Sandsten (42 Foton): Vad är Det? Grågrön Och Annan Sten, Använd I Fasaden Av Ett Hus, Kakel Från Denna Sten, Polymikt Och Kvartssandsten

Innehållsförteckning:

Video: Sandsten (42 Foton): Vad är Det? Grågrön Och Annan Sten, Använd I Fasaden Av Ett Hus, Kakel Från Denna Sten, Polymikt Och Kvartssandsten

Video: Sandsten (42 Foton): Vad är Det? Grågrön Och Annan Sten, Använd I Fasaden Av Ett Hus, Kakel Från Denna Sten, Polymikt Och Kvartssandsten
Video: TvåpunktsPerspektiv 1 (Skissa & Teckna) 2024, April
Sandsten (42 Foton): Vad är Det? Grågrön Och Annan Sten, Använd I Fasaden Av Ett Hus, Kakel Från Denna Sten, Polymikt Och Kvartssandsten
Sandsten (42 Foton): Vad är Det? Grågrön Och Annan Sten, Använd I Fasaden Av Ett Hus, Kakel Från Denna Sten, Polymikt Och Kvartssandsten
Anonim

Ett av de mest kända mineralerna anses med rätta vara sandsten, som också kallas helt enkelt vildsten. Trots det allmänna namnet kan det se väldigt annorlunda ut och har funnits tillämpning på många områden av mänsklig aktivitet, tack vare vilket mänskligheten till och med började producera artificiella analoger - lyckligtvis är det inte svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Egentligen talar själva namnet "sandsten" om hur en sådan sten såg ut - det är en sten som uppstod som ett resultat av naturlig komprimering av sand. Naturligtvis räcker inte sand ensam - det förekommer helt enkelt inte i naturen i en helt ren form och skulle inte bilda monolitiska strukturer . Därför är det mer korrekt att säga att för bildandet av ett granulärt sedimentärt berg, som är en vild sten, är cementering av blandningar nödvändiga.

I sig säger termen "sand" inte heller något konkret om ämnet från vilket det är skapat, och ger bara en uppfattning om att det är något finkornigt och fritt flödande . Grunden för bildandet av sandsten är glimmer, kvarts, spar eller glaukonit sand. Mängden cementhaltiga komponenter är ännu mer imponerande - aluminiumoxid och opal, kaolin och rost, kalcit och kalcedon, karbonat och dolomit, gips och en mängd andra material kan fungera som sådana.

Beroende på den exakta sammansättningen kan mineralet därför ha olika egenskaper, som används på lämpligt sätt av mänskligheten för att uppnå sina egna mål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprung

Sand komprimerad under enormt tryck kunde existera endast i det område som tidigare var en djup havsbotten i miljontals år. Faktum är att forskare i stor utsträckning av närvaron av sandsten avgör hur detta eller det där området brukade korrelera med havsnivån i olika perioder av historien . Till exempel skulle det inte vara lätt att gissa att de höga Dagestan -bergen en gång kunde ha varit gömda under vattenspelaren, men sandstensfyndigheterna tillåter inte att tvivla på detta. I detta fall ligger vilden vanligtvis i hela lager, som kan ha olika tjocklek, beroende på mängden initiala ämnen och varaktigheten av exponering för högt tryck.

I princip behövs en reservoar åtminstone för att kunna bilda sanden i sig, vilket inte är mer än de minsta partiklarna av en grövre stenig sten som underkastades den hundratals år gamla vattenslagen . Forskare tror att det var denna process, och inte själva pressningen, som tog maximal tid i processen att "producera" vildstenen. När enskilda sandkorn slog sig ned på de områden i botten som aldrig stördes av strömmar tog det”bara” flera hundra år att bilda en stabil sandstensten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandsten har varit känd för mänskligheten sedan antiken, främst som byggmaterial . Förmodligen den mest kända världsattraktionen byggd av "vilden" är den berömda Sfinxen, men den används också för att bygga många byggnader i olika gamla städer, inklusive det ökända slottet i Versailles. Den breda spridningen av vild sten som ett populärt byggmaterial blev möjligt just på grund av att kartan över haven och kontinenterna upprepade gånger har förändrats under planetens utveckling, och idag finns många områden som anses vara hjärtat på kontinenten faktum bekant med havet mycket bättre än man kan föreställa sig. Till exempel kan Kemerovo- och Moskva -regionerna, Volga -regionen och Ural anses vara viktiga centra för utvinning av detta mineral.

Det finns två huvudsakliga sätt att bryta sandsten, som inte är utbytbara - var och en är skräddarsydd för en specifik typ av mineral . Till exempel sprängs hårdare sorter baserade på kvarts och kisel vanligtvis med kraftiga laddningar, och först då skärs de resulterande blocken i mindre plattor. Om formationen har bildats på grundval av mjukare kalkhaltiga och leriga stenar, utförs extraktionen med hjälp av en grävmaskinmetod.

De extraherade råvarorna under produktionsförhållanden rengörs från föroreningar, slipas och poleras, och för ett mer estetiskt utseende kan de också lackeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Struktur och egenskaper

Eftersom sandsten från olika fyndigheter kanske inte har många likheter är det ganska svårt att beskriva det som något sammanhängande. Den har varken en viss standardtäthet eller samma stabila hårdhet - alla dessa parametrar är svåra att ange ens ungefärligen, om vi talar på skalan för alla fyndigheter i världen. I allmänhet ser uppkörningen av egenskaper ut ungefär så här: densitet-2, 2-2, 7 g / cm3, hårdhet-1600-2700 kg / kubikmeter.

Det är bara värt att notera att leriga stenar värderas ganska lågt, eftersom de är mycket lösa, inte tål effekterna av öppna gata förhållanden för länge och lätt förstörs. Ur denna synvinkel ser kvarts- och kiselsorter av vildsten mycket mer praktiska ut - de är mycket starkare och kan användas för konstruktion av hållbara föremål, vars goda bevis är den redan nämnda sfinxen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt samma princip kan sandstenavlagringar ha en mängd olika nyanser, och även om paletten borde vara ungefär densamma bland de råvaror som bryts vid samma fyndighet kan två bitar av mineral på inget sätt vara desamma - var och en har en unikt mönster. Detta är möjligt på grund av det faktum att under bildandet av alla "vilda" främmande föroreningar oundvikligen föll i "blandningskärlet", och alltid i olika kompositioner och proportioner . Samtidigt, för efterbehandling, där sandsten idag används så ofta som möjligt, är de mest relevanta fragmenten de som har den mest enhetliga nyansen.

Trots den imponerande variationen av stenvarianter anses den fortfarande vara samma mineral och inte annorlunda

Denna synvinkel stöds av en anständig lista över positiva egenskaper som sandsten värderas för - i en eller annan grad är de inneboende i råvaror från alla kända fyndigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att gå igenom dem är värt åtminstone för allmän utveckling, eftersom "vilden":

  • kan hålla i ett bra halvsekel, och på exemplet med en sfinx som uppförts från sandsten ser vi att sådant material ibland inte slits ut alls;
  • en vild sten, ur kemisk synvinkel, anses vara en inert substans, det vill säga att den inte går in i kemiska reaktioner med någonting, vilket innebär att varken syror eller alkalier kan förstöra det;
  • sandsten efterbehandling, liksom byggnader byggda av detta material, är 100% miljövänliga, eftersom detta är ett naturmaterial utan konstgjorda föroreningar;
  • till skillnad från vissa mer moderna material, ackumulerar sandstenblock och plattor inte strålning;
  • vilden kan "andas", vilket är goda nyheter för de ägare som vet varför överdriven luftfuktighet i slutna utrymmen är dålig;
  • på grund av strukturens porositet har sandsten en låg värmeledningsförmåga, vilket innebär att det på vintern hjälper till att bevara värmen i huset, och på sommaren, tvärtom, ger det en behaglig svalka till dem som gömde sig från värmen bakom sandstenväggar;
  • en vild sten är likgiltig för effekterna av de flesta atmosfäriska fenomen, den är inte rädd för nederbörd, extrema temperaturer eller till och med deras extrema förändringar - studier har visat att även ett hopp från +50 till -30 grader inte på något sätt påverkar materialets bevarande av dess positiva egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att idag uppfattas sandsten praktiskt taget inte längre som ett byggmaterial i sig, utan tillhör snarare kategorin efterbehandlingsmaterial, och det är ur denna synvinkel som vi betraktade dess egenskaper ovan . En annan sak är att för sandstensfragment finns också en helt annan applikation - till exempel används vildsten aktivt inom litoterapi - en paramedicinsk vetenskap som tror att applicering av uppvärmd sandsten på vissa punkter i kroppen och massage hjälper dem att lösa många hälsoproblem. Bland de gamla egyptierna hade materialet överhuvudtaget en helig betydelse, och älskare av esoterik ser fortfarande en djup hemlig mening i sandstenhantverk.

En separat egenskap hos rasen, som i hög grad påverkade dess tusenåriga användning av mänskligheten, trots de snabba framstegen, är billiga sådana råvaror ., eftersom en kubikmeter av det billigaste materialet kostar från 200 rubel, och även den dyraste sorten kommer att kosta blygsamma 2 tusen rubel.

Samtidigt är det praktiskt taget omöjligt att hitta fel med de bästa proverna av sandsten, eftersom den enda betydande nackdelen med en vild sten är dess betydande vikt.

Bild
Bild

Vyer

Att beskriva de olika sandstenarna är en annan utmaning, eftersom varje insättning har sin egen vildsten, unik. men just på grund av en sådan sort är det nödvändigt åtminstone en kort stund att gå igenom de enskilda artens huvudkarakteristika, så att läsaren får en tydligare uppfattning om vad han ska välja mellan.

Efter materialkomposition

Om vi utvärderar sandsten efter sammansättning, är det vanligt att särskilja sex huvudvarianter, som utmärks av kriteriet för vilken typ av ämne som blev råmaterialet för sandbildning, som så småningom bildade materialet. Det bör förstås att mineralet som du köper i butiken kan vara helt konstgjort, men klassificeringen avser specifikt naturliga sorter. I allmänhet ser listan över typer av sandsten enligt den mineralogiska klassificeringen ut så här:

  • glaukonit - sandmaterialet är glaukonit;
  • tuffaceous - bildad på grundval av bergarter av vulkaniskt ursprung;
  • polymiktisk - bildad på grundval av två eller flera material, på grund av vilka fler underarter skiljer sig från - arkos- och gråvägsandstenar;
  • oligomicty - innehåller en anständig mängd kvartssand, men alltid varvat med spar eller glimmer;
  • monomictovy - också gjord av kvartssand, men redan praktiskt taget utan föroreningar, i en mängd av 90%;
  • koppar - baserad på sand mättad med koppar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till storlek

När det gäller storlek kan sandsten klassificeras även som grov - efter storleken på sandkornen som bildade mineralet. Det faktum att fraktionen inte alltid kommer att vara homogen kommer naturligtvis att skapa viss förvirring i sorteringen, men det finns fortfarande tre huvudklasser av sådant material:

  • finkorniga-från de minsta komprimerade sandkornen med en diameter på 0,05-0,1 mm;
  • finkornig-0,2-1 mm;
  • grovkorniga - med sandkorn från 1, 1 mm, vanligtvis överstiger de inte 2 mm i stenens struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av uppenbara skäl påverkar fraktionen direkt materialets egenskaper, nämligen dess densitet och värmeledningsförmåga . Mönstret är uppenbart - om ett mineral bildades av de minsta partiklarna kommer det inte att finnas utrymme för hålrum i dess tjocklek - de fylldes alla på grund av tryck. Sådant material blir tyngre och starkare, men värmeledningsförmågan kommer att lida på grund av frånvaron av luftfyllda hålrum. Följaktligen har grovkorniga sorter motsatta egenskaper-de har ett överflöd av tomrum, vilket gör blocket lättare och mer värmebesparande, men minskar styrkan.

Vid köp kommer säljaren att beskriva materialet och enligt ytterligare ett kriterium - sandstenen kan vara naturlig och tumla . Det första alternativet innebär att råvaran redan har delats upp i plattor, men ingen var inblandad i vidare bearbetning, det vill säga det finns oegentligheter, flis, grader och så vidare på ytan. Sådant material kräver vanligtvis ytterligare bearbetning för att göra dess ytor släta, men grovhet och "naturlighet" kan betraktas som ett plus ur dekorativ synvinkel. I motsats till natursten tumlar den, det vill säga den har genomgått tumling (slipning och polering) med eliminering av alla oegentligheter.

Sådana råvaror motsvarar redan konceptet med ett efterbehandlingsmaterial i full mening och representerar en snygg kakel, ofta lackerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter färg

Sandstens popularitet som material för konstruktion och dekoration har också orsakats av det faktum att det, när det gäller palettens rikedom, praktiskt taget inte begränsar konsumenten på något sätt, och till och med tvärtom - får den senare att tvivla vilket alternativ att välja. Valet av natur presenterar dussintals nyanser - från vitt till svart till gult och gult, beige och rosa, rött och guld, blått och blått . Ibland kan mineralens kemiska sammansättning omedelbart bestämmas av skuggan-till exempel indikerar den blåblå paletten ett betydande kopparinnehåll, gråsvart är karakteristiskt för bergarter av vulkaniskt ursprung och rosa toner är karakteristiska för arkosorter.

Och om nyanser som rött eller grågrönt är ganska förståeligt för köparen, så finns det mer exotiska beskrivningar av paletten och mönstret som kan behöva ytterligare avkodning .e. Så, den populära träiga tonen i sandsten är ett fantastiskt och unikt mönster av fläckar av beige, gula och bruna nyanser. Följaktligen motsvarar tigertonen djuret efter vilket det heter - det är svarta och orange alternerande ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

En anständig variation av fysiska och estetiska egenskaper hos sandsten, liksom dess nästan allestädes närvarande tillgänglighet har lett till det faktum att detta material används i stor utsträckning på olika områden av mänsklig aktivitet. Vid en tidpunkt användes till exempel sandsten till och med som huvudbyggnadsmaterial, men idag har det gått något åt detta håll eftersom det gav vika för lättare, mer pålitliga och hållbara konkurrenter. i alla fall sandstenskonstruktion pågår fortfarande, det är bara att vildsten togs ur massor, storskalig konstruktion - nu är den mer relevant för små privata byggnader.

Men tack vare dess estetiska kvaliteter används sandsten i stor utsträckning i dekoration och dekoration. För vissa är det här fasaden på ett hus eller ett stengärde, medan andra kaklar trottoarer eller trädgårdsvägar.

Stegen är anlagda med plattor och gatstenar är gjorda av natursten, och de dekorerar också botten och kusten av konstgjorda reservoarer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på att materialet inte är brandfarligt och inte är särskilt rädd för höga temperaturer, kan du i vardagen också hitta eldstäder av sandsten, och ibland kommer fönsterbrädor av detta material över . För skönhet läggs hela paneler ut från flerfärgade stenar, som kan bli det centrala elementet i det inre av rummet där du kan ta emot gäster. Samtidigt kan sandstenflis användas som sprutning för att skapa elegant präglad tapet eller för mindre förhöjda ändamål - som fyllmedel för gips, betong och så vidare.

Med sin inte lägsta hållfasthet anses sandsten fortfarande vara ett material som är ganska lätt att bearbeta, därför är det inte förvånande att det också används helt enkelt för hantverk, om än professionellt. Det är av detta material som många trädgårdsskulpturer tillverkas, liksom undervattens- och ytdekorationer för fontäner, dammar och akvarier . I slutändan används små fragment av vild sten också för riktigt små hantverk, bland annat som smycken - polerade pärlor och armband är gjorda av vackra färgade fragment.

Rekommenderad: