Lemezit (26 Bilder): Läggning Av Sten På Betong Och Sand. Vad är Tumbled Flagstone? Lemesite -vägar. Är Det Bättre än Sandsten? Natursten Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Lemezit (26 Bilder): Läggning Av Sten På Betong Och Sand. Vad är Tumbled Flagstone? Lemesite -vägar. Är Det Bättre än Sandsten? Natursten Egenskaper

Video: Lemezit (26 Bilder): Läggning Av Sten På Betong Och Sand. Vad är Tumbled Flagstone? Lemesite -vägar. Är Det Bättre än Sandsten? Natursten Egenskaper
Video: A professional STONEMASON's guide to setting Bluestone/FLAGSTONE in mortar. 2024, April
Lemezit (26 Bilder): Läggning Av Sten På Betong Och Sand. Vad är Tumbled Flagstone? Lemesite -vägar. Är Det Bättre än Sandsten? Natursten Egenskaper
Lemezit (26 Bilder): Läggning Av Sten På Betong Och Sand. Vad är Tumbled Flagstone? Lemesite -vägar. Är Det Bättre än Sandsten? Natursten Egenskaper
Anonim

Lemezite är en efterfrågad natursten inom konstruktion. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det är, var det används. Dessutom kommer vi att täcka höjdpunkterna i dess styling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Lemesite är en sedimentär sten med en unik molekylstruktur. Det är en naturlig vinröd sten i form av en platt platta i vilken form som helst . Den kännetecknas av en grov yttyp och trasiga kanter. I genomsnitt varierar dess tjocklek från 1 till 5 cm.

Natursten tillhör kalkstenstenar . Dess ålder kan uppskattas till miljoner år. Stenen är uppkallad efter den närliggande floden Lemeza, som ligger i Bashkortostan. Idag bryts den i Ural.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lemesit bildades av fossiliserade pelaralger med olika diametrar. Mineralets mönster är relaterat till skärriktningen. Detta kan vara ett tvärsnitt av alger med ett avrundat tvärsnitt med klart synliga årsringar och fläckar. Dessutom kan snittet vara längsgående, medan mönstret består av ränder och välvda linjer.

Mineralet har en homogen finkornig struktur med hög densitet . Den kan innehålla fossiliserade alger, insekter, marina skelett (encelliga organismer, fisk).

Stenen innehåller sand, dolomiter, stromatoliter, kalksten, föroreningar av lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligt fossil tillhör sällsynta stenstrukturer. Mineralbildningen sker främst på havsbotten. Dess bildning sker utan luftåtkomst under en kemisk reaktion med havsvattenkomponenter.

Lemezite har enastående färgrenhet, dekorativa egenskaper och hållbarhet. Det kristalliserar i form av tjocka lager. Det är en miljövänlig natursten med unika egenskaper:

  • det är mycket hållbart (tryckhållfasthet i torrt tillstånd är lika med 94 MPa);
  • dess genomsnittliga densitetsparametrar är 2, 63-2, 9 g / cm3;
  • tumlande sten har en låg fuktighetskoefficient (0, 07-0, 95);
  • det är inert mot kemisk attack och lätt att arbeta med;
  • resistent mot extrema temperaturer, frostbeständig;
  • icke-radioaktivt, smidigt vid slipning och polering.

Stenens mönster liknar skivor av utvecklade trädstammar. Lemezite tar inte skada under drift. Det är motståndskraftigt mot solljus och vittring. Har höga värmeisoleringsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

På grund av sina unika egenskaper och ursprungliga struktur har lemesite ett brett användningsområde. Det är ett utmärkt material för att klä vertikala och horisontella ytor . Det köps för fasader och sockelbeklädnader, används för dekorativa skär när man dekorerar väggar, vilket ger dem attraktivitet och originalitet.

Det är ett praktiskt beläggningsmaterial . Med dess hjälp utför de trottoarer och trädgårdsvägar. På grund av dess unika egenskaper mjukas inte kakelplattor i värmen. Den behåller sina ursprungliga hållfasthetsegenskaper.

På grund av sin speciella styrka används lemezit vid tillverkning av bärande konstruktioner . Till exempel vid konstruktion av kolonner, vattenfallskaskader, alpina rutschbanor, konstgjorda dammar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lemezite används också för trappor. Med dess hjälp möts trappstegen. Den köps för motsatta spisar och grottor.

Förutom, den finner sin tillämpning inom landskapsdesign och medicin . Till exempel, på grundval av detta, produceras pulver och pastor som har en fördelaktig effekt på hudens, hårets, ledernas tillstånd.

På grund av närvaron av organiska föreningar används den inom kosmetologi och jordbruk. Med sin hjälp renas och desinficeras vatten . Mineraltillskott för djur görs av det. Detta är materialet av högsta och första klass.

Det används för att bygga fontäner, gatstenar, stödmurar. Entrégrupper, staket, vägar trimmas med det. De skapar souvenirer och hantverk (hängen, armband).

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Stenen kan klassificeras efter färg och typ av bearbetning. Mineralens färgpalett har cirka 60 olika nyanser (från rosa till grönt). Oftast bryts en sten av vinröda och röda toner i naturen. Mineralens färger beror på avlagringarna.

Förutom, mineralet är brunaktigt, mjölkigt, grågrönt, choklad, lila . Skillnaderna mellan tonerna förklaras av förekomsten av olika klyftor mellan de fossiliserade algerna fyllda med karbonatlera cement av olika färger. Stenar i olika färger kan skilja sig åt i hårdhet. Den mest hållbara typen anses vara grönaktig sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sten för konstruktion och efterbehandling kan levereras i naturlig och bearbetad form. Den kan sågas från 1, 2, 4 sidor. Detta kan vara flisade kakel, gatsten, flis och till och med tumlande gatstenar.

Tumlad flagstone bearbetas genom en speciell trumma . Under friktionen släcks hörn och ojämnheter på stenytan ut. Sådant material åldras artificiellt, vilket ger det en unik konsistens. Tumling ökar avsevärt tillämpningsområdet för lemesite.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Lemesite är en naturlig, naturlig adsorbent. Det är bättre än andra stenar eftersom det har en kaklad struktur. Detta förenklar hanteringen och ökar tillämpningsområdet. Mineralet kan användas utan begränsningar i alla typer av konstruktion och efterbehandling.

Dess avvikelser i tjocklek vid den första klyvningen är minimala. Stromatolit marmorerad kalksten har inga analoger när det gäller hållbarhet och läkande egenskaper . Det börjar försämras på 40-50 år från ögonblicket från utsidan.

Inredning är mer hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lemezit är mycket starkare än andra stenar (till exempel bränd sandsten). Sandsten serverar mindre, även om det är dyrare. Som praktiken visar är skillnaden uppenbar - en sådan beläggning tål en hög belastning mycket längre. Det är praktiskt taget evigt.

När det gäller jämförelsen med zlatolit beror allt på typen av arbete och tjocklek . Denna sten har inte en konstant tjocklek längs sin längd. Trots sin styrka är lemezit sämre än goldolit i hårdhet och dekorativitet (goldolit är starkare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggningsmetoder

Du kan lägga lemezit med egna händer på en annan grund (sand, krossad sten, betong). I detta fall kan läggningen sys och sömlös. Vi föreslår att du gör dig bekant med professionella råd.

Bild
Bild
Bild
Bild

På sanden

Att lägga sten på sand är enkelt, praktiskt, budgetvänligt och kan repareras. Nackdelen med denna teknik är sannolikheten för att stenar skiftar under drift och den begränsade viktbelastningen. Till exempel tillgriper de det när de anordnar trädgårdsvägar. Läggningsschemat består av att utföra ett antal sekventiella steg:

  • markera platsen, kör in insatser på sidorna, dra ett rep längs dem;
  • ta bort det översta jordlagret (till ett djup av 30 cm);
  • komprimera botten, lägga geotextiler;
  • en sandkudde hälls (lager 15 cm tjockt), skiktet jämnas ut;
  • kantstenar är installerade på sidorna;
  • lägg plattorna och sänk dem i sanden med en gummiklubba;
  • luckorna mellan plattorna är täckta med sand- eller gräsmattor.
Bild
Bild

På betong

Läggning på betong utförs för att asfaltera en plats under tung belastning (till exempel en plattform för en bil nära ett hus, ett parkområde med aktiv trafik). En sådan beläggning är hållbar, motståndskraftig mot yttre faktorer. Det är dock dyrt och tar mer tid att asfaltera. Arbetsordningen är följande:

  • markera platsen, ta ut jorden, ram botten;
  • utför arrangemanget av formen under screed;
  • ett lager av spillror, krossad sten eller brutet tegel är täckt (med ett lager på 20 cm);
  • betong hälls, skiktet jämnas, torkas i flera dagar (fuktas för att förhindra uttorkning);
  • flagstenen rengörs från smuts, en grov väg görs;
  • vid behov trimmas stenarnas kanter med en slipmaskin;
  • lim appliceras på basen och varje kakel;
  • stenar pressas in i limlösningen på en betongbas;
  • överskottslösningen avlägsnas omedelbart, fodret torkas och tvättas vid behov med vatten.
Bild
Bild

På krossad sten

Tekniken för att lägga kakel på krossad sten liknar schemat för stenläggning på sand. Samtidigt utförs samma förberedelse av platsen, markskiktet tas ut. Botten ramas, täcks sedan med sand, följt av packning. Skillnaden ligger i användningen, förutom sand, av krossad sten som stenkuddar . Stenen läggs med suturteknik, varefter sömmarna fylls med sand eller fint grus.

Rekommenderad: