Maskin För Askblock: Ritningar Av En Apparat För Gör-det-själv-produktion, Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning

Innehållsförteckning:

Video: Maskin För Askblock: Ritningar Av En Apparat För Gör-det-själv-produktion, Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning

Video: Maskin För Askblock: Ritningar Av En Apparat För Gör-det-själv-produktion, Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning
Video: Informationsfilm om ritningar 2024, Maj
Maskin För Askblock: Ritningar Av En Apparat För Gör-det-själv-produktion, Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning
Maskin För Askblock: Ritningar Av En Apparat För Gör-det-själv-produktion, Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning
Anonim

Utbudet av byggmaterial idag kan inte annat än att behaga sin mångfald, men många föredrar att göra sådana produkter med egna händer. Så det är fullt möjligt att göra stor efterfrågan på glödblock själv med hjälp av en speciell hemgjord maskin. Idag kommer vi att analysera i detalj hur man gör det korrekt.

Materialfunktioner

Cinder block är ett byggmaterial som har etablerat sig som ett av de mest hållbara och opretentiösa. Den har betydande dimensioner, särskilt om du lägger en vanlig tegel bredvid den. Slagblock kan tillverkas inte bara i fabriksinställningar. Vissa mästare utför sådant arbete hemma. Om du strikt följer tekniken får du högkvalitativa och starka block, från vilka du kan bygga ett hus eller någon form av uthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett beslut fattades att självständigt tillverka sådana produkter, bör ett antal av dess funktioner beaktas

  • Cinder block är ett brandsäkert material. Det tänder inte själv, inte heller intensifierar det en redan aktiv flamma.
  • Verkligt högkvalitativa block producerar hållbara och hållbara hem / uthus. Varken hårda klimatförhållanden, orkaner eller konstant vindstöt kommer att skada sådana byggnader.
  • Reparation av byggnader för kvarter kräver inte extra ansträngning och ledig tid - allt arbete kan utföras på kort tid.
  • Cinder block kännetecknas också av sin stora storlek, tack vare vilka byggnader från dem uppförs mycket snabbt, vilket glädjer många byggare.
  • Detta material är hållbart. Byggnader byggda av det kan hålla mer än 100 år utan att förlora sina tidigare egenskaper.
  • En annan egenskap hos cinder blocket är dess ljudisolerande komponent. Så i bostäder av detta material finns det inget irriterande gatubuller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tillverkningen av kvargblock utförs med olika råvaror, så det är möjligt att välja den optimala produkten för alla förhållanden.
  • Cinder blocket utmärks också av det faktum att det inte attackeras av alla slags parasiter eller gnagare. Dessutom ruttnar det inte, så det behöver inte beläggas med antiseptiska lösningar och andra liknande föreningar som är utformade för att skydda basen.
  • Trots anständiga dimensioner är sådana block lätta. Denna funktion noteras av många mästare. Tack vare deras lätthet kan dessa material enkelt flyttas från en plats till en annan utan att behöva ringa en kran. Det bör dock komma ihåg att vissa sorter av sådana produkter fortfarande är ganska tunga.
  • Cinder block är inte rädd för låga temperaturer.
  • Dessa block kännetecknas av sin höga värmekapacitet, på grund av vilka mysiga och varma bostäder erhålls från dem.
  • Temperaturhopp skadar inte blocket.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Cinder block byggnader är vanligtvis färdig med dekorativa material för att ge ett mer estetiskt utseende. Det är dock mycket viktigt att komma ihåg att cinder blocket inte kan täckas med vanligt gips (något "vått" arbete med detta material bör inte utföras). Du kan också använda ett speciellt dekorativt block, som ofta används istället för dyr beklädnad.
  • När du arbetar med ett block, är det viktigt att ta hänsyn till en viktig egenskap - ett sådant material kännetecknas av hög vattenabsorption, så det måste skyddas från kontakt med fukt och fukt. Annars kan blocken kollapsa med tiden.
  • Tyvärr är slaggblockens geometri dålig. Därför måste du ständigt justera enskilda element när du lägger ut golv från sådant material - trimma dem och såga.
  • Cinder block är relativt låg kostnad.

Enligt experter är sådana material ganska nyckfulla i sitt arbete, så det är alltid mycket viktigt att följa relevanta instruktioner. Detsamma gäller för tillverkningsprocessen.

Bild
Bild

Blandningens sammansättning

Produktionen av slaggblock hemma tvingar befälhavaren att följa en specifik sammansättning, liksom vissa proportioner av alla komponenter. Så cement med en kvalitet på minst M400 är vanligtvis en sammandragande ingrediens i detta material. När det gäller fyllningskomponenten kan den helt bestå av slagg eller blandas. Det sista alternativet erhålls genom att lägga till en liten mängd grus, sand (vanlig eller expanderad lera), flisat tegel och fin expanderad lera.

Vid tillverkning av askblock måste följande proportioner observeras:

  • 8-9 delar av fyllningskomponenten;
  • 1,5-2 delar av en sammandragande ingrediens.

Om cement med M500 -märkning under arbetet användes är det tillåtet att ta det med 15% mindre än råvaran M400. Oftast upptar ett element som slagg minst 65% av den totala fyllmedelsvolymen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel av 9 delar faller minst 6 på denna komponent, och resten av volymen faller på grus och sand. I teorin, vid egen tillverkning, är det tillåtet att använda betong eller tegelsten, skärmning.

Standardproportionerna för cinder block är:

  • 2 bitar sand;
  • 2 delar krossad sten;
  • 7 delar slagg;
  • 2 delar Portlandcement märkt M400.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vatten är det vanligt att tillsätta det i ett ungefärligt förhållande på 0,5 delar. Resultatet är en halvtorr lösning. För att säkerställa dess höga kvalitet måste du ta en liten näve och kasta den på en hård yta. Om den kastade klumpen smuler, men under komprimering har återfått sin tidigare form, kan kompositionen anses lämplig för vidare användning.

Om det är planerat att skaffa ett färgat askblock, kompletteras receptet med färgade krita eller tegelstenar. För att öka hållfasthetsegenskaperna hos detta material används speciella mjukgörare. I vissa fall vänder de sig till tillsats av gips, aska eller sågspån.

Det rekommenderas att blanda alla listade komponenter i en specialblandare eller betongblandare, men sådan utrustning har vanligtvis ett högt pris. Om vi pratar om att förbereda en liten mängd av blandningen, är det möjligt att knåda den manuellt, trots att en sådan process anses ganska mödosam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formningsmetoder

Fabriksformar för beredning av kvarnblock är gjorda av armerad betong eller stål. Sådana delar kan enkelt stödja vikten av lösningen i en stor volym. När det gäller självberedda former är de oftast gjorda av trä- eller stålplåtar. Sådana element spelar i större utsträckning rollen som en speciell formning.

För att spara på råvaror och fritid monteras formar mestadels utan botten . Du kan lägga en enkel film under dem. Tack vare denna metod kan hela blockbildningsprocessen förenklas avsevärt. Man måste komma ihåg att själva formarna måste vara gjorda av perfekt släta träbitar. I detta fall kommer arbetsytan att vara en betongbas, ett bord med en platt och slät bänkskiva eller ett järnplåt, som inte heller har några defekter.

Många hantverkare använder glasflaskor för att skapa tomrum. Du bör inte ta en behållare av plast, eftersom det kan allvarligt skrynkla. Flaskorna är fyllda med vatten. Annars kommer de att flyta till ytan av den beredda kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på hur man gör en form för slaggblock:

  • du måste välja slipade brädor med en längd på 14 cm (bredden bör vara en multipel av denna parameter);
  • vidare, med hjälp av en bågfil, måste du separera segmenten, som sedan kommer att spela rollen som tvärgående partitioner;
  • då måste du ansluta segmenten med längsgående element för att få en rektangulär ram;
  • då måste du skära ett stålplåt eller annat material med en slät yta i separata plattor som mäter 14x30 cm;
  • i den inre delen av den resulterande strukturen görs skärningar, som kommer att fungera som spår, vars bredd är lika med måtten på delningsremsorna;
  • sedan fixeras sektionerna som är ansvariga för separationen i snitten, vilket skapar en form för tillverkning av 3 eller fler slaggblock.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att den resulterande behållaren för härdning av lösningen ska fungera så länge som möjligt rekommenderas i slutskedet både metall- och träkonstruktioner att beläggas med oljebaserad färg. En liknande form är lämplig för beredning av lindningsblock, vars dimensioner är 14x14x30 cm.

Om det är nödvändigt att göra element med andra dimensionella parametrar, ändras de initiala värdena till andra storlekar.

Bild
Bild

Hur gör man en vibrerande maskin?

Det kommer att vara möjligt att göra slaggblock hemma med ett speciellt vibrerande bord, som också kan tillverkas för hand. Huvudkomponenten i en sådan enhet är vibroformen för själva lösningen. En sådan maskin är en stållåda där delar med hålrum (eller utan dem) är fixerade. Själva matrisen är redan ett verktygsmaskin. Det är tillåtet att applicera det genom att utföra några steg manuellt.

För att göra en vibrerande maskin själv måste du köpa:

  • svetsmaskin;
  • kvarn;
  • i en vice;
  • verktyg för att utföra låssmedarbeten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller materialen behöver du:

  • stålplåt 3 mm - 1 kvm m;
  • rör med en diameter på 75-90 mm - 1 m;
  • 3 mm stålband - 0,3 m;
  • elmotor med en effekt på 500-750 W;
  • muttrar och bultar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på proceduren för arbete med tillverkning av en hemlagad vibrerande maskin

  • Mät ett standard slaggblock eller registrera de specifika parametrar du behöver.
  • Klipp ut sidodelarna på maskinen från plåten. Baserat på antalet askblock, ange det nödvändiga antalet partitioner. Som ett resultat bildas en låda med 2 (eller fler) identiska fack.
  • Bottenväggen med en tjocklek av minst 30 mm måste ha hålrum. Baserat på denna parameter bestämmer vi höjden på cylindern som avgränsar tomrummen.
  • Vi skär 6 separata rörstycken med en längd som motsvarar cylinderns höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att cylindrarna ska få en konisk struktur är det tillåtet att skära dem på längden till den mellersta delen, klämma dem med en skruvstycke och sedan förena dem med svetsning. I detta fall kommer elementens diameter att minska med cirka 2-3 mm.
  • Cylindrarna måste svetsas på båda sidor.
  • Vidare bör dessa delar anslutas till varandra i form av en rad, längs långsidan av det framtida cinder -blocket. De bör upprepa platsen för tomrummen på fabrikselementet. Vid kanterna är det nödvändigt att fästa en 30 mm platta med hål för fästning på klackarna.
  • I mitten av varje munstycksfack ska ett snitt göras och ett öga svetsas. Detta är nödvändigt för att säkerställa att de tillfälliga hållarna är installerade.
  • På den yttre tvärväggen är 4 bultar svetsade för motorns monteringshål.
Bild
Bild
  • Därefter svetsas förklädet och bladen längs kanterna på de platser där lastningen utförs.
  • Därefter kan du fortsätta förberedelsen av alla element för målning.
  • Du kan göra en press som upprepar mekanismens form med en platta med hål, vars diameter är 3-5 mm större än själva cylindrarna. Plattan ska passa smidigt till ett djup av 50-70 mm i lådan där de begränsande delarna är.
  • Handtagen måste svetsas till pressen.
  • Nu är det tillåtet att måla utrustningen och fixa vibrationsmotorn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Det finns två sätt på vilka slaggblock görs.

  • Det enkla sättet. I detta fall används speciella behållare, i vilka den beredda lösningen får den styrka som krävs. Blocken torkar naturligt tills cementet är helt härdat.
  • Den svåra vägen. Med denna tillverkningsmetod används vibrationsanordningar. I många fall hänvisar de till element som ett vibrerande bord eller kompletterar formen med en motor med en vibrationsfunktion.

Låt oss bekanta oss med tekniken för att tillverka slaggblock med hjälp av enkla former

  • Alla beredda ingredienser i erforderliga proportioner läggs i en betongblandare, varefter de blandas noggrant.
  • Den färdiga lösningen hälls i formar. När det gäller rammning utförs det med en hammare - behållare tappas med dem så att all luft lämnar materialet.
  • Om blocken är planerade att göras med hålrum, placeras flaskor med vatten i varje separat del (vanligtvis räcker det med 2 flaskor).
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största svårigheten med denna tillverkningsmetod är att klämma på blocken. Om luftbubblor finns kvar i lösningen kommer detta att ha en negativ inverkan på slutproduktens kvalitet.

När det gäller en mer komplex metod för att producera block, utförs följande arbete här:

  • starta produktionen av material på detta sätt bör vara genom att röra om blandningen i en betongblandare;
  • den resulterande lösningen skickas till formen och jämnas sedan med en murslev;
  • sedan startas vibratorn och själva lösningen hålls i form i 20-60 sekunder;
  • då måste utrustningen stängas av, installationen lyfts och sedan tas den färdiga enheten bort.

Vid tillverkning av slaggblock med denna teknik bör särskild uppmärksamhet ägnas åt utjämning av murbruk i hörnsektionerna. De måste fyllas i. Annars kan den färdiga produktens geometri påverkas allvarligt.

Bild
Bild

Torkning

Torkning är ett annat viktigt steg i tillverkningen av slaggblock. Själva produktionsprocessen tar vanligtvis cirka 2-4 dagar. Tillräckliga hållfasthetsegenskaper som möjliggör övergång till användning av block uppnås vanligtvis efter 28 dagar. Det är denna tid som krävs för att få ett byggmaterial av hög kvalitet som är lämpligt för vissa arbeten. Cinder block kan också torka naturligt. Som regel sker denna process med en enkel metod för tillverkning av material (i konventionella former).

För torkning av kvarnblock används ofta speciella kammare, som förhindrar sprickbildning under deras härdning. För att förhindra att blocken täcks av sprickor måste de blötläggas då och då. Denna process är särskilt relevant om produktionsprocessen utförs i varmt väder.

Det är värt att notera att härdningsprocessen för cinder block kan påskyndas avsevärt. Denna effekt kan uppnås genom att tillsätta speciella ämnen till lösningen - mjukgörare. Med sådana tillsatser torkar materialet inte bara snabbare utan blir också starkare. Cinder block med mjukningsmedel kan tas bort från platsen och lagras efter 6-8 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

  • För att göra kvarnblocks framsida mer exakt och intakt bör dessa material för torkning placeras på en platt gummibas.
  • Placera aldrig block ovanpå varandra medan de torkar. Annars kan materialen visa sig vara deformerade, och deras geometri kommer att orsaka många problem under byggnadsarbetet.
  • I alla fall bör du först göra ritningar av själva blanketterna och slaggblocken. Således kommer många svårigheter i samband med byggprocesser att undvikas.
  • När du förbereder morteln, se till att du följer de erforderliga proportionerna. De minsta felen kan leda till att blocken är för sköra och olämpliga för konstruktion.
Bild
Bild
  • Innan den beredda lösningen hälls bör formarna torkas. Detta förhindrar att kvargblock fastnar i botten och väggarna. För rengöring används oftast diesel, spillolja eller andra liknande föreningar.
  • Observera att härdningshastigheten för lösningen beror direkt på dess densitet. Ju tjockare kompositionen, desto snabbare stelnar blocken.
  • Det rekommenderas att täcka slaggblocken med polyeten under torkperioden. Filmen kommer att kunna skydda materialet från sprickbildning i varmt väder, och även hålla blocken från att bli blöta om det plötsligt regnar.
  • Om du vill spara lite vid tillverkning av slaggdelar kan du kombinera kalk och cement i ett förhållande på 3 till 1. Oroa dig inte om kvaliteten på blockblock - de blir inte mindre tillförlitliga av en sådan komposition.

Rekommenderad: