdar snabbt och har hög hållfasthet. Alite är mycket aktiv i kombination med vatten.
  • Belit i sin reaktion är den mindre aktiv i motsats till alita. Dess värmeavgivning är också två gånger mindre än den för den huvudsakliga klinkermineralen - aliten. Belite stelnar långsamt och ger därmed hög hållfasthet hos materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga mellanliggande substansen som är involverad i skapandet av cementklinker är trikalciumaluminat . Innehållet i detta ämne i en standardblandning av sulfatresistent cement är endast 5-10%. En överdriven mängd av detta material kan, som nämnts ovan, framkalla sulfatkorrosion. Denna process är fylld med negativa konsekvenser i form av förstörelse av betongstrukturen och kristallisering av salter på väggarna av material.

Bild
Bild

När det gäller den sista destruktiva effekten lämnar kristallisation sina spår i form av en märkbar expansion av cementstenen i volym. Ibland leder påverkan av sulfater till bildandet av gips, vilket också bidrar till en betydande expansion av stenen och gradvis förstörelse av byggnader.

Den skadliga effekten av sulfater på armerade betongkonstruktioner noteras med alternerande torkning och fuktning av marken och själva strukturen. Ett exempel är den ständigt föränderliga vattennivån i en flod. Armerade betonghögar av sulfatresistent cement, under denna exponering för fukt, eroderas långsamt in i materialets struktur och slitage av strukturer tills fullständig förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer cement för arbete bör du noggrant studera dess grundkomposition. Det är viktigt att ta hänsyn till att varje specifik typ av jord kräver en speciell typ av cement.

Hur man gör det?

Att få sulfatresistent cement är möjligt på två sätt:

  • gör cementmurbruk med speciella tillsatser av mineralämnen;
  • användningen av en speciell zinksulfat-cement-sandblandning framställd med en industriell metod, som är hållbar och garanterar skyddet av strukturen under hela driftstiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av lösningar bör de exakta förhållandena mellan komponenterna följas.

Om mineraltillsatser är flera gånger högre än standardhastigheten, reduceras lösningsstyrkan avsevärt, och följaktligen ökar också byggnadernas skörhet, på grund av deras förstörelse. En lösning av sulfatresistent cement måste nödvändigtvis följa de grundläggande normerna för statliga standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av Portlandcement är ett dyrt förfarande, därför används det inte så ofta som en enkel analog. Men sulfatresistent cement är helt enkelt makalöst i sina egenskaper med vanlig betongbruk.

När allt kommer omkring är hållbarheten hos Portland cement flera gånger högre än konventionella material. Det bör noteras att dess främsta särpräglade egenskaper fullt ut motiverar den höga kostnaden.

Sulfatresistent cement skyddar byggnader och strukturer på ett tillförlitligt sätt från effekterna av fukt och frost, vilket ökar konstruktionernas hållbarhet. Det kan också avsevärt förbättra kvaliteten på enkelt betongbruk, vilket resulterar i att ett sådant byggmaterial kommer att hålla längre än vanligt deklarerat liv.

Rekommenderad: