Vad är Keramiskt Tegel? 62 Foton Storlekar På Förtjockade Tegelstenar Och Populära Tillverkare, Egenskaper Och Finesser I Produktionen Av Främre Enskilda Produkter

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Keramiskt Tegel? 62 Foton Storlekar På Förtjockade Tegelstenar Och Populära Tillverkare, Egenskaper Och Finesser I Produktionen Av Främre Enskilda Produkter

Video: Vad är Keramiskt Tegel? 62 Foton Storlekar På Förtjockade Tegelstenar Och Populära Tillverkare, Egenskaper Och Finesser I Produktionen Av Främre Enskilda Produkter
Video: Volvo hos kund: L60F hjullastare på en tegelfabrik i Salvador, Brasilien 2024, Maj
Vad är Keramiskt Tegel? 62 Foton Storlekar På Förtjockade Tegelstenar Och Populära Tillverkare, Egenskaper Och Finesser I Produktionen Av Främre Enskilda Produkter
Vad är Keramiskt Tegel? 62 Foton Storlekar På Förtjockade Tegelstenar Och Populära Tillverkare, Egenskaper Och Finesser I Produktionen Av Främre Enskilda Produkter
Anonim

Keramiskt tegel är ett av de vanligaste byggmaterialen och används i stor utsträckning för konstruktion av fundament, beklädnad av byggnader, murverk av huvudväggar, interiörväggar och spisar. På grund av dess universella form och höga driftsegenskaper är de strukturer som uppförs från den särskilt hållbara och har en lång livslängd.

Bild
Bild

Vad det är?

Keramiskt tegel är ett byggmaterial som är tillverkat av röd lera genom gjutning och eldning. Brick uppfanns för länge sedan, men dess produktionsteknik och sammansättning har inte genomgått några väsentliga förändringar. Tidigare var processen att tillverka keramiska tegel komplexa och tidskrävande. Leran knådades noggrant, sedan formades ämnena i önskad form manuellt, exponerades för torkning i solen, och först efter att teglet hade härdat skickades det för eldning i en tillfällig ugn. Tegelproduktion utfördes särskilt under sommarperioden, eftersom det nästan var omöjligt att torka arbetsstyckena under låga temperaturer och hög luftfuktighet, karakteristiska för vinter- och höstperioderna. Detta fortsatte till andra halvan av 1800 -talet, tills de första ugnarna och torktumlarna uppfanns i Europa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är tillverkningsprocessen för keramiska tegelstenar helt automatiserad . och genomförs året runt på många företag. Det finns två sätt att göra materialet. Den första kallas halvtorrpressning och består i bildandet av rå lera från lågt fuktinnehåll. Processen sker under ett tillräckligt högt tryck, vilket gör det möjligt att säkerställa en snabb inställning av råvaran och att få ett material med hög densitet och hårdhet vid utgången. Fördelarna med denna teknik anses vara snabb produktion och enkelhet i produktionsmekanismer. Den största nackdelen med metoden är omöjligheten att använda materialet för konstruktion av strukturer som kommer att utsättas för hög luftfuktighet. Det är just på grund av dess låga prestanda som ett sådant tegel används lite och volymen av dess produktion är ganska låg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden kallas plastgjutning . och består i att extrudera lera från en bandpress, följt av torkning och eldning av ämnena vid en temperatur av 1000 grader. Samtidigt når fukthalten i leran 35%, medan med halvtorrpressning når denna siffra knappt 10%. Denna metod används för att tillverka huvuddelen av keramiska tegelstenar som används inom alla konstruktionsområden. Fördelarna med metoden inkluderar möjligheten att producera tegelstenar i olika former och storlekar, vilket gör det möjligt att bilda ihåliga sektioner i ämnena, vilket ändrar materialets driftsegenskaper. Nackdelarna är den höga kostnaden för utrustning och, i jämförelse med den första metoden, en något ökad tid för tillverkning av tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningen testas varje parti av keramiska tegelstenar. För att göra detta, ta flera kopior och kontrollera dem för vattenabsorbering, kompression och slagmotstånd. Kontrollen utförs på specialutrustning med hjälp av en multitonspress. Enligt testresultaten är produkterna certifierade i enlighet med de strikta kraven i GOST med tilldelning av lämpliga klasser för frostbeständighet (F) och hållfasthet (M). Förutom bokstavssymbolen innehåller dock tegeln också siffror. Så, siffran som ligger bakom F-ikonen indikerar hur många frysnings- och tiningscykler en tegel kan tåla utan att förlora sina grundläggande driftsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den numeriska indikatorn efter "M " anger vad den maximala belastningen kan vara för 1 cm2 av tegelområdet. På grund av det faktum att alla tester utförs enligt en enda standard kan certifierade tegelstenar från olika satser skilja sig mycket lite från varandra. Detta gör det möjligt att klassificera artiklar enligt utföringsform och storlek, med tanke på produkterna som tillhör en eller annan kategori, konventionellt samma. Användningsområdet för keramiska tegelstenar är ganska brett. Förutom konstruktion används materialet framgångsrikt vid konstruktion av eldstäder, staket, pelare och trappor, samt i restaurering av fasader och interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Tillverkningen av keramiska tegelstenar utförs i enlighet med den nuvarande GOST 530 2012, vilket garanterar materialets höga driftsegenskaper och gör det möjligt att använda det som huvudbyggnadsmaterial för konstruktion av byggnader i flera våningar och industriella strukturer. I överensstämmelse med den angivna standarden har vanliga keramiska tegelstenar en rödbrun standardfärg, medan färgutbudet på mönstermodeller inkluderar alla nyanser och beror på lerans kvalitet, förekomsten av olika tillsatser, tillsatser, specialfärger och tillsatsen av glasyr.

Bild
Bild

De huvudsakliga tekniska egenskaperna hos keramiska tegelstenar är indikatorer på densitet, porositet, frostbeständighet, hållfasthet, vattenabsorption och värmeledningsförmåga.

Vattenabsorption är ett materials förmåga att absorbera och behålla fukt . För att bestämma denna indikator vägs den torra tegelstenen och placeras sedan i en behållare med vatten och lämnas i 38 timmar, varefter den avlägsnas och vägs om. "Extra" gram anger fukt som absorberas av materialet. Därefter omvandlas det resulterande värdet till en procentandel av den totala massan av torra tegelstenar och fuktabsorptionsindex erhålls. Enligt GOST -kraven bör bråkförhållandet mellan fukt och torrvikt inte överstiga 8% för fasta tegelstenar och 6% för ihåliga tegelstenar.

Bild
Bild

Värmeledningsförmågan hos keramiska tegelstenar är ett materials förmåga att leda en viss värme genom en kvadratmeter per tidsenhet. Ju lägre denna indikator, desto bättre hålls värmen kvar i rummet på vintern och mindre varm luft tränger in i den under sommarmånaderna.

Styrkan hos ett keramiskt material indikerar dess förmåga att motstå mekaniska belastningar och stötbelastningar och bestäms av den inre spänningsgränsen vid kompression, böjning och dragprovning av materialet. De mest hållbara märkena av keramiska tegelstenar är modifieringarna M200, M250 och M300.

Bild
Bild

Tätheten hos ett tegel är massan av material i en kubikmeter. Detta värde är omvänt proportionellt mot porositetens värden och anses vara en av de viktigaste egenskaperna hos en tegelns värmeledningsförmåga. Densitet är inte en konstant indikator för alla typer av keramiska stenar och varierar från 1000 kg / m3 för ihåliga modeller till 2100 kg / m3 för klinker.

Bild
Bild

Porositet visar graden av fyllning av tegelstrukturen med porer i procent och har en direkt effekt på materialets hållfasthet, värmeledningsförmåga och frostbeständighet. För att öka porbildningen blandas lersammansättningen med sågspån, torv, kol och krossat halm - det vill säga material som helt brinner ut under bränningen och lämnar många små tomrum på sin plats. Porositet, liksom densitet, är inte ett konstant värde för olika typer av tegelstenar, och i klinkerprodukter kan det nå sitt minimivärde på 5%, medan det i vändprover är 14%.

Bild
Bild

Frostmotståndet betecknas med symbolen F och visar hur många frys-tina-cykler materialet kan överföra innan nedbrytningen börjar. Så, indexet för klinkermodeller sträcker sig från F50 till F100, vilket innebär att denna typ av keramiska tegelstenar kan hålla 50 eller 100 år. För vändmodeller varierar denna indikator från 25 till 75, och för murade fylliga och ihåliga exemplar är den begränsad till värden på 15-50 år.

Bild
Bild

Vikt

Tegelns massa är en viktig indikator och beaktas vid beräkning av belastningen på fundamentet, vid bestämning av bärförmågan hos fordon avsedda för dess transport, samt vid val av kranmärke och lagringsförhållanden. Massan av keramiska tegelstenar beror helt på deras porositet, densitet, storlek och förekomst av hålrum. Så en enkel keramisk tegelsten väger från 3, 3 till 3, 6 kg / bit i en solid version och från 2, 3 till 2,5 kg i en ihålig version. En och en halv modeller väger lite mer: massan på en ihålig är 3-3,3 kg och en fyllig-från 4 till 4,3 kg.

Bild
Bild

För att förenkla beräkningarna av skillnaden i vikten av fasta och ihåliga arter kan du använda medelviktsindikatorer och villkorligt anta att vikten av ett fast tegel med en tomhet på upp till 13% är 4 kg, medan den villkorade vikten för en ihålig tegelsten med ett tomrum som överstiger 15% är 2,5 kg. Dessa beräkningar gäller dock för en av de vanligaste och vanligaste stenstorlekarna - 250x120x65 mm.

Genom att veta massan på ett tegel kan du beräkna vikten av en pall eller kubikmeter murverk med en noggrannhet på kg . Alltså 1 kubikmeter. m murverk, bestående av 500 massiva tegelstenar, kommer att väga från 1690 till 1847 kg. Vid beräkningen av antalet stenar i en kubikmeter måste du dessutom veta att den rymmer sju rader med dubbla tegelstenar (200-240 bitar), tio rader med tjocka en och en halv (380 bitar) och 13 rader med en enda.

Bild
Bild

Och till exempel väger ihåliga tegelstenar på 250x85x65 mm redan 1,7 kg, medan ett totalprov på 250x120x88 mm drar 3,1 kg.

Storleken

I enlighet med de nuvarande GOST-standarderna tillverkar tegelfabriker tre standardstorlekar av keramiska tegelstenar: enkla, en och en halv och dubbel. Varje instans har en vanlig geometrisk form, raka kanter och en plan yta av ytor. Det vanligaste är en enda sten (NF) med måtten 250x120x65 mm. Måtten på en och en halv produkt (1, 4NF) är 250x120x88 mm, och en dubbel (2, 1NF) når 250x120x140 mm. Förutom de som körs finns det också sällsynta storlekar, t.ex. eurobricks (0, 7NF) och modulära kopior (1, 3NF). Dimensionerna på den förra är bara 250x85x65 mm, medan de senare representeras av långa modeller som mäter 288x138x65 mm.

Bild
Bild

Ryska GOST tillåter tillverkning av ofullständiga modeller med en längd av 180, 120 och till och med 60 mm , samt tillverkning av beslag med icke-standardiserade former. Dessa normer används dock endast i ryska tegelfabriker och regleras av inhemska standarder. Utländska motsvarigheter tillverkas enligt något olika krav och har dimensioner på 240x115x71 och 200x100x65 mm. Därför, när du köper material, måste du ta hänsyn till denna punkt och uppmärksamma produktens ursprungsland.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hög konsumentefterfrågan och stor populariteten hos keramiska tegelstenar beror på ett antal viktiga fördelar med detta material.

  • Höga indikatorer på hållfasthet och frostbeständighet gör det möjligt att använda tegel som det viktigaste byggmaterialet i byggandet av byggnader i alla klimatzoner.
  • Utmärkta ljudisoleringsegenskaper gör tegel till ett oersättligt material för konstruktion av skiljeväggar i byggandet av flerbostadshus.
  • Låg vattenabsorbering, högst 14%, hindrar strukturen från att absorbera överflödig fukt och gör att den kan torka snabbt efter regn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Materialets fullständiga miljösäkerhet, på grund av lerans naturliga ursprung, möjliggör användning av tegel i byggandet av eldstäder och inredningsarbeten.
  • Produkternas höga termiska stabilitet gör att de kan användas vid konstruktion av ugnar och arrangemang av skorstenar.
  • Utmärkta dekorativa egenskaper ger gott om möjligheter att använda keramiska tegelstenar i genomförandet av djärva designprojekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med materialet inkluderar den höga kostnaden, vilket orsakar en märkbar ökning av kostnaden för byggt hus, liksom sannolikheten för att vita fläckar bildas - utblomstring.

Vyer

Klassificeringen av keramiska tegelstenar sker enligt flera kriterier, varav det mest grundläggande är materialets funktionella syfte. På grundval av detta utmärks fyra stora grupper, som var och en endast har sina inneboende egenskaper och operativa egenskaper.

Bild
Bild

Privat

Denna typ av material är den mest massiva och används vid utförande av en enkel typ av murverk vid konstruktion av byggnader och strukturer. Vanligt tegel är i sin tur indelat i ytterligare två typer, och det kan vara ihåligt och fylligt.

Fylliga modeller används i fall där konstruktionen som ska uppföras kommer att utsättas för konstant mekanisk belastning, chock eller vikt . Materialet används ofta vid konstruktion av bärande pelare, väggar och pelare. För sådana strukturer är det bättre att välja klass M250 och M300, som har maximal styrka och hållbarhet. När man använder ett fast material bör man dock komma ihåg att värmeisoleringsegenskaperna hos konstruktionen som byggs kommer att reduceras avsevärt. Denna punkt måste alltid beaktas och ytterligare åtgärder måste vidtas för att bevara värmen i rummet. Medeltätheten för fasta tegelstenar varierar från 1600 till 1900 kg / m3, porositeten är 8%och värmeledningsförmågan ligger mellan 0,6 och 0,7 konventionella enheter. Massivt tegel kan tåla upp till 75 frysnings- och tinningscykler, därför kan det användas för konstruktion av staket, yttre trappor och väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ihåliga porösa tegelstenar är avsedda för konstruktion av låga bostadshus, vars väggar inte kommer att uppleva allvarliga viktbelastningar. Dessutom används det ihåliga materialet ofta som fyllnadselement i rammonolitiska flerfamiljshus och vid konstruktion av interiörpartitioner. I det senare fallet är det tillåtet att använda ett mindre hållbart material med index M100 och M150. Hålrummen inuti tegelstenen kan placeras både vertikalt och horisontellt, men man bör komma ihåg att horisontellt riktade håligheter avsevärt minskar strukturens totala styrka. Antalet tomrum i en ihålig tegelsten kan nå 13% av den totala volymen, vilket gör produktionen av materialet ekonomiskt lönsamt och avsevärt minskar kostnaden för de objekt som byggs. På grund av de höga värmeisoleringsegenskaperna på grund av förekomsten av inre hålrum är hus byggda av ihåliga tegelstenar mycket varma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Densiteten för ett sådant material varierar från 1000 till 1450 kg / m3, porositeten är i genomsnitt 7%och värmeledningsförmågan varierar från 0,3 till 0,5 konventionella enheter. Konfigurationen och djupet av hålrum i en tegelsten är annorlunda. Hålen kan vara både genomgående och ensidig utförande, och formen på deras tvärsnitt kan vara rund, fyrkantig och rektangulär. Vid användning av ihåliga tegel är en viktig förutsättning för framgångsrik konstruktion murarens förmåga att utföra murverket på ett sådant sätt att cementmurbruk inte kommer in i hålrummen och pressar ut all luft därifrån. Annars kommer den ihåliga tegelstenen att förlora sitt huvudsakliga syfte att bevara luftgapet inuti murverket och kommer inte att kunna tillhandahålla den nödvändiga värmeisoleringen av rummet.

Bild
Bild

Inför

Denna typ av tegel kallas fram eller fram. Materialets huvudsyfte är ytterbeklädnad och restaurering av byggnader. Teglet har en hög densitet, når 1450 kg / m3, porositet på 14% och värmeledningsförmåga upp till 0,5 enheter. Materialet produceras i ett brett spektrum av färger och kännetecknas av enhetlig färgning, frånvaro av defekter, vacker yta och exakta former av tegel. För det mesta tillverkas fasadsten i en ihålig version, som samtidigt gör det möjligt att utföra ytterligare värmeisolering av lokalerna och minskar kostnaden för fasad.

Bild
Bild

Tegelstenar tillverkas i fem versioner: vanliga, texturerade, figurerade, glaserade och engobed

  • Vanligt tegel har en slät yttre yta och finns i en mängd olika färger och nyanser. Fördelarna med denna typ är beklädnadens hållbarhet och avsaknaden av behov av frekventa reparationer. Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden för materialet, som när det står inför stora områden påverkar budgeten avsevärt.
  • Texturerat tegel Den används för inredning och exteriörs dekoration av lokaler och kännetecknas av närvaron av en relieftextur med en imitation av ett mönster av träfibrer eller natursten, liksom med bilden av geometriska mönster, symboler och ritningar. Vid tillverkning av texturerade tegel används sprutbetong i stor utsträckning, vars essens är att applicera ett dekorativt lager med en bild redan på den under högt tryck.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Formade eller formade tegelstenar är ett material med en icke-standardkonfiguration och används vid utformning av krökningar på pelare, valv och andra arkitektoniska former.
  • Engobed tegel presenteras i form av en tvåskiktsfärgad konststen med en slät yta. Engobing -tekniken innebär applicering av ett lager vit lera på den torkade råvaran, följt av eldning. Dessutom är leran förmålad i olika färger med speciella färgämnen och pigment. Detta material ser mycket bra ut i inredningen och används ofta för dekoration av korridorer, korridorer och offentliga utrymmen.
  • Glaserat tegel framställd genom att applicera en speciell glasyr bestående av lågsmältande glas. Som ett resultat av appliceringen av en glasartad vattentät beläggning ökar frostbeständigheten och fuktbeständigheten hos den keramiska beklädnaden avsevärt. Olika färgämnen läggs till glasyren i tillverkningsskedet, vilket resulterar i en djup färg och en glänsande transparent struktur på tegelytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klinker

Klinkersten används för beklädnad av källare och fasader, för byggande av golv i industriverkstäder samt för asfaltering av vägar, broar och trottoarer. Teglet kännetecknas av hög hållfasthet och lång livslängd, vilket beror på tekniken för tillverkning av klinkermodeller. Faktum är att en särskild kvalitet av eldfast lera används för deras produktion, som avfyras vid högre temperaturer än i produkter som tillverkats med traditionell teknik. Detta är både ett plus och ett minus för klinkerstenar. Fördelen anses vara den högsta hållfastheten, motsvarande M400-M1000-indexen, och utmärkt frostbeständighet, vilket gör att stenarna kan tåla från 50 till 100 frysnings- och upptiningscykler. Nackdelarna inkluderar för höga materialkostnader och hög värmeledningsförmåga på grund av den ökade densiteten av råvaror.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eldfast

Materialet är skyldigt sina höga eldfasta egenskaper till eldslam, som utgör 70% av tegelns totala massa. Denna typ av lera kan enkelt klara temperaturer på 1600 grader, samtidigt som formens driftsegenskaper och integritet bibehålls. Eldfast tegel har funnit stor tillämpning vid konstruktion av eldstäder och spisar och började därför tillverkas i icke-traditionella former avsedda för användning i kaminer. Så, utöver standardformerna, omfattar sortimentet produkter av kilformade, välvda och trapetsformade konfigurationer som passar perfekt in i spisar och eldstäder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Många företag bedriver tillverkning av keramiska tegelstenar i Ryssland, men jag skulle vilja lyfta fram några av dem separat.

Keramikfabrik från Golitsyno är det mest kraftfulla tegeltillverkningsföretaget i vårt land, producerar det cirka 120 miljoner enheter per år. Anläggningens specialister har etablerat en noggrann kontroll över produkternas kvalitet som utförs i varje produktionsskede. Detta gör att vi kan spåra och omedelbart ta bort defekta föremål och endast leverera material av hög kvalitet till marknaden. Produktionen av produkter sker på den senaste utländska utrustningen med hjälp av den senaste utvecklingen och modern teknik. Företagets sortiment representeras av ett stort antal massiva och ihåliga stenar, liksom många sorter av tegelstenar.

Bild
Bild

Företag "Slavic brick " har en kraftfull produktionsbas och producerar upp till 140 miljoner enheter per år. Företaget har varit verksamt i 20 år, under vilket det har samlat stor erfarenhet av tillverkning av byggmaterial och nått europeisk nivå. Företaget byggdes enligt projektet från företaget Hans Lingl från Tyskland och är idag den mest moderna tegelfabriken i Ryssland. Ett stort antal olika typer av keramisk sten, inklusive både vanliga röda block och dekorativa mönster, kommer från företagets produktionstransportör.

Bild
Bild

Produkter från "Novokubansk anläggning av keramiska väggmaterial " är också välkänt i vårt land. Företaget har en egen råvarubas och kontrollerar kvaliteten på sina produkter, från och med inköp av råvaror. Företagets årliga produktionskapacitet är 70 miljoner stycken per år.

Bild
Bild

Föreningen "Väggmaterial " omfattar flera företag i Moskva och Leningrad -regionerna, vars totala produktivitet når 450 000 000 stycken per år. Idag erbjuder företaget det bredaste utbudet av keramiska byggmaterial i Ryssland och är en av ledarna inom tillverkning av keramisk sten i det post-sovjetiska utrymmet.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Huvudkriterierna för att välja en tegelsten är dess tekniska egenskaper och kvalitet. För att bestämma materialets egenskaper är det nödvändigt att bekanta sig med produktmärkning och studera medföljande dokumentation. Det är mycket svårare att bestämma produkternas kvalitet, och eftersom den övergripande styrkan hos strukturen som uppförs och dess driftsegenskaper beror på denna faktor kan du inte misstas här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så vid köp rekommenderas att du tar några tegelstenar från pallen och knackar på dem med ett spackelhandtag. Om produkten är av hög kvalitet kommer ljudet som sänds ut att vara långt, klangfullt och något metalliskt, och vice versa, om det finns en defekt eller låg kvalitet, blir ljudet kort och tråkigt. Om minst en av de testade tegelstenarna gav ett tråkigt ljud är det bättre att vägra att köpa denna sats. Du kan kontrollera tegelstenen på ett mer radikalt sätt. För att göra detta måste du dela det med en hammare, och om materialet visar sig vara av hög kvalitet, kommer brickan att delas upp i flera stora delar, och om materialets kvalitet är låg kommer det att smula sönder till damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att köpa en tegelsten är en ganska allvarlig fråga, så valet bör tas med fullt ansvar.

Rekommenderad: