Betongväggar: Tjocklek Och Värmeledningsförmåga Hos Block För Ett Hus, Läggning Av En Bärande Väggkonstruktion

Innehållsförteckning:

Video: Betongväggar: Tjocklek Och Värmeledningsförmåga Hos Block För Ett Hus, Läggning Av En Bärande Väggkonstruktion

Video: Betongväggar: Tjocklek Och Värmeledningsförmåga Hos Block För Ett Hus, Läggning Av En Bärande Väggkonstruktion
Video: Load Bearing Wall Framing Basics - Structural Engineering and Home Building Part One 2024, Maj
Betongväggar: Tjocklek Och Värmeledningsförmåga Hos Block För Ett Hus, Läggning Av En Bärande Väggkonstruktion
Betongväggar: Tjocklek Och Värmeledningsförmåga Hos Block För Ett Hus, Läggning Av En Bärande Väggkonstruktion
Anonim

Idag utförs konstruktionen av väggar för olika byggnader av ett stort antal material. En av dem är luftbetong, som först och främst jämförs med värmeledningsförmåga. Detta blir möjligt på grund av användningen av aluminiumpulver i konventionell betongblandning. Men styrkan hos ett sådant material kommer att vara något lägre. Idag kommer vi att berätta varför luftbetongblock kommer att vara en utmärkt lösning för att bygga ett hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

För att förstå om det är värt att bygga väggar av luftbetong alls, är det nödvändigt att analysera vilken typ av fördelar och nackdelar detta material har.

Så om vi pratar om fördelarna med luftbetong är det nödvändigt att lyfta fram:

  • god förmåga att behålla värme;
  • materialet är mycket enkelt att bearbeta även med ett handverktyg;
  • de nödvändiga måtten och raderna av murverk kan lätt observeras på grund av den högsta geometriska noggrannheten;
  • en betydligt större blockstorlek än en tegelsten gör det möjligt att avsevärt minska konstruktionstiden för ett objekt;
  • materialet är lätt, vilket kan minska belastningen på byggnadens grund avsevärt och därför förlänga dess livslängd;
  • luftbetongblock är helt brandsäkra material, vilket på ett fördelaktigt sätt skiljer det från analoger;
  • även med korrekt implementering av vattentätnings- och armeringsprocedurer kommer kostnaden för en kvadratmeter luftbetongvägg fortfarande att vara lägre än för liknande material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men som alla byggmaterial har betong vissa nackdelar som inte tillåter oss att kalla det en idealisk lösning.

Vi pratar om sådana aspekter:

  • Den porösa strukturen av gasbetongblock är anledningen till enkel vattenabsorption. Det vill säga när man använder material för väggkonstruktion är det nödvändigt att noggrant överväga ögonblicket för vattentätning.
  • Man måste komma ihåg att den blockiga substansen är i bakat tillstånd. Av denna anledning, på platser där det är ökade belastningar, kan det börja spricka. På grund av detta är det nödvändigt att korrekt beräkna minimistorleken på väggtjockleken för den framtida byggnaden innan byggandet av objektet påbörjas. Och på platser som är mest utsatta bör murverket förstärkas med förstärkning.

Som du kan se har materialet i allmänhet fortfarande fler fördelar än nackdelar. Men även det senare, med korrekt implementering av vattentätnings- och förstärkningsarbete, kan enkelt elimineras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

På grund av den inte för stora vikten, om vi jämför block med röda eller silikatstenar i vikt, och brandmotstånd, frostbeständighet, bra ljud- och värmeisolerande egenskaper, används luftbetong för konstruktion av olika element i byggnader av olika typer, från skiljeväggar och bärande delar av bostadshus till element stugor och garage.

Om vi pratar om typerna av luftbetong, är detta material av flera kategorier:

  • D300 - D500. Sådana block anses vara lätta och har en låg densitetskoefficient samt god värmeledningsförmåga. De används vanligtvis som isolering.
  • D500 - D900. Denna kategori av block kommer att vara betydligt starkare. Men deras massa kommer också att vara betydligt större, och de kommer att leda värme bättre. Oftast används de som huvudmaterial för konstruktion av väggar.
  • D1000 - D1200. Sådana gasblock anses vara tunga. Deras täthet kommer att vara den högsta bland alla befintliga kategorier. De används för konstruktion av byggnader som kräver bildandet av en solid struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av luftbetongblock kan också delas in i tre grupper enligt klasser:

  • В 2, 0 - sådan gasbetong används för att bilda väggar av bärande typ för byggnader vars höjd inte är mer än två våningar;
  • B 2, 5 - används som material för bärande väggar, om byggnadens höjd inte är högre än tre våningar;
  • B 3, 5 - kan användas för att bilda väggar av bärande typ för byggnader med en höjd av fem våningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsynskrav

Byggandet av byggnader med olika mobilbetong, inklusive luftbetong, regleras av STO-nummer 501-52-01-2007.

Om vi pratar om huvudpunkterna i användningen av luftbetong, bör det noteras:

  • Begränsa byggnadernas maximala höjd. Från olika kategorier av gasbetong är det möjligt att skapa bärande väggar för byggnader, vars höjd är upp till tjugo meter (fem våningar). Om vi pratar om höjden på väggarna i den självbärande kategorin, bör den inte vara mer än nio våningar eller trettio meter. Skumblock används för att skapa väggar av bärande typ, vars höjd inte är mer än tre våningar eller tio meter.
  • För att skapa självbärande väggar måste du använda block i kategori B 2, 5. Om vi pratar om byggnader där det finns mer än tre våningar, och B 2, 0, om byggnaderna har en höjd av tre våningar.
  • Det normativa dokumentet reglerar betongens hållfasthet, beroende på antalet våningar i byggnaden. Om du vill bygga ytter- eller innerväggar i en 5-vånings byggnad måste du använda block med en hållfasthet på minst B 3, 5, och själva typen av murbruk bör inte vara sämre än M100. Om vi pratar om byggnader i tre våningar, bör betongklassen vara minst B 2, 5 och murbruk - M75. Och för konstruktioner med två våningar - B2 och M50.
  • Detta normativa dokument kräver också beräkning av den högsta tillåtna höjden på väggarna av den angivna betongen först efter beräkningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att denna standard bara reglerar konkreta hållfasthetsfrågor, men inte ger några förklaringar alls om värmeisoleringen i rummet. Juridiska personer måste först och främst följa kraven i regleringsdokument. Individer kan bara använda dem som en rekommendation eller riktlinje när de bygger ett garage, ett hus på landet eller någon annan byggnad.

Under konstruktionen är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att fuktinnehållet i luftbetongblock förändras under drift, vilket ökar deras värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av konstruktionens tjocklek

Tjockleken på de yttre luftbetongväggarna kan, om så önskas, beräknas själv. Du bör ta standardindikatorn för motståndet mot termisk överföring för ett visst område och blockets värmeledningsförmåga.

Denna siffra kan beräknas genom att multiplicera dessa indikatorer med varandra . För att säkerställa komfort måste motståndet mot värmeöverföring antingen vara lika med eller vara större än siffran för det nominerade indexet, vilket beräknas genom att lägga till koefficienten för graddagen för uppvärmningsperioden och koefficienten för normal tid.

Om det är nödvändigt att bestämma koefficienten för graddagen för uppvärmningsperioden, kan den bestämmas genom att multiplicera graderna för uppvärmningsperioden med antalet dagar för en viss plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, när tjockleken på luftbetongväggen i lagergruppen bestäms, beräknas nödvändigtvis materialets värmeledningsförmåga, vilket direkt beror på densiteten. Ju mer det blir desto mer blir dess värmeledningsförmåga.

Om vi pratar om stugkonstruktion, används M500 luftbetong oftast här. Sådana lösningar är värmeisolerande och strukturella. M600 -modellerna, som har hög värmeledningsförmåga, har också hög hållfasthet, vilket indikerar att de kommer att släppa ut mycket värme från byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För värmeisolering är M400 -alternativet utmärkt. Här kommer förhållandet mellan porer och totalvikt att vara högre än 75 procent. Detta indikerar att materialet håller sig varmt väl. Men dess styrka kommer att vara betydligt lägre. Enligt egenskaperna hos värmeisolering, är de bästa för att skapa ytterbetong av luftbetong betongkvaliteter D300 och D400. Deras tjocklek varierar från 20 till 45 centimeter. Trots dessa indikatorer innehåller dessa material ett stort antal luftporer och liten lösning, som bär en belastning.

Gasbetong av kvaliteterna D800 och D1000 kommer att kännetecknas av den högsta hållfastheten, men en stor väggtjocklek (från 1 meter eller mer), nödvändig för att behålla värmen inne i rummet. Som regel används sådana märken vid konstruktion av handelspaviljonger och offentliga byggnader, liksom strukturer där det finns ytterligare isolering och stor belastning. Men den gyllene medelvägen, från vilken du kan göra inre och yttre väggar, kommer att vara block D500-D600, som vanligtvis används vid byggandet av stugor, bostadshus och andra byggnader. De har den bästa balansen när det gäller styrka och värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man limet?

Betongkonstruktion är gjord på en limfog, som är tillverkad av en torr murbruk med speciella egenskaper, och består av sand, cement och olika typer av vattenhållande, mjukgörande och hydrofoba tillsatser. Minsta sömtjocklek bör vara 2-5 millimeter, men läggning på en sådan massa är möjlig med en sömtjocklek på 8-10 millimeter. Gasbetong kan också läggas på ett sandcementbruk med en genomsnittlig horisontell fogtjocklek på 12 millimeter och vertikal - 10 millimeter.

När man lägger på speciellt lim är det nödvändigt att ta hänsyn till att det minskar väggpartitionernas termiska överföringsmotstånd. Av denna anledning, i torrt och varmt väder, är materialet som används under läggningen bäst förfuktat med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapandet av en självhäftande lösning för konstruktion av luftbetongväggpartier bör påbörjas strax före arbetet.

Dessutom bör förberedelsearbetet utföras tydligt enligt instruktionerna:

  • Först måste du hälla en viss mängd vatten, som anges på förpackningen med blandningen, i en hink av plast.
  • Häll nu försiktigt i en torr lösning i önskad andel, under konstant omrörning. Den måste stå i 10-15 minuter och blandas igen.
  • Vid murning är det nödvändigt att röra om blandningen flera gånger så att dess konsistens förblir på önskad nivå.
  • För att utföra läggning under en kall tid är det bättre att använda en limlösning som innehåller frostskyddsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man lägga?

Det är bättre att lägga rader av luftbetong på lim. Först måste du hälla den beredda lösningen i en behållare, och med hjälp av en murslev eller en skopa, försiktigt sprida den längs hela längden av den första raden av väggen och jämna ut den med en speciell hackad murslev. Därefter bör luftbetongblocken placeras ovanpå limmet. Deras horisontella rörelse bör inte vara mer än 5 millimeter. Sömmarna måste fyllas noggrant med lim för att blocken ska hålla bättre. Klädregler bör också följas. Vertikalt bör sömmarna inte röra sig mer än 0,4 blockhöjd, eller cirka 9-11 centimeter. Limet som pressas ut under detta måste avlägsnas omedelbart för att inte låta det fastna. Nu återstår bara att kontrollera hur smidigt murverket var och räta ut det med en gummihammare.

Olika typer av armaturer kan underlätta konstruktionen av väggar . Vi talar om lath-order, som gör det möjligt att utse murade hörn. För att använda dem måste du ställa dem i vertikalt läge, applicera märken som motsvarar höjden på murade rader. Efter det, mellan beställningarna, är det nödvändigt att dra förtöjningssnöret så att det är mycket bekvämare att lägga nästa rad gasblock. Nu, med fokus på förtöjningsrep, kan du helt enkelt jämna luftbetongen. För att göra detta behöver du bara knacka lite med en klubba tills limet tar helt tag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När raden är klar bör ett ytterligare block skapas, vilket ska vara det sista i raden. Du bör veta vilka mått det ska ha för att kunna klippa ut ett element med önskad längd och klä det med limlösning på båda sidor och sedan lägga det på önskad plats.

Metoden för att lägga väggpartitioner, liksom sömstorleken, bör väljas beroende på väggkategori. Till exempel kan enskiktsväggar vara 30-42 centimeter tjocka. För deras konstruktion används vanligtvis D300-D500-alternativen. Om blocken har exakta mått är det bättre att göra tunna limsömmar. I andra fall bör en värmeisolerande typ av mortel med en fogtjocklek på 1-1,5 cm användas.

Tjockleken på tvåskiktsblock kan vara från 17,5 till 30 centimeter. För dem används vanligtvis en kalkcement eller värmeisolerande murbruk. Betonggrupperna 600 och 700 kan fogas med en limsöm. Det är bättre att isolera en skiljevägg gjord enligt denna metod med ett tunt lager isolerande material. I detta fall bör tjockleken på isoleringen vara 9-14 centimeter. Men treskiktsväggar, som är gjorda av denna typ av betong, kommer att ha samma tjocklek som tvåskiktsväggar. Och konstruktionstekniken kommer att vara identisk för dem. Men tjockleken på isoleringen kan vara ännu mindre. Vi pratar om 8-13 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska sägas att ju fler lager ett material har, desto bättre blir ljudisoleringen och ljudisoleringen av sådana material. Men i allmänhet är detta typiskt för alla material.

Cellbetong kräver stor omsorg när man lägger det första lagret, eftersom väggarnas styrka, såväl som strukturens slutliga utseende, kommer att bero på framgången med detta. Det är därför det är nödvändigt att noggrant anpassa väggarna och applicera fogblandningen endast med hjälp av en speciell vagn eller en spatel med tänder. Om blocken har profilerade spår på sidorna, behöver du inte applicera murbruk eller lim under deras läggning på de vertikala sömmarna. Det ska appliceras uteslutande på en slät yta, och luckorna ska fyllas med ett speciellt elastiskt material med ljudabsorberande egenskaper.

Till exempel polyuretanskum eller mineralull. Först när lösningen har torkat, som användes för att lägga blocken, kan du börja göra strober för kommunikation. Därefter kan du börja applicera kittet på skiljeväggarna för att jämna ut dem, samt förbättra ljudisoleringen och ångspärregenskaperna. Även för att förbättra ångspärregenskaperna bör inte kitt användas, utan speciella typer av gips. Vanligtvis pratar vi om cementgips.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från en speciell blandning som släpps ut under produktionsförhållanden erhålls en lösning med högre kvalitet och homogena egenskaper.

Dess huvudkomponenter är sand, vatten och cement. En sådan lösning tillverkas vanligtvis antingen av en torr specialblandning eller helt enkelt genom att blanda ovanstående komponenter. Det är lätt att göra, men kvaliteten kommer att vara extremt låg. Vid självtillverkning av en gipslösning av cementtyp framställs en speciell blandning med volymen av en del cement av typen M400 eller högre och tre till fem delar kvartssand.

Men en bra cementbaserad gips kan bara skapas av torra blandningar som tillverkas på fabriken.

Sådana blandningar innehåller också tillsatser som kan:

  • reglera inställningstiden för lösningen;
  • behålla fukt i ett nytt lager av gips, vilket förhindrar att det passerar in i väggavskiljningens material;
  • förbättra plasticitet och lätthet att lägga;
  • låt inte utblomning uppträda på ytan;
  • förbättra vidhäftningen av gips och bas;
  • förbättra gipsskiktets hållfasthet och motståndskraft mot sprickor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att applicera en sådan lösning på panelerna med en speciell enhet. Sådana formuleringar är lättare att applicera. Maskinplåster är också utmärkta för manuell applicering. Men i motsatt riktning fungerar inte denna regel.

Rekommendationer

Gasbetong är ett effektivt material för konstruktion på grund av dess högsta värmeisoleringsegenskaper. De beror på dess cellulära struktur.

För att fullt ut uppskatta fördelarna med materialet i fråga bör du känna till några aspekter:

  • Vid uppförande av väggar används en speciell limlösning, som läggs på ytan av luftbetongblocket i ett tunt lager som är flera millimeter tjockt. Men sömmarna ska vara precis så. Om de är större kommer sömmen att förvandlas till en "kallbro", och gasbetongens egenskaper när det gäller värmeisolering kommer att avsevärt minska.
  • Vid uppförande i kallt och tempererat klimat är det nödvändigt att isolera luftbetongväggar inte bara inuti utan också utanför.
  • Det är absolut nödvändigt att applicera cementgips på luftbetong och använda material med de högsta ångspärregenskaperna. Detta är nödvändigt för att skydda materialet från konstant exponering för fukt och för att skydda det från sprickbildning. Om det ändå uppstår horisontella sprickor måste de täckas med gips och allt måste göras för att minska effekten av ånga och fukt.
  • Plattor av sådant material bör täckas noggrant med limlösning för att undvika utseende av kalla broar och en minskning av värmeisoleringsegenskaperna för hela byggnaden.
  • För att få ett varmt hem är det nödvändigt att inte bara öka väggtjockleken till högsta möjliga värde. Rätt typ av luftbetong måste också användas. För de flesta klimatzoner är det bättre att använda luftbetong av typen D600 eller kategorierna B2, 5, B3, 5 med en tjocklek på 300 millimeter. Men ett sådant val görs bäst baserat på värmeteknik och hållfasthetsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är det ganska enkelt att bygga luftbetongväggar, men för detta måste du känna till ett antal viktiga kriterier. Men ändå är sådant material ganska mångsidigt, eftersom det kan användas både i huset och i lägenheten. Det är också ganska enkelt att arbeta med, så det är en bra lösning för väggkonstruktion.

Rekommenderad: