Stöd För Golvplattor: Minimalt Stöd På Tegelvägg Och Luftbetongblock, Enligt SNiP. Stödnoder Och Beräkning

Innehållsförteckning:

Video: Stöd För Golvplattor: Minimalt Stöd På Tegelvägg Och Luftbetongblock, Enligt SNiP. Stödnoder Och Beräkning

Video: Stöd För Golvplattor: Minimalt Stöd På Tegelvägg Och Luftbetongblock, Enligt SNiP. Stödnoder Och Beräkning
Video: Filtning av murverk 2024, Maj
Stöd För Golvplattor: Minimalt Stöd På Tegelvägg Och Luftbetongblock, Enligt SNiP. Stödnoder Och Beräkning
Stöd För Golvplattor: Minimalt Stöd På Tegelvägg Och Luftbetongblock, Enligt SNiP. Stödnoder Och Beräkning
Anonim

Överlappning är en mycket viktig komponent i alla kapitalkonstruktioner. Deras användning är också nära besläktad med att luta sig mot väggarna. Låt oss försöka förstå detta ämne mer i detalj.

Funktioner och syfte

Det är lämpligt att inleda en konversation om användningen av golvpaneler med det faktum att när installationstekniken kränks uppstår problem mycket snabbt i dem. Då och då rapporteras att överlappningar smular ihop på olika platser. Omedelbart efter det blir det omöjligt att använda byggnaderna normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvplattor eller paneler kan stödjas antingen på en pelare eller på en yttervägg. De är i alla fall placerade horisontellt.

Syftet med att använda plattorna är att uppfatta den belastning som utövas ovanifrån, med en partiell överföring av den till husets vertikala stödstrukturer. I de flesta fall är det typiska produkter. Fördelen med färdiga brädor är:

  • pålitlighet;
  • enkel användning;
  • inga särskilda krav för användning;
  • kvarhållning av ångor, gaser och vatten;
  • ingen brandfara.
Bild
Bild

I de flesta fall är täckskivorna gjorda av armerad betong. Det är ett kompositmaterial tillverkat av rent naturliga ingredienser. Moderna produkter av detta slag, enligt GOST, måste utstå dåligt väder och kraftiga frost. En viktig egenskap hos kvalitetsblock är deras höga mekaniska hållfasthet. När det gäller klassificering av plattor kommer det främst från den interna strukturen och installationsmetoderna.

Om panelen har längsgående håligheter kan den användas i både bostäder och industriell konstruktion. Enligt diametern på hålrummen i diameter skiljer sig följande typer av produkter ut:

  • med cylindriska kanaler 159 mm;
  • med cirkulära kammare 140 mm (sådana plattor är gjorda av tunga betongtyper);
  • med hålrum 127 mm;
  • med runda hålrum 114 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designparametrar

För att inte hamna i obehagliga situationer, särskilt i nyhetssändningar, är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt beräkningen av huvudparametrarna. Golvkonstruktionernas värden väljs separat för alla konstruktioner. Detta tar hänsyn till längden på spännen mellan väggarna. Byggnadens rymdschema låter dig beräkna masspressningen på de bärande strukturerna. Baserat på denna massa är det möjligt att bestämma de belastningar som faller på en enskild platta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: vid beräkning av den totala belastningen beaktas svårighetsgraden av golvet och skiljeväggar, isoleringsmaterial, möbler och annan utrustning. Antag att plattan väger 2900 kg, och lagerytan är 9 kvadratmeter. meter. Följaktligen 1 kvm. mätaren står för 322, 2 kg vikt. Vidare måste den beräknade siffran subtraheras från standardsiffran.

Från den resulterande skillnaden är det nödvändigt att subtrahera den ungefärliga belastningen som skapas av möbler, andra strukturer och hushållsapparater. Efter det bör en stabil säkerhetsmarginal kvarstå . Vanligtvis är den verkliga belastningen per ytenhet 2-3 gånger mindre än det värde som fastställts i projektet. Detta tillvägagångssätt låter dig eliminera eventuella överraskningar under drift.

Bild
Bild

Den högsta statiska belastningen per punkt måste beräknas med en säkerhetsfaktor på 30%.

Den dynamiska belastningen är redan beräknad med en reservfaktor på 50%. Om du behöver bedöma lämpligheten hos gamla strukturer måste du ta hänsyn till:

  • väggarnas lastkapacitet;
  • byggstenarnas nuvarande tillstånd;
  • förstärkningssäkerhet.
Bild
Bild

Placera tunga möbler i en gammal lägenhet, stora badkar i gjutjärn, belastningsgränsen måste beaktas . De mest exakta resultaten kan uppnås genom att involvera specialister. En professionellt utförd beräkning kommer att undvika många obehagliga situationer. När det gäller bredden och höjden på golvplattorna, desto mer är det nödvändigt att ta hänsyn till rekommendationer från proffs. I vissa fall är det möjligt att på plats lösa problemen med att förstärka golvplattorna med hjälp av deras återstöd på tillfälliga stöd.

Bild
Bild

Plattor kan avskalas i enlighet med de fastställda kraven först efter betonghärdning upp till 70% av designvärdet . I det här fallet, lägg en enda nivå av ställningar. För din information: om du behöver 50% strippning måste du lägga ett par nivåer av rack . Upp till 8 meter långa bör konstrueras med ett tillfälligt stöd i mitten. Om spännvidden är längre behövs fler rekvisita; men under plattor som är kortare än 3 meter behövs stöd sällan.

Bild
Bild

Överlappning och djup enligt SNiP

Kraven i SNiP i Ryssland säger att överlappningen av golvplattan på den underliggande väggen bestäms av:

  • syftet med att använda byggnaden;
  • väggarnas bredd;
  • tjockleken på de överlappande strukturerna;
  • deras massa;
  • seismisk risknivå;
  • storleken på de täckta spännen.

Detta är ett mycket svårt problem, och därför är det nödvändigt att involvera ingenjörer för samråd. Vanligtvis, för att garantera tillförlitlig drift av golvet (justerat för installationsavvikelser), väljs den största överlappningen på 12 cm.

En större överlappning i SNiP tillhandahålls helt enkelt inte. Paneler av typ PC, PB i tegelhus läggs på ett par kortsidor. Om strukturen är upp till 4 meter lång bör överlappningen vara 7 cm; med en större längd - den ska vara 9 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det djup på vilket prefabricerade strukturer stöds är följande:

  • vid stöd längs konturen - 4 cm;
  • när det stöds av ett par lång och en förkortad sida - 4 cm;
  • när det stöds på två sidor och plattans spännvidd upp till 4, 2 m, bör djupet vara 5 cm;
  • vid stöd på 2 korta och 1 långa sidor - 5 cm;
  • vid stöd på 2 sidor med en längd av mer än 4, 2 m, kan djupet av stödet inte vara mindre än 7 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

SNiP 2.03.01–84 föreskriver ett antal krav för förankring av armeringsstrukturer placerade på stöd . Naturligtvis påverkar detta ögonblick också det slutliga djupet.

Viktigt: tjockleken på alla delar av golvet, som ligger ovanför de tekniska underjordiska rummen och gångvägarna (uppfart), beräknas tillsammans med isoleringsskiktet.

Separata krav ställs på djupet av inbäddade strukturer i spåren. Om överlappningen görs med en felaktigt vald överlappning kan du vara rädd för sprickor och till och med fullständig förstörelse av strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stödnoder

När du förbereder en lagerenhet på luftbetongblock är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till alla belastningar som skapas av:

  • block belägna ovan;
  • förstärkningsbälten;
  • andra föremål som trycker på bygeln.

Några av fönsterkarmarna under taket hälls helt enkelt i U-blocket. I andra fall gjuts betongöverliggaren inuti träformen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också använda prefabricerade luftbetongöverdrag. Raden av block som stöder överliggaren måste förstärkas med ett par stavar med en diameter på 8 mm. Armeringslisten bör vara 0,9 m på båda sidor eller mer.

Raden ovanför luftbetongöverliggaren, på vilken en del av golvet vilar, behöver också förstärkas. I annat fall kan högpunktsbelastningen allvarligt skada. Observera: överhängen och själva väggarna måste ha samma tjocklek. Golvplattor i luftbetong, liksom plattor på väggar av små luftbetongblock, måste ha ett bärdjup på minst 12 cm. Om lokala laster överförs till murverket krävs att en lösning spills (högst 15 centimeter).

Det är strängt inte tillåtet att bädda in balkar och plattor av balkonger i murverk med klämning … Så att excentriciteten inte är för stor för att undvika flis i väggen av fin luftbetong, stöds golvet av en rad tegel. De läggs "platta" ovanpå en murbruk eller ett armerat betongbälte. Plattor fästs på självbärande väggar av luftbetong med fästen.

Bild
Bild

Viktigt: gasbetonggolv som vilar på källarelement måste ha ett foder med vattentätningsegenskaper.

Ändarna på armerade betonggolv ska täckas med pålitlig isolering. När du lägger armerad betong gesimshällar på en tegelvägg kan du välja både plana och ribbade plattor. Det är förbjudet att använda tekniska öppningar eller förkorta panelerna. Om någon del av plattan saknas är det nödvändigt att kompensera för denna brist med ett armerat betongnät. När alla plattor läggs ut är det dags för förankring; alla sömmar och slinghål stängs omedelbart.

Om plattorna stöds på en tvärstång av bärande armerad betong eller på en vägg av tät betong kommer noddjupet att vara minst 6,5 cm. På en tegelvägg kommer denna siffra att vara 8 cm. Och på luftbetong, polystyrenbetong eller skumsilikat - 1 cm eller mer.

Bild
Bild

Allt arbete måste utföras så snabbt som möjligt. Det är kategoriskt uteslutet att byggrester kommer in i alla hål och stödpunkter.

Minsta maxgräns

Modern teknik gör det möjligt att implementera nästan vilken designlösning som helst. Så med hjälp av ett monolitiskt golv kan du med säkerhet stänga en sträcka på 6x6 m. Ytterligare stödpunkter behövs inte i det här fallet. En liknande uppgift löses med säkerhet:

  • en tallrik som vilar på 4 sidor (10 cm tjock);
  • bottenmask 10 mm;
  • övre mesh 6 mm.

I de flesta bostadshus som är byggda av tegel bör slutdelen av den ihåliga kärnplattan sträcka sig mot väggen med 9 cm. Den högsta indikatorn är 12 cm. Den mest exakta informationen kan erhållas genom speciella beräkningar. När du lägger en prefabricerad platta med hålrum på en panelvägg är minsta gräns 5 cm och maxgränsen 9 cm.

Bild
Bild

Om väggen är gjord av luftbetong eller skumblock är dessa indikatorer 12 respektive 25 cm.

När du använder en räfflad platta hålls alla de minsta och största parametrarna desamma som för ihåliga kärnprodukter. I båda fallen utgår de från ett enkelspannat strålschema. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt stödparametrarna för plattorna för ett trähus. I detta fall måste väggarna vara minst 250 mm tjocka. Det minsta stödvärdet är 1 cm; den största, enligt olika källor, är 16, 22 eller 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt att placera på väggarna

Utan tvekan är den klassiska tekniken stödet på 2 sidor. I detta fall sker böjning under lastmassan, och förstärkningen tar upp den resulterande påkänningen. Huvudvillkoret för framgång är överensstämmelsen för den skapade lasten och plattans parametrar . Ibland försöker de luta sig mot 3 sidor. Denna teknik har ett alternativt namn - stöd med en ventil.

Ett liknande tillvägagångssätt är acceptabelt om det är omöjligt att sätta plattor i bredd, och det är meningslöst att göra ett monolitiskt block. Tekniskt sett är denna lösning värre än att luta sig på två sidor. Det är oönskat att installera plattor på långsidan på väggen med ett djup som överstiger tjockleken på själva produkten. Annars kommer klämning att inträffa. De är särskilt farliga för prefabricerade konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är kategoriskt omöjligt:

  • stödja plattan på två långsidor;
  • sätta ett extra stöd i intervallet;
  • stödja plattan på två väggar, ta ut en del som en balkong eller konsol.

Uppläggning av stödjande golvplattor

För att minska frysningen är det nödvändigt att stänga hålen inuti de ihåliga plattorna. Det är mest korrekt och enklast att göra detta medan strukturerna fortfarande ligger på marken. Golvplattor i luftbetong placeras på seismiska remmar av armerad betong. Obligatoriska krav kommer att vara:

  • symmetrisk layout;
  • avvikelse från idealiska plan högst 5 mm;
  • ett bunt plattor med ett bälte med hjälp av svetsning, vilket säkerställer hög hållfasthet;
  • hälla anti-seismiska linjer exakt till väggarnas bredd.
Bild
Bild

Du måste lägga tunga plattor med en kran tills lösningen har frusit. Lösningen ska bli tjock, det är inte nödvändigt att späda ut den med vatten.

Viktigt: De bärande väggarnas ytor ska vara jämna så mycket som möjligt innan golvet bildas. Om du måste stödja plattan på tre sidor samtidigt måste du strikt följa det schema som tillverkaren föreslagit. När det inte finns något sådant schema på webbplatsen är det bättre att förtydliga allt ytterligare genom att skicka in en begäran.

Formen för förstärkning av bälten bör vara gjord av alla material med minskad hygroskopicitet. I avsaknad av erfarenhet är det lämpligt att beställa färdiga formar. Med tanke på sannolikheten för kall penetration genom förstärkningsbältet måste det isoleras. Det är oacceptabelt att använda tegelskikt eller ett galler istället för ett fullvärdigt pansarbälte (både tillsammans och separat). I vissa fall används betongringankare.

Rekommenderad: