Granitbeläggningsstenar (33 Bilder): Beläggning Med Beläggningsplattor Av Granit, Flisade Och Andra Beläggningsstenar, Läggningsteknik, Kakel 100x100x50 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Granitbeläggningsstenar (33 Bilder): Beläggning Med Beläggningsplattor Av Granit, Flisade Och Andra Beläggningsstenar, Läggningsteknik, Kakel 100x100x50 Och Andra Storlekar

Video: Granitbeläggningsstenar (33 Bilder): Beläggning Med Beläggningsplattor Av Granit, Flisade Och Andra Beläggningsstenar, Läggningsteknik, Kakel 100x100x50 Och Andra Storlekar
Video: Car Parking Floor Tiles Pavers Design Ideas,Tiles Design,Paver Block Design,Interlock Tiles Design, 2024, April
Granitbeläggningsstenar (33 Bilder): Beläggning Med Beläggningsplattor Av Granit, Flisade Och Andra Beläggningsstenar, Läggningsteknik, Kakel 100x100x50 Och Andra Storlekar
Granitbeläggningsstenar (33 Bilder): Beläggning Med Beläggningsplattor Av Granit, Flisade Och Andra Beläggningsstenar, Läggningsteknik, Kakel 100x100x50 Och Andra Storlekar
Anonim

Granitbeläggningsstenar är ett naturmaterial för beläggningsvägar. Du bör veta vad det är, vad det är, vilka fördelar och nackdelar det har, liksom de viktigaste stadierna av dess läggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Läggmaterialet har länge använts i stadsplanering. Den är baserad på stollart som kom ut ur vulkanernas tarmar under högt tryck och temperatur. Granitbeläggningsstenar är natursten av samma storlek och form, som har genomgått särskild bearbetning. Dess form kan variera.

Granit är ett naturligt mineral, vars styrka är högre än betong och andra syntetiska material . Dess tryckhållfasthet är 300 MPa (betong har bara 30 MPa).

En högkvalitativ vägyta är gjord av granitbeläggningsstenar, som tätt lägger fragmenten på en sand (sandcement) bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Stenens magmatiska ursprung bestämmer beläggningsstenens huvudegenskaper, förklarar dess krav från den inhemska köparen. Detta material har många fördelar.

  • Det är miljövänligt, utgör ingen fara under installation, drift.
  • Granitbeläggningsstenar är mycket hållbara. Den tål kolossala belastningar, är resistent mot mekaniska skador, högt tryck och stötar. Granitens hårdhet på Mohs -skalan är 6–7 poäng (för järn och stål upp till 5). Materialet är slitstarkt, inte utsatt för repor. Det behåller sitt ursprungliga utseende länge.
  • På grund av sin höga hårdhet är granitbeläggningssten slitstarka. Dess livslängd beräknas i årtionden. När det gäller hållbarhet överträffar den analoger med cementkomponenter (bättre än asfalt, betong). Det åldras inte med tiden, spricker inte, blir inte smutsigt. Den är inte rädd för ultraviolett strålning, därför behåller den sin ursprungliga färg i många år.
  • Granit har en unik naturlig konsistens, vilket ger gatstenen ett solidt utseende. Mineralet har minimal vattenabsorption och hög frostbeständighet. Det förstörs inte av atmosfärisk nederbörd (regn, hagel, snö). Andelen vattenabsorption av granit är 0,2% kontra 8% betong och 3% klinker. Det är praktiskt taget oförstörbart.
  • Granitbeläggningsstenar kännetecknas av ett brett utbud av färgnyanser. Den är grå, röd, svart, grönaktig, brun. Detta gör att du kan skapa beläggningar med unika mönster. Beläggningen reagerar inte på vägdamm. Det ändrar inte dess egenskaper när det interagerar med kemikalier.
  • Materialet har en grov typ av frontyta. Dess fördel är frånvaron av vattenpölar och vattenspill från regn. Vattnet går omedelbart in i sprickorna mellan de många fragmenten, utan att ligga kvar på stenarnas yta.
  • Läggtekniken gör att beläggningen kan överföras till en annan plats när basen avtar.
  • Beläggningselement kan inte bara ha olika former, utan också storlekar. Detta låter dig skapa mönster av varierande komplexitet från dem. Det är till exempel möjligt att skapa spårgränser. Dessutom kan de inte bara vara linjära utan också kurviga (lindade, rundade). Den är lämplig för att skapa unika kompositioner och strukturer.
  • Granitbeläggningsstenar är stilistiskt mångsidiga. Ser bra ut med alla former av landskapsdesign, lämplig för asfaltering på gator nära hus och strukturer i olika arkitekturstilar. Lämplig för beläggningsytor under vilka underjordiska verktyg läggs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men med alla fördelar har materialet 2 betydande nackdelar. Gatstenarna är tunga. Dessutom kan enskilda beläggningsplattor vara hala på vintern. Därför måste det på vintern strös med sand eller hackad sten.

Beskrivning av arter

Granitbeläggningsstenar kan klassificeras enligt olika kriterier. Det kan till exempel skilja sig åt i stenarnas form. Det kan vara traditionellt rektangulärt eller avrundat. Tumlad variant anses vara en icke-standardtyp av material . Tack vare avrundningen liknar den en gammal sten som har tjänat i flera år. Den används för att lägga gångstigar. Materialets storlek och form överensstämmer med GOST -standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granitbeläggningsstenar klassificeras enligt bearbetningsmetoden. Det finns 3 sorter, var och en har sina egna egenskaper.

Chippad

Denna typ av material anses vara det äldsta. Det har använts sedan antikens Rom. Det var med honom som asfalteringen av asfalterade vägar började. Det är ett kubiskt läggningsmaterial med övervägande identiska längsgående kanter. Det hackades från stora bitar av granit, så det finns oegentligheter på varje sida av gatstenarna.

I jämförelse med andra sorter har avskuret byggmaterial avvikelser från de angivna dimensionerna . Dess standardmått är 100X100X100 mm. Andra parametrar är mindre vanliga (till exempel 100X100X50 mm). Standardfärgen på detta byggmaterial är grå. Den läggs med sömmar 1–1,5 cm (beroende på stenarnas krökning).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa beläggningsstenar används för enkel stenläggning, även om det är extremt svårt att upprätthålla linjäritet när man arbetar med sådana stenar . Det är också svårt att lägga upp ritningar från dem. För att göra detta är det nödvändigt att sortera om ett stort antal stenar, vilket är olönsamt för att lägga beläggningsstenar av budgettypen.

Denna typ av byggmaterial är dock mycket efterfrågad. Under användning, under tyngden av fordon och från att gå av fotgängare, är ytan polerad utan att kränka den grova geometrin. Denna beläggning har en retro -effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågad

Sågade flisar kallas pennor. I sin produktion sågas bitar från en granitplatta. Den placeras på specialutrustning och skärs i remsor med en given bredd. Därefter delas stenblock upp i fragment av en viss tjocklek.

Alla sidor på de färdiga stenstenarna i granit är jämna . Hennes kurvor är bara upp och ner (de som prickade). Tack vare denna funktion kan blocken i denna gatsten placeras nära varandra. Parametrar för en fyrkantig form är 100X100X60 mm, för en rektangulär form - 200X100X60 mm. Dessutom kan materialet ha måtten 100X100X50, 100X100X100, 50X50X50, 100X200X50 mm.

Modern teknik gör det möjligt att skära granitplattor i element av olika former (koniskt, trapetsformat). Detta gör att du kan lägga upp en mängd olika mönster (upp till triangulära och runda).

Bild
Bild
Bild
Bild

Helsågad

Denna typ av granitbeläggningssten anses vara den vackraste, den är dyrare än andra typer. Alla sidor är så plana som möjligt, vilket möjliggör installation utan praktiska sömmar. Det finns också en värmebehandlad sort. Den har en slät men halkfri yta.

Detta är en tegelformad gatsten med släta kanter . Det är sågat på stenbearbetningsutrustning med diamantverktyg. Standardmodulstorleken är 200X100X60mm. Tillverkad på beställning i andra storlekar (200X100X30, 100X100X30, 100X200X100, 100X200X50 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dyrare än andra analoger. På grund av högtemperaturbearbetning med samtidig smältning av marmorflis får den en grov yttyp. Sådana beläggningsstenar läggs i ett "fiskbensmönster", "spretigt", vilket skapar minimala mellanrum mellan elementen. Beläggningen är praktiskt taget sömlös.

Polerade helsågade granitbeläggningsstenar skiljer sig från granitplattor i sin högre höjd . Den har formen av en rektangulär parallellpiped. Avfasade sågade stenar har en 5 mm fasning på alla sidor av överkanten. Den läggs utan sömmar, den används oftare i individuell konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Granitbeläggningsstenar används aktivt för att ordna trottoarer, stigar och andra yttre områden. Den kan installeras var som helst en vacker, solid och kraftig utomhusyta krävs. Till exempel:

  • när man förbättrar staden (för beläggning av trottoarer, torg);
  • i trädgårdsanläggningar (för att ordna lekplatser och gångvägar);
  • i den privata sektorn (för arrangemang av trädgårdsvägar och angränsande områden);
  • för läggning på platser med största påfrestning (vid plankorsningar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är granitbeläggningsstenar ett praktiskt material för att ordna grillplatser, parkeringsplatser, uppfartar (områden framför kommersiella anläggningar). Den används för stenläggning av husens blinda område.

Läggteknik

Det är möjligt att lägga granitbeläggningsstenar på olika typer av underlag. Förutom sand- och sandcementbas kan den placeras på en betongbas. Läggtekniken liknar läggningstekniken för granitbeläggningsplattor. Processen består av en serie sekventiella steg med obligatorisk förberedelse av grunden. Beläggningsunderlaget är förberett på ett visst sätt.

  • Webbplatsens gränser är korrekt markerade, med hänsyn till kantstenens höjd, med hjälp av insatser och sladdar.
  • Grävning utförs. Djupet för att lägga basen av sand och krossad sten är 15–40 cm, av betong - 40 cm. Sod och bördig jord läggs separat.
  • Vid utgrävning görs en liten lutning för avloppet. Lutningen mot avloppet är 5%.
  • På sidorna grävs jorden ut för att bygga kantstenar.
  • För att förhindra utseende av vegetation behandlas botten av diket med en herbicid. Det kommer att förhindra groning av växter som förstör beläggningsstenarna.
  • Botten är komprimerad. Med en liten mängd arbete görs detta manuellt. Med en stor - med en stamper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det fortsatta arbetet beror på basens typ och struktur.

På sanden

Strukturen för en sådan läggning består av gatstenar, sand och komprimerad jord

  • Den komprimerade jorden är täckt med en geotextil, täckt med ett lager av sand på 15 cm (en marginal för krympning ges).
  • Sandskiktet är jämnt, spillts med vatten, tappas med en vibrerande platta.
  • En sladd dras på höjden av trottoarkantens övre kant.
  • Krossad sten placeras i kantstenarna och cementmurbruk hälls ovanpå med ett lager av 1,5 cm.
  • En trottoarkant installeras, planas och betongas.
  • Gatsten läggs enligt beläggningsschemat. Vid behov, trimma med en gummiklubba. Mellanrummen styrs med plastinsatser.
  • Ren flodsand stoppas i gapet mellan fragmenten.
  • Ytan komprimeras med en vibrerande platta, sedan fuktas den.
  • Efter 2 dagar utförs den slutliga packningen av beläggningsstenarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

På krossad sten

Ett stort antal lager krävs: gatsten, DSP, sand, krossad sten, komprimerad jord. Arbetssekvensen innehåller ett antal åtgärder.

  • Den ramade jorden är täckt med en geogrid.
  • Topp täckt med ett lager krossad sten 10–20 cm tjockt.
  • Nivellering och komprimering av krossad sten utförs.
  • Installera sidokanter.
  • Geotextiler placeras för att avgränsa lagren.
  • Ett lager sand med en diameter på 10-15 cm hälls ovanpå krossstenen som fuktas och tampas.
  • Sedan läggs ett lager torrt DSP (5–10 cm tjockt).
  • Börja lägga marksten.
  • Beläggningen hälls med vatten från en slang. Vattningen ska vara måttlig.
  • För att fylla skarvarna används DSP som injekteringsbruk. Det är utspritt på ytan. Rester avlägsnas med en pensel.
  • Fukta ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

På betong

För att belägga områden med maximal belastning behöver du gatstenar, centralvärmesystem, armeringsnät, betong, sand, grus, komprimerad jord

  • Den förberedda basen är täckt med en geogrid, täckt med spillror 15 cm tjockt.
  • Ett lager av spillror jämnas ut och tampas sedan.
  • Formen med insatser är konstruerad med brädor 4 cm tjocka.
  • Om beläggningsområdet är stort utförs expansionsfogar.
  • Blanda murbruk och lägg ut betongen. Skikttjockleken är 5–15 cm (med 3 cm förstärkning).
  • Expansionsfogar fylls, behandlas med injekteringsbruk.
  • Installera kantstenar.
  • DSP hälls på betongbeläggningen med ett lager på 3 cm.
  • Gatsten läggs.
  • Ytan fuktas, skarvarna mellan plattorna fylls med DSP (som vid arbete med krossad sten).
  • Beläggningen stöts med en vibrerande platta.

Rekommenderad: