Formulär För Beläggning Av Plattor (39 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv För Att Göra Kakel Hemma? Plastschabloner Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Formulär För Beläggning Av Plattor (39 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv För Att Göra Kakel Hemma? Plastschabloner Och Andra Typer

Video: Formulär För Beläggning Av Plattor (39 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv För Att Göra Kakel Hemma? Plastschabloner Och Andra Typer
Video: köksrenovering| Hur Kaklar man Kök - Gör det själv [Steg för Steg] 2024, April
Formulär För Beläggning Av Plattor (39 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv För Att Göra Kakel Hemma? Plastschabloner Och Andra Typer
Formulär För Beläggning Av Plattor (39 Bilder): Hur Man Gör Dem Själv För Att Göra Kakel Hemma? Plastschabloner Och Andra Typer
Anonim

Du kan köpa en färdig form för beläggningsplattor - eller så kan du göra den själv . Anledningen till att skapa sådana element på egen hand är att utformningen av färdiga plattor och kommersiellt tillgängliga blanketter inte passar, användarens smak är för individuell. En tanke om vad butiken är redo att erbjuda omedelbart får mig att påminna mig själv: branschen är för monotont i sina beslut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Beläggningsplattformen är det bästa sättet att göra plattfragment efter eget tycke . Det är omöjligt att klara sig utan det: det kommer inte att vara möjligt att lägga denna hällprocess på strömmen - tillverkning av kakel, även en liten mängd, kommer att ta mycket tid. Det finns fall där ett unikt fragment, uppdelat i bitar och kasserade, hittas nära någon annans hus, men samma brickor saknas i byggvaruhusen och leveransen på avstånd är för dyr. Du kan göra en eller flera former för detta element, exakt upprepa dess konturer - och sedan lägga på dem en kopia av det hittade fragmentet som du återskapade och samla det i delar.

Bild
Bild

Sexkantiga fragment i form av bikakor, rutor,”ben”, rektanglar, romber, några vanliga polygoner är de enklaste . Det finns dock fall när denna form fungerar som en summa av mindre element, sammanställda så att ritningens layout, även om den följer den allmänna trenden, men verkar original. Om du är en konstnär och en erfaren designer kan du använda flercellformen, som låter dig lägga ut ett stort (hundratusentals) antal fragment genom att rita dem och rita dem för hand. Sedan, från dem, som ett pussel, är ritningen som du tänkt sammanställd.

Men ett sådant fall är för sällsynt: med samma framgång, på cement-sandbruk, kan du inte använda kakel, men till exempel färgade flasklock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianterna av former är följande: 500x500x50 mm, 50x50 cm, 77x77x5 cm, 600x600x60 mm, 1000x300 mm, 30x30 cm, 40x40 cm . Plattor av dessa storlekar säljs i byggnadens stormarknader; formar kan tillverkas av dem. Om det här alternativet inte är något för dig, kom på ett annat utseende. Så på byggmarknader är trekantiga plattor en sällsynthet: hörn kan lätt brytas av under slarvig transport, därför producerar inte alla anläggningar det. Det är svårt att gjuta ett större format - ett fragment med en större storlek väger mer än ett dussin kilo.

Bild
Bild

Mängden färdiga beläggningselement gör att du kan välja vilken design som helst för din trädgård . Och mallar för tillverkning av kakel är indelade i olika kategorier beroende på materialtyp, installationsmetoder och produkttyper. Formen är gjord för en sten - den härdade cementen eller betongen är bara en konstgjord sten.

Även om mjukgörare och andra tillsatser gör stenen mer frostbeständig, förnekar den inte detta faktum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Plast är det billigaste och mest populära materialet … Vanlig, inte tillräckligt flexibel plast är lätt att gjuta på egen hand - även från gamla PET -flaskor, till exempel från vegetabilisk olja eller läsk som limonad. Plastformar - i jämförelse med silikon - är inte tillräckligt flexibla, men silikon är lätt att sträcka och böja, varför en platt kakel kommer att få en oregelbunden form, vilket gör att fragmenten inte passar in i det utrymme som är avsett för dem. Metallisk - den mest hållbara. En form av 4 mm stål kan lätt svetsas från sina remsor. Men det mest hållbara är från en L-formad profil (hörn) eller ett professionellt rör: det kommer inte att böja och det är lätt att släppa kakelfragmenten från det, efter att ha smörjt sin inre yta innan man häller betong.

Bild
Bild

Sudd formar, som silikonformar, efter att de har använts i en gjutning, kan hundratals eller fler av samma fragment vara så slitna att de måste bytas ut mot nya. I allmänhet är en flytande och härdad cement-sandmurbruk ett ganska slipmedel, och med tiden kommer de att slits ut mycket snabbare än en stålyta. Särskilt när man tar bort kakel som fäster vid gummi, plast eller silikon, tappar formen några av sina egna partiklar. Gummi, plast och silikon, som är polymerprodukter, spricker, torkar ut med tiden och raderas med ett slipmedel, som består av ett cement-sandbruk . Trots smörjning av formytan skapar betong eller cement, efter härdning, vidhäftning till polymerer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Färdiga blanketter kan också köpas i hårdvaru- eller järnaffärer. Som regel är de tillverkade av polymerer - företags kommersiella intressen är i första hand och produktion av varor med en livslängd på tiotals år är ekonomiskt olönsam. Det är omöjligt att ge råd om valet av industriella former - förutom att till exempel inte stål, men aluminiumformar kan hittas på rea. Aluminiumlegering är mer hållbar än plast, men det kostar också mycket mer.

Det är bättre att köpa ett hörn eller ett professionellt rör - nödvändigtvis av tjockväggigt stål - och göra formen själv, med en svetsad metod, är detta det mest värda alternativet för produktion

Stålformen är inte rädd för att träffas av en hammare från baksidan, den kommer inte att böja sig även efter tusentals färdiga kakelfragment, eftersom hörnen skapar en pålitlig bas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det är inte svårt att göra en stålform för rektangulär, diamantformad, triangulär, i form av en vanlig polygonkakel . Lika delar (ämnen) skärs ut med en kvarn, fixeras med klämmor och svetsas ihop i ändarna. Glöm inte att mäta de rätta vinklarna med en vinkelmätare, en fyrkant och en nivåmätare innan häftningssvetsning: konstruktionen måste vara felfri. Eftersom det är svårt att gjuta en sådan form - på den befintliga plattan - av stål utan att använda en muffelugn, smälter vissa hantverkare aluminiumskrot: aluminium smälter vid 660 grader och stål behöver en temperatur över 1500, skillnaden är mycket märkbar.

Om du inte imponerade på att göra en form av aluminium eller stål, är det lättare att forma plast hemma. En hemmagjord form gjord av skrotmaterial kräver inte för höga temperaturer: ibland räcker det att smälta, mjukna upp plasten och använda en konstruktion hårtork som skapar en temperatur på 350 grader. Användarna försöker också göra en träform.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjort av trä

Det enklaste sättet att göra en träform är att göra följande

  • Enligt en ritning av denna form, klipp ut lameller eller stänger … Om du har en router kan lämpliga pinnar huggas ur nästan alla formlösa block eller till och med en bit av en gren av något träd som barken har tagits bort från.
  • Ordna dem så att du får konstruktion liknande ritningen .
  • Limma ihop allt . För fastsättning med självgängande skruvar förborras delarna på rätt ställen med en borr som är 1,5 mm mindre i diameter än själva borrmaskinen. Om du inte borrar, öppnar skruvarna träbitarna, de kommer omedelbart att spricka och formen blir inte riktigt stel.
  • Täck den resulterande formen med flera lager vattentät lack . Detta skyddar trädet från fuktgenomträngning - och efterföljande svullnad. Ett exempel på detta är parkett, lackerad med epoxi eller annan vattentät bas.

Kom ihåg att cement och sand är slipande material. Efter flera dussin gjutpass måste varje form rengöras och lackeras igen för att utesluta träförfall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av plast

För att göra en form av plast, gör vissa åtgärder

  • Slipa material (till exempel PET från flaskor).
  • Lägg den i ett kärl , till exempel: en gammal kastrull eller stekpanna. Använd en liten eld eller en hårtork för att mjuka upp plasten. De flesta plaster blir trögflytande redan vid 200 grader och vid 250-300 - nästan flytande. Viktigt: tillåt inte antändning, till exempel om du använder polyeten eller polystyren för gjutning: de brinner av sig själva. PVC, PET och polypropen, tvärtom, slocknar utanför den antändande lågan - det finns ingen anledning att frukta att de kommer att brinna ut. Sträva inte efter att överstiga 300 grader - plasten kommer att röka och röra, du kommer inte få något bra av det.
  • Lägg plattorna på en plan yta , till exempel: stålplåt eller betongstöd med tillräcklig yta. Häll över den flytande plasten. Vattna den tomma plattan ganska snabbt med ett tjockt lager. Ju tjockare formen, desto starkare är den, spara inte den smälta plasten. Bättre att skapa ett tjockt lager på botten och sidorna - några centimeter.
  • Vänta tills formuläret fryser … Det kommer att ta upp till flera timmar, beroende på mängden plast. En tjockväggig bas hårdnar under lång tid, eftersom plastens värmeledningsförmåga är extremt låg, jämfört med metaller, på grund av den låga densiteten enligt fysikaliska lagar. Förfina formen genom att slipa ytan från baksidan (utsidan).

Ta inte bort brickan förrän formen är i nivå med den, kontrollera formens planhet med en vätska eller lasernivåmätare. Den minsta ojämnheten kommer att leda till krökningen hos gjutplattan, dess ofullkomlighet, detta är särskilt viktigt när du har etablerat din egen produktion.

Bild
Bild

Från gips

Bra gips, utan tillsatser som förlänger stelningen - alabaster, fryser nästan omedelbart, så du måste agera snabbt. Men för oerfarna hantverkare finns det ett långsamt härdande gips - till exempel, under märket Habez, tillverkas det för putsare som inte bryr sig om brådska, utan väggbeklädnadens jämnhet, den idealiska ytan. Istället för några minuter tar det flera timmar att stelna helt.

  • Lös gipset i Paris med vatten . Lägg plattorna på ett plast- eller metallark, helt horisontellt.
  • Försmörj kakelfragmentet , så att gipset inte fastnar vid ytan vid stelning.
  • Häll ut gipset och vänta tills den delvis stelnat.
  • Efter att ha upptäckt att det har börjat stelna, platta den nedre (bakre) väggen i framtida form med hjälp av en murslev eller spatel. Försök att skapa en tjock form - med väggar som är 5 cm eller mer tjocka. Räta ut den horisontellt med en laser- eller bubbelnivåmätare.
  • Vänta tills formuläret fryser och försiktigt, med hjälp av till exempel en gummiklubba (inte en klubba och inte en vanlig), dra ut brickan.

Nackdelarna med gipsformen är bräcklighet, hög vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon

Silikonet smälts med en varmluftspistol. En silikonform görs på det sätt som beskrivs nedan.

  • Ta tag i gamla silikonprylar (använde sina smartphonefodral, slangstickor eller en läckande slang, etc.).
  • Lägg ut dem på ett kakelämne - och smälta med en hårtork från byggnaden.
  • Fortsätt applicera silikonet genom att smälta det … Det hälls lager för lager. Det är viktigt att använda en ganska kraftfull hårtork. Väggtjocklek - upp till flera centimeter.
  • Efter att ha uppnått rätt mängd silikon , sluta värma och vänta tills den resulterande formen stelnar. Ändra den genom att skära av utskotten från bakväggen som hindrar den från att ligga perfekt platt på bordet.

Sekundär silikon, som vilken plast som helst, är av lägre kvalitet än den som främst produceras från petroleumprodukter. Men dess egenskaper är tillräckligt för att formen ska passera hundratals gjutämnen genom sig själv, utan att bryta eller gallra till en kritisk förlust av styrka och prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Smält polyuretan på samma sätt som du smält PET och silikon. Använd en hårtork och samma procedur för mjukning och applicering av plasten. Polyuretan är också plast, du kan använda skumgummi (polyuretanskum).

Men var försiktig: det ska inte ta eld. Avsluta den resulterande formen till en perfekt platt botten på utsidan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och hur ska man smörja?

Smörjmedlet bör inte främja bubblor . Det är endast möjligt att smörja formen med en halvviskös komposition, som inte blir flytande vid +30. Det kan vara fett, litol, grafitfett och andra viskösa material, som för att bli flytande måste värmas upp till ett varmt tillstånd. Flytande filmer - grönsaker, maskiner, industriell olja, maskinoljebearbetning - tränger in i den gjutna betongen eller cementen och bildar droppar i sin tjocklek, som är lättare än vatten och flyter uppåt. Du kommer inte att få en bra smörjning - all olja flyter upp, på ovansidan av brickan som gjuts, eller fastnar i tjockleken, minskar dess styrka och vidhäftning, vilket är oönskat när du tar bort det frysta fragmentet, är fortfarande bildas.

Ett tunt lager fett appliceras på formens innerväggar innan injektering eller betong hälls. Sedan fylls formen med grundläggande byggmaterial. Efter en dag kan det härdade kakelfragmentet tas bort.

Innan du lämnar formen med byggnadsmaterialet för att härda, använd vibrationer eller rörelser i spateln för att etsa ut alla luftbubblor från cementet eller betongen: de minskar kakelns hållfasthet - porositet behövs inte här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Häll murbruk i en form som just har stencilerats, du måste ha en ganska hög kvalitet. Detta är betong eller cement-sandbruk av märket inte lägre än M400 . Hans recept - 1 del cement för 2–4 delar sand . Var noga med att använda en mjukgörare - det tillåter inte att höstfukt ackumuleras: med frostens början fryser det och river byggmaterialet. Enligt GOST tillverkas riktigt bra plattor för minst 35 vintrar - som tegel, gas och skumbetong, andra byggmaterial för kapitalbyggnader och platser . Du kan köpa en mjukgörare i vilken byggnadssaffär som helst. Du kan ta de sovjetiska GOST -standarderna för (järn) betongprodukter som grund - kolla med standarderna: plattor för trottoarer och tillfartsvägar gjordes tidigare på dem.

Det är nödvändigt att använda blanketterna utan att överbelasta vikten av det pantsatta / utgjutna byggmaterialet. Mjuk silikon kan pressas under övervikt. För att förhindra att den böjer sig, placera formen i förväg, till exempel mellan resterna av en tjock bräda eller timmer, mellan tegelstenarna som stöder dess viktigaste förankringspunkter. Aluminium- och stålformar kräver som regel inte sådan noggrannhet och noggrannhet: de är ganska hårda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detsamma kan sägas om hårdplast eller gips .… Om du lämnar gjutformen ensam - efter etsning av luftbubblor från betong eller cement -sandmurbruk, kommer det så småningom att göra det möjligt att gjuta perfekt platta kakelsegment. Härdade plattor kan enkelt tas bort från formen. Det är lätt att tvätta, rengöra formen från resterna av betong. Om ett smörjmedel användes, kommer de själva att ligga efter. Att hälla kaklade segment "torra" kommer att göra uppgiften svårare. Du kan försöka suga in spår och rester av cement utan att använda kraftfulla metoder för påverkan. Täck till exempel med oljearbetning och låt stå i flera timmar eller dagar. För att din produktionsprocess inte ska vara ledig i flera dagar måste du ha dussintals eller till och med hundratals sådana former till hands: medan vissa är "genomblöt" används andra.

Ebben är perfekt platta kakelämnen, du kan bearbeta dem dessutom . Till exempel kan du skärpa de skarpa kanterna på varje fragment något på kvarnen så att de inte går sönder med den minsta slarviga rörelsen. I detta fall kommer ytterligare injektering av mellanrummen (sömmarna) som bildas efter utläggningen att krävas.

Rekommenderad: