Massivt Tegel: Storleken På Enstaka Och En Och En Och En Halv Motstående Tegel M200 Och M100, Egenskaper Hos Det Främre Arbetsmaterialet

Innehållsförteckning:

Video: Massivt Tegel: Storleken På Enstaka Och En Och En Och En Halv Motstående Tegel M200 Och M100, Egenskaper Hos Det Främre Arbetsmaterialet

Video: Massivt Tegel: Storleken På Enstaka Och En Och En Och En Halv Motstående Tegel M200 Och M100, Egenskaper Hos Det Främre Arbetsmaterialet
Video: Timbercrete - Our Bricks 2024, Maj
Massivt Tegel: Storleken På Enstaka Och En Och En Och En Halv Motstående Tegel M200 Och M100, Egenskaper Hos Det Främre Arbetsmaterialet
Massivt Tegel: Storleken På Enstaka Och En Och En Och En Halv Motstående Tegel M200 Och M100, Egenskaper Hos Det Främre Arbetsmaterialet
Anonim

Tegel är med rätta erkänt som ett av de vanligaste och opretentiösa byggmaterialen. Han har många positiva egenskaper för vilka han väljs av konsumenterna.

Bild
Bild

Vad det är?

Massivt tegel är ett miljövänligt byggmaterial av lera (lera). Det finns inga tomrum i dess struktur . Mycket ofta används massiva tegelstenar för konstruktion av både inre och yttre väggar. Detta material anses vara mångsidigt. Han är inte rädd för negativa yttre faktorer, till exempel eld, vatten och låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Innan du handlar för en fyllig produkt, du bör bekanta dig med dess huvudsakliga egenskaper.

  • Ett sådant material kännetecknas av det faktum att det har en fast kropp (därmed god styrka).
  • Vanligtvis når massan av fast tegel 3-4 kg.
  • När det gäller volymvikt kan den vara 1500-1900 kg / m3.
  • Antalet tomrum i detta byggmaterial överstiger inte 13%, vilket garanterar dess höga värmeledningsförmåga.
  • I lerans sammansättning finns en sådan komponent som järn, som är ansvarig för att ge en fast tegel en karakteristisk röd färg.
  • Tegel är ett eldfast material. Det brinner inte och stöder inte en låga.
  • Frostmotståndet hos fasta tegelstenar varierar. Vissa typer av byggmaterial är endast lämpliga för inomhusbruk (F25), medan andra vanligtvis används för utomhus murverk (F50). Klossarna med maximal densitet F150 är helt frostbeständiga.
  • Nivån av vattenabsorption av fasta tegelstenar når cirka 13-15%. Denna egenskap hos byggmaterialet är mycket viktig, eftersom den har en direkt inverkan på produkternas frostbeständighet. Nivån av vattenabsorbering beror på tegelns densitet.
  • Massivt tegel av hög kvalitet fungerar länge och förlorar inte sin presentation under åren.
  • Den karakteristiska kvaliteten på fasta tegel är deras utmärkta bärförmåga.
  • Ju högre densitet av fasta tegelstenar, desto högre ljud- och värmeisoleringsegenskaper har den. Till exempel kan produkter med ihåliga kärnor inte skryta med sådana kvaliteter - de släpper ut buller från gatan och gör hemmet kallare.

Många egenskaper hos fasta tegel beror på de råvaror som användes vid tillverkningen. Flera sorter av liknande produkter finns på marknaden idag. Var och en av dem har sina egna positiva och negativa egenskaper som måste beaktas vid köp.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Massivt tegel är ett mycket populärt byggmaterial som används i en mängd olika jobb. Dess popularitet beror på dess många fördelar.

  • I dag på rea kan du hitta en fyllig produkt i olika storlekar. Tack vare detta faktum har konsumenterna möjlighet att producera strukturer av olika former.
  • Välvalda produkter har ett attraktivt utseende. De kan variera i färg och konsistens. Till exempel ser texturerad beklädnad med en imitation av en marmoryta mycket intressant och effektiv ut på olika byggnader. Med hjälp av dessa material kommer det att vara möjligt att ge konstruktionen en speciell stil och höga kostnader.
  • Sådana material har hög hållfasthet: de är inte så lätta att skada eller bryta. Dessutom är det tillåtet att bygga både inre och yttre väggar av massiva tegelstenar - båda dessa strukturer är pålitliga och starka.
  • Massiva tegelstenar har en specifik värmekapacitet. Byggnader, där väggarna är gjorda av dessa byggmaterial, förblir ganska varma och mysiga på vintern, medan de på sommaren har en sval kyla.
  • Fylliga produkter är lättare att lägga. För att utföra sådant arbete behövs det ingen särskild kunskap, kompetens och rik erfarenhet. Även en nybörjare klarar av att lägga fylliga delar om han följer instruktionerna.
  • En annan viktig fördel med fasta tegelstenar är dess miljövänlighet: detta material är säkert för både människor och miljön. Den innehåller inga farliga och skadliga ämnen som kan skada hälsan.
  • Den höga ljudisoleringen av massiva tegelstenar bör också noteras. Hus byggda med dessa material förblir tysta - det överflödiga bullret från gatan är nästan omärkligt i dem.
  • Sådana produkter presenteras i det bredaste sortimentet. Köpare har möjlighet att köpa tegelvarianter för alla byggnadsarbeten, från enkla till mycket komplexa.
  • Dessa produkter har också hållbarhet - de håller ganska länge utan att förlora sitt attraktiva utseende. Tegelhus förblir estetiska i många år om de är tillverkade korrekt och av högkvalitativa råvaror.
  • På grund av sin struktur är solid tegel ganska stark i komprimering och böjning.
  • Eftersom det praktiskt taget inte finns några porer i sådana tegelstenar, absorberar de destruktiv fukt till ett minimum.
  • Fasta produkter är resistenta mot låga temperaturer. Denna kvalitet är särskilt relevant i Ryssland.
Bild
Bild

Allt är dock inte så rosigt. Massiva tegelstenar har också ett antal nackdelar som du måste vara medveten om innan du köper sådant material.

  • Väggar av massiva tegelstenar måste vara extra isolerade. För detta används olika material. Detta byggnadsstadium kan inte försummas.
  • Sådana byggmaterial är tunga, så det är inte så lätt att arbeta med dem, och transporten av sådana produkter kan kosta mycket.
  • Massiva tegelstenar är mycket dyrare än ihåliga tegelstenar eftersom de kräver mer av huvudkomponenten, lera, för att tillverka.
  • Om du väljer en solid tegel av fel märke, kan det börja smula.
  • Sådana produkter skadas mycket lätt under transport.
  • Defekter som utblåsning uppträder ofta på fasta keramiska tegelstenar. Utåt är de vitaktiga fläckar som förstör materialets utseende och strukturen som helhet.
Bild
Bild

Som du kan se har detta byggmaterial mycket fler fördelar än nackdelar. Mycket beror på försäljningsstället från vilket tegelstenen köptes. I butiker med ett inte särskilt gott rykte kan du snubbla på produkter av låg kvalitet som gått ut som förstklassiga. Många problem kan uppstå med sådana material i framtiden.

Det är också viktigt att arbeta korrekt med en sådan tegelsten - då kommer konstruktionen att visa sig vara mer pålitlig och av hög kvalitet.

Bild
Bild

Vyer

Det finns flera sorter av massiva tegelstenar. Var och en av dem har sina egna prestandaegenskaper.

Om du utgår från råvarorna från vilka sådana tegelstenar är gjorda kan vissa typer särskiljas.

Keramisk

Dessa typer av fasta tegel är de vanligaste. De är gjorda av lera, och ibland från andra typer av råvaror. Keramiska produkter kännetecknas av en lätt och luftig struktur. De måste vara fria från yttre sprickor eller andra liknande defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikat

Den näst mest populära är fasta silikatstenar. Sådana alternativ är gjorda av en speciell blandning med kalk och sand. Färdiga produkter utmärks av utmärkta ljudisoleringsegenskaper och låg värmeledningsförmåga. Silikatalternativ är tunnare och lättare än keramiska. Sådana produkter har emellertid också en allvarlig nackdel - svag fuktbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den hyperpressade versionen är gjord av en kombination av cement, kalksten och ett speciellt färgämne. Den resulterande kompositionen pressas i en speciell form. Som ett resultat erhålls ämnen i form av staplar med den perfekta färgen och formen. I de flesta fall används detta material för fasningsarbete.

Baserat på syftet med ytterligare användning, skiljer sig flera fler varianter av fasta tegelstenar.

Standard (privat)

Dessa underarter av byggmaterial används i nästan alla områden. Det kan till exempel vara tillverkning av en grund eller konstruktionen av väggarna i en struktur. Det är tillåtet att avsluta sådana tegelunderlag med färg eller gipsblandning. Standardbyggnadsmaterial har en heterogen struktur och färg. Defekta områden kan ofta ses på sådana produkter, men de har ingen effekt på tegelns kvalitet - de förblir lika starka och pålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inför

I de flesta fall används detta material för olika efterbehandlingsarbeten. Det finns inga defekta ytor i dem, och färgen är alltid enhetlig och exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chamotny

Vanligtvis används eldstens typ av massivt tegel för efterbehandling både i och utanför byggnader. Ofta står eldstensstenar inför eldstäder eller spisar. Dessa byggmaterial kännetecknas av hög densitet, tung vikt och motståndskraft mot temperaturchocker. Fireclay -tegelstenar klarar effekterna av höga temperaturer (upp till 1000 grader).

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinker

Namnet på detta byggmaterial kommer från tillverkningstekniken, som innebär sintring av flera lager av lera för att bilda en homogen massa. Tack vare denna procedur inga defekter visas på teglet - så här tillverkas produkter i olika färger och texturer. Annars kallas klinkerstenar för stenläggningsstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Texturerat

På jakt efter en attraktiv korpulent produkt bör du vara uppmärksam på vackra texturerade alternativ. Sådana produkter kännetecknas av det faktum att de har präglade mönster på framsidan. Analogen av den texturerade versionen är den formade modellen (annars kallas det lockigt eller profil).

Detta alternativ är idealiskt för tillverkning av strukturer med en komplex struktur. Det kan till exempel vara vackra valv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glaserad, engobed

Sådana tegelstenar är en typ av motstående material. Till exempel, när det gäller glasade produkter, kompletteras den keramiska ytan med en speciell glasyr baserad på ett speciellt glaspulver. Resultatet är en mycket vacker och iögonfallande finish. Och engobe är en blandning baserad på vit lera. Efter att ha gått igenom bränningsprocessen kompletteras sådana produkter med ett snyggt matt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansiktsbehandling

Denna typ av tegel kännetecknas av det faktum att alla sidor har perfekt plana och snygga ytor. Dessutom kännetecknas sådana produkter av idealisk geometri. Denna typ av tegel används oftast för att avsluta fasadbaser, anordna staket och enkla dekorativa strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasad

I sådana tegelstenar är den främre halvan täckt med en dekorativ finish som imiterar olika naturmaterial. Det kan till exempel vara en trä-, marmor- eller annan stenyta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med produktionsmetoden delas även fasta tegelstenar in i undergrupper.

Plastgjutning

Dessa produkter är med rätta erkända som en av de mest efterfrågade. De skiljer sig åt genom att de inte har några begränsningar i sin ansökan. De tillverkas genom att pressa råvaror under högt tryck. Därefter torkas och bränns arbetsstyckena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvtorr formning

Sådana sorter av fasta tegelstenar är gjorda av vanliga råvaror - lera pressad i en speciell form. Därefter bränns arbetsstyckena men torkas inte. Detta byggmaterial kännetecknas av en porös struktur, varför det inte är lämpligt för alla arbeten. Vanligtvis köps en sådan tegelsten för arbete inne i byggnader, eftersom hög luftfuktighet kan vara destruktiv för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramiska produkter är:

bränd - sådana sorter genomgår värmebehandling i specialiserade ugnar, varefter de blir mer hållbara och starka;

Bild
Bild

obakat - dessa tegelstenar genomgår naturlig torkning, men samtidigt har de inte de högsta hållfasthetskvaliteterna, därför används de i sällsynta fall.

Bild
Bild

I olika butiker kan du också hitta massiva tegelstenar med olika märken

  • M50 - denna märkning är anbringad på material avsedda för tillverkning av staket, skiljeväggar och andra konstruktioner som inte är avsedda för för tunga laster.
  • M75, M100 Är tegel avsedda för konstruktion av bärande väggar.
  • M125 - sådan märkning fästs på massiva tegelstenar som kan användas för att förbereda bärande väggar och välvda strukturer.
  • M150, M175 - sådana byggmaterial är idealiska för konstruktion av grundkonstruktioner och socklar.
  • M200 - material med ökad styrka, kan användas nästan överallt.
  • M250 - råvaror med denna märkning är idealiska för tillverkning av bärande konstruktioner. Det kan också användas vid tillverkning av yttre eller inre väggfundament, källare, fundament, eldstäder och spiskonstruktioner.
  • M300 - tegel av detta märke används vid konstruktion av fundament till låga byggnader. Dessa material är konstruerade för imponerande laster och har hög hållfasthet.
Bild
Bild

Ju högre märke av byggmaterial, desto mer imponerande är deras massa.

Mått och vikt

Moderna produkter har olika dimensioner och vikter. Till salu finns:

  • enkla tegelstenar - denna sort har dimensioner på 250x120x65 mm;
  • en och en halv produkter - dimensionerna för dessa tegelstenar är 250x120x88 mm.;
  • dubbel - måtten på dessa produkter når 250x120x130 mm;
  • Euro - höjden på dessa tegelstenar når 6,5 cm och bredden är 8,5 cm;
  • modulär singel - sådana byggmaterial skiljer sig i längderna 28,8 cm och en bredd på 13,8 cm.
Bild
Bild

Modeller med måtten 250x120x65 mm är standard. Vikten av sådana produkter når 4, 3 kg. När det gäller väggbyggnadsmaterial i stort format kan deras vikt vara upp till 24 kg. I det här fallet beror allt på de massiva tegelns direkta dimensioner - dess bredd, längd och höjd.

Experter anser att dubbla keramiska kopior är de mest ekonomiska. Euro och modulära alternativ används mindre ofta i byggnadsarbeten. Man bör också komma ihåg att en och en halv och dubbel modeller ofta görs ihåliga. När det gäller enkla tegelstenar är deras dimensioner utformade så att det är bekvämt att ta dem med ena handen och vid denna tidpunkt lägga cementmurbruk förberedd i förväg med den andra.

En och en halv och dubbel tegelstenar kräver inte en stor mängd murbruk, vilket gör murverket billigare, men inte mindre av en kvalitet.

Hur är det gjort?

Idag tillverkas massiva tegelstenar med hjälp av en speciell teknik i flera steg.

Innan omedelbar start av tegeltillverkning väljs lämpliga råvaror. Den valda massan är korrekt förberedd för vidare användning.

Tidigare måste råvaror som lera fuktas något med ånga. Det är nödvändigt att uppnå mest plastisk konsistens så att den kan bildas. Alla hårda och steniga inneslutningar avlägsnas också från kompositionen.

Bild
Bild

Då bildas en rå tegelsten. Denna process är automatisk under de flesta omständigheter. Remsan med råmaterialet skärs med en speciell enhet i en mängd olika ämnen. Deras dimensioner är som regel något större än de färdiga produkternas, eftersom leran krymper märkbart efter att ha gått igenom alla produktionssteg.

Bild
Bild

Nästa steg är att torka den färdiga halvfabrikaten. Det är oerhört viktigt här att följa lämplig teknik för torkningsprocessen. Det är nödvändigt att gradvis och långsamt lösa detta problem. Det är viktigt att komma ihåg att överdriven acceleration av denna process ofta framkallar sprickor i tegel, och det är bättre att inte använda ett sådant material i byggnadsarbete - det kommer att vara opålitligt.

Därefter avfyras arbetsstycket. Den utförs i en specialiserad ugn. Temperaturregimen för uppvärmning under sådana förhållanden når vanligtvis 950-1000 grader. I detta tillverkningsskede är det mycket viktigt att följa alla krav som ställs i den tekniska processen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden för halvtorrpressning innefattar följande steg:

  • först fuktas leran, som i föregående version, till önskad nivå, varefter råmaterialet bearbetas till pulver;
  • den resulterande blandningen hälls i speciella formar för att senare få råa tegelstenar;
  • En sådan halvfabrikat skickas direkt till ugnen för bränning nästan omedelbart efter formningsstadiet.
Bild
Bild

Massivt silikatsten är tillverkat enligt tekniken som beskrivs nedan

  • Råvaror framställda av sand, slipad kalk och vatten blandas till en homogen blandning.
  • Den resulterande blandningen hålls tills kalken i den är helt släckt.
  • I nästa steg pressas kompositionen till tegel under högt tryck. Därefter skickas den resulterande halvfabrikaten till specialutrustning. Denna process tar vanligtvis cirka 8-14 timmar.
  • Under de närmaste 10-15 dagarna förvaras byggmaterial för korrekt kolsyrning.
Bild
Bild

När det gäller de populära eldstensstenarna, produceras det genom att elda krossad eldfast lera som har genomgått en preliminär eldning. I detta fall kan krossade defekta keramiska produkter fungera som råvaror.

Bild
Bild

Färgspektrum

Tänk inte att färgen på fasta tegelstenar är begränsad till en röd nyans. Man bör komma ihåg att färgen på dessa byggmaterial direkt beror på sammansättningen av huvudråvaran - lera. I de flesta fall, efter avfyrning, får detta material en vanlig tegelfärg (karakteristisk nyans). Sådana råvaror kallas rödbrännande - rött tegel erhålls från det.

Bild
Bild

Mycket mindre ofta hittar du byggmaterial gjorda av vitbränd lera. Dessa råvaror producerar attraktiva gula, aprikos- och vita tegelstenar av hög kvalitet.

Bild
Bild

Ganska ofta, vid tillverkning av fasta tegel, späds råvaran ut med olika pigmenttillsatser. Till exempel kan bruna produkter endast erhållas om vi vänder oss till tillsatsen av pigmentkomponenter.

I enlighet med GOST måste tegelstenen nödvändigtvis passa huvudprovet, som är godkänt av tillverkaren av sådana byggmaterial. I anläggningens förhållanden finns det ofta flera referensstenar samtidigt. På grund av detta finns det risk för att köpa en alltför varierad sats med varor.

Tillämpningsområde

Massivt tegel används i en mängd olika applikationer. Detta byggmaterial har varit mycket populärt under ganska lång tid. För närvarande är dess produktion på den högsta nivån.

Bild
Bild

Massiva tegelstenar efterfrågas inte bara på grund av det stora antalet positiva egenskaper, utan också på grund av det stora användningsområdet. Du kan säkert vända dig till detta byggmaterial när du bygger nästan alla strukturer som behöver den starkaste och mest hållbara basen som inte orsakar några problem. Sådana strukturer inkluderar:

  • olika grundstrukturer;
  • källare av olika storlekar;
  • bas;
  • kolumner av olika storlekar;
  • motstående och stödjande väggkonstruktioner;
  • höghus med eventuella ändringar;
  • steg;
  • skorstenar;
  • ugnsstrukturer;
  • eldstäder;
  • hissaxlar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se kan massivt tegel användas i en mängd olika arbetsflöden. Alla dessa föremål måste vara stabila och starka, därför är det nödvändigt att välja rätt byggmaterial för imponerande laster för deras förberedelse. Högkvalitativa massiva tegelstenar uppfyller dessa krav.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer massivt tegel av hög kvalitet måste du fokusera på några viktiga parametrar.

De utvalda produkternas märke bör beaktas. Det bör väljas i stadiet av att utarbeta ett projekt för det framtida bygget. Köp produkter med en eller annan märkning bör baseras på data som anges i projektdokumentationen. Om du köper en tegelsten av fel märke kan det snabbt misslyckas.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att begära ett kvalitetscertifikat för den valda produkten. Detta dokument bör indikera att solid tegel helt uppfyller GOST. Märket av byggmaterial nämns också där. Om certifikatet nekades, är det bättre att gå till en annan butik för tegel, annars kan du köpa produkter av låg kvalitet.

Experter rekommenderar inte att man köper tegel med lägre betyg än M75

Du måste noggrant undersöka tegelstenarna du plockar upp. De ska vara fria från sprickor, flisor, repor, fläckar (alla - både ljusa och mörka) eller andra defekter. Det är värt att komma ihåg - du kan inte köpa sådana byggmaterial med brister, eftersom de inte kommer att hålla länge.

Experter rekommenderar, när du väljer en tegelsten, knacka försiktigt på ytan med en hammare eller någon järndel och var sedan uppmärksam på ljudet som avges. Det bör röstas, inte döv.

Bild
Bild

Du måste också vara uppmärksam på att alla tegelstenar i satsen har samma färg. Ingen detalj bör skilja sig märkbart från resten i nyans eller ton. Sådana element sticker ofta ut kraftigt mot den allmänna bakgrunden, vilket förstör konstruktionens eller beklädnadens utseende.

Du bör inte spara på inköp av detta byggmaterial. Artiklar med misstänkt frestande priser kan vara av låg kvalitet. Sådana varor är osannolikt att göra bra strukturer.

Du måste ansöka om köp av fasta tegel hos beprövade butiker som har ett gott rykte i bostadsorten. Det är bättre att inte köpa sådana saker i tvivelaktiga butiker och butiker - kvalitetsmässigt kan de visa sig vara helt annorlunda än vad säljaren påstår.

tips och tricks

Man bör komma ihåg att sandcementmurbruk för fasta tegelstenar måste vara rörligt. För dess tillverkning tas 4 delar sand för 1 del cement.

Försumma inte isoleringen av byggnader från ett sådant byggmaterial. Med sådana tillägg kommer byggnaden att bli mycket varmare och bekvämare. Om du vägrar att installera isolering kan du märka en signifikant skillnad - i ett hus som inte är isolerat på detta sätt kommer kylan alltid att förbli och fryshastigheten kan öka.

Om du planerar att bygga en struktur i ett kallt område är det bättre att köpa keramiska tegelstenar med hög frostbeständighet. Silikatprover kan användas som dekorativa fasadmaterial i kombination med vanliga röda element.

Bild
Bild

Eldstäder och spisar måste endast kläs med eldfasta tegelstenar. Om materialet väljs för efterbehandling är det bättre att använda en vanlig tegelsten. Om efterbehandling inte är planerad, är det främre eller dekorativa materialet idealiskt.

Du kommer att lära dig ännu mer om fast tegel i följande video.

Rekommenderad: