Gassilikatsten: Egenskaper Hos Ett Gassilikatblock

Innehållsförteckning:

Video: Gassilikatsten: Egenskaper Hos Ett Gassilikatblock

Video: Gassilikatsten: Egenskaper Hos Ett Gassilikatblock
Video: gas silicate block line 2024, Maj
Gassilikatsten: Egenskaper Hos Ett Gassilikatblock
Gassilikatsten: Egenskaper Hos Ett Gassilikatblock
Anonim

Silikat tegel uppträdde på byggmaterialmarknaden relativt nyligen, men har redan vunnit enorm popularitet bland våra landsmän. Dess tekniska egenskaper gör det möjligt att bygga byggnader och strukturer som uppfyller alla moderna kvalitetskriterier. Och om vi betraktar materialet ur pris / kvalitet, kommer gassilikatprodukter säkert att ta en av de ledande platserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Enkelt uttryckt är gassilikatsten en av sorterna av porös betong. Vid utgången visar sig materialet vara ganska poröst, men samtidigt motsvarar dess hållfasthetsegenskaper helt betongparametrarna. Den största skillnaden är vikt. Gassilikatblock är mindre tunga - en minskning av parametern uppnås på grund av hålrum inuti porerna.

På 1700 -talet tillsatte byggare ofta blodet från en tjur eller en gris till betong och fick en slags prototyp av modern luftbetong: när man blandade komponenterna gick blodproteinet in i en kemisk reaktion med andra ämnen, och som ett resultat, uppstod skum, som när det stelnade, förvandlades till ett hållbart byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest kända ingenjörerna i Sovjetunionen, MNBryushkov, tillbaka på 30 -talet av förra seklet, noterade att när en växt som kallades "tvålrot", som växte i republikerna i Centralasien, tillsattes till cementen, blandningen började omedelbart skumma kraftigt och öka i storlek. Under stelningen bibehölls porositeten och styrkan ökade betydligt. Den viktigaste rollen vid skapandet av gassilikat spelades dock av den svenske teknologen Albert Erickson, som skapade en unik teknik för tillverkning av materialet genom att tillsätta gasbildande kemiska komponenter till cementet.

Bild
Bild

Idag tillverkas tegel av gassilikat av cement med tillsats av sand och kalk. Därefter förs blandningen genom autoklaver och utsätts för skumning med tillsats av speciellt magnesiumdamm och aluminiumpulver.

Det färdiga ämnet hälls i formar, utsätts för torkning och härdning, vilket uppnås på två huvudsakliga sätt:

  • in vivo;
  • i en autoklav under hög temperatur och starkt tryck.

Block av högre kvalitet erhålls genom autoklavering. I detta fall blir de mer hållbara och motståndskraftiga mot yttre ogynnsamma förhållanden.

Således kan det ses att gassilikatblocket är en ganska okomplicerad sammansättning av billiga och brett sålda komponenter, så materialet är ganska lönsamt för bostadsbyggande.

Bild
Bild

Egenskaper och sammansättning

Gassilikatmaterialet innehåller följande komponenter.

  • Portlandcement av högsta kvalitet, som tillverkas i enlighet med tillämpliga GOSTs. Den består av kalciumsilikat (dess andel är minst 50%), liksom tricalciumaluminium (6%).
  • Sand som uppfyller lagkrav. Detta märke kännetecknas av en minsta mängd siltig och alla typer av lerinneslutningar, vars innehåll inte bör vara mer än 2%. Den innehåller också kvarts, ungefär 7-8%.
  • Bearbeta vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kalciumkalk, som kallas "kokande kruka", för att skapa porös betong kräver en sammansättning av åtminstone 3: e klass. Släckhastigheten för en sådan komponent är 10-15 minuter, medan andelen utbrändhet inte överstiger 2%. Kokgrytan innehåller också kalcium- och magnesiumoxider, vars totala andel når 65-75% och mer.
  • Aluminiumpulver-tillsatt för ökad gasning, material som PAP-1 och PAP-2 används.
  • Sulfonol C är en ytaktiv komponent.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknikens sammansättning och egenskaper bestämmer materialets egenskaper, bland vilka både positiva och negativa noteras.

Fördelarna med gassilikatstenar inkluderar följande egenskaper

Minskad värmeledningsförmåga. Under tillverkningen av materialet är den ursprungliga blandningen mättad med ett stort antal bubblor på grund av innehållet i aluminiumpulver; när de stelnat omvandlas de till porer, vilket avsevärt påverkar värmeledningsförmågan. Det vill säga, ju fler porer, desto bättre material behåller värmen

Låt oss förklara med enkla exempel. Om du bor i norra regioner med hårda vintrar, räcker det med en vägg som är 50 cm tjock för att hålla värmen inne i vardagsrummet. Du kan få mer, men som regel räcker det med en halvmeter barriär. På platser med ett varmare klimat kan tjockleken vara 35-40 cm, i det här fallet kommer även ett gynnsamt mikroklimat och en mysig atmosfär att förbli i rummen.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • En lika viktig egenskap hos luftbetong är god ånggenomsläpplighet. Om luftfuktigheten i rummet är högre än utanför huset, börjar väggarna att absorbera överflödig fukt från luften och skicka den utanför. Om situationen är motsatt, så händer allt precis tvärtom: gassilikatstenar absorberar fukt från utsidan och överför det till rummet, detta gäller särskilt när uppvärmningen slås på, när luften i det uppvärmda rummet blir för torr.
  • För bostadshus är materialets brandmotstånd av grundläggande betydelse. Gassilikatväggar tål kontakt med lågan i cirka 3 timmar, som regel är den här tiden tillräckligt för att släcka elden, så vid brand är chansen att rädda huset ganska stor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Teglens låga vikt är också en av materialets otvivelaktiga fördelar. Det är lätt att transportera, höja till en höjd, dessutom skapar strukturen inte en stor belastning på fundamentet, och detta ökar husets livslängd avsevärt.
  • Gassilikatblock är tillverkade av naturliga komponenter, så materialet är miljövänligt. Det är fullt möjligt att använda det i byggandet av förskola och utbildningsinstitutioner, kliniker, bostadsområden och andra byggnader, där frånvaron av giftiga utsläpp är av grundläggande betydelse.
  • Tja, utmärkt ljudisolering, vilket är möjligt på grund av samma porositet av gassilikat, kommer att vara ett trevligt tillskott.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få den mest fullständiga bilden av materialets egenskaper och egenskaper kommer det inte att vara överflödigt att nämna dess brister

  • Materialet har ganska låg motståndskraft mot låga temperaturer. Utan ytterligare ytbehandling kan kompositionen inte tåla mer än 5 frysnings- och upptiningscykler, varefter den börjar tappa sin styrka ganska snabbt.
  • Gassilikat komplicerar reparationsarbetet, till exempel är det omöjligt att skruva in en plugg i ett sådant material, det börjar falla ut precis där, och följaktligen blir det även en svår uppgift att hänga en hylla i ett hus med gassilikatväggar.
  • Dessutom fäster gassilikat inte på sandcementgips, därför är det orealistiskt att dekorera väggen med sådant material, det kommer att falla av på mycket kort tid.
  • Porerna absorberar fukt ganska intensivt och behåller den inuti sig själva. Detta leder till att materialet gradvis förstörs inifrån och skapar också en miljö som är gynnsam för tillväxt av svampar, mögel och andra hälsofarliga bakterier.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men med korrekt bearbetning av materialet kan många nackdelar jämnas ut, så gassilikat förlorar inte sin popularitet bland ryssarna. Och det låga priset blir fortfarande en avgörande faktor när vi väljer byggmaterial i våra svåra tider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt och mått

En av de viktigaste fördelarna med byggbetong med gasbetong är deras storlek, som är mycket större än för alla andra typer av tegel. På grund av sådana dimensioner är byggandet av byggnader mycket snabbare. Enligt vissa uppskattningar kan ledningen vara upp till 4 gånger, medan antalet fogar och anslutningar är minimalt, vilket i sin tur minskar alla arbetskostnader för konstruktion och förbrukning av förankringsbruk.

Standardstorleken på en gassilikatsten är 600x200x300 mm. Byggare skiljer också ett vägghalvblock med parametrarna 600x100x300 mm.

Du kan hitta produkter med olika parametrar från olika tillverkare:

  • 500x200x300 mm;
  • 600x250x250 mm;
  • 600x250x75 mm, etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

I järnaffärer kan du nästan alltid hitta produkter av den exakta storleken som du behöver.

När det gäller vikten, här är förhållandet uppenbart: ju större tegelstorlek, desto större är dess massa. Så, ett standardblock väger 21-29 kg, skillnaderna kan bestämmas av densitetsindikatorn för ett visst skumblock. Vikt är en av materialets grundfördelar. Så vikten av 1 m3 gassilikat är cirka 580 kg och 1 m3 vanligt rött tegel är 2048 kg. Skillnaden är uppenbar.

Bild
Bild

Användningsområden

Beroende på de tekniska parametrarna för gassilikatstenen, omfattningen av dess användning är också till stor del bestämd.

  • Block med en densitet på upp till 300 kg / m3 används oftast för isolering i trähus som ett toppskikt.
  • Block med en densitet på upp till 400 kg / m3 är avsedda för installation av bärande väggar och skiljeväggar i envåningskonstruktion. Det kan vara både bostadshus och uthus.
  • Gasblock med en densitet på 500 kg / m3 kommer att vara optimala för byggnader och konstruktioner med 3 våningar.
  • För byggnader i flera våningar tas block med en indikator på 700 kg / m3, medan noggrann förstärkning av hela strukturen krävs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av gassilikatblock låter dig minska den totala kostnadsnivån, medan strukturerna är ganska opretentiösa i underhåll och drift. Det är dock viktigt att all teknik följs till fullo. Eventuella avvikelser är förknippade med att byggnaden kollapsar, så bristen på förstärkning eller felaktig användning av efterbehandlingsmaterial kan leda till en stor tragedi.

Med tanke på det faktum att gasbetong har ett ganska överkomligt pris, och installationen kräver minst tid, kan du till och med bygga ett hus med egna händer utan att behöva arbeta dyra anställda. Därför används materialet ofta för byggandet av sommarstugor, små hus och bad. Låt oss förklara med ett exempel: ett hus av block byggs minst 4 gånger snabbare än ett tegelhus. Dessutom, när man arbetar med tegel, krävs närvaro av assistenter som blandar murbruk och tar med tegel, som förresten är mycket mer än block (ett block är 16 tegelstorlekar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Således antyder en ganska uppenbar slutsats sig själv - användningen av gassilikatblock är lönsam och ekonomiskt motiverad, varför många utvecklare under de senaste åren har gjort sitt val till förmån för detta material. Men proffs rekommenderar att du följer vissa rekommendationer när du använder luftbetong.

  • När du köper måste du personligen kontrollera alla köpta block. Olika tillverkare tillåter avvikelser från GOSTs, därför finns flis, sprickor och oegentligheter i beläggningen ofta på billiga tegelstenar.
  • Vid uppförande av 2 eller flera golv är det nödvändigt att installera förstärkningsstödpelare.
  • Tak och väggar av luftbetong kan inte lämnas öppna, de kräver obligatorisk fasad, annars reduceras materialets prestanda avsevärt varje år.
Bild
Bild
  • Det är strängt förbjudet att bygga luftbetongkonstruktioner på jordar med svag bärighet. Under konstruktionen är det absolut nödvändigt att utrusta en bandfundament, det är optimalt för arbete med sådana material. Tänk på att gassilikat är ett ganska bräckligt material, därför börjar det vid varje förflyttning av jorden spricka, därför är det viktigt att korrekt beräkna alla grundparametrar för att bygga ett hus och välja det mest resistenta betongklass.
  • När du bildar den första raden av murverk är det absolut nödvändigt att göra en högkvalitativ vattentätning av källaren för att helt utesluta att fukt kommer in i väggarna.
  • Den nödvändiga storleken på gassilikatblocken bör beräknas i förväg, sömmarnas överlappning är inte tillåten, eftersom detta kan leda till en betydande försvagning av murverket.

Rekommenderad: