Gasbetongblock (60 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Luftbetongblock, Egenskaper Hos Ett Autoklaverat Luftblock

Innehållsförteckning:

Video: Gasbetongblock (60 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Luftbetongblock, Egenskaper Hos Ett Autoklaverat Luftblock

Video: Gasbetongblock (60 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Luftbetongblock, Egenskaper Hos Ett Autoklaverat Luftblock
Video: Fördelar och nackdelar med olika energikällor - Nk 1a1 2024, Maj
Gasbetongblock (60 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Luftbetongblock, Egenskaper Hos Ett Autoklaverat Luftblock
Gasbetongblock (60 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Luftbetongblock, Egenskaper Hos Ett Autoklaverat Luftblock
Anonim

Den moderna byggmaterialmarknaden glädjer konsumenterna med sin rika mångfald. Relativt nyligen började gasbetong användas i privat konstruktion. Block tillverkade av liknande råvaror har många positiva egenskaper, för vilka många köpare väljer dem. Idag kommer vi att titta närmare på detta praktiska och populära material och också ta reda på vilka typer av gasbetongblock som finns på byggmarknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Moderna konsumenter står inför ett stort urval av byggmaterial för varje plånbok. Nyligen är blockprodukter särskilt populära, vilka skiljer sig åt i flexibilitet i arbetet. Från sådana element är det dessutom möjligt att på kort tid bygga ett fullvärdigt hus med en eller två våningar.

Pålitliga och hållbara bostäder erhålls från luftbetong, som det är fullt möjligt att bygga med egna händer utan att tillgripa specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongbetong betyder en sten av artificiellt ursprung, som är gjord av betong med en cellstruktur. Många konsumenter tror att luftbetongblock är analoga med skumblock. Denna åsikt är faktiskt inte korrekt. Gasblock är helt olika material. I dem bildas tomrum under de kemiska reaktioner som uppstår när betongen härdar. Skumblock får en cellulär struktur på grund av skumkomponenten som tillsätts till lösningen.

Det finns flera typer av luftbetongblock . Du kan välja rätt produkter för olika ändamål. Det är värt att notera här att inte bara hus eller små privata strukturer är byggda av gasblock. Detta material kan säkert hänföras till universellt, eftersom snygga lusthus, originella staket och till och med sådana icke-standardföremål för byggmaterial som trädgårdssängar också är gjorda av det.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hus och stugor byggda av gasbetong återfinns med avundsvärd frekvens idag. Förekomsten av sådana konstruktioner beror på det faktum att gasblock har ganska många positiva egenskaper, för vilka köpare väljer dem.

Låt oss ta en titt på fördelarna med detta material:

  • En av de främsta fördelarna med luftbetong är dess optimala densitet. Denna parameter kan vara från 400 till 1200 kg / m3. Om du i byggnadsarbete använder högkvalitativt material med låg specifik vikt, tar det lite tid att bygga detta eller det där föremålet.
  • Dessa material är fuktbeständiga. Även om de befinner sig i förhållanden med hög luftfuktighet, förändras deras prestanda inte nämnvärt från detta.
  • Gasbetong har en annan betydande fördel, som är särskilt värdefull för byggmaterial - det är brandsäkerhet. Gasblock är inte brandfarliga material. Dessutom stöder de inte förbränning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dessa material är inte rädda för lågtemperaturindikatorer. På grund av denna kvalitet som är relevant för vårt land är det möjligt att vända sig till sådana block även om byggnadsarbeten planeras att utföras under hårda klimatförhållanden.
  • Gasbetong är ett opretentiöst material som inte behöver beläggas regelbundet med antiseptiska medel eller andra skyddande föreningar. Ingen mögel eller röta visas på dessa block. Dessutom är de helt ointressanta för insekter och gnagare. Alla byggmaterial kan inte skryta med samma egenskaper.
  • Om du har lagt en högkvalitativ läggning av luftbetongblock, kommer de inte att skapa kalla "broar" vid lederna, så bostaden kommer inte att kunna lämna värmen.
  • Gasbetong är ett hållbart material. Konstruktioner gjorda av det kan pågå i över ett sekel.
  • Dessa typer av block är säkra ur miljösynpunkt. Det finns inga farliga och skadliga föreningar i deras sammansättning, så det finns ingen anledning att oroa sig för hushållets hälsa. Experter säger att endast naturligt trä kan konkurrera med luftbetong i miljövänlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gasbetong kännetecknas av bullerisoleringsegenskaper. Tack vare dem hörs vanligtvis inte irriterande buller från gatan i gasblockhus.
  • Gasbetong kännetecknas också av utmärkta termiska egenskaper (inte värre än tegel). I vissa fall kanske hus av detta material inte isoleras alls.
  • Det är omöjligt att inte nämna att gasbetong är ett mycket hållbart och starkt material. Om du ger honom förstärkning av hög kvalitet, kan du säkert fortsätta byggandet av byggnader med flera våningar.
  • Gasbetongblock är "fogliga" material. Om det behövs kan de klippas eller ges en icke-standardform, vilket framgår av många recensioner av mästarna.
  • Denna produkt är också populär på grund av sin överkomliga kostnad.
  • En mycket liten mängd cement används vid tillverkning av sådana block.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gasbetongblock har en mycket blygsam vikt, så det är inte svårt att överföra dem från plats till plats, liksom att utföra olika byggnadsarbeten.
  • Som nämnts tidigare är luftbetong ett material med flera uppgifter som det inte bara är möjligt att bygga hus, utan också andra användbara föremål som eldstäder och lusthus.
  • Luftbetongbostäder eller uthus byggs mycket snabbt, eftersom sådana block är stora och lätta i vikt.
  • Gasbetong kännetecknas av goda egenskaper hos ånga och luftgenomsläpplighet. Tack vare dessa funktioner finns naturlig luftcirkulation alltid i bostadskvarteren, vilket utgör det mest bekväma mikroklimatet i hemmet.
  • Betongblock är prisvärda material som tillverkas med högteknologisk utrustning. Dessa material är föremål för strikt kvalitetskontroll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betongblock är inte ett idealiskt material. Det har sina egna nackdelar.

Tänk på dem:

  • Den största nackdelen med luftbetong är dess höga hygroskopicitet.
  • För erektion från detta material är det nödvändigt att förbereda de perfekta grundstrukturerna. Det minsta misstaget kan leda till att det uppstår sprickor på blockväggarna, inte bara på murlinjerna, utan också på själva blocken.
  • Trots det faktum att gasbetongblock är ansvariga för bildandet av en optimal fuktnivå, med tiden börjar fukt ansamlas i deras struktur. Som ett resultat leder detta till deras förstörelse.
  • Som nämnts tidigare är kostnaden för sådana block ganska överkomliga, men samma skumblock är fortfarande billigare.
Bild
Bild
  • Dessa material har värmeisoleringsegenskaper, men de är inte tillräckligt höga. I denna fråga ligger gasblock före många material, till exempel skumbetong.
  • För dessa material måste du köpa speciella fästelement.
  • Det är tillåtet att trimma luftbetong endast med specialmaterial som är speciellt utformade för block av denna typ.
  • Byggnader med mer än 5 våningar kan inte byggas av blockbetong.
  • Gasbetongblock måste transporteras försiktigt för att inte skada dem - den porösa strukturen gör sådana material mer ömtåliga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Gasbetongblock tillverkas enligt följande:

  • Först framställs en blandning bestående av komponenter som Portlandcement, kvartssand, vatten, kalk och en speciell gasgenerator.
  • Lösningen placeras i en speciell form. I den utförs svällningen av blandningen vidare. Som ett resultat av denna process bildas hålrum i betongstrukturen.
  • När blocket härdar avlägsnas det från formen och skärs enligt de korrekta dimensionella parametrarna.

Så här erhålls gasbetongblock med en viss form.

Det finns två huvudsakliga sätt att göra dessa material:

  • autoklav;
  • icke-autoklav.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att luftbetong ska få egenskaper med hög hållfasthet behandlas blocken med vattenånga och placeras sedan tills de är helt torra i kammare som är i en speciell autoklav. Så här erhålls autoklaverade luftbetongblock. Efter att ha klarat sådan bearbetning får de mer stabila hållfasthetsparametrar.

Gasbetong av icke-autoklavtyp är billigare än autoklavversionen . Ett sådant material tillverkas genom att fukta och torka materialet under naturliga förhållanden.

Det bör noteras att bildandet av luftbetongblock från en härdad blandning anses vara den största skillnaden mellan luftbetong och skumbetong som alla känner till. Detta faktum framkallar hårda tvister bland köpare, eftersom porerna med en sådan tillverkningsmetod fortfarande är öppna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Numera tillverkas flera typer av gasbetongblock. De skiljer sig från varandra i täthets- och hållfasthetsegenskaper.

Låt oss bekanta oss med en lista över de vanligaste och vanligaste typerna av sådana byggmaterial:

  • D350 . Block med sådana märken är mindre vanliga än andra. Detta faktum förklaras av det faktum att dessa material är ganska ömtåliga. Det rekommenderas att endast installera dem som tätningsstrukturer. Deras styrka är bara 0,7-1,0 MPa.
  • D400 . Betongblock med liknande markeringar är hållbara och pålitliga. Hållfasthetsparametrarna för dessa material är vanligtvis 1-1,5 MPa. Det är tillåtet att använda dessa block både som värmeisolerande baser och som öppningar i byggnader med flera våningar.
  • D600 . Således är höghållfasta sorter av luftbetongblock markerade. Deras styrka parametrar är 2, 4-2, 5 MPa. På grund av dess operativa egenskaper används sådan luftbetong ofta vid konstruktion av byggnader med ventilerade fasader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betongblock kan ha olika former, till exempel:

  • rektangulära - dessa exemplar används vid konstruktion av bärande och skiljeväggar;
  • T -formad - dessa block används för konstruktion av golv;
  • U -formad - sådana material används vanligtvis vid utformning av fönster- och dörröppningar;
  • bågformig.
Bild
Bild

Dessutom är luftbetongblockmaterial:

  • strukturell;
  • värmeisolerande;
  • strukturell och värmeisolering;
  • universell;
  • särskild.
Bild
Bild

Specifikationer

Betongblock finns i olika storlekar:

  • 600x300x200;
  • 600x300x300;
  • 400x300x300;
  • 600x400x300;
  • 400x400x300.

Genom att känna till dimensionerna för dessa material kan du enkelt beräkna hur mycket de kommer att behövas för att utföra vissa byggnadsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller densitetsparametrarna beror allt här på det specifika märket av block:

  • designalternativ märkta D1000-D1200 har en densitet på 1000-1200 kg / 1 m3;
  • strukturella och värmeisolerande delar av märket D600-D900 produceras med en densitet på 500-900 kg / m3;
  • värmeisoleringsmaterial av märket D300-D500 har en densitetsparameter från 300 till 500 kg / m3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att block med olika densiteter kan särskiljas genom deras utseende.

Gasbetongdelar tillverkas med olika hållfasthetsklasser. Denna indikator visar hur mycket belastning detta material tål. Så till exempel kan ett block av hållfasthetsklass B2.5 användas vid konstruktion av starka bärande väggar, vars höjd kan nå en markering på 20 m.

Det finns också material som har följande klasser, vilket anger deras styrka:

  • B1.5;
  • B2.0;
  • B2.5;
  • B3.5.

Gasbetongblock kan ha en annan värmeledningsförmågaskoefficient.

Denna indikator indikeras enligt följande:

  • 0, 096;
  • 0, 12;
  • 0, 14;
  • 0, 17.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa parametrar indikerar förmågan hos ett varmare utrymme att överföra sin värme till kallare rum. Ju högre koefficienten, desto mer märkbar är värmeeffekten. För att bestämma materialet för rätt koefficient för ditt hem måste du överväga fuktnivån.

En annan viktig parameter för luftbetongblock är deras frostbeständighet . Det mäts i cykler. För sådana byggmaterial används beteckningarna 25 till 100. För jämförelse kan du ta en tegelsten som inte kan ha mer än 50 cykler med frostbeständighet.

När du väljer ett sådant material är det viktigt att ta hänsyn till dess krympning under torkning. Det bör inte vara mer än 0,5 m / m. Om denna parameter överstiger det angivna märket riskerar du att få märkbara krympsprickor på luftbetongväggar. Av denna anledning rekommenderar experter starkt att köpa material som uppfyller GOST.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vikten m3 av luftbetongblock beror allt på deras direktmärkning:

  • D300 - 300 kg;
  • D400 - 400 kg;
  • D500 - 500 kg;
  • D600 - 600 kg;
  • D700 - 700 kg;
  • D800 - 800 g;
  • D1000 - 1000 kg;
  • D1100 - 1100 kg;
  • D100 - 1200 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur undviker man sprickor?

Som tidigare nämnts är luftbetongblock blockerade material. Dessa defekter kan uppstå av olika skäl, men oftast är orsaken en dåligt utförd grund.

För att undvika sådana problem bör du:

  • utrusta grunden för en platta eller bandtyp, strikt efter lämplig teknik;
  • utföra murverk, för att inte glömma arrangemanget av det förstärkta bältet;
  • skapa ringband.

Om det uppstår sprickor på blocken, var inte orolig. Detta material kan återställas. För detta används vanligtvis en gipsbaserad blandning av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan du använda den?

Gasbetong är ett praktiskt och efterfrågat material. Den kan användas för en mängd olika ändamål.

Inte bara privata bostadshus byggs av detta material, utan också hushållsbyggnader . Gasbetong är också lämplig för konstruktion av industri- och kontorsbyggnader. Man bör dock komma ihåg att det är osannolikt att det är lämpligt för byggnader med ett stort antal våningar.

På grund av deras prestandaegenskaper kan luftbetongblock användas vid byggande av hus även i tuffa klimat. Dessutom är det tillåtet att använda detta byggmaterial som strukturella, ljudisolerande och värmeisolerande baser. Det används vid konstruktion av olika väggar. Tillförlitliga och starka ytter- och innerväggar erhålls från dessa typer av block - de kan vara enkla, bärande, dubbla eller kombinerade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klossar baserade på gasbetong är perfekta för att installera skiljeväggar och eldavskiljningar. Dessa element kan fyllas med ramar av stål eller betong.

Ett annat användningsområde för luftbetongblock är ombyggnad, liksom restaurering av gamla strukturer . För restaurering av byggnader som redan är många år gamla är gasblocket lämpligt på grund av sin låga vikt.

Detta byggmaterial används ofta för att ljudisolera eller värmeisolera ett hem. Den är lämplig för isolering av både låg- och höghus. För att isolera en struktur används vanligtvis speciella typer av luftbetong, som är små i storlek.

Bild
Bild

Gasbetong används vid arrangemang av trappsteg, golvplattor och överliggare.

Nyligen har gasbetong med cellstruktur ofta använts i andra områden. I det här fallet pratar vi om konstruktion av källarväggar eller fundament. För att motivera användningen av gasbetongblock krävs emellertid vanligtvis ytterligare verifiering för att identifiera materialens tillförlitlighet och hållbarhet.

Bild
Bild

Hur beräknar man kvantiteten?

Innan du handlar för luftbetongblock måste du beräkna hur mycket du behöver dem. Detta är nödvändigt för att inte köpa för mycket överflödigt material eller för att köpa dem i otillräckliga mängder.

För att utföra de beräkningar som krävs ska följande formel användas: (LxH-Spr) x1, 05xB = V, där:

  • L är den allmänna parametern för längden på gasblockets väggar;
  • H är medelhöjden för luftbetongväggar;
  • Spp - beteckning av den totala ytan av dörr- och fönsteröppningar;
  • 1, 05 - detta är koefficienten, med hänsyn tagen till en marginal på 5% för trimning;
  • B är beteckningen av tjockleksparametern för gasblocken;
  • V - volymen av erforderlig mängd luftbetong.
Bild
Bild

Om du förlitar dig på ovanstående formel kan du skapa en förståelig tabell för att beräkna antalet block i en kub.

Gasblockstorlekar, mm bitar i en kub
600×200×300 27, 8
600×250×50 133, 3
600×250×75 88, 9
600×250×100 66, 7
600×250×150 44, 4
600×250×200 33, 3
600×250×250 26, 7
600×250×300 22, 2
600×250×375 17, 8
600×250×400 16, 7
600×250×500 13, 3
Bild
Bild
Bild
Bild

Men man måste komma ihåg att sådana beräkningar endast ger ungefärliga resultat, som är ganska rådgivande. Idag kan du på olika tillverkares webbplatser hitta praktiska onlinekalkylatorer som du enkelt och snabbt kan göra alla beräkningar som krävs.

Hur ska man lägga?

Om det har gått minst en månad efter att du hällt grunden, bör du börja vattentätas. Det är mycket viktigt att utföra dessa arbeten, eftersom betong inte tål kontakt med fukt och fukt.

Startraden av block måste läggas ut med betongblandning som bindemedel . Tänk på att de första lagda delarna kommer att fungera som grund för den framtida väggen, så materialen bör installeras så jämnt och korrekt som möjligt.

Om du under installationen av den första raden gjorde misstag, kan över tid ett sådant murverk spricka på grund av inre spänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att jämna ut startmuren med en särskild byggnivå och en gummihammare. Glöm inte att den första blockraden måste förstärkas. Därefter bör installationen av baren göras var 4: e rad.

Alla följande rader måste läggas med en speciell limlösning. Tack vare denna teknik är sömmarna så tunna som möjligt, varför den färdiga väggen kommer att ha mer effektiva termiska egenskaper.

För att väggen ska bli så platt och snygg som möjligt är det nödvändigt att använda en detalj som en dockningssladd. Efter installationen måste den övre delen av alla rader behandlas med en speciell handflotta (eller annat liknande verktyg) för att ge materialen bättre vidhäftningsegenskaper.

Bild
Bild

Läggningen av luftbetongblock slutförs med arrangemang av ett armerat bälte. För detta, i den övre delen, är formen monterad från brädorna fixerad till den färdiga väggen. Förstärkning läggs i den.

Därefter måste betongbruk hällas i formen . Dess proportioner bör vara följande: sand - 3 delar, cement - 1. Eftersom betongens värmeledningsförmåga är högre än för betongblock kan detta band inte bara stärka väggarna utan också orsaka värmeförluster i det inre av lokal. På grund av detta måste det isoleras ytterligare.

För närvarande levererar många tillverkare som säljer luftbetongblock färdiga styva remmar till marknaden. De är långsträckta block med en porös struktur och ett spår i mitten, i vilket betongbruk ska hällas.

Bild
Bild

Vi får inte glömma förstärkningen av block murverk. För att utföra dessa arbeten behöver du inte bara en limkomposition, utan också armeringsstavar och en jaktskärare (du behöver det när du arbetar med fönster och dörröppningar till en byggnad).

Efter avslutat arbete med att lägga luftbetongblock bör de trimmas. För att göra detta, använd ett plan eller ett speciellt rivjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

När man lägger luftbetongblock måste man komma ihåg att parametern för längden på de horisontella skarvarna ska vara cirka 2-8 mm. Om vi talar om vertikala sömmar, bör deras storlek inte överstiga 3 mm -märket. Om överskott av murbruk dyker upp från sömmarna behöver de inte gnidas - dessa element måste tas bort med en murslev.

När du arbetar med att lägga luftbetongblock med egna händer, rekommenderas att du använder hemlagad ställning . Det kommer att bli mycket lättare att arbeta med dem. Glöm inte att kvaliteten på hela väggen beror på läggningen av startblocksraden. Det är därför det är så viktigt att använda en byggnadsnivå i början. Om du märker vissa felaktigheter måste de elimineras så snart som möjligt, och först sedan fortsätta till installationen av nästa rad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du arbetar med luftbetongblock bör du bara använda speciella fästelement. Enkla självgängande skruvar för sådana konstruktioner fungerar helt enkelt inte - de kommer inte att hållas säkert och fast i block.

Observera att om blocken innehåller delar som griphandtag, kan förbrukningen av lim öka avsevärt när du installerar dem. Anledningen till detta är att tekniken för att lägga luftbetong ger fyllning av absolut alla håligheter under arbetets gång.

Transportera luftbetongblock försiktigt för att inte skada ytan . Det rekommenderas att täcka detta material med plastfolie, vilket skyddar dem från negativa yttre faktorer. Om du inte lyckades komma in i hela luftbetongblockets längd när du lade fönster eller dörröppningar, kan du ta en hacksåg eller såg och klippa av den överskottliga delen av delen. Detta arbete kommer inte att ta mycket tid och ansträngning, eftersom gasbetong är ett smidigt material.

Bild
Bild

Om du ska använda luftbetong för att bygga ett privat hus måste du vara så ansvarsfull som möjligt när du väljer en pålitlig och stark grund. Detta beror på att detta material inte tål basens rörelse. På grund av detta bör grundtypen väljas utifrån markens egenskaper och egenskaperna hos själva gasblocket.

Experter rekommenderar inte att lägga luftbetongblock från två hörn mot varandra. Som ett resultat av sådana åtgärder kommer det att vara problematiskt för dig att förbanda raderna och justera efterbehandlingselementet till önskad storlek. Innan du köper luftbetongblock måste du noggrant undersöka dem. Materialen ska inte uppvisa minsta skada, flis eller sprickor. Om du märker sådant är det bättre att vägra köpet.

Leta inte efter för billiga saker. Ett oväntat lågt pris kan tyda på dålig blockkvalitet.

Rekommenderad: