Arbolitblock (32 Foton): Vad är Det? Mått, Vikt Och Andra Egenskaper Hos En Enhet. Fördelar Och Nackdelar, Typer Och ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Arbolitblock (32 Foton): Vad är Det? Mått, Vikt Och Andra Egenskaper Hos En Enhet. Fördelar Och Nackdelar, Typer Och ägarrecensioner

Video: Arbolitblock (32 Foton): Vad är Det? Mått, Vikt Och Andra Egenskaper Hos En Enhet. Fördelar Och Nackdelar, Typer Och ägarrecensioner
Video: Skapa din egen fotobok 2024, Maj
Arbolitblock (32 Foton): Vad är Det? Mått, Vikt Och Andra Egenskaper Hos En Enhet. Fördelar Och Nackdelar, Typer Och ägarrecensioner
Arbolitblock (32 Foton): Vad är Det? Mått, Vikt Och Andra Egenskaper Hos En Enhet. Fördelar Och Nackdelar, Typer Och ägarrecensioner
Anonim

Byggandet av bostadshus från träbetongblock är ett modernt tillvägagångssätt för lågbyggnad och blir mer och mer populärt. Materialet jämför sig positivt med tegel och betong och kringgår dem i många prestandaindikatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Arbolite är en typ av lättbetong och började användas i konstruktion för cirka 60 år sedan. I Sovjetunionen fanns det mer än 100 företag som specialiserat sig på tillverkning av detta högkvalitativa och hållbara byggmaterial. Då minskade efterfrågan på träbetong något, och tills nyligen användes den inte så ofta i konstruktion.

Med hänsyn till de senaste trenderna och den ökade efterfrågan på högkvalitativa, varma och prefabricerade bostäder har träbetongblocken kommit ihåg igen, och idag materialet anses med rätta vara en av huvudtyperna av byggmaterial som används i lågkonstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förstå varför materialet har så många fläktar är det värt att hänvisa till dess sammansättning, från vilket man kan se att flis upptar nästan 90% av den totala volymen. För tillverkning av block tas endast utvalda och rena råvaror: utan kvistar, löv och annat avfall i samband med träbearbetning … Resterande 10% står för cement av hög kvalitet, kemiska tillsatser och bindemedel.

Externt representeras träbetong av fyrkantiga mätblock utrustade med ett speciellt skal bestående av ett bindemedel. Materialets struktur är ganska porös, vilket bidrar till normalt luftutbyte i rummet och bibehåller en optimal luftfuktighet. När det gäller dess operativa egenskaper är arbolit så nära kommersiellt trä som möjligt och i många avseenden överträffar det tegel och armerad betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområdet för träbetongblock är ganska omfattande.

Materialet används aktivt vid konstruktion av bostadshus och industriella strukturer. I byggnader med en höjd av högst 7 meter uppförs interna och externa självbärande strukturer från den och används också för konstruktion av gardin ytterväggar.

Enligt befintliga standarder kan träbetongblock säkert användas för konstruktion av byggnader som inte är högre än två våningar. Materialet används för tillverkning av väggpaneler och taktak, samt buller- och värmeisoleringsstrukturer vid byggandet av privata hus och sommarstugor.

Som du kan se av beskrivningen, träbetong kan säkert kallas ett universellt byggmaterial , vilket, tillsammans med sin höga hållfasthet och breda konsumenttillgänglighet, gör det till ett verkligt populärt material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur görs det?

Arbolitblock har mycket höga prestandaegenskaper, vilket beror på noggrant utvalda råvaror för deras tillverkning. Till exempel har flis, som är huvudkomponenten i block, en klar rekommenderade mått, som inte bör överstiga 40x10x5 mm.

I allmänhet bestäms valet av fyllmedel av materialets tillverkningsområde. Till exempel i de norra regionerna såväl som i mittfältet, där det inte finns några problem i bristen på träbearbetningsavfall, används främst gran-, tall- och granspån samt poppel-, bok-, björk- och aspspån. I de södra regionerna används hampaeld, rishalm och bomullsstjälk som de viktigaste råvarorna.

När det gäller tillsatserna och fyllmedlen, för att minska materialets värmeledningsförmåga, tillsätts komponenter som ökar dess porositet till kompositionen och baktericider och insekticider tillsätts för att skydda flisen från sönderfall.

Bild
Bild

Av kemikalierna i träbetong bör kalciumklorid, sulfataluminiumoxid och kalksten noteras. På grund av närvaron av dessa komponenter i råvaran var det möjligt att uppnå en märkbar minskning av materialets permeabilitet och värmeledningsförmåga. Cement för tillverkning av träbetong har också tagits ganska hög kvalitet.

Till exempel, för tillverkning av konstruktionsblock används klass 500, mindre ofta - 400, medan för värmeisolerande träbetong används ofta den billigare versionen av M300.

En förutsättning för tillverkning av block, som bestämmer deras tekniska egenskaper i framtiden, bildas snabbt. Proceduren utförs inom de första 15 minuterna efter knådning och utförs på specialmaskiner eller manuellt … Massan formas till block med hjälp av vibrationsteknik, vilket garanterar hög densitet och hållbarhet för den framtida produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komprimering av råvaror till formar utförs i flera steg med alternerande bildning av tre lager. Den optimala temperaturen för torkning av färdiga block anses vara 30-40 grader .… Under sådana förhållanden kommer materialet att vara klart på en dag. Om lufttemperaturen inte överstiger 20 grader, tar den fullständiga stelningen av kompositionen från 3 till 5 dagar.

När yttemperaturerna sjunker under 5 grader, upphör härdningen av betongblandningen.

Tillverkningen av träbetongblock på specialiserade företag är strikt reglerad och sammansättningen bestäms av motsvarande GOST. I fabriksproduktionsmetoden anses avvikelsen i proportioner vara minimal och är vanligtvis inte mer än 2-5%.

En annan viktig indikator som senare påverkar materialets driftsegenskaper är arbetslösningens fuktighet och temperatur. Den optimala luftfuktigheten anses vara mindre än 25% ., liksom temperaturen, som inte bör vara lägre än 15 grader.

Endast strikt efterlevnad av formuleringen av lösningen, liksom strikt efterlevnad av tekniken för tillverkning av träbetongblock, kan garantera materialets höga arbetskvaliteter och dess förmåga att tjäna i många år.

Specifikationer

Den huvudsakliga tekniska indikatorn för träbetong är dess värmeledningsförmåga, liksom styrka, frostbeständighet och ljudisolering.

  • Värmeledningsförmåga träbetongen är ganska låg och uppgår till cirka 0,07-0,18 W / (m * C). Detta gör att byggnadens yttervägg, uppförd från block, kan behålla värme i samma mängd som ett tegelverk med en tjocklek på en meter klarar.
  • Styrka träbetongblock är också ganska höga och varierar beroende på sammansättningen i intervallet 21-45 kgf / cm². Skum och luftbetong, som också ofta används i lågkonstruktion, har ungefär samma hållfasthetsindikator. Till exempel har klass M25, motsvarande klasserna B1, 5 och B2, en tryckhållfasthet lika med 21-27 kgf / cm², medan den för M50 når 45 kgf / cm². Tack vare detta spricker blocken inte och tolererar transport och lagring väl.
  • Arbolite kännetecknas av ökad frostbeständighet och klarar 25 till 50 frysnings- och tiningscykler utan att förlora sina driftsegenskaper. Detta gör att hus byggda av träbetongblock kan stå i kallt klimat i 50 år eller mer. I varma områden ökar materialets livslängd med ungefär hälften till cirka 75 år.
  • Ljudisoleringskoefficient är också en viktig prestandaindikator för materialet och bestämmer dess användning som en ljudisolerande sköld. Blockens ljudisolering ligger i intervallet från 0, 17 till 0, 6 enheter, vilket är ungefär 4 gånger mer än liknande indikatorer på tegel. För att säkerställa ljudabsorbering används material med en densitet på minst 500 kg / m³, medan för väggkonstruktion används träbetong med en indikator på 550 till 850 kg / m³.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En lika viktig teknisk egenskap hos materialet är dess vikt … Enligt detta kriterium överträffar träbetong också ett antal andra byggmaterial, vilket gör det mer efterfrågat. Till exempel är vikten av en kubikmeter murverk av träbetongblock ungefär tre gånger mindre än samma volym silikatstenar och en och en halv gånger mindre än samma volym expanderad lerbetong.
  • Brännbarhet är också en viktig prestandaegenskap. Trots det höga innehållet av flis i materialet brinner träbetongen inte av sig själv och stöder praktiskt taget inte förbränning. Enligt föreskrifterna i GOST 12.1.0044-89 tillhör träbetong gruppen av lågantändliga (G1), knappt brandfarliga (B1) och rökfria (D1) material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbolitblock för konstruktion av ytterväggar produceras vanligtvis i dimensionerna 300x250x500 och 500x300x200 mm, och block för konstruktion av interna skiljeväggar produceras i dimensioner på 200x250x500 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

fördelar

Den höga efterfrågan på träbetongblock beror på ett antal obestridliga fördelar med detta byggmaterial.

  • Träbetongens fullständiga miljösäkerhet beror på frånvaron av skadliga föroreningar och giftiga tillsatser i dess sammansättning. Materialet består huvudsakligen av naturliga komponenter, och de kemiska reagensen som finns i små mängder är helt ofarliga för människor och avger inte giftiga ämnen till miljön.
  • Materialets brännbarhet beror på motsvarande tillsatser, vilket flera gånger ökar brandsäkerheten för hus byggda av träbetong.
  • Träbetongens lätta vikt lättar strukturen och minskar belastningen på fundamentet. Dessutom gör blockens universella dimensioner dem mycket praktiska för konstruktion och transport.
Bild
Bild
  • Låg värmeledningsförmåga och höga värmebesparande egenskaper hos materialet gör att du kan spara på isolerande material och bidra till att upprätthålla ett gynnsamt mikroklimat i rummet. Dessutom är träbetong väl ventilerad, varför byggnadens väggar kan andas.
  • Materialet är en utmärkt ljudisolator och skyddar rummet på ett tillförlitligt sätt från inträngande av främmande buller från gatan eller angränsande utrymmen.
  • Möjligheten att driva in en spik i en arbolitvägg eller skruva i en självgängande skruv skiljer också materialet från andra konstruktionsanaloger.
  • På grund av den porösa strukturen och den höga elasticiteten skärs betongblock enkelt och delas upp i delar. Samtidigt spricker, smulas eller smulas inte materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Arbolit är inte intressant för gnagare och insekter, och är inte heller en gynnsam miljö för utseende av svamp och mögelbildning.
  • Blockens yta har höga vidhäftningsegenskaper och behöver inte ytterligare åtgärder för att förbättra vidhäftningen mellan den dekorativa beläggningen och väggkonstruktionens material.
  • Byggnader av träbetong krymper snabbt och den maximala krympningen är bara 0,4%. Denna kvalitet gör det möjligt att utföra inredning nästan omedelbart efter att väggarna har rests.
Bild
Bild

Minus

Men tillsammans med de uppenbara fördelarna har arboliten fortfarande nackdelar. För det första finns det stor sannolikhet för blockförfalskning. Oseriösa tillverkare använder byggavfall, sågspån av låg kvalitet och till och med krossat glas som huvudfyllmedel. Detta leder till att material av äcklig kvalitet släpps ut, vilket sedan resulterar i stora problem under konstruktionens drift.

För det andra har träbetong lågt skydd mot fukt. Detta i sin tur kräver den obligatoriska väggbeklädnaden och applicering av en skyddande finish på dem.

Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar brister i geometri. Jämfört med tegel- eller skumblock avvikelsen från standardstorlekar är ganska stor och kan nå en och en halv centimeter. Detta orsakar vissa svårigheter under konstruktionen . och kräver noggrant urval av material och hög skicklighet från muraren.

Du bör också uppmärksamma det ganska höga priset på träbetongblock, vilket är mycket högre än kostnaden för ett skumblock och luftbetong.

Nackdelarna inkluderar oförmåga att använda material för byggande av höghus , liksom materialets allmänna instabilitet för aggressiva gaser.

När man bygger ett arbolithus i regioner med stor nederbörd är det nödvändigt att utrusta ett dräneringssystem och under vintermånaderna för att befria källaren från snö. I detta avseende rekommenderas inte användning av betongblock för konstruktion av källarväggar, gesimser och socklar.

Bild
Bild

Vyer

Klassificeringen av träbetongblock sker enligt flera kriterier, vars grundläggande är materialets funktionella syfte.

Enligt detta kriterium Det finns två typer av block: strukturell och värmeisolering … Kategorinamnen talar för sig själva. Till exempel utmärks de förra av en högre densitet, som kan nå 850 kg per kubikmeter, och är avsedda för konstruktion av ytterväggar i låga byggnader. Tryckhållfastheten för sådana produkter tillhör höga klasser B1, 5, B2, B2, 5 och B3, 5, vilket motsvarar kvaliteterna M25, M35 och M50, som inkluderar strukturer, i vars konstruktion ST SEV 1406-78 är inte beaktas.

Värmeisolerande block har en medeltäthet på 500 kg / m³ och används som ett extra lager när man anordnar värme- och ljudisolering av byggnader. Tryckhållfasthetsindikatorerna för sådana prover motsvarar klasserna B0, 35, B1 och B0, 75, vilket indikerar att de tillhör märkena M5, M10 och M15 utan att ta hänsyn till ST SEV 1406-78.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra kriteriet för klassificering av träbetongblock är närvaron av ytterligare fyllmedel och ett skyddande och dekorativt lager.

På grundval av detta utmärks tre typer av material

  1. Klädda block används ofta för konstruktion av ytterväggar. Vid tillverkningsskedet täcks ämnens framsida med en cement-sandbruk, färdig med fasadplattor eller en beläggning av granitflis bildas. Utåt ser sådan träbetong ganska solid och vacker ut, och cementskiktet låter inte fukt tränga in inuti.
  2. Block gjorda av avhopp , jämför sig positivt med traditionella modeller tillverkade med träflis. I sådana modeller krossas sågspån grundligt på en speciell kross, varefter de sorteras från resterna av fasta mekaniska föroreningar och siktas. Sådana produkter kännetecknas av högre prestandaegenskaper och är efterfrågade.
  3. Byggmodeller har också ett skyddande lager på ena sidan minst en och en halv centimeter tjock. Som beläggning används en cementkalkmurbruk som blandas med sand med hög porositet under appliceringsprocessen. Sådana block används som skyddskonstruktioner som hjälper till att skydda byggnadens metallelement från korrosiva processer.
Bild
Bild

Och det sista kriteriet enligt vilket blocken är indelade i typer är produkternas geometriska form. På grundval av detta utmärks traditionella och tunga modeller. Och om allt är mycket klart med det första, så är det andra en ganska intressant designlösning.

Sådana block är utrustade med ett "groove-kam" -fäste, som gör att du snabbt kan bygga inre skiljeväggar från dem och montera dem enligt principen för en barndesigner. Dimensionerna på sådana modeller skiljer sig något från dimensionerna hos traditionella rektangulära block och är 100x200x500 mm.

Hur väljer man?

Huvudkriteriet för att välja ett träbetongblock är att hitta en pålitlig tillverkare. Det bästa alternativet är att köpa material från välkända företag som finns på marknaden . byggmaterial i många år och värderar deras rykte. Detta beror på framväxten av ett stort antal privata industrier, varav de flesta bryter mot tillverkningstekniken och producerar produkter som inte uppfyller GOST.

Enligt experter uppfyller hälften av alla produkter som kommer ut på marknaden av en eller annan anledning inte de fastställda kraven. Därför kommer inköp av högkvalitativt material att vara nyckeln till framgångsrik konstruktion och kommer inte att medföra problem med byggnadens drift i framtiden.

Det viktigaste du måste vara uppmärksam på när du väljer betongblock är deras pris.

Om materialet är misstänkt billigt betyder det att billiga och eventuellt ohälsosamma komponenter ingick i dess sammansättning, så det är inte värt att köpa en sådan produkt.

Mycket ofta ersätter skrupelfria tillverkare träflis av ädla träslag med lågkvalitativt sågspån, vilket leder till att materialkostnaden märks betydligt, medan kvaliteten lämnar mycket att önska.

Det andra som bör varna köparen är blockera heterogenitet. Det ska inte ha flera synliga lager eftersom detta sedan kan leda till delaminering av materialet.

Du måste också vara uppmärksam på kränkningen av produkternas geometriska form. Detta händer vanligtvis när produkter släpps på utrustning av låg kvalitet, liksom vid användning av chips av olika storlekar.

Du bör ägna särskild uppmärksamhet åt färgen på blocken. En högkvalitativ och helt torkad produkt har alltid en grå färg. Om materialet har gröna eller bruna nyanser betyder det att det inte torkades tillräckligt bra i tillverkningsskedet. Dessutom ska det inte finnas några halm, kvistar eller löv som sticker ut ur blocket. Det är också bättre att vägra att köpa sådant material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste titta på ogiltiga volymer - de bör inte överstiga 3% … Blocket ska se bra ut stickat och inte löst.

Och det sista som du också måste vara särskilt uppmärksam på är längden på chipsen. Som regel är det tydligt synligt i materialets struktur, och det kommer inte att vara svårt att bestämma dess genomsnittliga storlek.

Till exempel, om det finns många små element i blocket, betyder det att förstärkningsegenskaperna hos flisen reduceras avsevärt och styrkan hos sådant material blir ganska låg. För att på något sätt rätta till situationen ökar många tillverkare cementandelen avsevärt, varför värmeledningskapacitetskoefficienten för ett sådant block ökar avsevärt.

Hur bestämmer man antalet bitar i 1 kub och pall?

Innan du får reda på antalet block i en kubikmeter och en pall måste du förklara varför sådan information kan behövas och vad den kan påverka. För det första krävs sådan kunskap för att beräkna den optimala kostnaden. Tillverkare anger kostnaden för sina produkter på olika sätt: någon heter priset på ett block och någon - en hel kub eller pall.

Därför, för att navigera i priserna var det lättare, du måste veta det exakta antalet block av olika storlekar på en kubikmeter. Till exempel kommer en kub med produkter med standardmått på 500 × 300 × 200 mm att innehålla 33,3 stycken, medan volymen för var och en av dem är 0,5x0, 3x0, 2 = 0,03 m³.

Bild
Bild

Med en blockstorlek på 300x250x500 mm, som används för konstruktion av ytterväggar, kommer en kub att bestå av 27 bitar, medan i en kubikmeter material som används för konstruktion av interna skiljeväggar mått 200x250x500 mm, det blir 40 stycken.

För det andra är det nödvändigt att veta det exakta antalet block per kubikmeter och pall för att beräkna den mängd material som krävs för konstruktion. När det gäller antalet block i en pall, alltså med standardmått på 500 × 300 × 200 mm rymmer den 48 stycken.

Ägarrecensioner

Att döma av ägarnas kommentarer är träbetongblock ganska enkla att använda och praktiska att använda. Enligt experter är träbetongens huvudsakliga arbetskvalitet att det är praktiskt taget obrännbart, medan det nästan håller alla driftsegenskaper hos trä, och att bygga av det är mycket lättare än att hugga ett hus av trä.

Om vi jämför det med tegel är arbolitstrukturer mycket lättare och kräver inte konstruktion av tjocka meter höga väggar. I jämförelse med armerad betong vinner också träbetong: hörbarheten i hus av armerade betongpaneler är flera gånger högre än i hus byggda av träbetongblock.

Dessutom noterar många ägare träbetongens förmåga att självständigt upprätthålla den önskade komfortnivån i rummet: det är inte varmt i sådana hus på sommaren och inte kallt på vintern.

Av nackdelarna noteras den höga kostnaden för materialet och omöjligheten att använda det i det marina och subtropiska klimatet.

Rekommenderad: