Motoblock "Mole" (38 Bilder): Bruksanvisning. Kännetecken För Modellerna. Hur Väljer Man Plog Och Redskap? Hur Startar Jag En Bakomliggande Traktor?

Innehållsförteckning:

Video: Motoblock "Mole" (38 Bilder): Bruksanvisning. Kännetecken För Modellerna. Hur Väljer Man Plog Och Redskap? Hur Startar Jag En Bakomliggande Traktor?

Video: Motoblock
Video: Peppa Pig Official Channel | Daddy Pig's Best Bits 2024, Maj
Motoblock "Mole" (38 Bilder): Bruksanvisning. Kännetecken För Modellerna. Hur Väljer Man Plog Och Redskap? Hur Startar Jag En Bakomliggande Traktor?
Motoblock "Mole" (38 Bilder): Bruksanvisning. Kännetecken För Modellerna. Hur Väljer Man Plog Och Redskap? Hur Startar Jag En Bakomliggande Traktor?
Anonim

Den allra första modellen av inhemska motoblock var mycket framgångsrik. Produkten "Mole" har mångsidighet och en nästan outtömlig arbetsresurs, och konsumentrecensioner av dess prestandaegenskaper är de mest positiva.

Bild
Bild

Specifikationer

Krot-motorodlaren har en ganska lång historia, precis som de flesta andra enheter som skapades under sovjettiden. Förmodligen kommer många sommarinvånare i den äldre generationen ihåg historien när den bakomliggande traktorn av detta märke just dök upp på marknaden - det var en period av den snabba blomningen av vetenskap och teknik i Sovjetunionen. Under dessa år blev "Krot" en riktig pionjär inom jordbruksindustrin tack vare dess tillförlitlighet och effektivitet.

Bild
Bild

Den första utvecklingen av motoblock började på 80 -talet av förra seklet, och 1983 dök de första proverna upp. Det första försökspartiet såldes bokstavligen på några dagar, sovjetiska trädgårdsmästare ställde upp i långa köer för denna produkt. Dessutom är även utländska företag intresserade av produkterna. Det var därför det beslutades att sätta produktionen av odlare "i drift".

Dussintals år har gått sedan dess, men enheterna av detta märke är alltid efterfrågade bland inhemska trädgårdsmästare och trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Mullvadens huvudfunktion är att plöja jorden. Dessutom hanterar han framgångsrikt ogräs, men i det här fallet bör ytterligare element användas - ogräs.

Sommarinvånare använder ofta en bakomliggande traktor för att koka potatis dessutom, om du köper specialtillbehör, så kan den bakomliggande traktorn också gräva upp rotgrödan från marken.

Om enheten är utrustad med speciella rakhyvlar är det möjligt att förbereda hö i stora volymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mindre ofta, men ändå används installationen som en pump, till exempel kan du pumpa vatten från en behållare till sängarna. Den bakomliggande traktorn kan fortfarande dra en vagn på hjul med en totalvikt på upp till 150 kg.

Således kan vi säkert säga att de tekniska egenskaperna hos Mole -odlaren är så höga att enheten blir en oumbärlig assistent för alla trädgårdsmästare, och om du utrustar den med ytterligare skjul, kommer funktionen för "Mole" att utökas avsevärt , och arbetet för en person som tar hand om planteringar kommer att bli mycket mindre mödosamt.

Ändå bör man komma ihåg några funktioner hos "Mole" bakomgående traktorer när man utför jordbruksarbete av olika slag.

Bild
Bild

Om försåd markbehandling

Många ägare till hushållstomter är säkra på att den bakomliggande traktorn "Krot" är utformad för att plöja marken. I praktiken är detta inte helt sant - enheten kallas en motorodlare, därför innefattar dess uppgifter att lossa jorden och jämna ut den.

Bild
Bild

För att göra detta har den bakomliggande traktorn fräsar, som anses vara dess huvudsakliga arbetskropp.

Om du har att göra med jungfruliga länder behöver du bara använda inre skär, men på lätta jordar är fyra tillåtna.

"Mullvad" fungerar också ganska bra på sex skär, även om detta skapar en ökad belastning. Dessutom, medan det är mer stabilt och inte mycket "begravt" i marken. Men en sådan kultivator kan inte längre dra åtta skär, eller rättare sagt, det kommer att fungera, men med betydande överbelastning och hög risk för överhettning av motorn, så du måste vara mycket försiktig när du använder skär.

Bild
Bild

Ogräs

I det här fallet, i stället för knivar, rekommenderas att installera speciella ogräsmedel som är tillverkade i en L-formad form, och i stället för externa fräsar installeras speciella skivor som effektivt skyddar växter från ogräs.

Bild
Bild

På att koka potatis

Vid utförande av denna typ av arbete, istället för jordskärare, fästs metallhjul, helst med klackar som köps separat, och istället för öppnaren hängs en potatisfräs som också köps separat.

Bild
Bild

Gör hö

För klippning av färskt gräs hängs ofta en gräsklippare på enhetens framsida och utgående axlar kompletteras med hjul. En sådan dragkrok är ansluten till motorn med hjälp av en kilremstyp, för detta ändamål görs en extra remskiva på den utgående axeln.

Bild
Bild

Pumpar vatten

I det här fallet bör kultivatorn utrustas med en pump med samma kilremsmekanism, men denna växel bör tas bort från växellådan.

Användare noterar också några av bristerna i "Mole", särskilt pekar på dess svaga sida - kolvgruppen … Efter flera års användning av teknik tvingas nästan varje sommarboende att byta delar som en kolv med ringar, och dessutom kan startmotorn med tiden misslyckas med tiden, även om den sällan återställs, utan helt enkelt använda ett matusrep istället, med vilka de startar motorn.

Bland nackdelarna kan man också notera handtagets otillräckliga styrka, som ofta måste förstärkas. Samtidigt är alla åsikter överens om att huvudelementen - växellådan, kolv- och remspännaren, kopplingen och uppsättningen fräsar - är av exceptionell kvalitet, tillförlitlighet och hållbarhet.

Bild
Bild

Design egenskaper

Dimensionerna på "Mole" är mycket ergonomiska och är cirka 130x81x10,6 cm. Sådana dimensioner underlättar mycket förvaring och transport av enheten, och gör också underhållet mycket bekvämare.

Den bakomliggande traktorn har en ganska enkel struktur:

  • förbränningsmotor;
  • ram;
  • reducerare;
  • konsol;
  • spak;
  • avtagbara hjul.
Bild
Bild
Bild
Bild

Motorns rörelse styrs med hjälp av speciella mekanismer, som regel är de placerade på handtaget, och redskapen och hjulen klamrar fast vid växellådan. Fräsarna är gjorda av ganska skarpt stål, vilket gör att de utmärks av ökat motstånd mot olika yttre negativa påverkan. Detta gör att de alltid kan vara i ett aktivt tillstånd i flera decennier.

Motorernas effekt, beroende på modell, kan nå 6,5 liter. Ramarna är gjorda av halvramar, de är bultade på växellådan.

Bild
Bild

Handtaget är rörformat, det är, precis som fästet, fäst på kultivatorns baksida. På handtaget finns knappar för att kontrollera hastigheten, liksom kopplingen. Utmatningsaxlarna på "Krot" -motorfräsaren kompletteras med fräsar som är nödvändiga för att plöja marken eller hjulen om det är nödvändigt att flytta vagnen.

En förbränningsmotor är vanligtvis ansluten till ramen. Den är ansluten med ett kilremssystem till ingångsaxeln på växellådan.

Omvänd hastighet i "Mole" -motorodlaren finns inte i varje modell, men omkopplaren för änddelen är tillgänglig i varje ändring, såväl som kilremmen.

Den senare är en oumbärlig del av installationens konstruktion, dess huvudroll är att överföra vridmoment direkt till noderna från motorn.

Bild
Bild

Fräsar är fixerade på växellådans axel. I den klassiska konfigurationen finns det fyra av dem, men ofta stiger deras antal till sex. Fräsarna ansvarar för att klippa av det översta lagret av jorden, men hur djupt lossningen blir beror på vilken typ av öppnare.

Varje modell av "Mole" är utrustad med fem oljetätningar, de ger tätning av lederna. Detta är mycket viktigt, eftersom en tvåtaktsmotor installerad på en kultivator är en ganska sårbar teknik som slutar fungera om tätheten bryts.

Bild
Bild

Remskivor är gjorda av aluminium, stål eller gjutjärn. Designen innehåller två kolvringar. Materialet från vilket de är gjorda påverkar i hög grad hela den bakomliggande traktorns hela livslängd.

Luftpumpen ansvarar för att bibehålla kraften i installationen och den ekonomiska bränsleförbrukningen; den rengör luftmassorna från damm och andra förorenande partiklar. Pumpen är tillverkad av cellulosa.

Om filtret blir smutsigt fungerar luften i förgasaren fel, vilket har den mest skadliga effekten på den bakomliggande traktorns prestanda.

Bild
Bild

Laguppställningen

De mest populära är modellerna Mole -1 och Mole -2. I fungerande skick är de 100–130 cm långa, 35–82 cm breda och 71–106 cm höga. Gripparametrarna varierar från 35 till 60 cm och bearbetningsdjupet är 25 cm. Vid fräsning bearbetas enheter per timme från 150 till 200 kvm. m.

Motorn är cylindrisk, tvåtakts. Kylsystemet fungerar enligt ett forcerat schema, volymen motsvarar 60 cm³ och kapaciteten är 2,6 liter. s, vilket motsvarar 1,9 kW. Motorn startas manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modell "Mullvad" -2 är något mer modern … Medan de grundläggande parametrarna bibehålls är den utrustad med mycket kraftfullare fyrtaktsmotorer tillverkade i Kina. De senaste modellerna är också utrustade med en modern K41K -förgasare (Mole -1 -modellen använder en förgasare från K60V -mopederna populära i Sovjetunionen).

Bild
Bild

Valet av bilagor

För motoblock används en mängd olika bilagor.

Bild
Bild

Plog

Används vid bearbetning av jord istället för skär.

Det fungerar bäst i en tät söm med skär.

Bild
Bild

Trailer

Behövs för att flytta last som väger upp till 500 kg. Det bör noteras att när du utför arbete med att flytta vagnen går den bakomliggande traktorn ganska långsamt, men i alla fall är det bättre än att bära tunga väskor på ryggen.

Bild
Bild

Hjul

Vanligtvis ingår de i grundpaketet och används när det är nödvändigt att transportera last, samt leverera kultivatorn själv till arbetsplatsen. De är vanligtvis utrustade med slitstarka slitbanor för bättre dragkraft på marken.

Bild
Bild

Spårmodul

Ett sådant gångjärn ökar avsevärt kontakten med marken. På grund av detta ökar installationens genomströmning kraftigt, särskilt om arbetet utförs på vintern.

Bild
Bild

Lugs

De är massiva metallhjul med uttalade revben.

De är utformade för att svälla jorden.

Bild
Bild

Snöslunga

Under den kalla årstiden kan Mole walk-behind-traktorerna användas för att rensa området från snö. För detta ändamål är en snöslungare fäst vid dem.

Det kan vara av flera typer: snöslunga, blad eller borste.

Bild
Bild

Planter

När du använder en sådan anordning kan såningsarbetet underlättas avsevärt.

Såmaskinens tillbehör låter dig plantera frön och delar av knölar av grönsaksgrödor enligt ett visst schema så att du på bara några timmar kan bearbeta en ganska stor areal.

Bild
Bild

Potatisgrävare

En annan intressant anordning som gräver upp och vänder ett jordlager, häller det på gallret eller i en speciell bunker, vibrerar det, rengör knölarna från jorden och "kastar" ut potatisen.

Bild
Bild

Vikter

De används så att kultivatorn sjunker ner i jorden så djupt som möjligt. Dessa enheter sätts på axeln och hjulen.

Tänk på att oavsett vilken enhet du väljer i satsen för din bakomliggande traktor, behöver du i alla fall en dragkrok, tack vare vilken kultivatorn kan aggregeras med absolut vilken enhet som helst.

Dragkroken är justerbar och inte. I det första fallet kan du ställa in inte bara horisontalen utan även angreppsvinkeln.

Bild
Bild

Användarmanual

En motorodlare kan tjäna sina ägare troget i mer än ett decennium, men endast under förutsättning av regelbundet underhåll, som omfattar flera steg.

Innan du börjar arbeta måste du:

  • kontrollera hållfastheten för installationsfästena: om det lossnar, dra åt och dra åt dem;
  • se till att tanken är full med bränsle: om det finns lite bränsle, fyll tanken helt;
  • se volymen olja i vevhuset.
Bild
Bild

Efter avslutat arbete behöver du:

  • rengör kultivatorn från smuts och damm;
  • skölj noggrant och torka installationen helt;
  • smörj alla rörliga element med fett;
  • placera kultivatorn på en plats i direkt solljus.
Bild
Bild

När du använder "Mole" walk-behind traktorn är en mycket viktig fråga problemet med att använda olja: inte alla kompositioner är lämpliga här. För "Mole" behöver du tre typer av oljor: för motorreduceraren, för ingångsreduceraren och även för bränsleblandningen.

I det senare fallet det är värt att ge företräde åt M-12 i förhållande till bränsle 1 till 20 Används standardoljan på alla tvåtaktsmotorer. Var vänlig och uppmärksamma att bränsleblandningen kan inte göras direkt i tanken - det är bättre att förbereda det i förväg i en separat tank. Om detta inte är möjligt, använd först bara 1/2 av den nödvändiga mängden bensin, häll sedan ut oljan, blanda allt och tillsätt sedan all resterande bensin.

Bild
Bild

MG-8A måste hällas i växellådan på den bakomliggande traktorn , som tillhör hydrauloljor, och för utgående växellåda måste du ta TAD-17-växellådan.

När det gäller tillverkarna finns det inga tydliga krav här - du kan fokusera på din egen ekonomiska förmåga. Idag kan du hitta billigare ryska tillverkade produkter, liksom importerade oljor, men de kommer att kosta mer.

Bild
Bild

Stora fel

Precis som alla andra tekniker går traktorn "Mole" sönder ibland, vilket kan underlättas av ett antal fel. Den bakomliggande traktorn stannar, det är omöjligt att starta den. Detta är oftast förknippat med tändstift: det kan bli blött, brinna ut eller röka upp.

  • Om pluggen är helt torr betyder det att bränsle-luftblandningen inte tränger in i motorn, om den tvärtom är för våt är det nödvändigt att pumpa motorn med hjälp av en rekylstart. Detta kommer att torka cylindern och rätta till problemet.
  • Om du under en visuell inspektion ser att ljuset är täckt av smuts, skölj sedan noggrant med bensin och rengör det med det finaste sandpappret.
  • Om det inte finns någon gnista alls kan tändstiftet behöva bytas ut helt. Om motorn dock inte startar med en ny del, kontrollera tillståndet hos de elektriska kretskontakterna.
Bild
Bild
  • Förgasare problem. Detta kan orsakas av en igensatt bränsleslang, så inget bränsle tillförs.
  • Växellådan är bullrig. Mest troligtvis finns det inte tillräckligt med olja i den bakomliggande traktorn, du behöver bara fylla på den till önskad volym.
  • Olja läcker från oljetätningarna. Detta händer när fästelementen är lösa. De måste skärpas, justeras och problemet försvinner direkt.
  • Om motorn inte fungerar med full kapacitet kan byte av vevaxel hjälpa.
Bild
Bild

Reparation av "Mole" -motorodlaren utförs oftast hemma, för detta behöver du bara noggrant studera instruktionerna eller videohandledningarna, som alltid finns på Internet.

Rekommenderad: