Malva (70 Bilder): Beskrivning Av Malva. Hur Multipliceras Det? Rost Och Andra Sjukdomar. Vilda, Träd Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Malva (70 Bilder): Beskrivning Av Malva. Hur Multipliceras Det? Rost Och Andra Sjukdomar. Vilda, Träd Och Andra Arter

Video: Malva (70 Bilder): Beskrivning Av Malva. Hur Multipliceras Det? Rost Och Andra Sjukdomar. Vilda, Träd Och Andra Arter
Video: Mildluften håller i sig: "Det är några grader varmare än normalt" - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Malva (70 Bilder): Beskrivning Av Malva. Hur Multipliceras Det? Rost Och Andra Sjukdomar. Vilda, Träd Och Andra Arter
Malva (70 Bilder): Beskrivning Av Malva. Hur Multipliceras Det? Rost Och Andra Sjukdomar. Vilda, Träd Och Andra Arter
Anonim

Mallow (mallow) anses vara en populär trädgårdsväxt och är mycket efterfrågad bland sommarboende och landskapsdesigners. Blommans popularitet beror på dess höga dekorativa effekt, sjukdomsresistens och lätthet.

Särdrag

Malva (från Lat. Malva) är en örtartad växt, tillhör Malvov -familjen (från Lat. Malvaceae), släktet har mer än 25 arter. I naturen växer blomman i tempererade, subtropiska och tropiska zoner i Europa, Amerika och Asien, det kan vara en årlig, tvåårig och flerårig växt . Stammen är från 30 till 120 cm hög, den är naken eller lätt pubescent, bladen är rundhjärtformade och består av 5-7 lober. Blommorna är klockformade i form och kan nå 8-12 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på typ av malva kan de vara vita, rosa, lila, lila, gula, röda och till och med svarta, belägna i bladaxlarna på 1-5 bitar och endast ibland bilda penslar. Mallow börjar blomma i mitten av juni och slutar i slutet av augusti.

Växtens rötter är ganska långa och välgrenade. Frökapseln är rundad och något platt, och består av fem blad. Fröna liknar oregelbundet formade skivor och har en dubbeltandad ram. Deras diameter varierar från 5 till 7 mm och beror på typ och sort av malva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Beskrivningen av malva skulle vara ofullständig utan en berättelse om dess fördelaktiga egenskaper, vars första omnämnande går tillbaka till Hippokrates tid. Till exempel, infusion av blommor används för att behandla hosta och heshet, och blandningar för varma bad bereds från växtens markdel för mjälttumörer . Avkok av bladen hjälper till med tarmsjukdomar, och med hjälp av kompresser och lotioner gjorda av blommor botar de sår, dermatit och hudinflammationer.

Förutom traditionell medicin används mallowblad för att förbereda sallader och grönsaksgrytor, och läggs också till vårens vitaminrätter. Människorna kallar ofta växtosten och gården för gräs, liksom fält-, vild- och vägmalva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Mallow imponerar med en mängd olika färger och former, varför den är mycket älskad av sommarboende. Nedan visas de mest populära arterna och sorterna som finns i rabatter, blandbord och blomsterarrangemang.

Mallow obemärkt , även känd som neglect mallow (från lat. Malva neglecta), växer i naturen i Nordamerika och Eurasien, föredrar jordar med hög kvävehalt. Växten tillhör ettåriga och skiljer sig i opretentiöshet mot villkoren för kvarhållande. Det kan ofta ses längs vägar som ett ogräs, och i trädgårdar och betesmarker. Blomman är ganska kort och växer inte längre än 40 cm.

En upprätt eller stigande stam förgrenar sig väl, rundade blad har 5-7 lober och planteras på långa bladblad. Bladbladet är pubescent på undersidan, spetsarna är äggformade. Rosa-vita blommor finns i bladens axlar, blomningen fortsätter från maj till början av september.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lockig malva , känd som lockig mallow (från Lat. Malva crispa L.) och mallow whorled (från Lat. Malva verticillata L), är en årlig läkemedels-, foder- och prydnadsväxt som når en höjd av 40 till 120 cm. Stora vackra blad består av fem lober och kantade i kanterna med fransade fjäderfä. Det är för bladen som blomman klassificeras som en prydnadsart och används ofta i landskapsarkitektur.

Under blomningen, som varar från juli till den första frosten, är växten täckt med små vitrosa blommor, samlade i klasar i bladaxlarna. Frukterna mognar i september och liknar kalachiki. Lockiga malvblad har en lite sötaktig smak, varför de används för att göra sallader och används som foder till boskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låg malva (från lat. Malva pusilla), känd som stocky mallow, liten mallow och rundbladad mallow, är en ett eller två år gammal ört som når 15-50 cm i höjd. Blomman har raka, tunna, stigande eller krypande stjälkar, en tunn rotkropp och fem-, mindre ofta sju-flikiga blad på långa bladblad. Blommor är arrangerade i axillära virvlar med 3-4 bitar.

Arten är utbredd i Sibirien och Fjärran Östern, liksom i Centralasien och Kaukasus, där den växer på åkrar, trädgårdar, parker, på bergssluttningar och i raviner, samt nära vägar, i soptippar och längs floder med en stenig kanal.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skogsmalva (från lat. Malva sylvestris) , Även känd som skogsmalv, det är en ettårig växt och växer upp till 120 cm. Arten är mycket torktålig och tål kyla väl. Blomman växer i skogarna på Krim, Kaukasus, Västeuropa, Nordafrika och Nordvästra Indien, som ofta finns i parker som ogräs. Växten har en grenig pubescent stam, blad på långa bladblad med krenatandade kanter och vackra blommor av ljusrosa färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära sorterna av arten är Zebrina och Black Pearl . Den första kännetecknas av stora blommor, på vars kronblad det finns längsgående ränder. Den andra kännetecknas av vackra rödvioletta blommor med svarta ränder, som når en diameter på 7 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du börjar plantera malva måste du bestämma dig för en plats, med hänsyn till att växten tillhör kategorin ljusälskande växter och blommar mycket dåligt i skuggade områden. Blomman älskar lös, bördig jord och bör helst planteras på lätta leror med ett neutralt pH och en hög andel humus . Om utarmad mark råder på platsen, befruktas de med ruttnad gödsel eller kompost med en hastighet av 10 kg / m2 yta.

Bild
Bild

Med övervägande tunga leror införs torv och sand i marken, men om sand tvärtom dominerar, introduceras torv och lera . Dessutom bör du vara medveten om att malva inte planteras i lågland där det finns stillastående vatten, liksom på platser med nära förekomst av grundvatten.

Malvrotsystemet tål inte hög luftfuktighet och kan börja ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering av malva används två metoder - frö och plantor . Det första är mer att föredra i regioner med ett varmt klimat, där det inte finns något hot om återfrost, och jorden värms upp ganska snabbt. Fröplanteringsmetoden används i tempererade och skarpt kontinentala klimat, när plantering av frön i öppen mark är ineffektiv och omotiverad.

Så frön

Malvfrön köps i specialaffärer eller skördas oberoende. Insamlingen utförs vid en tidpunkt då lådorna får en brunaktig nyans, men inte öppnas helt . De plockas försiktigt ur buskarna och placeras på en varm, torr plats vid temperaturer över 25 grader. Efter några dagar mognar och öppnas bollarna, och fröet kommer att spillas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter torkas fröna i flera dagar vid rumstemperatur, varefter de hälls i papperspåsar och förvaras på en torr plats. Frön förblir livskraftiga i tre år, men den bästa groning visas av dem som skördades för ett år sedan . När du själv skördar frö bör du vara medveten om att unga växter kanske inte ärver alla moderns egenskaper, varför det bästa alternativet är att använda köpta frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Malvfrön planteras på två sätt: direkt i öppen mark eller i plantlådor . Den optimala tiden för sådd av malvfrön i en blomsterrabatt på gatan är slutet av april -början av maj - det viktigaste är att jorden värms upp till 10 grader och nätterna är inte för kalla. I de södra regionerna utövas ofta sådd före vintern, vilket utförs i början av oktober. Frön läggs på en rabatt, strös med jordblandning, täckt med fallna löv, torv eller sågspån och lämnas till våren.

Bild
Bild

Vårsådd av frön ser ut så här: jorden i rabatten grävs väl till ett djup av 25 cm, jämnas med en kratta, fuktas och får absorbera vatten. Sedan frön, förblötläggda i 10 timmar i varmt vatten, läggs ut på jordens yta och strös över med ett näringsrikt underlag . Avståndet mellan två lågväxande arter bör vara 45 cm, mellan höga-50-70 cm. För att få maximal frögroning rekommenderas att plantera tre istället för ett frö och lägga dem i en triangel form på ett avstånd av fem centimeter från varandra.

Därefter vattnas planteringen noggrant och täcks med agrofibre . För att förhindra att jorden överhettas avlägsnas skyddet dagligen i 15 minuter och sängen ventileras. Fuktning utförs efter behov och försöker förhindra att substratet torkar ut.

Efter 2-3 veckor börjar malvfröna gro, varefter agrofibrerna avlägsnas, utan att glömma att regelbundet vattna rabatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om malvan har stigit för tjockt måste den tunnas ut och omsorgsfullt plantera om överskott till en närliggande rabatt för att inte skada de känsliga rötterna. När du planterar malva i öppen mark, kom ihåg att endast ettåriga kommer att blomma under den aktuella säsongen . Tvååriga arter under den första sommaren är engagerade i att bygga upp ett lövutlopp och kan blomma först nästa år.

Plantering av malvfrön i plantlådor utförs i slutet av februari . Näringssubstratet för detta köps i affären eller bereds självständigt. För att göra detta blandas trädgårdsjorden, sand och humus i förhållandet 2: 1: 1 och placeras i en ugn som är förvärmd till 220 grader i 20 minuter. Om kaminen inte var i närheten, spills jordblandningen med kokande vatten eller en rosa lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekontamineringsproceduren hjälper till att förhindra uppkomsten av farliga infektioner, inklusive svartben. En behållare för sådd av malva måste nödvändigtvis ha en perforerad botten, vilket inte tillåter vätskestagnation i rotzonen.

Det bästa alternativet skulle vara torvkrukor, som planteras i rabatten med växten och därigenom bevarar integriteten hos de känsliga rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera frön i plantor skiljer sig inte från att så på friland. Frön läggs ut på ett fuktat underlag på ett avstånd av 4-5 cm från varandra, strös med jord ovanpå och sprutas med en sprayflaska . Därefter täcks planteringen med glas eller transparent film, placeras på en ljus, varm plats, utan att glömma att ta bort glaset varje dag och ventilera jorden.

Bevattning av substratet utförs efter behov, vilket förhindrar att jorden torkar ut . Två frön planteras i torvkrukor, och en glasburk används istället för glas. Efter 10-12 dagar börjar malvan att gro, varefter skyddet avlägsnas och de unga plantorna överförs till en allmän vårdplan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera plantor

Innan de transplanteras i öppen mark tas krukor eller lådor med plantor ut i frisk luft, vilket varje dag ökar tiden de spenderar ute. Mallow transplanteras till en rabatt i slutet av maj, när jorden och luften är tillräckligt uppvärmda. Malvan bör transplanteras mycket noggrant, var försiktig så att du inte skadar de känsliga rötterna . Plantor som växer i torvkrukor placeras i hålen tillsammans med behållaren, och proverna från plantlådorna fuktas något och grävs ut tillsammans med en jordklump.

Buskarna planteras på ett avstånd av 45 till 70 cm från varandra, beroende på sortens höjd . Marken nära groddarna tampas noggrant och vattnas. Om rotsystemet inte skadades under transplantationen så rotar malvan ganska bra.

Det viktigaste är att följa reglerna för jordbruksteknik och ge växten rätt vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

De flesta sorter av malva kan med säkerhet tillskrivas opretentiösa växter, vars vård kokar ner till att utföra elementära procedurer: vattna, gödsla, bygga upp ett stöd för höga arter och förbereda sig för vintern.

  • Mallow ska inte vattnas för ofta - ett par gånger i veckan i normalt väder och varannan dag i torr värme. Vattning utförs på kvällstid efter solnedgången för att undvika brännskador på blommans markdel.
  • Årliga malvar behöver i allmänhet inte ytterligare utfodring, särskilt om de växer på bördig jord. En flerårig på utarmad jord kan vattnas varje månad med en svag kaliumfosforlösning, torv eller humus kan tillsättas med en hastighet av 3 kg / m2 och ibland vattnas med en lösning av träaska. Närmare hösten, när växten slutar blomma, införs organiskt material i jorden och på våren - azophoska.
  • Om malven växer långt från ett staket eller annan struktur, och dess tillväxt överstiger 60-80 cm, bör man vara noga med att bygga ett stöd som hindrar stammen från att bryta under starka vindbyar. Lågväxande arter behöver inte ytterligare stöd och kan planteras på öppna platser.
  • Efter att malven har bleknat skärs skotten till marknivå och rotcirkeln mulas. För att göra detta, använd kompost eller humus, spendera upp till 4 kg mulchmaterial för varje kvadratmeter yta. För vintern är rötterna dessutom täckta med halm, grangrenar eller torrt lövverk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Mallow förökar sig De produceras på flera sätt - av frön, sticklingar och plantor. Hur man planterar en växt med frön och plantor beskrivs ovan, men sticklingar bör övervägas separat . Till skillnad från frömetoden tillåter utbredning av malva genom sticklingar att bevara alla de allmänna egenskaperna hos förälderindividen och används därför särskilt ofta av specialister när de odlar sorter.

Innan ympningen fortsätter är det nödvändigt att förbereda en slipad kniv, kol och behållare med ett bördigt underlag . Om reproduktionsprocessen utförs på våren skärs rotsticklingar från busken och platserna för snittet strös med kol. Om ympning utförs på sommaren, skärs sticklingarna från stammen, inte att glömma att behandla såren med krossat kol. Därefter fastnar sticklingarna i underlaget och vattnas väl. För bättre rotning täcks skärningen med en glasburk eller en skuren plastflaska och placeras på en varm, ljus plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje dag luftas planteringen i 10-15 minuter och vid behov fuktas den . Så snart de första bladen dyker upp på handtaget tas burken bort och växten överförs till en allmän vårdplan. Efter att malvan växer upp lite, transplanteras den till öppen mark.

Med denna förökningsmetod bör du vara medveten om att inte alla sticklingar rotar sig och många av dem kommer att torka ut och dö. Därför bör du ta mycket mer planteringsmaterial än du planerar att skaffa blommor.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet är malva vid god hälsa och är benägen att rosta främst. Sjukdomen är smittsam och kan inte behandlas, så sjuka exemplar grävs upp och förstörs. Lite mindre ofta drabbas malvan av mjöldagg. Vid de första tecknen på sjukdomen avlägsnas sjuka delar av växten och busken behandlas med alla svampdödande läkemedel, såsom kolloidalt svavel, Bordeaux -vätska eller "Trichodermin ".

När det gäller skadedjur är malva mottaglig för attacker av spindelmider. Inledningsvis visas vita prickar på bladen, och med allvarligare skador blir bladen gula och torra. Vid de första tecknen på en attack måste växten behandlas med tvålvatten och i avancerade fall är det nödvändigt att bekämpa skadedjur med hjälp av insekticidmedel som Fitoverm, Kinmiks och Fufanon.

Mallow irriteras också ofta av sniglar . Med en liten mängd skördas de för hand, och med ett stort antal sprids snabbkalk runt blommorna. Att sätta fällor ger ett bra resultat. För detta hälls öl på tallrikar och placeras under blommorna. Efter en dag kontrolleras fällorna och sniglarna som samlats i dem tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av sin anspråkslöshet och höga dekorativa egenskaper används malva mycket ofta för att dekorera kanter och rabatter. Lågväxande sorter planteras i vackra blomkrukor, som dekorerar ingången till huset eller gränden som leder till trädgården. Växten passar särskilt bra med enkla blommor som lupiner, phloxes, kamomill, calendula och delphinium, och harmoniserar också perfekt i allmänna kompositioner med trädbuskar och vilda gröna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Malva i en sommarstuga ser väldigt naturlig ut.

Bild
Bild

Malven mot bakgrunden av rik grönska ser mild och estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild

Zebrina -sorten kommer märkbart att liva upp landskapet och fylla det med ljusa färger.

Bild
Bild

Myskmalva kombineras harmoniskt med vilda gröna och enkla blommor.

Bild
Bild

Skogsmalva vid dammen.

Rekommenderad: