Borr För Trä: Välj Skär Och Skär För Slipning, Skärning Och Bearbetning Av Trä, Samt Ett Munstycke För Att Skära Runda Hål

Innehållsförteckning:

Video: Borr För Trä: Välj Skär Och Skär För Slipning, Skärning Och Bearbetning Av Trä, Samt Ett Munstycke För Att Skära Runda Hål

Video: Borr För Trä: Välj Skär Och Skär För Slipning, Skärning Och Bearbetning Av Trä, Samt Ett Munstycke För Att Skära Runda Hål
Video: Use a speed square to make a blade sharpening grinder guide 2024, April
Borr För Trä: Välj Skär Och Skär För Slipning, Skärning Och Bearbetning Av Trä, Samt Ett Munstycke För Att Skära Runda Hål
Borr För Trä: Välj Skär Och Skär För Slipning, Skärning Och Bearbetning Av Trä, Samt Ett Munstycke För Att Skära Runda Hål
Anonim

Trots att borrar oftast används för att borra hål i trä kan de framgångsrikt klara andra, lika viktiga uppgifter. Lösningen av det senare innebär användning av bilagor för att arbeta med detta material - speciella enheter som väsentligt utökar befälhavarens kapacitet. För att uppnå det bästa resultatet är det tillräckligt att känna till de grundläggande reglerna för driften av sådana produkter och välja de av dem som bäst passar situationens särdrag.

Bild
Bild

Egenskaper för munstycken

På grund av det imponerande antalet sorter av de beskrivna tillbehören till borrmaskinen kan det senare kallas ett av de mest mångsidiga verktygen. I synnerhet utförs med hjälp av fästen högkvalitativ slipning av olika ytor - även de som är mycket svåra att nå. Dessutom är det mycket bekvämt med sådana produkter att städa upp miniatyrdelar som kräver största omsorg från artisten.

En annan anledning till populariteten hos träbearbetningstillbehör är de påtagliga kostnadsbesparingarna . Praktiken visar att dessa enheter gör det möjligt att lösa den överväldigande majoriteten av de tilldelade uppgifterna, vilket effektivt ersätter ett specialiserat och mycket dyrt verktyg. En annan anmärkningsvärd egenskap hos borrkronor är möjligheten att göra dem själv (förutsatt att befälhavaren ägnar vederbörlig uppmärksamhet åt armaturernas balans och kvaliteten på de använda materialen).

När det gäller skälen som kan hindra användningen av de beskrivna produkterna inkluderar dessa låg produktivitet i jämförelse med ett professionellt verktyg och behovet av att artisten har vissa färdigheter. Dessutom anser många hantverkare att redskap är mindre praktiska än specialutrustning för träbearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För att det förvärvade munstycket ska uppfylla ägarens förväntningar, bör den senare i detalj bekanta sig med klassificeringen av sådana produkter - både av arten av det arbete som utförs med deras hjälp och av designens detaljer.

Enligt överenskommelse

Beroende på egenskaperna hos de utförda operationerna särskiljer man följande typer av de beskrivna produkterna.

För slipning

Denna typ av infästning gör att du kan ge önskat utseende till de behandlade ytorna och innebär användning av mycket effektiva slipande material. De senare är oftast kiselkarbid, aluminiumoxid och syntetisk diamant. Materialet som ansvarar för träbearbetning kan limmas på redskapets arbetsyta och appliceras på en papper- eller tygbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fräsning

Sådana enheter är utformade för att lösa ett brett spektrum av uppgifter - i synnerhet högkvalitativ inriktning av spår och arbete med ändkanter på arbetsstycken. Om befälhavaren har hjälpstöd och tillbehör kan han förvandla borren till en fullvärdig utrustning för fräsning av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För polering

Den övervägda typen av tillbehör liknar på många sätt en slipning och skiljer sig från den i specificiteten för det använda fyllmedlet. Materialet i det senare kännetecknas av dess mjukhet (som regel är det skumgummi eller tunn tät filt), på grund av vilken sådana anordningar framgångsrikt används för fin bearbetning av träytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För strippning

Lösningen på detta problem innebär användning av munstycken som kallas borstar. Sådana produkter är oftast gjorda av styv tråd och används för att eliminera resterna av färg- och lackmaterial och i andra situationer som kräver att ytan bringas i korrekt skick. De är lämpliga för grovbearbetning före slipning och andra "fina" operationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För skärning

Den beskrivna typen av fixturer är komplexa och dyra, och att arbeta med den liknar en elektrisk sticksåg. Sådana bilagor gör ett bra jobb med att skära trä, vars tjocklek når 2 cm, samt spånskiva och plywood. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt mångsidigheten hos de produkter som övervägs, vilket gör att de kan användas för skärning av andra material - först och främst konstgjorda polymerföreningar och vissa legeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För arbete med självgängande skruvar

För arbete med självgängande skruvar Detta är den enklaste typen av redskap som används med borrmaskiner som kan arbeta med reducerade hastigheter. Tillverkare erbjuder ofta kit som innehåller bitar med olika diametrar, vilket gör att de kan användas med de flesta självgängande skruvar.

Du kan också köpa bitar som används för att skapa stora hål och flexibla borrar som gör att du kan komma till alla svåråtkomliga platser. Sådana enheter används relativt sällan, och därför är inte alla specialaffärer engagerade i deras implementering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Hittills finns det många munstycken för träbearbetning, som skiljer sig markant i form och andra funktioner i deras struktur. Den mest populära av dem hittar du nedan.

Tallrik

De presenteras i flera varianter, utförda med användning av olika slipande material. För slipning av trä är gummi och plastfästen mest lämpliga, och för polering är det motiverat att använda produkter med en finkornig sandpappersyta. Det finns också enheter som låter dig ändra vinkeln på den slipande fäststången.

Bild
Bild

Trumma

I de flesta situationer används de för högkvalitativ bearbetning av hål och änddelar av arbetsstycken. Sådana bilagor ser ut som fat med vanlig cylindrisk form, på vars yta ett smörjband är fäst. Trumma-produkter låter dig slipa trä utan problem, vilket är särskilt viktigt för runda eller ovala hål.

Bild
Bild

Kopp

Dessa verktyg är väl lämpade för att ta bort gammal färg och andra procedurer som innebär grovbearbetning av träytor. Bilagorna i fråga är en skål med en tätt fixerad borste av tråd eller slipande nylon. För att välja rätt alternativ bör befälhavaren ta hänsyn till graden av ytbehandling som måste uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Disk

De är en mängd olika produkter som diskuterades i föregående stycke. Den viktigaste skillnaden mellan skivmunstycken och koppmunstycken är villis diametriska arrangemang, vilket gör det möjligt att bearbeta trä på de mest otillgängliga platserna.

Bild
Bild

Kronblad

Utformningen av dessa munstycken, även kallade fläktformade, förutsätter närvaron av en stång som många fästblad är fästa vid. Dessa tillbehör är idealiska för radie slipning och efterbehandling applikationer. Dessutom är klaffanordningar motiverade att använda för noggrann bearbetning av arbetsstycken med en komplex yta.

Bild
Bild

Slutet

Produkter som tillhör denna sort kan ha betydande yttre skillnader och tillverkas av olika material. Oftast används de för att utföra det första eller sista steget i bearbetningshål och den inre ytan på arbetsstycken med komplexa former.

Bild
Bild

Mjuk

Dessa tillbehör kännetecknas av minimal slitstyrka och är därför endast lämpliga för ytpolering. De mest populära är enheter gjorda av skumgummi, filt och läder, som har en rund form och sitter säkert på axeln.

Bild
Bild

När det gäller fräsning med en borr utförs den med hjälp av kottar - speciella munstycken av hårda legeringar. Valet av en specifik typ av dessa enheter bestäms av detaljerna i det problem som de används för. Så, för att få snygga spår i arbetsstycket, är det rationellt att använda diskskärare, och det är lämpligt att "anförtro" utförandet av komplexa skärningar till formade skär. Det är också värt att överväga formen på tänderna på den produkt som köps, på grundval av vilken den kan underskäras eller spetsas. Erfarenheten visar att båda sorterna gör ett bra jobb med sina uppgifter, men de förra möjliggör mer skärpning än den senare.

Också värda att nämna är munstycken avsedda för skärning av stora hål . Dessa inkluderar pennborrar som har en platt skärdel och är optimalt lämpade för att lösa ovanstående problem. Med dessa enheter kan du arbeta med trä, plywood, spånskivor och orienterade trådskivor, klippa runda hål med en diameter på 35, 50 och till och med 60 mm. Dessutom är Forstner -borrar med en centreringspunkt och borrbitar med flera skärtänder och med hål upp till 100 mm i diameter lämpliga för denna uppgift.

Bild
Bild

Val av funktioner

Med tanke på det imponerande antalet träbearbetningstillbehör på marknaden, särskild uppmärksamhet bör ägnas de grundläggande reglerna för deras val.

  • Beroende på deras ursprung kan de köpta produkterna variera avsevärt i kvalitet, vilket påverkar effektiviteten och varaktigheten av deras användning. Professionella avråder från att köpa tillbehör av låg kvalitet till förmån för produkter från betrodda tillverkare, vilket fullt ut motiverar deras kostnad.
  • När du väljer en lämplig enhet måste artisten ta hänsyn till de viktigaste egenskaperna hos borren han använder - kraft, patronfunktioner och möjligheten att ändra rotationshastigheten. Om det köpta tillbehöret inte helt matchar det använda instrumentet blir det mycket svårare att uppnå önskat resultat.
  • För att hitta rätt redskap för borren är det rimligt att en nybörjare utför hjälp av en kompetent anställd i en specialaffär. Med det här steget kan du spara tid och få en produkt till din förfogande som bäst passar förhållandena för den aktuella uppgiften.
Bild
Bild

Man bör också komma ihåg att enskilda tillbehör låter dig arbeta inte bara med trä utan även med andra efterfrågade material - till exempel glas eller keramik.

Tips för användning

Vid bearbetning av trä med munstycken med en borr, entreprenören måste följa följande krav.

  • Den använda enheten måste fästas ordentligt på chucken. I närvaro av någon, även minimal motreaktion, kan arbetet inte startas.
  • En av de viktigaste förutsättningarna, med hänsyn tagen till att du kan undvika skador och andra problem, är den obligatoriska fixeringen av arbetsstycket som bearbetas.
  • Under arbetet är det lämpligt att hålla borren med båda händerna, vilket är särskilt viktigt för kraftfull utrustning.
  • Om artisten vill slå på backen måste han vänta tills instrumentet som används har stannat helt.
  • Vid bearbetning av trä bör särskild uppmärksamhet ägnas åt tryck. Det ska vara ganska starkt, men inte överväldigande.
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av arbetet måste du vänta tills munstycket har svalnat i några minuter. Du bör inte röra den under den angivna tidsperioden (du kan bränna fingrarna).

Dessutom ska artisten inte uppleva obehag från små partiklar som fyller utrymmet i rummet när han arbetar med trä. Inandning av dem är starkt avskräckt, vilket motiverar användning av andningsskydd - en billig och mycket effektiv personlig skyddsutrustning. Försök inte heller glasögonen, vilket förnekar sannolikheten för att främmande föremål kommer i ögonen. Detta råd är särskilt relevant i situationer där bearbetning sker med stålborstar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet konstatera att det är värt alla som uppskattar deras styrka och tid att använda borr för arbete med trä. Sådana produkter har många uppenbara fördelar med ett minimalt antal nackdelar och är därför lämpliga för de allra flesta artister.

Rekommenderad: